Rover 416 CNG

Modele pojazdów do 3,5 t marki pozostałych marek zasilane CNG.
bartiik

Rover 416 CNG

Post autor: bartiik »

Wraz z siostrą chcemy kupić pierwszy samochód, przeglądając zobaczyłem zarejestrowanego w Polsce rovera 416 z CNG. Początkowo oferta nie wydała mi się ciekawa, ale po głębszym namyślę nie odrzuciłem jej..., przekonało mnie sąsiedztwo stacji z gazem CNG :) Rozumiem, że mój problem jest dość ogólny, ale mam nadzieję, że czegoś się dowiem... Czy może mi ktoś podpowiedzieć na co zwrócić uwagę podczas ew. oględzin?? Gdzie w Krakowie można zbadać instalację przed kupnem. Dodam, że samochód byłby prawdopodobnie użytkowany, również przez rodziców, którzy aktualnie maja tylko jeden samochód, przebieg roczny auta oscylował by w okolicach 10 000-15 000 tak więc nie byłyby duży :) Jakieś rady?? Jak takie samochody sprawują się w trasie??

Dodam na koniec, że trochę znam się na samochodach, ale tematyka CNG jest mi obca, znam ją tylko z publikacji w tygodnikach motoryzacyjnych...
Ostatnio zmieniony śr lip 14, 2010 22:45 przez bartiik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

Po pierwsze musisz sprawdzić czy jest dobrze zarejestrowany i czy ma w dowodzie wbity symbol gazu CNG a nie np. LPG, no chyba że Ci na tym kompletnie nie zależy i przy każdym przeglądzie będziesz miał czas ochotę kombinować.

Kolejna sprawa to ważność butli, przypuszczam że butle masz w bagażniku, na nich powinna być wytłoczona data ważności butli żeby nie okazało się że niedługo będzie ich koniec i będziesz musiał butle wymieniać.

Jeśli samochód jest dobrze zarejestrowany sprzedawca powinien do butli mieć dokumentacje z transportu dozoru technicznego "protokół badania" procedura PJ-06-09 regulamin 110

Dodatkowo bardzo dobrze będzie jak na samej butli będziesz miał wytłoczony symbol R110, bo co 3 lata musisz przeprowadzać badania tych butli a bez tego będzie bardzo trudno.

Co do samego serwisu to może: www.m-Gas.pl
Ostatnio zmieniony czw lip 15, 2010 08:35 przez bartekk, łącznie zmieniany 1 raz.
bartiik

Post autor: bartiik »

Aha a jaki jest koszt nowych butli przy ew. wymianie?? Jaki jest okres ich ważności??
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

bartiik pisze:Aha a jaki jest koszt nowych butli przy ew. wymianie?? Jaki jest okres ich ważności??
Kolego butle kosztują tyle za ile je kupisz i tak np. widziałem samochód który miał zamontowany kompozyt którego waga wynosiła tylko 30kg a mieściła 20m3 gazu i koszt takiej butli to tylko 1000zł, oczywiście to była super promocja:)

Na Allegro są butle stalowe które kosztują 1220zł za szt. są też butle za 500zł.

Więc jak sam widzisz ciężko precyzyjnie określić ile to tak naprawdę kosztuje.

Co do ważności butli to mam w swojej zafirze 4 butle wyprodukowane 2005r i 2 mają inną ważną a dwie inną, dokładna data ważności butli powinna być też wybita na butlach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe marki”