Ulatniający się gaz z butli

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Ulatniający się gaz z butli

Post autor: bartekk »

Pewnego dnia, poczułem zapach metanu jak wysiadałem z samochodu.
Zostawiłem samochód na kilka 2 dni i po odpaleniu stacyjki okazało się cały gaz mi uciekł z butli. Skontaktowałem się z naszym dyżurnym ekspertem od Zafir CNG Andrzejem (tigercng) z prośbą o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Andrzej powiedział że mam do niego przyjechać to sprawdzimy co jest grane w tym moim układzie zasilania CNG.

Andrzej zdjął osłonę od butli i na pierwszej butli od końca samochodu znalazł nieszczelność, szybko ustaliliśmy że odpowiedzialny za tą nieszczelność jest trzpień od zaworu.

Tego samego dnia pojechałem do ASO Opla aby zamówić tą część (nie będę wymieniał nazwy bo tam też były niezłe cyrki o których napiszę)

W serwisie okazało się że część jest na terenie Polski i będzie ją można odebrać w czwartek a zamówienie złożyłem w poniedziałek więc ucieszony tym faktem wpłaciłem zaliczkę i złożyłem zamówienie.

W miedzy czasie kiedy ja składałem zamówienie Andrzej zadał pytanie obsłudze serwisu czy są wstanie wymienić tą część, dalsza rozmowa została przekierowana na kierownika serwisu który postanowił że spisze wszystkie dane łącznie z nr vin nr telefonu, powiedział że sprawdzi też czy mój samochód nie podlega czasami akcji serwisowej i taka wymiana może być zrobiona na koszt GM, powiedział że da mi znać jak tylko się czegoś dowie. W tym samym czasie Andrzej przygotowywał oficjalne zapytanie o akcje serwisową dla naszych samochodów, zapytanie takie zostało wysłane do centrali: http://cng.auto.pl/forum/nowa-akcja-kam ... vt1147.htm

Dobra co dalej z moją częścią bo samochód ma tylko 15 litrów paliwa i bardzo uciążliwa jest taka jazda, w czwartek było święto wiec zadzwoniłem do nich w piątek. Pan który odebrał telefon poprosił o nr telefonu i powiedział że dziś oddzwoni i powie na jakim etapie jest moje zamówienie, oczywiście nikt nie zadzwonił, w poniedziałek poprosiłem Andrzeja żeby on się dowiedział co jest grane. Jak Andrzej do nich zadzwonił to dowiedział się od nich że zamówienie zostało odrzucone z automatu bo ich salon nie ma autoryzacji na CNG i muszą jeszcze raz złożyć to zamówienie a ja mam jeszcze poczekać. Czekając kolejny tydzień odebrałem telefon od Pana z którym się kontaktowałem w piątek (obiecał mi kontakt w ten sam dzień w piątek), pan ten sprzedał mi tą samą historie co przekazał mi Andrzej że zamówienie musi być złożone ręcznie i że za kilka dni część będzie do odbioru.

Dwa dni później, telefon że jest część, następnego dnia pojechałem ją odebrać, przypadkiem spotkałem kierownika który tak naprawdę to on mnie zauważył i powiedział że mój samochód ma do zrobienia jakąś akcje serwisową ale oni tak nie mogą jej zrobić, szkoda tylko że się ze mną nie skontaktował.

Przy kasie i do Pana który prowadzi sprzedaż części spędziłem 30m i nie było tak że stałem w kolejce, niestety ten Pan nie ogarniał tego temu aby mi sprzedać tą część, wystawił raz 1 FV która była zła, w miedzy czasie odebrał telefon a załatwianie mojej sprawy odłożył na później (jak można odbierać telefon kiedy obsługuje się klienta to chyba jakaś przesada!), później wystawił 2 FV ale tylko częściową bo nie wiedział jak to zrobić, ale do rzeczy.

Szanowni Użytkownicy naszego forum osobiście uważam że GM ma najgorsze podejście do tematu CNG ze wszystkich firm w Polsce, nie mają ani jednego pracownika serwisu który ma uprawnienia na CNG! Ich pracownicy salonów jak się z nimi rozmawia o CNG myślą o LPG:). Już dwa razy w superteście ekonomii wystawiliśmy ich samochody z fabryczną instalacją CNG, nikt nigdy nie odpowiedział na wynik jaki osiągnął samochód ich marki.

Tak czy inaczej uważam że taka samochód jak ja mam to bardzo dobry wybór ale niestety użytkowniku jesteś zdany tylko na nasze forum ich salony są przeszkolone tylko w wymianie oleju w silniku a jak słyszą o cng to szkoda tracić czas na takie rozmowy.

Jeśli masz jakiś problem z oplem cng to szukaj pomocy tutaj a nie w ASO bo tam mogą Ci bardziej zaszkodzić, ja wcześniej opisywałem w swoim wątku jak to w ASO wymienili mi części za 1000zł a nie było to wcale potrzebne.

Podsumowanie jest takie, części kupuj albo na ebay albo w ASO, pamiętaj tylko żeby zawsze zaznaczyć że zamówienie trzeba wygenerować ręcznie nie z automatu (jest to wskazówka dla osoby która przyjmuje zamówienie), a naprawy rób w serwisach które my polecamy i które mają pojecie o CNG, ja już jestem umówiony aby wymienić moją część.

Tak wygląda ta część na którą czekałem 3 tygodnie, zapłaciłem za nią 480zł (miałem zapłacić mniej ale ten pan naprawdę nie potrafił wystawić FV a ja chciałem już zakończyć ten cyrk)

Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”