Zakup auta na CNG

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
wlodek_
CNG car: zafira B

Post autor: wlodek_ »

kefasps ...czy masz płytę do navi na Polskę? ja mam tylko na DE

Tak mam na polske nazywa sie to CD EUROPA CENTRALNA :niestety mieszkam na stale w niemczech wiec , tylko w jezyku niemieckim. Ostani pobyt w kraju i droga na Mazury byla mi pomocna navigacja.Podjezdzalem pod sam kurek gazu. :lol:
Ostatnio zmieniony śr lis 25, 2009 19:10 przez wlodek_, łącznie zmieniany 1 raz.
1wiatr
CNG car: Zafira CNG

Post autor: 1wiatr »

Witam.
No to wreszcie mam finał . Udało mi sie zakupić granatową Zafirkę CNG. Przede mną teraz formalności związane z przerejestrowaniem. Może ktoś wie gdzie znaleźć schemat inst. elektr. tego auta i instrukcji obsługi, bo ta która jest przy aucie jest uniwersalna i nie ma nawet wzmianki o zasilaniu gazem pompowaniu kół - nie ma zapasówki.
Pozdrawiam
wlodek_

Wiec moje szczere gratulacje!! Ciesze sie ,Zafira A nie ma kola zapasowego.Jesli chodzi i dane dotyczace instalacji gazowej , to ja tez duzo tam nie mam,napisane.W swojej historii jazdy tym samochodem nic sie ale to nic nie dzialo ,po za wymianami jakis czesci o ktorych decydowal Opel.Byla akcja wymian i to zrobili na swoj koszt i mysle ze u ciebie tez to mialo miejsce.Po prawej stronie w bagazniku masz zaslepke i tam znajdziesz kompresorek i mase do wypeniania nieszczelnosci i po wlaczeniu kompresorkamasa ta uszczelnia pone.Oczywisice ze jak dziursko jak glowa to nic nie zrobisz.Ja na dalekie trasy biore zimowa opne albo na odrot atnia opone w lecie.Jeszcze raz Gratuluje
Ostatnio zmieniony ndz lis 29, 2009 19:28 przez wlodek_, łącznie zmieniany 1 raz.
1wiatr

A jak wyląda obsługa radia u ciebie. U mnie jest z nawigacją i zmieniarką pod siedzeniem.
Ale też nie ma żadnego opisu ani instrukcji a podobno map na Polskę w ogóle nie ma.
Ciekawe czy da się chociaż zmienić język na polski. Ale to już dalsza kwestia do rozwiązania.
wlodek_

Witaj 1wiatr radio jak kazde inne dziala ma pamiec i zminnik na 4CD pod siedzeniem.Jesli Cie interesuje CD do twojej navigacji to mam CD na Wlochy i poludniowa europe czyli austria polnocne wlochy i CD na niemcy.Niestety nie sa to orginaly tylko kopie ktore funkcjionuja na 100%.Moge Ci je jako prezent dac(od 11.12.09 bede do 14.12.09 w polsce to moge ci wyslac te CD ).System ten ktory masz to NCDR; NCDC inne systemy nie pasuja ,jest to wszystko firmy Navteq przodujacej w tym temacie na swiecie a caly system jest firmy siemens.Inne CD typu ,,CD70" a to sa obcnie stosowane w nowych autach, nie pasuja do twojego navi.Co do jezyka to sie zorientuj.Mysle ze i w servie polskih dowiesz sie cos wiecej na ten temat.Ja jak wiesz mieszkam za granica i jest mi to nie potrzebne( mowienie po polsku) .Ale mysle ze kilka pojec po niemiecku jak np. jedz do przodu albo nastepne skrzyzowanie w lewo czy prawo sie nauczysz i bedziesz mial pocieche z navi.TO TYLE!!I bierz to wszystko na spokojnie ,samochod jest naprawde dobry ,oczywisice ze niejest to blyskawica troche malo PS ma ale ja juz zrobilem na Zafirze A okolo 60tys a teraz Zafira B ma juz 40tys na liczniku
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Ja mam oryginalną navigacje OPLA

Post autor: bartekk »

I nie mam mapy Polski.

Gratulujemy zakupu, sprawdź ile Ci gazu wchodzi do zbiorników na pusto.

Niestety ta nawigacja w Polsce raczej będzie Ci mało przydatna, ale dobrze że masz zmieniarkę:)
wlodek_

Bartek pisze zebys zobaczyl ile wejdzie gazu do baku...to jest wszystko zalezne jakie cisnienie podaje kompresor,ja juz we Frydku Mistku CZECHY zatankowalemm na Zafire A 24.5kg myslalem ze wysadze sie w powietrze ,takie bylo dobre cisnienie.Teraz jeszcze jedna wazna uwaga....Nie mozesz jezdzic na benzynie az zabraknie paliwa w tym malym 12litrowym baku,dlaczego ...nie wiem tak jest pisze w instrukcji,gaz mozesz do konca ale benzyny NIE
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Pytam się o ilośc

Post autor: bartekk »

gazu aby sprawdzic czy ma wszystkie butle sprawne.
wlodek_

Do bartekk,poniewaz Zafire A posiadalem od nowosci i po jakims roku uzywania ,wezwano moj samochod i nie tylko moj do wymiany jakichs czesc, spowodowalo to, ze zawartosc gazu w butlach pozostala ta sam,jednak wskaznik paliwa pokazywal reserwe, po przejechenia kilkudziesieciu km przelaczal na zasilanie benzynowe a w butlach pozostawalo napewno 2kg gazu ktorego nie mozna zuzac do dalejszej jazdy.To wiem na 100%... byly odglosy ze pomimo takjej malej pojemnosci butli zabrano samochodowi jeszcze dodatkowe 50km do jazdy, bylo na stronie niemieckiej www.gibgas.de duzo szumu na ten temat.Tak naprawde to nie wiadomo na 100% ile jest w tych butlach gazu.Dziekuje za uwage
Ostatnio zmieniony wt gru 01, 2009 16:03 przez wlodek_, łącznie zmieniany 1 raz.
1wiatr

Dzięki koledzy za wszystkie info na temat mojego auta. Z tankowaniem gazu muszę poczekać aż załatwię formalności i tablice bo auto było wyrejestrowane w Niemczech i przewiozłem je na lawecie. A wiecie jak to jest unas z urzędowymi sprawami. To co gdzie indziej załatwisz w 1 dzień to u nas w 1 tydzień jak dobrze pójdzie.

Nie wiem czy wiecie że jest taka strona w necie " forum.opel24.com" gdzie dużo ciekawych rzeczy można się dowiedzieć. Faktycznie to opisują tam problemy z mapami na Polskę, tak że trzeba będzie sobie to odpuścić. Najważniejsze żeby mechanika auta funkcjonowała jak należy, bo wiadomo jak tu jest z dobrym serwisem.
Ostatnio zmieniony czw gru 03, 2009 18:38 przez 1wiatr, łącznie zmieniany 1 raz.
wlodek_

Jeszcze jedna uwaga dla 1wiatr odnosnie navigacji, ja jezdze tu po niemczech z wylaczonym glosem,tak sie nauczylem ze nie musze sluchac,wszystko jest pokazywane na ekraniku i to wystarcza mi w zupelnosci, wiem ze i tobie to sie uda bez glosu jezdzic z orginalna navigacja.Ale teraz ceny navigacji sa tak niskie ze na polskie drogi napewno znajdziesz odpowiednia i bedziesz czul sie bezpiecznie na drogach Pozdrawiam
1wiatr

Do Włodka:
Dzieki za propozycję sprawdzę najpierw co jest na płycie u mnie z navi. Narazie nie wiem jak to uruchomić, ściągnołem instrukcję tego radia ale po angielsku popytam sie kogoś żeby mi przetłumaczył zobaczymy co z tego wyjdzie.
Pozdro.

Czy masz na myśli Włodek nawigację firmową z auta czy osobną bo jak firmowej mapy Polski nie idzie dostać to i tak klapa. Pozostaje zakup osobnego kompletu. Ja mam taką w swoim tel. komórkowym nazywa się NaviExpert działa bez zarzutu z tym że to trochę kosztuje bo trzeba bulić za abonament - zależy na jaki okres się wykupi a oprócz tego za internet bo dane ściąga na bieżąco z netu. Ale i tak jestem zadowolony bo uratowała mnie przed niejednym radarem a jest ich coraz więcej.
Ostatnio zmieniony czw gru 03, 2009 18:38 przez 1wiatr, łącznie zmieniany 1 raz.
adam_k27
CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2004

Post autor: adam_k27 »

Też mam taką Zafire od 1.5 miesiąca z radiem 1100 NCDR. Do radia dostałem płytę z mapą Niemiec. Poszukiwałem mapy Polski, ale wygląda na to że Navteq z Oplem olali Polskę. Są dostępne mapy 25 krajów Europy, ale Polski nie :sad: . Pozostaje zakup zewnętrznej nawigacji. Co do nawigacji w komórce - tez mam takiego "pseudo-GPSA" w komórce ale nie używam. Szkoda pieniędzy i zachodu. Kupiłem nawigację Lark 35.7 w sklepie (nieinternetowym!) za 179 zł. Ma fabrycznie wgraną MapęMap, ale można wgrać dowolną inną aplikację, np Automapę, bo urządzenie nie jest zablokowane. Po ostatniej aktualizacji (wersja 6.32) stwierdziłem że MM mi bardziej odpowiada niż AM. Automapę tez mam wgraną, ale używam MapyMap. Wszystko działa ładnie, szybko i bezproblemowo - żadnych abonamentów, czy opłat za przesył danych nie trzeba płacić. :smile:

Co do języka w radiu - Polskiego nie mam. Czytałem po forach dyskusyjnych że da się jakoś tam wgrać, ale ja sobie przestawiłem na Angielski i mi to wystarczy.
1wiatr

Też bym lekką ręką machnął na fabryczną navi, gdyby nie to że jest w swej istocie bardziej praktyczna bo zabudowana w auto i przy opuszczaniu auta nie trzeba jej demontować żeby niepotrzebnie nie kusiła- wiadomo czym może się skończyć wizyta nieproszonego gościa.
adam_k27
CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2004

Post autor: adam_k27 »

To jest właśnie największa zaleta fabrycznej Navi. Cóz z tego skoro bez map jest bezużyteczna :cry:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”