OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
Pitbull

Post autor: Pitbull »

Witam wszystkich zastanawiam się poważnie nad zakupem Opla Zafiry 1,6 z CNG i mam pytano do Was jak to auto zachowuje się w praktyce??
Mieszkam w Warszawie i jeżdżę taksówką , robię 5 tyś km miesięcznie więc różnica między moim Dieslem 8,5/100 a cng byłaby chyba odczuwalna w kieszeni...
Ile Realnie palą w mieście takie autka?? tutaj prośba do Admina który taką Zafirę posiada , i jak wygląda eksploatacja takiego auta? :)
wlodek_
CNG car: zafira B

Post autor: wlodek_ »

Witam!Zafira to auto ktore widze na codzien tu gdzie mieszkam(Niemcy).widze jako Taxi a przebiegi ich to juz ponad 400tys.Jestem posiadaczem obecnie Zafiry B a przed trzema laty posiadalem Zafire A .Zadna jak do tej pory mnie nie zawiodla.Przejechalem Polske od zach.ma wschod (Mazury) gdzie tankowalem w Polsce tylko Gas ziemny (CNG).Jezdze czesto na slask gorny i dolny, tankujac tam bez problemu.Oczywiscie nie jest to auto do wyscigow.Byc moze najnowsza wersja z silnikiem 150KM moze spelniac te warunki,przy takim samym spalaniu co Zafira z silnikiem 100KM.Ostatnio przed dwoma tygodniami bylem na urlopie w Imst (Austria) gdzie tankowalem butle do pelnego i zrobilem 420km na tym tankowaniu,samochod byl obciazany dwoma osobami i bagazem (narty ,walizki)Spalanie oleju zadne a olej jest ciagke taki jakbys go wlal dopiero.Instalacja jest to orginalnie zabudowna przez Firme Opel,wiec jak dotad zadnych problemow.Zjechalem Francje ,Wlochy,Holandie,Austrie,Czechy tankujac i glownie jezdzac tylko na gazie.W Kraju jest moze jeszcze za malo stacji ale mozna nasz Kraj przejechac i tankujac Gas ,jedynie to czas otwarcia tych stacji jest narazie problemem.Srednoi na pelnym baku i tanku benzyny mozesz zrobic okolo 500km.Tankowanie gazu jest uzaleznione od podawanego gazu i cisnienia znajdujacego sie w Magazynach stacji tankowania.Jesli masz jakies jeszcze pytania chetnie odpowiem,Zafira B jest we wnetrzu wykonana bardzo ladnie,natomiast Zafira A bardzo skromnie.Obydwa auta sa wyposarzone , 7miejsc do siedzenie,tylna kanape mozesz zlozyc i masz tapaczan do spania hi hi :mrgreen: .Widzialen Zafire B tez z Taxi majaca na liczniku ponad 280tys km , skora itp za sume 8tys euro, to tyle narazie
Pitbull

Super dzięki za pierwszą odpowiedź , mi auto jest potrzebne do pracy a nie do wyścigów już z tego wyrosłem :)
Dużo pali m3 po mieście takie auto??
wlodek_

Poniewaz tu w niemczech sprzedaje sie gas w KG to w moim przypadku wychodzi no powiedzym 5KG na 100km.Na polskie warunki i ceny bedzie to chyba okolo 12-13zl na sto km, niechce tu sie zle wypowiadac , napewno Bartek cos doda do tych kosztow.
Pitbull

tigercng może kolega się coś wypowie widze że też z Wawy jest :)
iskat1973
CNG car: Jeszcze brak

Post autor: iskat1973 »

Też szukam,też jezdzę na taxi,też w Wawie. Przeczytaj wiadomosć na PW i daj mi znać....
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

Tigera to może się nie pytajcie ile pali mu samochód bo to nie będzie miarodajny wynik, moja średnia w mieście przy naprawdę dużych korkach to nawet 8m3, przy spokojnej jeździe i małym ruchu to około 6m3, często robię trasy i tak przy średniej szybkości 90-100km/h zrobie 350-370km, raz udało mi się zrobić 400km, do pustego baku mieści się około 24m3.
Po rozmowie z zaprzyjaźnionym taksówkarzem dowiedziałem się że w mieście spala mu około 8m3.

Przed zakupem spotkaj się z jednym z nas (ale najlepiej z osobą którą ma zafirę) tiger, ja itp, pokażemy jak pracuje sprawny silnik, damy się przejechać.

...a gdzie wy szukacie tych samochodów? W Warszawie? W Polsce? No chyba że macie bardzo dużo czasu, ja miałem dużo czasu i szukałem 6 miesięcy, ale ile przez te 6 miesięcy widziałem zajechanych egzemplarzy, szkoda mówić.
Tak czy inaczej uważam że warto było dziś otwieram szampana, na liczniku mam przejechane 100 000 na polskich drogach.
Ostatnio zmieniony pn mar 14, 2011 10:23 przez bartekk, łącznie zmieniany 1 raz.
Pitbull

Super wielkie dzięki za pomoc :)

Mało ich jest ja narazie szukam na allegro, ale nie mam ciśnienia że musze już kupić mogę poszukać mam czym jeździć teraz można i na autoscout.de i mobile.de poszukać
Ostatnio zmieniony pn mar 14, 2011 10:23 przez Pitbull, łącznie zmieniany 1 raz.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Witam,

ja swojego znalazłem na mobile.de z przebiegiem 15 tys. km.
W Niemczech jest znacznie więcej tych aut, więc i wybór lepszy, a i sprzedawcy jacyś bardziej uczciwi :twisted:

Co do zużycia w mieście, to wychodzi mi ok. 7,5 m³ / 100 km.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kefasps
CNG car: Opel Zafira 2005

dobra iskra

Post autor: kefasps »

wlodek_ pisze:.Chcialem dodac tez ze swiece do ZafiryB ( nie turbo) to BoschPlatin o symbolu FR7DPP33.
W mojej Zafirze A w momencie kupna były zamontowane świece jak wyżej. Na porcelanie mam napis GM 029. Widać, że jest spore zamieszanie w tym temacie więc następne kupię taki jak podaje bartekk.
Koniecznie GM z ASO gdzie wg numeru VIN będzie pewne co jest co.
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++
wlodek_

Re: dobra iskra

Jeszcze raz chcialem dodac ze pisze o Zafirze B wiec moze tez i inne swiece sa w tym modelu silnika??
Pitbull

Dzięki Bartek za czas poświęcony i pokazaniu auta na żywo :smile:
Paweł K Rzeszów
CNG car: Zafira 2003r.

Post autor: Paweł K Rzeszów »

Jimi pisze:dzieki za informację , tez wczoraj wyczytałem że juz nie organizuja akcji serwisowych w Tranowie :( Tylko nielicznym sie udało skorzystac z takiej akcji chyba ok 2008-2009 r??
No szkoda:( :( Byłem wczoraj u mechanika który wykręcil mi świece i okazało sie że sa zamontowane o symbolu NGK PFR6Q prod. japońskiej. Z tego co mi mówił gosć który 3 tyg. temu zafirke sprowadził to zapalała sie czasem i nie gasła kontrolka "silniczka" ta pomarańczowa,wiec dał mechanikowi któy wymienił swiece (właśnie na te co pisałem wyżej)-sa faktycznie nowe , i podobno problem ustąpił z kontrolką -fakt nie swieci. Ale wydaje mi sie że te swiece nie będą ???? Praca nierówna to sie tym u mnie objawia że czy silnik zimny czy ciepły to tak lekko go szarpie jakby lekko nie palił na jeden gar a jak dodaję gazu to jest słaby i też nie równo pracuje.To jest tak że jak silnik mi pracował w innym aucie dobrze ,to na jedynce jechał sam bez przyśpieszania powoli ale równo a tutaj jak tak zrobie nie dodaje gazu na jedynce jedzie ale takimi jakby skokami- nierówno. Jak myślicie może to byc wina tych swieć które sa założone ? Myśle że musze kupic te swiece GM 1214029 bosha i sprawdzić co sie zmieni po ich założeniu.Znalazł mi gosć w katalogu na hurtowni świece jak twierdzi wg katalogu do cng o symbolu FR 7KPP33+ nr ser.0242236564. Czy ktos mi cos powie na temat tych swiec?Pozdrawiam serdecznie
Jimi z Rzeszowa
Witajcie - znów mnie chwilkę nie było - takie życie niestety ...
Jimi wysłałem ci nr. tel. do mnie - co będę mógł pomogę- dzwoń podjedź ... Odnośnie nierównej pracy silnika i wymiany z tego powodu świec - nic z tych rzeczy mam świece dobre które sam wymieniłem na nowe i nic nie pomogło a problem jest w instalacji a dokładnie kabelkach które "lubią" się łamać przy wtyczce na wejściu do cewki zapłonowej... ( mechanicy mnie pewnie ubiją ...:) ) W mojej tak było i jeszcze u paru znajomych -to typowa przypadłość opla z silnikami na benzynie (więc i z cng ) a jak pisałeś tak się autko zachowuje i na gazie i na benzynie ...
zobaczymy ;)
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez Paweł K Rzeszów, łącznie zmieniany 1 raz.
Mazda B2500 2003r., Opel Zalira 1,6CNG 2003r. Sprinter 308CDI 2,2 2000r.
BIGMARIO
CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.

Post autor: BIGMARIO »

Witajcie.
Od dziś jesteśmy w raz z żoną posiadaczami Zafirki A 1.6 CNG 100 KM Rok 2004 !
Odbyliśmy już pierwsze tankowanie w Wa-wie !
ps. Gorąco proszę o polecenie dobrych warsztatów na terenie Wa-wy gdzie mogę porządnie, solidnie i tanio naprawiać Opelka ! Wiadomości wysyłajcie na moją skrzynkę.
Z góry dziękuje za koleżeńską pomoc.
Mario.
MARIO72
Obrazek
mapajaw
CNG car: zafira B 2008

zafira B cng

Post autor: mapajaw »

Witam, właśnie kupiłem zafirę i mam pytanie czy na górnym śląsku jest jakiś serwis instalacji cng. Z tego co czytałem to najbliższy w Tarnowie. Zaczynam się trochę niepokoić bo jeśli z każdą bzdurą będę musiał jechać do niemiec to masakra. Z góry dziękuję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”