Vw Touran 2.0 CNG- brzeczenie reduktora
-
vision-perfect
- CNG car: VW Touran 2.0 lift
Vw Touran 2.0 CNG- brzeczenie reduktora
Witam,
od jakiegoś czasu pojawiło się tylko na gazie takie rzężenie słyszalne w kabinie, na początku na niskich obrotach na postoju, teraz już na obrotach do 1500. Na benzynie chodzi bezszelestnie( ale spalanie jest ok 14 l PB/100 km- czy to normalne??), powracając do gazu, czy ktoś wie co to może być, swego czasu miałem tez wrażenie ze odczułem smrodek gaz z nawiewu, ale tylko raz i przez chwilkę. Dodam że samochód spala jazda oszczędna w przedziale 4,4- 5,9 kg gazu, normalnie 6,5 kg. gazu więc wydaje mi się że jest ok. Miesiąc temu robiłem dozór na butlach i było wszystko w porządku. Dodam że check się nie zapala.
Czy ktoś poradzi jaka może być przyczyna tych 2 problemów??
Z góry dzięki za odpowiedź
doszedłem do wniosku że to reduktor, czy to zawsze oznacza uszkodzenie? czy podkładki gumowe załatwią sprawę? tak nie mam z gazem żadnych problemów
od jakiegoś czasu pojawiło się tylko na gazie takie rzężenie słyszalne w kabinie, na początku na niskich obrotach na postoju, teraz już na obrotach do 1500. Na benzynie chodzi bezszelestnie( ale spalanie jest ok 14 l PB/100 km- czy to normalne??), powracając do gazu, czy ktoś wie co to może być, swego czasu miałem tez wrażenie ze odczułem smrodek gaz z nawiewu, ale tylko raz i przez chwilkę. Dodam że samochód spala jazda oszczędna w przedziale 4,4- 5,9 kg gazu, normalnie 6,5 kg. gazu więc wydaje mi się że jest ok. Miesiąc temu robiłem dozór na butlach i było wszystko w porządku. Dodam że check się nie zapala.
Czy ktoś poradzi jaka może być przyczyna tych 2 problemów??
Z góry dzięki za odpowiedź
doszedłem do wniosku że to reduktor, czy to zawsze oznacza uszkodzenie? czy podkładki gumowe załatwią sprawę? tak nie mam z gazem żadnych problemów
-
zarbock
- CNG car: VW Touran 2.0 CNG 2007
Re: Vw Touran 2.0 CNG- brzeczenie reduktora
Witam. Jeśli masz reduktor Teleflex to obawiam się, że jest to początek jego końca. Początkowe delikatne brzęczenie będzie niezauważalne dla pracy układu zasilania gazem ale będzie coraz więcej ulatniał się gaz do komory silnikowej z zaworu bezpieczeństwa na reduktorze tzn. gaz z obszaru wysokiego ciśnienia będzie się przedostawał do obszaru po redukcji. w czasie jazdy praktycznie tego nie zauważysz ale na postoju lub w garażu to już na pewno. Niestety nic mi nie wiadomo o skutecznej i długotrwałej naprawie takiej usterki (chyba,że coś się ostatnio zmieniło) jedynym polecanym i stosowanym lekarstwem jest wymiana reduktora na Ventrex, ale to są nie małe koszty. Co prawda są firmy np. MEGAPOL, które sprzedają membrany do Teleflexa ale czy znajdziesz kogoś kto ci ją wymieni i da jakąś gwarancję to już nie jestem pewien. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
-
vision-perfect
- CNG car: VW Touran 2.0 lift
Dziękuję za odpowiedź, jak coś się zmieni to zamieszczę odpowiedź
-
piotr_poznan1
- CNG car: Touran 2,0 '07
Cześć
właśnie dopadło mnie
gaz ulatnia się z reduktora
dajcie namiary gdzie tanio kupię ventrexa i jak to wymienić we własnym zakresies
Piotr
właśnie dopadło mnie
gaz ulatnia się z reduktora
dajcie namiary gdzie tanio kupię ventrexa i jak to wymienić we własnym zakresies
Piotr
Piotr
796 067 909
796 067 909
-
zarbock
Aktualnie widzę dwa na Allegro ale do golfa VII i nie wiem czy będą pasowały do Tourana.
-
piotr_poznan1
- CNG car: Touran 2,0 '07
nie pasują
zlokalizowałem nieszczelność
wydmuchało silikonową uszczelkę
ktoś wie jak ten reduktor jest zbudowany
auto-krak z Krakowa za wymianę na sprawny chce 1500,-
nowy kosztuje 5100,- odpada, cena nie do zaakceptowania
ktoś wie jaka jest gwarancja na ten reduktor ?
jakiś warsztat w Poznaniu godny polecenia ?
zlokalizowałem nieszczelność
wydmuchało silikonową uszczelkę
ktoś wie jak ten reduktor jest zbudowany
auto-krak z Krakowa za wymianę na sprawny chce 1500,-
nowy kosztuje 5100,- odpada, cena nie do zaakceptowania
ktoś wie jaka jest gwarancja na ten reduktor ?
jakiś warsztat w Poznaniu godny polecenia ?
Piotr
796 067 909
796 067 909
-
zarbock
Wydmuchało korek, bo gaz ze strefy wysokiego ciśnienia przedostaje się na stronę zredukowaną. To jest wylot zaworu bezpieczeństwa. Nie słyszałem jeszcze, zarówno w Polsce jak i w Niemczech, żeby ktoś skutecznie i trwale zregenerował Teleflexa, patrz - http://holenderskielpg.com.pl/teleflex-cng,36.html. Kiedy ja miałem podobny problem naprawa polegała na wysłaniu reduktora do Holandii tylko tam mogą to zrobić fachowo. A za kilka, kilkadziesiąt tysięcy km powtórka z rozrywki. Właśnie dla tego VW wycofał się z tego modelu i zmienił na Ventrexa. Osobiście odradzam.
-
zarbock
http://www.lpgparts24.de/Teleflex-VW-Dr ... ddy-Touran - strona z częściami, może wystarczy wymienić tę membranę 
Miałem takie same objawy. Rozebrałem reduktor, wymyłem, przesmarowałem i dalej śmiga.
Problemem była śruba regulacji ciśnienia, która potrafi odkręcić się od drgań.
Sprawdź czy regulacja działa. Brzęczenie powoduje zawór osiowy który bez uderza w stożkowe gniazdo. Niestety przy regulacji nie wiemy jakie ciśnienie ustawiliśmy. U mnie było to jakiś 2.5 obrotu (wkręcenie).
Reduktor to proste mechaniczne urządzenie, więc jeśli nie jest pęknięty korpus raczej nie powinno być problemu z naprawą. Ja już zrobiłem 2 sztuki łącznie z dotarciem stożkowego gniazda. Udało mi się również przewinąć przepaloną cewkę zaworu na butli.
Jeśli ktoś chce to mam schematy i przekroje teleflexa.
Pozdrawiam
Problemem była śruba regulacji ciśnienia, która potrafi odkręcić się od drgań.
Sprawdź czy regulacja działa. Brzęczenie powoduje zawór osiowy który bez uderza w stożkowe gniazdo. Niestety przy regulacji nie wiemy jakie ciśnienie ustawiliśmy. U mnie było to jakiś 2.5 obrotu (wkręcenie).
Reduktor to proste mechaniczne urządzenie, więc jeśli nie jest pęknięty korpus raczej nie powinno być problemu z naprawą. Ja już zrobiłem 2 sztuki łącznie z dotarciem stożkowego gniazda. Udało mi się również przewinąć przepaloną cewkę zaworu na butli.
Jeśli ktoś chce to mam schematy i przekroje teleflexa.
Pozdrawiam
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Dzięki za szczegółowy opis. Do sprawdzenia ciśnienia wystarczy manometr o zakresie 10 bar z giętkim wężem. Koszt max. 150 zł, ewentualnie można pożyczyć od kogoś. Od biedy sprawdzi się manometr od pompowania kół do ciężarówek i autobusów. Ciśnienie należy ustawić na 8 bar.
powiedz gdzie go podłączasz bo regulację trzeba zrobić na pracującym silniku.
Ja myślałem żeby zrobić trójnik na przewodzie do wtryskiwaczy.
Może masz prostszy sposób.
Z manometrami nie ma problemu bo zawodowo zajmuje się gazem ziemnym.
Co prawda nie w samochodach ale gaz to gaz
Ja myślałem żeby zrobić trójnik na przewodzie do wtryskiwaczy.
Może masz prostszy sposób.
Z manometrami nie ma problemu bo zawodowo zajmuje się gazem ziemnym.
Co prawda nie w samochodach ale gaz to gaz
-
tigercng
- Moderator
Dobrze piszesz, najlepiej wstawić trójnik na wyjściu z reduktora.
Co do ciśnienia to przypadkiem nie powinno się ustawiać na 6 barów?
Gdzieś czytałem, że redukcja jest 200/6 ale mogę być w błędzie.
Gdzieś czytałem, że redukcja jest 200/6 ale mogę być w błędzie.
-
tigercng
- Moderator
To prawdopodobne, trzeba sprawdzić w dokumentacji VW lub na forum gibgas.de. Można też pomierzyć na sprawnym aucie.
8 bar jest w Zafirze, niekoniecznie takie samo musi być w Touranie. Ja więcej nie pomogę, bo nie mam Tourana. Może inni koledzy coś więcej wiedzą...
8 bar jest w Zafirze, niekoniecznie takie samo musi być w Touranie. Ja więcej nie pomogę, bo nie mam Tourana. Może inni koledzy coś więcej wiedzą...
-
zarbock
https://cng.auto.pl/pliki/VW%20Naped%20 ... coFuel.pdf
tutaj wszystko opisane, do regulacji ciśnienia służy śruba na samym dole korpusu,jeśli się jej nie ruszy nie ma potrzeby dodatkowej regulacji.
tutaj wszystko opisane, do regulacji ciśnienia służy śruba na samym dole korpusu,jeśli się jej nie ruszy nie ma potrzeby dodatkowej regulacji.