JAK SKUTECZNIE ZABLOKOWAĆ ROZWÓJ CNG ?

W tym miejscu znajdziecie wszystkie istotne ogłoszenia i dyskusje związane z rynkiem CNG w Polsce
Touran_CNG

JAK SKUTECZNIE ZABLOKOWAĆ ROZWÓJ CNG ?

Post autor: Touran_CNG »

- Podwyżka CNG
- Obłożyć CNG akcyzą
- ograniczyć czas pracy stacji CNG do minimum
- nie naprawiać awarii na stacjach CNG
- zamykać stacje CNG
To moje propozycje !!!! Czekam na nowe !
Ostatnio zmieniony wt maja 11, 2010 12:09 przez Touran_CNG, łącznie zmieniany 2 razy.
tomig
CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG

Post autor: tomig »

- budować stacje na peryferiach miasta z utrudnionym dojazdem
- przekonywać siebie i innych (naklejać coraz więcej kartek na dystrybutor), że CNG jest niebezpieczne
- pokazywać całemu światu, że CNG to szit bo nawet pracownicy (a w szczególności kadra zarządzająca) PGNiG nie chcą na nim jeździć
- wysyłać pracowników PGNiG na szkolenia, żeby rozpowiadali że CNG to nie dla ludzi itd.
Ostatnio zmieniony pn lut 22, 2010 00:14 przez tomig, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Strategia Zarządu PGNiG

Post autor: bartekk »

Można powiedzieć o CNG w Polsce że go nie było bo Zarząd PGNiG nie podpisał dokumentu który się nazywa "Strategia rozwoju CNG w Polsce", chyba jednak doczekaliśmy się podpisania tego dokumentu i strategia została podpisana, niestety zmienili tam znaczenia jednego słowa, zamiast słowo "rozwoju" użyli słowa "likwidacja"
Ciekawe ile w tym roku pozamykają stacji, stacja GDYNIA ul. Hutnicza jest już do zamknięcia. Firma Shell nie jest zainteresowana sprzedażą CNG na swojej stacji. Która kolejna?
Stacja w Gdańsku została zamknięta i 50 użytkowników zostało na lodzie, nie mają gdzie tankować, nie ma co się dziwić że na ogłoszeniach internetowych przybywa coraz więcej ofert CNG.

Z optymistycznych informacji napisze że jednak nie ma podwyżek na wszystkich stacjach, w Zabrzu na stacji firmy GZOG od pierwszego marca nie zmieni się cena, pozostaję pogratulować prywatnym inwestorom ciekawej strategii.
Ostatnio zmieniony pn lut 22, 2010 11:54 przez bartekk, łącznie zmieniany 1 raz.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

- uniemożliwić stosowanie rozliczeń bezgotówkowych użytkownikom indywidualnym;
- uniemożliwić płacenie za CNG kartami płatniczymi;
- przy płaceniu gotówką wydawać resztę dużą ilością drobnego bilonu.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
mateusz86

Post autor: mateusz86 »

- ukrywać stacje CNG głęboko na terenie gazowni gdzie podczas każdego tankowania trzeba się legitymować przed strażnikami dokumentem i podpisując księgę gości (Jarosław, Jasło, Zgorzelec) - osobiście usłyszałem dwa razy że wtargnąłem na teren zakładu :shock:
;)
Touran_CNG

Post autor: Touran_CNG »

mateusz86 pisze:osobiście usłyszałem dwa razy że wtargnąłem na teren zakładu
Ale się UŚMIAŁEM !!! :mrgreen:
tomig
CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG

Post autor: tomig »

Mateusz86
Ciesz się chłopie, że Cie nie zamknęli bo po gaz przyjechałeś i mogłeś spowodować zaburzenie bezpieczeństwa energetycznego kraju :mrgreen:
Sorki ale to farsa jakaś.........
Ostatnio zmieniony pn lut 22, 2010 16:29 przez tomig, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Strategia rozwoju CNG

Post autor: bartekk »

Napisałem w tym wątku informację iż CNG nie rozwija się ponieważ PGNiG nie opracowało i Zarząd nie podpisał dokumentu który roboczo nazywa się "Strategia Rozwoju CNG"

Dziś na konferencji dotyczącej CO2 w transporcie - 23 lutego 2010, Siedziba „Polityki”, ul. Słupecka 6, Warszawa, godz. 11.00 padły zapewnienia iż PGNiG podpisał 2 tygodnie temu w/w dokument. Oficjalną informację przekazał Dyrektor Biura Planowania Strategicznego PGNiG Pan Dariusz Dzirba. Niestety nie znam szczegółów tej strategii, miejmy tylko nadzieje że ta strategia nie obejmuje tylko podwyżki ceny CNG oraz zamykania kolejnych stacji.
Awatar użytkownika
supermajku
CNG car: swift 4x4 mk2 lpg

Post autor: supermajku »

tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Niezłe :twisted:

Już jakiś czas temu zauważyłem, że w tym naszym kraju istnieje szereg instytucji, które mają jedno główne zadanie - utrzymać pracującą tam rzeszę urzędników oraz zapewnić miejsca pracy dla polityków odsuniętych na boczny tor.
To nieważne, że dany produkt ma certyfikaty unijne. Tutaj MY jesteśmy władzą i MY określamy reguły. MY nie dostaniemy żadnej kasy z tytułu honorowania unijnego certyfikatu, więc dlaczego mamy to robić? Z czego mamy mieć potem wypłacone pensje za urzędowanie?
A politycy przez niejasne przepisy i brak implementacji unijnych dyrektyw skutecznie ich w tym wspierają. Kończy się potem w Strasbourgu przegranymi dla Polski sprawami

A że tych instytucji jest jak napisałem wiele, to dochodzi między nimi do karczemnych awantur o pieniądze, jak ostatnio między TDT i UDT w sprawie odbiorów zbiorników LPG z firmy Irene.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
BIGMARIO
CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.

Post autor: BIGMARIO »

Aż nóż się sam otwiera w kieszeni :twisted:
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez BIGMARIO, łącznie zmieniany 1 raz.
MARIO72
Obrazek
Paweł K Rzeszów
CNG car: Zafira 2003r.

Post autor: Paweł K Rzeszów »

w jaśle miałem taki numer- będzie już ze dwa lata temu - wpadłem na stację chyba o 14.55 (stacja czynna była wtedy tak jak urzędnicy pracują- do 15 ) nadmuchałem i zadowolony do płacenia a pan mówi że płacimy w kasie ... no to ok - ja do kasy a tu klops nie ma komu zapłacić bo do 15 pracują ... pamiętam minę człowieka który mi tankował - BEZCENNA jak mu powiedziałem że jadę ... skończyło się tak że jakaś pani z kasy musiała wrócić na chwilkę i z
zapłaciłem :)))
Mazda B2500 2003r., Opel Zalira 1,6CNG 2003r. Sprinter 308CDI 2,2 2000r.
Artur77

Apel o rozsądek do osoby odpowiedzialne za ceny CNG

Post autor: Artur77 »

Witam
Nie wiem jaką szkołę podstawową udało się Panu ukończyć ale mogę zapewnić że przeciętny pięciolatek zna się lepiej na ekonomii.
Mogę z tego miejsca Pana zapewnić że podnoszenie cen gazu ziemnego nie zwiększy wpływów do kasy firmy! Mogę też Pana zapewnić że ilość klientów będzie malała a nie rosła!
Zamiast podnosić ceny gazu może warto by było je obniżyć i wydać trochę pieniędzy na reklamę i przedstawić Polakom CNG jako alternatywę dla innych paliw. Polacy są dobrzy w liczeniu kosztów i obstawiam że odpowiednia różnica w kosztach eksploatacji samochodu skłoniła by ich do zakupu samochodu na gaz ziemny.
Większa ilość samochodów na gaz ziemny w naszym kraju wpłynęła by na rozwój infrastruktury i powiększyła sprzedaż tego surowca.
Jeśli czegoś Pan nie rozumie chętnie to wyjaśnię na "zbiorach figur lub cukierkach"
Dodatkowo słyszałem o tym że Warszawskie zakłady autobusowe były zainteresowane zakupieniem autobusów na CNG i budową stacji ale firma PGNiG mówią kolokwialnie ich olała.
Można swobodnie przyjąć że jest to szkodliwe działanie na rzecz firmy a co za tym idzie na rzecz Państwa polskiego ( PGNiG jest spółką skarbu Państwa )
Warto też wspomnieć o tym że są to działania monopolistyczne gdyż stacja MZA byłaby konkurencją dla jedynej stacji CNG w Warszawie ( zakładając że mieli by chęć sprzedawać gaz klientom detalicznym).
My użytkownicy damy sobie radę bo przerobienie samochodu na LPG nie jest trudne i skończy się to tak że będziemy tankować LPG. Ciekawe jak zwróci się inwestycja nowej stacji tankowania jak nie będzie klientów ?? Pozdrawiam i apelują o rozsądek i zdrowe myślenie !!!
Ostatnio zmieniony czw kwie 21, 2011 10:14 przez Artur77, łącznie zmieniany 1 raz.
CNG-AUTO

Mamy akcyzę na CMG

Post autor: CNG-AUTO »

Witam wszystkich uczestników forum.

PGNiG wprowadzając parytet 55 % ceny na CNG do oleju napędowego wprowadziło tylnymi drzwiami AKCYZĘ na CNG, bo 55 % ceny mamy wszystkie opłaty paliwowe łącznie z AKCYZĄ czym zlikwidowało rynek samochodów ekologicznych na gaz ziemny.
Artur77

Cena CNG może korelować z LPG

Post autor: Artur77 »

Tylko Idiota by wpadł na to żeby uzależnić cenę CNG od ropy!!!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ważne ogłoszenia i dyskusje o rynku CNG w Polsce”