Zafira B CNG kilka pytań i problemów

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
maciek_r

Post autor: maciek_r »

no to rzeczywiście niewiele, ale wsumie ja swoją kupiłem z przebiegiem 64 tyś 2007 rok :mrgreen:
moja też trochę stała i ostatnio zaobserwowałem jak włączam klimę to troche chuczy przez chwile, wsumie zwróciłem na to uwagę przez twój post
chyba podjadę na jakieś sprawdzenie, lepiej zapobiec zanim cos padnie
co do reszty poszło na PW
mich1
CNG car: Opel Zafira B 2008 1,6 CNG;

Post autor: mich1 »

Koniecznie bo właśnie tak coś było głośnawo ale przesiałem się ze scorpio z 1997 r i takie dźwięki były dla mnie niczym dziwnym. Dzięki za program.
maciek_r

odświeże jeszcze swój temat :
1. co do klimy to wszystko mam ok, zrobiłem odgrzybanie, a co do samego uruchamiania to mechanik mówi że to normalne, przy załączaniu sprężarka troche głosniejsza jest , czyli standard
2. nie daje mi spokoju ta poranna zadyszka, czytałem o tym też w autach z lpg i również są takie objawy
u mnie występuje też to gdy auto jest nagrzane temp zewn ok. 30 st po postoju 8h, odpalam ruszam i jakby jechał na 70% i za chwile łąpie 100% i tak przez ok 200m, no kurde wkurza mnie to, a jak troche zimniej z rana wilgotniej, to zrywa sie odrazu i idzie pieknie, jak jest rozgrzany tez ok, na benzynie wogóle nic się nie dzieje, co to może być jakis czujnik?
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

2. stawiałbym na wtryskiwacze CNG. Pożycz od kogoś komplet i zamień na próbę.
maciek_r

hmm to może być trop, bo wsumie zanim ją kupiłem to wcześniej stała sobie troche i rzeczywiście była usterka 3 wtryskiwacza i auto chodziło jakby na 3 gary, ale po paru km to zniknęlo i auto chodziło ok, czyżby ten wtryskiwacz był cały czas niedomagający? auto wg mnie jeździ świetnie jak na tą mase :)
aha jak się do tego dobrać w ZB? bo mam teścia z Astrą 2 CNG i możnaby się pobawić w zamianę
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Zespół wtrysków CNG połączonych rurą-rozdzielaczem mieści się w spodniej części kołnierza wtryskiwaczy, między kolektorem ssącym, a głowicą. Musisz zdemontować kolejno:
1. Pokrywa filtra powietrza z rurą.
2. Przepustnica.
3. Kolektor ssący (jedna śruba jest od spodu).
Kołnierza nie musisz odkręcać z głowicy.
Uważaj przy demontażu wtrysków, bo przy odkręcaniu węża łatwo je mechanicznie uszkodzić.
Po montażu sprawdź szczelność.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”