VOLVO V70 2.4 Bi-Fuel
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
shenn, to zależy od cennika danego warsztatu, gdzie dokonujesz przeglądu butli.
Za Zafirę (4 butle) spotkałem się z cenami od 320 do 600 zł.
Podajesz 200 zł (netto?, brutto?), więc warto się tym zainteresować. Podaj proszę (chociaż na PW) namiary na warsztat, w którym można zrobić przegląd butli w tej cenie.
2 godziny to minimalny czas pracy inspektora TDT. Pisał o tym Gerard Bartłomiejczyk w ostatnim artykule na forum:
http://cng.auto.pl/forum/legalizacja-bu ... 9.htm#3840
Za Zafirę (4 butle) spotkałem się z cenami od 320 do 600 zł.
Podajesz 200 zł (netto?, brutto?), więc warto się tym zainteresować. Podaj proszę (chociaż na PW) namiary na warsztat, w którym można zrobić przegląd butli w tej cenie.
2 godziny to minimalny czas pracy inspektora TDT. Pisał o tym Gerard Bartłomiejczyk w ostatnim artykule na forum:
http://cng.auto.pl/forum/legalizacja-bu ... 9.htm#3840
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapłaciłem 199,80 zł (brutto) za pracę inspektora TDT, nie warsztatowi bo po co. Podjechałem moją Zafirką pod instektorat TDT (Gdańsk, ul. Kętrzyńskiego 24B), zabrałem inspektora i pojechaliśmy do warsztatu gdzie za 20 zł skorzystałem z podnośnika (oczywiście wcześniej należy się umówić telefonicznie). Osłony zbiorników miałem już zdemontowane. Inspektor dokonał oględzin, spisał dane z butli i wróciliśmy do siedziby TDT. Następnie ja pobiegłem na pocztę zapłacić niecałe 200 zł a on zajął się wypisywaniem papierków (poczta niedaleko, warsztat gdzie korzystałem z podnośnika wskazał mi inspektor - pewnie nie pierwszy raz to przerabiali)
Opel Zafira 1,6 CNG
-
Touran_CNG
Witajcie, widziałam wczoraj autko - jest boskie! Samochód był w Polsce ponad miesiąc - u mechanika. Został sprawdzony, to co niezbędne wymieniono - lambda, rozrząd. Co do problemów z cylindrem, okazało się, że "poszły" zawory. Po wymianie, silnik chodzi bezproblemowo. Mechanik stwierdził, że samochód jest teraz w stanie idealnym. Niestety naprawa kosztowała kilka tysięcy. Cena zakupu zatem wzrosła...Choć i tak jest o wiele niższa niż rynkowa. Widać, że mój szwagier, który sprowadził samochód z Niemiec do Polski, też ma chrapkę na ten samochód, więc może okazać się, że okazja przejdzie mi koło nosa:-(.
Jaki jest średni koszt ubezpieczenia tego samochodu - możecie coś podpowiedzieć.
Mocny silnik, plus wielkość samochodu i jego bardzo bogate wyposażenie sugerują, że kwota ubezpieczenia będzie wysoka...
Jaki jest średni koszt ubezpieczenia tego samochodu - możecie coś podpowiedzieć.
Mocny silnik, plus wielkość samochodu i jego bardzo bogate wyposażenie sugerują, że kwota ubezpieczenia będzie wysoka...
-
vołovina
- CNG car: volvo v70 bi-fuel 2006
Panowie, pytaie za 100 punktów
Jestem świezo upieczonym posiadaczem tego zacnego pojazdu, jakim jest volvo V70 bi fuel, jednakże mam problem z doborem oleju silnikowego, a nie jestem w stanie dowiedzieć się jaki rodzaj oleju był dotychczas używany
Czy nie było by problemem wyciągnąć od Was taką informację??
Pozdrawiam!
Jestem świezo upieczonym posiadaczem tego zacnego pojazdu, jakim jest volvo V70 bi fuel, jednakże mam problem z doborem oleju silnikowego, a nie jestem w stanie dowiedzieć się jaki rodzaj oleju był dotychczas używany
Czy nie było by problemem wyciągnąć od Was taką informację??
Pozdrawiam!
-
administrator
- Administrator
Napisałem to pytanie do kolegów z Niemiec. Może pomogą:
http://www.erdgasfahrer-forum.de/viewtopic.php?t=7891
http://www.erdgasfahrer-forum.de/viewtopic.php?t=7891
Karol Wieczorek
-
administrator
- Administrator
Przymierzam się do zakupu takiego Volvo V70 2.4 BiFuela.
Mam takie prozaiczne pytanie: jakie zasięgi w kilometrach osiągacie z fabrycznej butli - w jeździe po mieście i po trasie ?
Bo nie ukrywam, że troszkę się przeraziłem czytają opis takiego Volvo, gdzie stoi, że teoretyczny zasięg to... tylko 220km !!! Toż to jak w samochodzie elektrycznym !!! A tymczasem odległości między stacjami CNG są niestety bardzo często większe... :-/ A tymczasem któryś z moich przedmówców pisał o spalaniu 6-10m3, więc teoretyczny zasięg powinien przy 21m3 sięgać od 210km do 350km.
Stąd moje pytanie o konkretne liczby - przejechanych kilometrów, a nie przerzucanie się metrami sześciennymi
Mam takie prozaiczne pytanie: jakie zasięgi w kilometrach osiągacie z fabrycznej butli - w jeździe po mieście i po trasie ?
Bo nie ukrywam, że troszkę się przeraziłem czytają opis takiego Volvo, gdzie stoi, że teoretyczny zasięg to... tylko 220km !!! Toż to jak w samochodzie elektrycznym !!! A tymczasem odległości między stacjami CNG są niestety bardzo często większe... :-/ A tymczasem któryś z moich przedmówców pisał o spalaniu 6-10m3, więc teoretyczny zasięg powinien przy 21m3 sięgać od 210km do 350km.
Stąd moje pytanie o konkretne liczby - przejechanych kilometrów, a nie przerzucanie się metrami sześciennymi
-
VERONA
- CNG car: Zafira CNG 2006r.
Temat osiągów Volvo V70 2.4 Bi-fuel 2002 modelu II generacji znakomicie opisywany na forum 3 lata temu http://cng.auto.pl/forum/volvo-v70-24-b ... ight=volvo
Nikt tu się nie przerzuca metrami sześciennymi masz to bardzo dokładnie opisane.
Ten model w cyklu mieszanym spala około 8m3.Paweł z Łodzi który ma takie auto w warunkach rzeczywistych kompresora na stacji przy ciśnieniu 200-220 atm tankuje około 18 m3,to pozwala na przejechanie w zależności od cyklu jazdy na około 200-250 km.Maksymalną ilość gazu którą możesz zatankować to zbiorników przy ciśnieniu 250 atm to 17kg czyli 23 m3.W takim przypadku zasięg się zwiększy proporcjonalnie.
Nikt tu się nie przerzuca metrami sześciennymi masz to bardzo dokładnie opisane.
Ten model w cyklu mieszanym spala około 8m3.Paweł z Łodzi który ma takie auto w warunkach rzeczywistych kompresora na stacji przy ciśnieniu 200-220 atm tankuje około 18 m3,to pozwala na przejechanie w zależności od cyklu jazdy na około 200-250 km.Maksymalną ilość gazu którą możesz zatankować to zbiorników przy ciśnieniu 250 atm to 17kg czyli 23 m3.W takim przypadku zasięg się zwiększy proporcjonalnie.
Sławomir Szymański
0-507 105 930
0-507 105 930
Prosze o opinie...
Hej,
witam jako nowy uzytkownik z Trojmiasta.
Dopiero przymierzam sie do pierwszego zakupu auta z cng, nigdy tez nie jezdzilem do tej pory Volvo.. To tyle na dzien dobry, mam nadzieje, ze zyczliwie mnie przyjmiecie do swojego zacnego grona;)
Chcialbym prosic o wstepna opinie...
http://allegro.pl/volvo-v70-2-4-benzyna ... 08673.html
Podejrzana sprawa? Jak sprawdzic historie auta? Kierownica wydaje sie byc mocno zniszczona jak na ten przebieg. Bede wdzieczny za wszelkie info.,.
pozdrawiam
erybery:)
witam jako nowy uzytkownik z Trojmiasta.
Dopiero przymierzam sie do pierwszego zakupu auta z cng, nigdy tez nie jezdzilem do tej pory Volvo.. To tyle na dzien dobry, mam nadzieje, ze zyczliwie mnie przyjmiecie do swojego zacnego grona;)
Chcialbym prosic o wstepna opinie...
http://allegro.pl/volvo-v70-2-4-benzyna ... 08673.html
Podejrzana sprawa? Jak sprawdzic historie auta? Kierownica wydaje sie byc mocno zniszczona jak na ten przebieg. Bede wdzieczny za wszelkie info.,.
pozdrawiam
erybery:)
hej, dzieki, myslisz ze mimo wszystko warto podjechac zobaczyc auto? cena pewnie reflektuje stan auta poniekad, a ja szukam auta dosc pojemnego. Gdzies tam jeszcze rozwazam Zafire, ale co volvo to volvo;)
Niech to nawet bedzie 400kkm .. jak generalnie spisuja sie auta z takim duzym przebiegiem?
dziekuje za pomoc
Erybery
Niech to nawet bedzie 400kkm .. jak generalnie spisuja sie auta z takim duzym przebiegiem?
dziekuje za pomoc
Erybery
-
VERONA
- CNG car: Zafira CNG 2006r.
Volvo V70
Cześć.Podrzucę Tobie pewien pomysł.Jest duża szansa że aktualny właściciel kupił auto ze Szwecji.Poproś go żeby podał szwedzki numer rejestracyjny.Bez problemu znajdziesz na stronie szwedzkiej ile auto miało właścicieli,kiedy zostało sprzedane za granice.Te dane są jawne to jest normalny kraj.Jak będziesz miał problem ze znalezieniem strony to daj znać mam w drugim kompie adres.Zapytaj Sprzedającego czy ma dokumenty do butli z Dozoru Technicznego,najważniejszy temat.Jest wielka szansa że nie ma,to znaczy że dla Kupującego jest to wielki problem.To że jest zarejestrowany (sprawdź czy ma wbite w dowodzie CNG) to jeszcze nie znaczy że jest wszystko OK.Mogę się mylić ale butle mogą jeszcze nie mieć R110.Tak jak Bartek napisał,auto ma prawdopodobnie grubo powyżej 400 tyś km.Jest to pewnie szwedzka taxi.Zmienia się aktualnie prawo w Szwecji odnośnie aut taxi.Lada moment pojawi się wysyp Volvo V70 które już nie będą mogły jeździć u nich na taxi,ze względu na przekroczenie dopuszczalnej pojemności silnika.Jak zdobędziesz informacje to daj znać.Pozdr.
Sławomir Szymański
0-507 105 930
0-507 105 930
Ja też szukałem V70 nawet ładna znalazłem w Krakowie, ale zanim pojechałem oglądnąć zacząłem szukać po forum volvo (wady zalety). No i znalazłem temat http://volvoforum.pl/topics113/volvo-v7 ... t37776.htm . Jak zarazie odpuszczam V70tki widzę ze chyba wszystkie są z taksówek ze Szwecji. Przepatrz dział uwaga mina może jest coś na temat tego ogłoszenia, jest jeszcze jakieś stare ogłoszenie auto miało 270tkm w Polsce a w Szwecji ok.800tkm (szacunek dla silnika)
link do ogłoszenia przebiegu juz nie podano ale na otomoto było 207tkm jak dobrze pamiętam.
Ostatnio zmieniony śr lis 09, 2011 11:59 przez eqbs, łącznie zmieniany 3 razy.