Bezpłatna akcja serwisowa GM/Opel CNG
-
kajmanek
- CNG car: Opel Zafira B CNG 2007
tigercng, tigercng, tigercng, Witam serdecznie ! jestem dwuletnim użytkownikiem Opla Astry CNG ale" świezym " czytelnikiem ,obserwatorem jak kto woli tego forum .Przeczytałem o zeszłorocznej akcji serwisowej GM dla opli CNG ja przez te dwa lata użytkowania mojego samochodu nie robiłem dosłownie nic w temacie gazu jak do tej pory sprawiał się bez zarzutu więc może należałoby coś wtym temacie zadziałac w związku z tym pytanie z mojej strony czy w najbliższym czasie będzie jeszcze taka akcja organizowana ???bo chętnie bym się dopisał do listy albo proszę o podpowiedź gdzie można skorzystac z takiego przeglądu indywidualnie .Pozdrawiam serdecznie i proszę o jakieś info . Piotr
Astra 1,6 CNG 661-112-727
Astra 1,6 CNG 661-112-727
kajmanek
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Witam
GM Poland obecnie nie jest zainteresowany w organizacji akcji serwisowych dla samochodów CNG, jak i w ogóle ich serwisem na terenie Polski. GM Poland nie organizuje żadnych szkoleń tematycznych CNG dla swojej sieci serwisowej, ani nie przewiduje żadnego programu autoryzacji serwisów GM w Polsce do wykonywania napraw instalacji CNG. Ewentualni chętni są odsyłani za zachodnią granicę.
Samochody zasilane CNG będące w ofercie GM Poland (Combo i Zafira) to wyłącznie "oferta sprzedażowa", nie wsparta kwalifikacjami i uprawnieniami sieci dealerskiej GM Poland do ich serwisu. Oznacza to, że w przypadku sprzedaży takiego samochodu w sieci dealerskiej GM, to wyłącznie na dealera spada obowiązek zapewnienia serwisu dla takiego auta w czasie gwarancji. W skrajnym przypadku może to oznaczać transport auta na lawecie do serwisu w Niemczech.
Nic więc dziwnego, że w tej sytuacji nasi dealerzy nie kwapią się do sprzedaży tych aut, a wręcz zniechęcają do ich zakupu.
Od siebie dodam, że w związku z ostatnimi zmianami własnościowymi w GM/Opel można mieć pewną nadzieję, że zarząd GM Poland będzie "przewietrzony" z osób negatywnie nastawionych do CNG. Być może nastaną młodzi, prężni inżynierowie, pozytywnie nastawieni do Klienta i świadomi ekologicznych zalet tego paliwa.
Osobiście skorzystałem z akcji serwisowej w serwisie z Autohaus-Heine we Frankfurcie nad Odrą: http://www.opelhaendler.de/autohaus-heine_frankfurt/
Mają jednak pewną wadę: nie znają angielskiego i nie odpowiadają na e-maile. Musi tam zadzwonić ktoś znający język niemiecki.
Pozdrawiam
PS. jak zauważyłem w niemieckim katalogu, Zafira oprócz dwóch modeli CNG (1.6 i 1.6 turbo) jest produkowana też w wersji 1.8 LPG, której także próżno szukać w Polsce. Panowie z GM Poland będą pewnie jak zawsze twierdzić, że gaz jest dobry do zapalniczek i kuchenek, a poza tym przecież "w Polsce nie ma stacji"
A w ogóle to nie rozumieją, dlaczego nie chcemy kupować ich kopcących diesli...
GM Poland obecnie nie jest zainteresowany w organizacji akcji serwisowych dla samochodów CNG, jak i w ogóle ich serwisem na terenie Polski. GM Poland nie organizuje żadnych szkoleń tematycznych CNG dla swojej sieci serwisowej, ani nie przewiduje żadnego programu autoryzacji serwisów GM w Polsce do wykonywania napraw instalacji CNG. Ewentualni chętni są odsyłani za zachodnią granicę.
Samochody zasilane CNG będące w ofercie GM Poland (Combo i Zafira) to wyłącznie "oferta sprzedażowa", nie wsparta kwalifikacjami i uprawnieniami sieci dealerskiej GM Poland do ich serwisu. Oznacza to, że w przypadku sprzedaży takiego samochodu w sieci dealerskiej GM, to wyłącznie na dealera spada obowiązek zapewnienia serwisu dla takiego auta w czasie gwarancji. W skrajnym przypadku może to oznaczać transport auta na lawecie do serwisu w Niemczech.
Nic więc dziwnego, że w tej sytuacji nasi dealerzy nie kwapią się do sprzedaży tych aut, a wręcz zniechęcają do ich zakupu.
Od siebie dodam, że w związku z ostatnimi zmianami własnościowymi w GM/Opel można mieć pewną nadzieję, że zarząd GM Poland będzie "przewietrzony" z osób negatywnie nastawionych do CNG. Być może nastaną młodzi, prężni inżynierowie, pozytywnie nastawieni do Klienta i świadomi ekologicznych zalet tego paliwa.
Osobiście skorzystałem z akcji serwisowej w serwisie z Autohaus-Heine we Frankfurcie nad Odrą: http://www.opelhaendler.de/autohaus-heine_frankfurt/
Mają jednak pewną wadę: nie znają angielskiego i nie odpowiadają na e-maile. Musi tam zadzwonić ktoś znający język niemiecki.
Pozdrawiam
PS. jak zauważyłem w niemieckim katalogu, Zafira oprócz dwóch modeli CNG (1.6 i 1.6 turbo) jest produkowana też w wersji 1.8 LPG, której także próżno szukać w Polsce. Panowie z GM Poland będą pewnie jak zawsze twierdzić, że gaz jest dobry do zapalniczek i kuchenek, a poza tym przecież "w Polsce nie ma stacji"
A w ogóle to nie rozumieją, dlaczego nie chcemy kupować ich kopcących diesli...
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 4 razy.
- bartekk
- CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
- Kontakt:
Właśnie
niestety taka jest prawda o GM Poland.
Przykre ale prawdziwe.
Osoby które są zainteresowane kupnem nowego samochodu na CNG mają jednak alternatywę i mogą wybrać np VW.
Przykre ale prawdziwe.
Osoby które są zainteresowane kupnem nowego samochodu na CNG mają jednak alternatywę i mogą wybrać np VW.
-
tigercng
- Moderator
W przypadku polskich oddziałów VW lub MB może spotkasz się z bardziej pozytywnym stosunkiem do Klienta, i większą chęcią udzielenia pomocy. Przynajmniej nie będą Ciebie tak demonstracyjnie zlewać, jak GM Poland.
Jednak co do faktycznych kwalifikacji ASO i posiadanych uprawnień, śmiem wątpić że są lepsze niż w GM
GM Poland przynajmniej prezentuje "ofertę sprzedażową", natomiast Kulczyk-Tradex nie ma nawet tego.
Jednak co do faktycznych kwalifikacji ASO i posiadanych uprawnień, śmiem wątpić że są lepsze niż w GM
GM Poland przynajmniej prezentuje "ofertę sprzedażową", natomiast Kulczyk-Tradex nie ma nawet tego.
Ostatnio zmieniony śr wrz 02, 2009 12:53 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
- bartekk
- Kontakt:
Tylko że dealera VW Krotoski-Cichy ma Caddego demo na CNG a ile jest takich samochodów demo GM?tigercng pisze:
Jedyne demo ze stajni GM to te z naszego forum:)
Ostatnio zmieniony śr wrz 02, 2009 16:04 przez bartekk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tigercng
- Moderator
Właśnie obawiam się, że to demo VW Krotoski-Cichy to inicjatywa samego dealera, bez oficjalnego wsparcia importera.bartekk pisze:Tylko że dealer VW Krotoski-Cichy ma Caddego demo na CNG a ile jest takich samochodów demo GM?
Na stronach www.volkswagen.pl nie znajdziesz najmniejszej wzmianki o ofercie samochodów na CNG, nie wspominając o ich serwisie. GM ma przynajmniej tę "ofertę sprzedażową" (cóż za słowo-wytrych, należałoby chyba napisać "oferta w systemie sprzedaj i zapomnij").
- bartekk
- Kontakt:
Tutaj masz o cng na stronie VW http://www.caddymaxi.pl/
-
tigercng
- Moderator
Fakt, wśród dostępnych silników dla Caddy jest wymieniony także "na gaz ziemny".
Natomiast Touran i Passat mają już tylko silniki benzyna/diesel...
(według volkswagen.pl).
Taka ciekawostka, oficjalny importer marek koncernu VAG, czyli firma Kulczyk-Tradex nie ma nawet własnej strony internetowej (spróbujcie www.kulczyktradex.com.pl
). Natomiast na polskich stronach importowanych marek samochodów ( www.volkswagen.pl , www.audi.pl , www.porsche.pl ) Kulczy-Tradex umieścił jedynie anonimowe formularze kontaktowe, bez żadnych danych adresowych. To taka nasza regionalna specyfika biznesowa, schować głowę w piasek, ukryć coś, o czym i tak wszyscy wiedzą z innych źródeł.
Natomiast Touran i Passat mają już tylko silniki benzyna/diesel...
Taka ciekawostka, oficjalny importer marek koncernu VAG, czyli firma Kulczyk-Tradex nie ma nawet własnej strony internetowej (spróbujcie www.kulczyktradex.com.pl
Ostatnio zmieniony czw wrz 03, 2009 09:46 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
- bartekk
- Kontakt:
Jak kupowalem swoją zafire
To podjechałem do serwisu we Wrocławiu (ten serwis który jest na wylotówce w stronę Warszawy) i podłączyli mi zafire do kompa. Więc raczej nie musi to być jakiś specjalne oprogramowanie.
Bartek
Bartek
Na początku witam wszystkich serdecznie. Od 3 lat jestem właścicielem zafiry na CNG i jak do tej pory nie bylo problemów z instalacją. Niestety od jakiegoś czasu źle odpala na gazie, a ostatnio mam wrażenie jakby jeden cylinder miał problemy z uruchomieniem się na CNG, dopiero jak podkręcę obroty to silnik zaczyna równo pracować. Szukając pomocy w necie natrafiłem na to forum i tenże wątek. Nauczony przykrym doświadczeniem kolegów odnośnie polskiego serwisu CNG zadzwoniłem od razu do serwisu w niemczech i otrzymałem odpowiedź że bezpłatne akcje już się zakończyły. Czy ktoś mi może potwierdzić czy jest to prawda czy tylko chcieli mnie spławić, lub po prostu się nie dogadałem?
- bartekk
- Kontakt:
Tak to prawda ta akacja serwisowa już się zakończyła.
Teraz jest podobno nowa akcja serwisowa związana z butlami, niestety nie znam szczegółów ale podpowiem że można ja tylko wykonać w Niemczech.
W przypadku mojej zafiry dokładnie widać że samochód miał przeprowadzoną akcje serwisową bo mam zamontowany separator oleju, za silnikiem mam zamontowane urządzenie które przypomina trochę z wyglądu większy filtr olejowy, walec w kolorze srebrnym, zamontowany poziomo. Dokładnie to widać tylko od spodu samochodu.
Teraz jest podobno nowa akcja serwisowa związana z butlami, niestety nie znam szczegółów ale podpowiem że można ja tylko wykonać w Niemczech.
W przypadku mojej zafiry dokładnie widać że samochód miał przeprowadzoną akcje serwisową bo mam zamontowany separator oleju, za silnikiem mam zamontowane urządzenie które przypomina trochę z wyglądu większy filtr olejowy, walec w kolorze srebrnym, zamontowany poziomo. Dokładnie to widać tylko od spodu samochodu.