Stacja CNG - Tuchola (planowana)

Wykaz stacji CNG na terenie kraju. Dokładne opisy ogólnodostępnych stacji tankowania CNG. Dostępność CNG.
Bendzi
CNG car: Peugeot 206 1,6

Stacja CNG - Tuchola (planowana)

Post autor: Bendzi »

Witam,
przejeżdżając w ostatnim czasie przez Tucholę drogą wojewódzką 240 (Chojnice-Tuchola-Świecie) zatrzymałem się na stacji BP. Zdębiałem całkowicie w momencie kiedy na przydrożnym cenniku zobaczyłem pozycję CNG :shock: W prawdzie przy tej pozycji nie było podanej ceny, ale sam fakt zadziwił mnie niesamowicie.
Na terenie stacji nie znalazłem kompresora ani dystrybutora. Zapytany przeze mnie Pan zajmujący się tankowaniem powiedział, że tankowanie CNG jest dopiero w planach. Wskazał mi również miejsce z wyprowadzonymi instalacjami (gazowa, elektryczna oraz różnego rodzaju węże) gdzie prawdopodobnie ma się znajdować kompresor oraz dystrybutor.

Jeżeli się nie mylę to jest stacja:

Stacja BP Rudzki Most
ul. Zielona 1
89-501 Tuchola
tel: 698 239 116 ‎
Załączniki

[Rozszerzenie jpg zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

Ostatnio zmieniony pn paź 10, 2011 07:48 przez Bendzi, łącznie zmieniany 2 razy.
PEUGEOT 206 1,6 CNG
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Super, brawo !!! Takich informacji potrzeba nam więcej.
Przy najbliższej okazji pojadę tam "zatankować".
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Proszę, proszę - jaki fajny news na zakończenie tygodnia ;)

Ciekawe co na to pobliska Gazownia w Bydgoszczy, która ciągle straszy zamknięciem stacji ;)

Podziałamy jutro naszymi kanałami i postaramy dowiedzieć się czegoś więcej!
Karol Wieczorek
Bendzi

Przy tablicy z cenami widać przyłącze gazu na teren stacji (widoczne na zdjęciu). Nie wiem czy jest to obiekt w którym znajdują się urządzenia pomiarowe czy może reduktory ciśnienia. Jednak rzekome miejsce ustawienia urządzeń CNG wygląda jakoś podejrzanie. Znajdują się tam dwa miejsca dla pojazdów z dość dużym spadem do centralnego odpływy wody. Spotkał się ktoś już z takim rozwiązaniem przy dystrybutorach CNG :?: Mi to raczej przypomina miejsce przygotowane pod myjnię samoobsługową. Oprócz instalacji elektrycznej, gazowej znajduje się również przyłącze wody. Czy jest ono faktycznie wykorzystywane przy podłączeniu sprężarki CNG :?:
Uzyskanie przeze mnie dokładnych informacji było utrudnione ponieważ Pan z którym rozmawiałem był przygłuchawy, pomimo aparatu słuchowego :smile:

edit:
Na tym forum też coś wspominają o CNG. Ale to było rok temu:
http://forum.pomorska.pl/powstaje-stacja-bp-w-rudzkim-moscie
Ostatnio zmieniony pn paź 10, 2011 07:47 przez Bendzi, łącznie zmieniany 3 razy.
PEUGEOT 206 1,6 CNG
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Tak, to ewidentnie miejsce pod myjnię. Wylana płyta jednoznacznie o tym świadczy.
Nie spotkałem się z koniecznością dostarczania bieżącej wody do sprężarki CNG, choć wszystko jest możliwe...

Przyłącze gazowe widoczne przy tablicy może służyć jedynie do ogrzewania budynków i wody w myjni. Całe to CNG na tej stacji może więc ograniczać się do tej kwadratowej tabliczki "CNG".
Zresztą przeczytajcie opinie o inwestorze na forum do którego link zamieścił Bendzi. Nie wygląda to dobrze.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

Rozmawiałem wstępnie z właścicielem obiektu.
Temat CNG jest jak najbardziej aktualny, jest przyłączę gazowe, reduktor oraz dobra wola.
Właściciel stara się teraz o pozyskanie wsparcia finansowego z UE.

Jutro jestem umówiony na szczegółową rozmowę odnośnie tego projektu, dziś Pan był bardzo zajęty i jutro będę wszystko wiedział.
BIGMARIO
CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.

Post autor: BIGMARIO »

Witajcie. Jadąc w sobotę do Sochaczewa z synkiem do Muzeum Kolejki Wąskotorowej, zauważyłem że faktycznie na Stacjach BP zostają zamieniane myjnie samochodowe na stanowiska "myjni bezdotykowe, ciśnieniowe" :cool: ps. choć byłoby super gdyby na swoich nowych stacjach BP faktycznie montowała instalacje do tankowania gazu CNG :lol: :lol: :lol:
Ostatnio zmieniony pn paź 10, 2011 19:37 przez BIGMARIO, łącznie zmieniany 3 razy.
MARIO72
Obrazek
Bendzi

Jutro jestem umówiony na szczegółową rozmowę odnośnie tego projektu, dziś Pan był bardzo zajęty i jutro będę wszystko wiedział.
Wiadomo już coś na temat możliwości powstania tej stacji :?:
PEUGEOT 206 1,6 CNG
BIGMARIO
CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.

Post autor: BIGMARIO »

Jak Bartek napisał oficjalnie na stronie to jest projekt prywatnej Firmy :-)
MARIO72
Obrazek
Awatar użytkownika
andyCNG
CNG car: VW TOURAN ECOFUEL CNG

Unia Europejska dofinansuje połowę kosztów budowy stacji tan

Post autor: andyCNG »

Można by podrzucić temat właścicielowi stacji w Tucholi:
Unia Europejska dofinansuje połowę kosztów budowy stacji tankowania CNG
http://cng.auto.pl/pl/component/content ... -2012.html

choć myślę, że jest w tym temacie doskonale zorientowany, że pojawiła się taka opcja.
Byłoby super, gdyby mu się to udało.
Trzymam kciuki.
Andy
cbr123

Post autor: cbr123 »

Witam,

We wskazanym miejscu jest stanowisko na myjnie (chyba 4 albo 6). Gaz owszem jest, ale do podgrzania wody na myjni - zimą leciała gazowa para z komina.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stacje CNG w Polsce”