Stacja CNG - Warszawa, ul. Prądzyńskiego

Wykaz stacji CNG na terenie kraju. Dokładne opisy ogólnodostępnych stacji tankowania CNG. Dostępność CNG.
VERONA
CNG car: Zafira CNG 2006r.

Post autor: VERONA »

Lepiej niech staje w takim miejscu niż w żadnym.
Sławomir Szymański
0-507 105 930
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Otrzymałem poważną informację od kompetentnej osoby, że termin na koniec września ma być jednak dotrzymany.
Bardzo będę się cieszył, jeśli moje wcześniejsze przypuszczenia co do nierealności tego terminu się nie sprawdzą. Może nawet przeboleję tę lokalizację...
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Stacja w Warszawie

Post autor: bartekk »

Stacja w Warszawie będzie miała wydajność 2 x 600m3. Galileo
Mam nadzieje że nowa stacja która faktycznie może być uruchomiona do końca września będzie działać całodobowo.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

... oraz że na nowej stacji będzie możliwość płacenia kartą płatniczą, lub bezgotówkowo faktura+przelew co miesiąc.
Ostatnio zmieniony pt lip 24, 2009 10:13 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
bartekk
Kontakt:

tigercng pisze:... oraz że na nowej stacji będzie możliwość płacenia kartą płatniczą, lub bezgotówkowo faktura+przelew co miesiąc.
To wszystko zależy od podejścia kierownika stacji do danego tematu.
Są kierownicy którzy mogą i chce im się podejść do tematu z powagą i nastawieniem proklienckim oraz kierownicy którzy traktują klientów jak petentów.

Uruchomienie płatności kartą to nie problem, problemem jest brak chęci do działania, uruchomienie płatności fakturą przelewową dla klientów indywidualnych to już kompletnie żaden problem ale to też trzeba chcieć.
Takie dodatki można bez problemu uruchomić na innych stacjach i może to działać, ale dlaczego nie na wszystkich?

Ja bym był naprawdę szczęśliwy jak ta stacja będzie czynna 24h z tą płatnością w Warszawie to nie ma na co liczyć, problem mają aby kupić sciągaczkę do mycia szyb samochodowych za 12zł a Ty marzysz o takich "zaawansowanych" funkcjach.
Pierwszą sciągaczkę do mycia szyb kupiło forum cng i przekazało kierownictwu warszawskiej stacji. Uruchomienie tej opcji trwało 4 tygodnie. (to ile potrwa załatwianie płatności kartą:) Myjka cieszyła się dużym powodzeniem wśród kierowców. Ale niestety się zużyła. Czy kierownik naprawdę nie może dodatkowo do kosztów stacji doliczyć 12zł???!!! Ale po co? Traktuje nas jak petentów i mam wrażenie że przekazał takie wytyczne swoim pracownikom stacji, całe szczęście nie wszystkim:)

Prawda jest taka nie ma gdzie tankować i nie mamy wyboru, musimy tankować tam gdzie jest taka możliwość, początki są trudno, podobnie było z pionierami LPG.

Można się tylko pocieszyć że są takie osoby jak jak Pan Michał Jarski z Biogazu z Torunia, Pan Ryszard Michałowski z Wrocławia , Pani Kamila Motonog z Krakowa. Mam nadzieje że będzie tych osób coraz więcej i wspólnie będziemy pracować na rozwojem CNG w Polsce.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Wczoraj dokonaliśmy z Bartkiem wywiadu terenowego, czy przypadkiem coś nie ruszyło z budową nowej stacji. Dopiero teraz, gdyż niedawno wróciliśmy do stolicy.

I tutaj totalne zaskoczenie! Na parceli Gazowni Warszawskiej przy ul. Prądzyńskiego praca wre!

Na miejscu zastaliśmy wylane fundamenty oraz ustawioną konstrukcję nośną dachu nad dystrybutorami. Z nieoficjalnych źródeł posiadamy informacje, że została już wykonana instalacja wysokociśnieniowa i wykonawca czeka na dostarczenie urządzeń firmy Galileo.

Prace techniczno-budowlane na terenie stacji prowadzą firmy JT Zakład Budowy Gazociągów Sp. z o.o. oraz GZOG.

Powstała również galeria zdjęć budowanej stacji. Wstawiliśmy tam aktualne zdjęcia z budowy. Galeria do obejrzenia tutaj.
Karol Wieczorek
Awatar użytkownika
bartekk
Kontakt:

Milmet dostarczył butle na magazyn.

Witam.

Dziś z Karolem odwidzieliśmy stację aby zobaczyć czy coś się ruszyło.
Na placu budowy pojawiły się butle stalowe z milmetu.

Według nas jest b. duża szansa że stacja zostanie wybudowana do końca września, ciekawe tylko kiedy zostanie oddana do użytku publicznego?

Nowe zdjęcia z budowy: galeria
administrator
Administrator

Dzisiaj wpadłem na pewien pomysł, mający na celu promowanie CNG, a zarazem lepsze informowanie o rozmieszczeniu stacji CNG w Polsce.

Wiele osób do lokalizowania stacji CNG w Polsce używa naszej mapy, dostępnej pod adresem http://mapa.cng.auto.pl . Mapa jest oparta na systemie google, które udostępnia również zdjęcia satelitarne terenów, w tym część z rozróżnieniem szczegółów sięgających 1 m.

Proponuję za tym wymalowanie na dachu właśnie budowanej stacji napisu 'CNG' na całej powierzchni zadaszenia. Ułatwi to zlokalizowanie stacji przy posługiwaniu się coraz bardziej popularną zdjęć satelitarnych.

Jak wygląda w praktyce takie logo, możecie przekonać się na przykładzie logo 'LOT' na lotnisku Okęcie zumi.pl; mapy.google.pl.
Karol Wieczorek
Awatar użytkownika
bartekk
Kontakt:

Termin otwarcia stacji

Niestety termin uruchomienia nowej stacji CNG w Warszawie na koniec września nie jest realny. Prace budlowlane trwają wszystko idzie powoli do przodu ale niestety za bardzo powoli. Ciekawe czy jest szansa na otwarcie stacji do konca 2009.
administrator
Administrator

Dzisiaj wybrałem się na ul. Prądzyńskiego i okazało się, że stacja zyskała już po części przyszłe oblicze, gdyż zburzono mur odgradzający teren stacji od ulicy.

A oto efekt (widok od strony targów EXPO XXI):

Obrazek

Więcej zdjęć w naszej galerii tutaj.

PS.
Przepraszam za jakość zdjęć, ale robiłem je telefonem. Jeśli jutro pogoda dopisze przejdę się tam z ciężkim sprzętem :)
Karol Wieczorek
administrator
Administrator

W związku ze sprzyjającą pogodą, postanowiłem wybrać się dzisiaj jeszcze raz na budowę i porobić zdjęcia lepszej jakości już aparatem cyfrowym. Po dotarciu na stację byłem w ciężkim szoku! Okazało się, że pomimo niedzieli, pracują tam dwie ekipy firmy GZOG i w najlepsze trwa instalacja sprężarek oraz dystrybutorów.

Oczywiście w takiej sytuacji nie omieszkałem wejść na teren budowy i porozmawiać z pracownikami, z którymi kilkanaście minut rozmawiałem na temat tej stacji, jak i ogólnej sytuacji pozostałej infrastruktury w Polsce.

Zapraszam do obejrzenia galerii zdjęć z ostatnich kilku dni tutaj. Tradycyjnie wstawiłem w pierwszym poście szczegółowe dane techniczne.
Karol Wieczorek
Awatar użytkownika
mateusz86

Post autor: mateusz86 »

administrator pisze:Okazało się, że pomimo niedzieli, pracują tam dwie ekipy firmy GZOG i w najlepsze trwa instalacja sprężarek oraz dystrybutorów.
uroki pracy w delegacji
;)
Awatar użytkownika
bartekk
Kontakt:

Na stacji jest zainstalowanych:

Na stacji jest zainstalowanych:

3 dystrybutory
6 węży do tankowania
system monitoringu 8 aktywnych kamer

oraz system płatności (FV) karta CNG Auto, mam nadzieje że będzie możliwość podpisania umowy na kartę CNG Auto przez osoby indywidualne.

Mam bardzo dobrą informację. Na nowej stacji trwają już testy tankowania.
PGNiG tankuje już tam swoje samochody, trwa konfiguracja systemu. Można powiedzieć że GZOG "kalibruje" system do masowych tankowań. Czekamy tylko na uzyskanie pozwoleń odnośnie uruchomienia nowej stacji i tankujemy na Prądzyńskiego. Niestety stacja raczej nie zostanie oddana w tym roku. Na stacji pojawiły się kamery monitoringu, może kamery + czytniki CNG AUTO pozwolą na samodzielne tankowanie samochodów, może uda się to zrobić w czasie nocnej zmiany aby odciążyć obsługę.

W związku z uruchomieniem nowej stacji w dniu 12.11.2009 wysłaliśmy Wniosek o naprawę nawierzchni ul.Prądzyńskiego do Zarządu Dróg Miejskich w Warszawie.
Ostatnio zmieniony pt gru 04, 2009 12:00 przez bartekk, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
bartekk
Kontakt:

Pierwsze TESTOWE tankowanie na nowej stacji w Warszawie.

Witam.

Przesyłam relacje z pierwszego testowego tankowania na nowej stacji.

Sprężarka tankuje ciśnieniem 220. Z rozmowy z pracownikami PGNiG dowiedziałem się że nowa stacja zapewnia większy zasięg niż ta od ul. Kasprzaka

Na nowej stacji trwa "kalibracja" systemu, kilka samochodów z grupy PGNiG tankowało swoje samochody na nowej stacji, tankowanie takie ma na celu optymalizacje systemu sprężarki.

Pierwsze zdjęcia z tankowania na nowej stacji:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Więcej zdjęć stacji tutaj
Ostatnio zmieniony czw gru 03, 2009 18:54 przez bartekk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bartekk
Kontakt:

Stacja ma być czynna całodobowo!

z informacji do których udało mi się dotrzeć dowiedziałem się że nowa stacja przy ul. Prądzyńskiego ma być czynna całodobowo. Jest naprawdę bardzo dobra wiadomość że stacja w STOLICY będzie czynna 24h.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stacje CNG w Polsce”