Stacja CNG - Katowice

Wykaz stacji CNG na terenie kraju. Dokładne opisy ogólnodostępnych stacji tankowania CNG. Dostępność CNG.
Bendzi
CNG car: Peugeot 206 1,6

Stacja CNG - Katowice

Post autor: Bendzi »

Witam,
doszły mnie ostatnio słuchy o planowanej budowie stacji CNG w Katowicach.
Stacja ta miałby zostać wybudowana przez firmę Auto Gaz Śląsk
http://www.autogaz.com.pl/
Firma ta znajduje się w Katowicach przy ulicy Brygadzistów 82A, jednak przejeżdzając tamtędy wielokrotnie, nie zauważyłem możliwości budowy stacji w tej lokalizacji.
Możliwe, że ma powstać w zupełnie innym miejscu.
Słyszałem że firma ma już wydane pozwolenia i niedługo przystąpi do budowy. Jednak są to informacje niepotwierdzone. Jeżeli ktoś posiada jakąkolwiek wiedzę na ten temat proszę o uchylenie rąbka tajemnicy.
Ostatnio można było spotkać na terenie miasta testy autobusu CNG.
Może faktycznie coś się ruszy w stolicy Górnego Śląska :smile:
PEUGEOT 206 1,6 CNG
sasiadt
CNG car: Opel Zafira, 1,6

Post autor: sasiadt »

Witam.
Napisałem maila z zapytaniem do tej firmy.
Oto co otrzymałem:

nasza firma nie planuje otwarcia stacji CNG , w okolicach Katowic najbliższa stacja znajduje się na terenie fabryki butli technicznych milmet w Sosnowcu.

Auto Gaz Śląsk sp. z o.o.
ul. Brygadzistów 82A
40-807 Katowice
NIP: 634-10-32-990
KRS: 0000050975
Kapitał zakładowy: 450 000 wniesiony w całości
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Czyżby przybliżyła się perspektywa otwarcia stacji CNG w Katowicach? :)
Śladem Tych chcą pójść Katowice, które w przyszłym roku planują kupno pierwszych 20 takich autobusów. Tamtejsze Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej najpierw musi wybudować w mieście stację do ich tankowania. A to koszt około 5 mln zł.

– Stacja to kluczowa sprawa, chodzi o czas, jaki jest potrzebny na zatankowanie autobusu. U nas tankowanie trwa około dziesięciu minut – mówi Ryszard Cichy z PKM w Tychach.

W Tychach stację wybudował PGNiG, a zainwestowane pieniądze "odbiera" sobie, dostarczając paliwo. Ten przykład zamierzają wykorzystać Katowice.

Więcej informacji tutaj
Karol Wieczorek
Pablo
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003

Post autor: Pablo »

administrator pisze:Czyżby przybliżyła się perspektywa otwarcia stacji CNG w Katowicach? :)
Śladem Tych chcą pójść Katowice, które w przyszłym roku planują kupno pierwszych 20 takich autobusów. Tamtejsze Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej najpierw musi wybudować w mieście stację do ich tankowania. A to koszt około 5 mln zł.

– Stacja to kluczowa sprawa, chodzi o czas, jaki jest potrzebny na zatankowanie autobusu. U nas tankowanie trwa około dziesięciu minut – mówi Ryszard Cichy z PKM w Tychach.

W Tychach stację wybudował PGNiG, a zainwestowane pieniądze "odbiera" sobie, dostarczając paliwo. Ten przykład zamierzają wykorzystać Katowice.

Więcej informacji tutaj

Tak jest idźcie tą drogą !! Czekam z niecierpliwością :)
Ostatnio zmieniony wt lip 10, 2012 17:36 przez Pablo, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stacje CNG w Polsce”