Passat b7 nierówna praca silnika w niskich temperaturach

Problemy techniczne i pytania związane z eksploatacją samochodów
ciemny1661
CNG car: VW Passat B7 1.4 Ecofuel

Passat b7 nierówna praca silnika w niskich temperaturach

Post autor: ciemny1661 »

Witam wszystkich forumowiczów. Od dłuższego czasu mam problem ze swoim Passatem b7. Problem dotyczy pracy silnika na gazie (po uruchomieniu w temperaturze niższej niż +10C). Silnik odpala ładnie, szybko ale dostaje dziwnych wibracji, występuje wypadanie zapłonu na 2 i 3 cylindrze. Dzieje się tak tylko w niskich temperaturach, teraz, jeżdżąc w lecie nie ma mowy o nierównej pracy albo wypadaniu zapłonu. Jak odpalam w zimie (np przy temperaturze -10C) i dam mu gazu to samochód potrafi przełączyć się na benzynę. Na benzynie pracuje ładnie, czysto, nie ma wypadania zapłonu. Muszę czekać aż silnik się zagrzeje (na benzynie) i dopiero po ponownym uruchomieniu auto zaczyna pracować na gazie. Są odczuwalne wibracje (wypadanie zapłonu) są one jednak bardzo delikatne i nie ma problemów z dalszą jazdą na gazie. Po przeczytaniu wielu wątków na różnych forach nie ma jasnej odpowiedzi co może być nie tak. Dodam, że wymieniłem pierwszą sondę lambda ale nie pomogło. Miał ktoś podobny problem? Kupiłem czujniki ciśnienia gazu ( jeden do reduktora, drugi do listwy wtryskowej) ale dopiero w przyszłym tygodniu będę brał się za wymianę. Może chodzić o czujnik temperatury cieczy chłodzącej, na podstawie którego dobierana jest mieszanka paliwowa? Dodam też, że nie wyskakują mi żadne błędy. Proszę o pomoc, pozdrawiam!
ciemny1661
CNG car: VW Passat B7 1.4 Ecofuel

Re: Passat b7 nierówna praca silnika w niskich temperaturach

Post autor: ciemny1661 »

Witam ponownie, czujnik ciśnienia na listwie wtryskowej oraz czujnik ciśnienia przy reduktorze wymienione, co dało niewielki rezultat. Po podłączeniu pod komputer, okazało się, że ciśnienie na reduktorze wynosiło 100bar, przy czym wartość zadana była 50. Wymiana czujnika ciśnienia gazu na listwie spowodowała, że wartość zadana i wartość rzeczywista była równa i wynosiła 50, jednak po dodaniu gazu ciśnienie na reduktorze wzrastało do 100 i nie zmniejszało się do zadanej wartości 50. Czy możliwe, że uszkodzeniu uległ reduktor? Na komputerze nie wyskakują żadne błędy typu "zbyt wysokie ciśnienie na reduktorze". Dodam też, że w tej chwili auto nie odpala się automatycznie na gazie, jak było zawsze, i muszę poczekać kilka minut aż z benzyny przełączy się na gaz. Może ktoś spotkał się z podobnym problemem i mógłby udzielić mi kilka wskazówek? Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy w użytkowaniu CNG”