SAMOCHODY CNG NA ALLEGRO UWAGA !!! WAŻNE !!! DLA KUPUJĄCYCH

Miejsce, gdzie piszemy własne przemyślenia, ciekawostki, pomysły, prośby, użyteczne linki, itd.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Touran_CNG pisze:A o TOURANIE zapomnieli :cry:
administrator pisze:Jeszcze masz do wyboru z rodziny VW Caddy i Passata. Poza tym MB klasa B 170 NBT lub E 200 NGT, Volvo S60, V70, S80 :)
Podając takie, a nie inne modele celowo ograniczyłem się do tych najtańszych. Polecając Łukaszowi E200NGT możemy go co najwyżej wnerwić :lol: i przestanie nas czytać :sad:
gosiekk89

Post autor: gosiekk89 »

Znalazłam bardzo fajny samochodzik z instalacją CNG. Niestety nie znam się na tym. Wiem tyle, ile przeczytałam w internecie. Nie planowałam takiej instalacji, ale skoro zdarzyła się "okazja", to czemu nie! Nie chce się jednak wpakować. Mam nadzieję, że mogę liczyć na pomoc.

http://www.moto.allegro.pl/item75146678 ... z_cng.html

O co pytać przy oglądaniu samochodu? jakich dokumentów wymagać? czy muszę liczyć się z jakimiś dodatkowymi kosztami? z góry dziękuję za każdą opinię
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Spytaj się:

Post autor: bartekk »

czy w dowodzie jest rejestracja z wpisem CNG
czy ma inspekcje butli wydaną przez DTD
o co chodzi z tym przebiegiem 16000 to troche dziwny przebieg.
gosiekk89

Post autor: gosiekk89 »

W dowodzie rejestracyjnym jest wpis o instalacji CNG (podobno, bo rozmawialiśmy z właścicielem tyko telefonicznie).

Niestety instalacja nie była używana w Polsce, podobno nie jest "podpięta" - wymaga podłączenia przez komputer (cytuję właściciela).

W takim razie raczej zrezygnujemy, podejrzewam, że za dużo wymagałoby to zachodu.

Dziękuję za opinię.
Daniel Chorzów

Post autor: Daniel Chorzów »

Witam
Nie wiem czy jestem w dobrym temacie ale chcę kupić auto na cng.Oto kilka linków:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10759092
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10104511
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10620802
http://www.allegro.pl/item837497026_cit ... irbag.html

Czytając powyższe wypowiedzi jasno wynika,że jeśli instalacje były montowane przed 2002 rokiem to nie będą miały butli z certyfikatem R110.czy dobrze rozumiem?
Czy w ogóle interesować się tymi autami?
Nie stać mnie na auto które kosztuje więcej niż 10-11kPLN.
Ile taka leganza może palić a ile taki opel.Zaznaczam,że nie jestem osobą która lubi wydawać kasę na paliwo.Preferuję oszczędny tryb jazdy.Wiem,że w opisie tej leganzy i rovera są podane przybliżone dane spalania ale to są dane ich sprzedawców i raczej mogą być nie obiektywne.
Na zafirę mnie nie stać a multipla w ogóle mi się nie podoba.
Poradźcie mi co powinienem zrobić?
Zadzwonię do tych ludzi i zapytam i legalizacje tych butli w tych autach.
Leganza mi się najbardziej podoba.Ale może mieć mały bagażnik.Dzwoniłem wczoraj do tego człowieka i powiedział mi,że w dowodzie ma wbite o butlach 120 litrów.Czytałem o czymś,takim,że jest to jednostka "wody" czy jakoś tak.Tak podali w niemieckich dokumentach.
Nie dopytałem się gdzie sa te butle czy w bagażniku czy pod podłogą,ale w takim aucie chyba mało miejsca pod podłogą :-) ale mogę się mylić.
Z tankowaniem nie będę miał problemu na śląsku bo mam w Zabrzu,Tychach i Sosnowcu stacje a najwięcej będę tankował w Zabrzu.
O co popytać dokładnei tych ludzi od tych aut?
Nad którym się realnie zastanowić?

Pozdrawiam
Daniel

[ Dodano: Pon Gru 07, 2009 20:50 ]
Czy ktoś tu czyta posty i potrafi odpowiedzieć na moje pytanie?
Daniel
tomig
CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG

Post autor: tomig »

Ja po obserwacjach samochodów na LPG niezbyt przychylnie patrzyłem na samochody z instalacją CNG domontowaną - dlatego mam fabryczną. Dużo w tych samochodach zależy od instalacji (producenta) i samego montażu.
Pytania jakie możesz zadać to oprócz butli i ich legalizacji to właśnie umieszczenie i ilość - generalnie w bagażniku. Jak się nią steruje. Czy uruchamia się na gazie czy benzynie...
Więcej może powiedzieć Ci VERONA..............
Daniel Chorzów

Post autor: Daniel Chorzów »

tomig pisze:Ja po obserwacjach samochodów na LPG niezbyt przychylnie patrzyłem na samochody z instalacją CNG domontowaną - dlatego mam fabryczną. Dużo w tych samochodach zależy od instalacji (producenta) i samego montażu.
Pytania jakie możesz zadać to oprócz butli i ich legalizacji to właśnie umieszczenie i ilość - generalnie w bagażniku. Jak się nią steruje. Czy uruchamia się na gazie czy benzynie...
Ja w 3 swoich autach miałem instalację LPG i żadna nei była fabryczna i każda była cholernie ekonomiczna.Wydaje mi się,że nie musi być założona przez fabrykę ale na pewno nie zaszkodzi jak by była fabryczna.Na takie auto z instalacją mnie nie stać.
Verona był ostatnio na forum 4 grudnia.
Wysłałem mu email więc może odpisze.
Tej Leganzy nei będzie już w środę a ja potrzebuję odpowiedzi na już i to mnie martwi,że jej nie mam.

Pozdrawiam
Daniel
VERONA
CNG car: Zafira CNG 2006r.

Post autor: VERONA »

Daniel ,

W związku z Twoimi pytaniami na forum i chęcią zakupu auta na CNG,udzielę paru wskazówek.

Temat 110 R jest bardzo skomplikowany i nie ma możliwości opisania całości w paru słowach.Napiszę wersję skróconą odpowiedzi zgodnie z przepisami w Polsce dotyczącymi badania zbiornika CNG, stanowiącego wyposażenie pojazdu samochodowego napędzanego gazem sprężonym.
WYMAGANIA ODNIESIENIA:Procedura "Przeprowadzanie badań urządzeń ciśnieniowych " PJ-06-09 Regulaminu EKGONZ Nr 110

Ponieważ chcesz kupić auto z zagranicy, sytuacja wygląda następujaco.
Po dokonaniu pzeglądu tzw. zerowego diagnosta stwierdzi że nie posiadasz dokumentu z Transportowego Dozoru Technicznego dopuszczającego je do używania na terenie naszego kraju.Zostaniesz poproszony o dostarczenie takiego dokumentu z TDT.
Jednak taki dokument jest wydawany po pozytywnej rewizji zewnętrznej,potwierdzeniu dokumentu producenta butli i zgodności regulaminu 110R wybitego na butli.
I tu zaczynają się problemy,większość aut na CNG na Allegro,nie ma możliwości przejścia tej procedury całkowicie legalnie.Reasumując.Chcesz kupić używane auto na CNG sprawdzasz najpierw butle czy ma 110 R i do kiedy jest atest producenta (data ważności do używania butli) W zależności od miasta i lokalizacji lokalnego TDT powstaje drugie bardzo poważne utrudnienie, dokument producenta butli.
Napisałem to dla Ciebie i czytających nie w celu przestraszenia, tylko w celu edukacyjnym.
Kolejna sprawa którą wielokrotnie powtarzam przy kazdej nadarzającej się okazji.Kupienie nawet auta zarejestrowanego w Polsce z wpisanym CNG w dowodzie rejestracyjnym bez posiadania dokumentów które opisałem nic nie znaczy.Przy kolejnym przeglądzie Diagnosta zarząda dokumentu z TDT.Nawet jeżeli Sprzedający posiada taki dokument a nie przekaże Kupującemu dokumentu producenta butli,przy kolejnej rewizji TDT wcale nie musi wydać takiego dokumentu (który jest wydawany na 3 lata)Posiadanie tzw.ulgowego dokumentu, mogło być spowodowane przez błąd inspektora.
To tyle na temat przepisów.
Jeżeli chodzi o pozostałe Twoje pytania.
Interesować się autami na CNG jak najbardziej należy ze względów ekologicznych i ekonomicznych.
Jeżeli chodzi o spalanie,można przyjąć że spalanie CNG liczone w m3 (metrach sześciennych) jest porównywalne z ilością paliwa płynnego.
Sam musisz podjąć decyzję jakie auto kupić ( to jest subiektywne)
Potwierdzam że pojemność bultli jest podawana w L czyli litrach.
Zarazem można określić znając parametr L ile wejdzie gazu jednak to zależy jeszcze jakim cisnieniem będzie tankowane.Dla obliczeń minimalnych 24 L to około 5m3 CNG przy ciśnieniu około 200 atmosfer.
Jeżeli chodzi o konwersje aut nie fabrycznych CNG to butle znajdują się w bagażniku.
Auta fabryczne CNG tzw.monovalent mają butle pod górną częścią podłogi.Sposób montażu zależy od budowy auta i homologacji fabrycznej.

p.s. tak czytamy posty i potrafimy na większość pytań odpowiedzieć.

Słuszne uwagi przekazał w swoim poście tomig, sprostuję tylko że przy instalacjach dokładanych samochód odpala na benzynie (nie omawiamy tu technologi CNG i DIESEL) a następnie po uzyskaniu temperatury i obrótów następuje przełączenie na CNG (opis dotyczy instalacji sekwencyjnej) Nie opisuję już instalacji mieszalnikowej ze znanych powodów.

Daniel nie otrzymałem od Ciebię maila.Obserwuję forum dlatego odpisałem.

Pamiętaj że auto fabryczne CNG to rarytas sam w sobie.To jest auto CNG GAZOWE w większości aut z zapasowym zbiornikiem 14L benzyny.
Możesz porozmawiać z właścicielami takich aut których przybywa w Polsce.

Pozdrawiam
Sławek
Sławomir Szymański
0-507 105 930
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Info dla Daniela

Post autor: bartekk »

Z samochodów które wymieniłeś tylko jeden ma instalacje fabryczną, Opel Astra.
Pozostałe mają butle w bagażniku.
Pamiętaj o bardzo ważnej sprawie. Większość tych samochodów jest sprowadzona. W Polsce sprowadzone samochody mają dziwnie małe przebiegi, nie okłamujmy się prawda jest taka że jak ktoś instaluje do swojego samochodu CNG lub kupuje samochód z fabryczną instalacją to tylko po to aby robić KILOMETRY! Nie chce mi się wierzyć że te samochody z tych roczników mają po 130tys:) Co ciekawsze te same roczniki na niemieckich stronach mają po 200tys lub 250tys. Najlepszym przykładem jest Multipla sprawdź na włoskim ebaya jakie one mają przebiegi a w Polsce 80tys. To prawda Multipla jest brzydka mi też się nie podoba, ale ma duże zbiorniki co przełoży się na większy zasięg.

Piszesz że masz na samochód 11tys.
Ja kiedyś kupiłem sobie samochód w tej cenie.
Oszczędnego ropniaka. Co miesiąc coś było do roboty, a to sprzęgło, a to coś, miesięcznie na jakieś tam drobne naprawy wydawałem 400zł + 800zł ropa

Teraz mam samochód na CNG, nowszy i droższy za paliwo płace 500zł i oszczędzam na naprawach tylko wymiana oleju i drobnostki, jestem do przodu 700zł.
ikac

Post autor: ikac »

Moja multipla jest ze stycznia 2003 i też nie ma R110 (butle Fabera). Instalacja fabryczna, butle (3 szt. ok 35 m3 gazu) ma POD podłogą więc wnętrze na tym nie ucierpiało, dodatkowo mam 35 l benzyny. Jest tak brzydka że aż ładna oraz baaardzo wygodna. Jeżdzę nią od roku i przy instalacji gazowej nie robiłem nic. Niedługo wybieram sie do ASO na regulaminowy coroczny przegląd.

[ Dodano: Sro Gru 09, 2009 17:39 ]
Jeszcze jedna uwaga. BOK Fiat Auto Poland w Bielsku załatwia papiery na butle za "dziękuję". Dzwoni sie na linie ogólną Biura Obsługi Klienta, mówi sie o co chodzi, przełączają do p. Andrzeja Korczyka (on ma to opanowane - pomógł już wielu multipiarzom). P. Andrzejowi Korczyk prosi o numer nadwozia samochodu i numery butli i najdalej po dwóch tygodniach dostajemy papiery dotyczące butli (dwa różne dokumenty), są po włosku - jeden to chyba homologacja a drugi coś mówi o całej partii butli z której pochodzą nasze. Warszawskie TDT chciało jeszcze jakąś instrukcję ale krakowskiemu TDT moje papiery wystarczyły. Kosztowało to po 250 zł od butli i mam papier na trzy lata.
Multipla 1.6 CNG 2003
KUBAS
CNG car: TOURAN

Post autor: KUBAS »

WItam niedawno stalem sie posiadaczem Tourana 2.0 CNG rocznik 2007 i juz mam problemy.. Znaczy chodzi mi o rejestracje.. Znajomy stwierdzil ze przegladu w polsce praktycznie nie da sie zrobic bo to z CNG i wogole nie wie gdzie mozna zrobic taki przeglad.. Stwierdzil on takze ze to nie jest żadna instalacja fabryczna tylko normlanie zakladana przez serwis.. No i chodzi mi o to ile w tym prawady i wogole jak go zarejestrowac. Auto sprowadzone z austrii... Posiadam dwa dowody do tego auta i wogole wsyztskie papiery sa.. Wg mnie jest to instalacja fabryczna bo butle sa pod podlaga i wogole no ale jak go zarejestrowac.. Czytalem ze tzreba zrobic homologacje na butle w TDT ja jestem z lodzi gdzie chyba nawet jest TDT. Jesli zorbie to to nie bedzie problemow?? Prosil bym o wytlumaczenie krok po korku jak to zrobic..
rasta

Post autor: rasta »

Witam,
mam pytanie odnośnie instalacji montowanych PRZED grudniem 2003 r. Można wtedy podobno zalegalizować butlę bez normy R110. Butla musi tylko przejść testy (koszt 350 zł). Czy papierami, jakie będę potrzebował są: potwierdzenie oddania instalacji przed 31.12.2003 i dokumenty producenta butli, zawierające jej specyfikację?
tigercng
Moderator

Z butlami bez R110 najlepiej chyba radzi sobie zakład w Stalowej Woli. Zajrzyj tutaj, masz opisaną całą procedurę:
http://cng.auto.pl/forum/butle-do-cng-vt914.htm#3871

Zaznaczam z naciskiem, że dotyczy to sytuacji gdy już nieopatrznie znalazłeś się w posiadaniu takiego pojazdu. Jeśli go jeszcze nie kupiłeś, daj sobie z nim spokój i wybierz coś z fabryczną instalacją.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
rasta

Post autor: rasta »

Problem w tym, że modeli który mnie interesuje, nigdy z CNG nie był produkowany.
tigercng
Moderator

W takim razie w polskich warunkach sugeruję raczej LPG. Pojazd przerabiany nigdy nie osiągnie tych parametrów i komfortu użytkowego, co fabryczny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje i wiadomości ogólne”