Wypadanie zaplonu zafria cng

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Re: Wypadanie zaplonu zafria cng

Post autor: tigercng »

zebraw pisze:Dlatego wszystkie bo w Zafirce wtryskiwacze sa simensa i jak jeden dam boscha to prawdopodobnie nie bedzie z nimi dobrze działał, tak gdzies tu na forum wyczytałem.
Mamy takie obawy, ale praktycznie tego jeszcze nikt nie testował.
zebraw pisze:Moja zafirca teraz po czyszczeniu tych starych ma taki objaw ,ze jadac z górki i nie dodajac gazu ,tylko hamujac biegiem zaczyna w tlumniku strzelac i zaczyna nie przyjmowac gazu.
Typowy objaw wtryskiwacza nie zamykającego się do końca. Twoja relacja to pierwszy sygnał od osoby, która wcześniej regenerowała wtryskiwacz. Sygnał negatywny, co potwierdza tylko, że taka regeneracja jest nieskuteczna.
zebraw pisze:ten gosciu z allegro co je ma w sprzedaży nie odbiera telefonów. (...) Raczej został tylko serwis opla.
Tak polecamy.

Pozdrawiam
smolec
CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2006

Post autor: smolec »

I co zebraw kupiłeś te boschowskie? Jak tak to napisz jak sie sprawują bo też bym sobie może je kupił
zebraw

Post autor: zebraw »

Tak, kupiłem te Boscha 285 zł szt. Tylko jeszcze nie założone testy za parę dni , to sie podziele wrażeniami. Zostaną mi 4 simensowskie , z których co najmniej jeden bedzie uszkodzony ,ale jakby ktoś był zainteresowany to za symboliczne pieniądze wyśle komplet.
smolec

Ja bym był zainteresowany tylko zależy jaka bedzie cena
zebraw

100 zł i koszt przesyłki moze być ?
Naprawde tego nie wiem czy jeden ,wymieniłem wszystkie bo jednego na inny nie mozna , a nie sprawdzałem ,który jest uszkodzony bo nawet nie wiedzielismy jak sie do tego zabrać, a na wtryskiwaczach było zrobione 230 tys km. Tak wiec nic nie mogę zagwarantować.
A nawet jeszcze nie wiem czy to wina była wtryskiwaczy testy dopiero za pare dni.
Jak bym był pewny ze 3 sa dobre to pewnie cena była by wyższa niz 33 zł za sztuke.
Ostatnio zmieniony czw mar 12, 2015 13:37 przez zebraw, łącznie zmieniany 3 razy.
smolec

Ale jeden jest tylko niesprawny? Jesli tak to myśle źe ok
smolec

I co założone nowe wtryski? Lepiej chodzi niż na starych?
zebraw

smolec pisze:I co założone nowe wtryski? Lepiej chodzi niż na starych?
Tak wtryski założone ,wszystko prawie jest ok. Tylko zaczał mi czasami strzelac w tłumniku,okazało sie ze to wina nowego (nie orginalnego) katalizatora ,którego całe wnetrzności zanalazły sie w tłumniku zapychajac go ,zostało tylko kupić jakas dobra uzywke. Być moze wszystko była wina wtrysków które lały i go spaliły bo w sumie to samo stało sie z oryginałęm. wiec morał taki
,ze w przypadku niesprawnych wtryskow natychmiast je wymieniamy.
Ale po zatym jest już ok, pare tysiecy zrobiłem i zadne błedy sie nie pojawiają ,a takze brak wypadania zapłonów.na szczescie decyzja z wymiana wtrysków była trafna.
smolec

Dzięki za odpowiedzi tu i na PW.

Skoro piszesz że twoje auto jest mocniejsze na gazie tzn. że ja mam coś z wtryskami bo moje jest dużo słabsze niż na benzynie także raczej nie ma sensu żebym kupował od ciebie te stare wtryskiwacze tylko zbierać na nowe.
zebraw

Pewnie tak, tylko nie wiem czy ktokolwiek przez wtryskiwacze miał słabsze auto na gazie ,to są inne objawy jak wypadanie zapłonu złe spalanie ,niech sie może ktoś jeszcze wypowie ale to nie wtryski.Jak dla mnie to może ktoś sie bawił przy sterowniku i wgrał program od benzynowca. Jedno wiem na pewno każda sprawna zafirka z fabrycznym cng jest silniejsza na gazie.
Uszkodzone wtryski nie domykaja sie dobrze i wtedy mamy takie objawy jak zwiększone zużycie paliwa,steronik zaczyna waryjowac bo nie może ustalic odpowiedniej dawki paliwa (sonda za Katalizatorem) i sterownik wyrzuca nam wtedy różne błędy , ato co Ty piszesz ni jak sie nie ma do wtrysków (moje doświadczenia)
smolec

Czyli nie ma sensu wymieniać ich na nowe nawet jeśli te mają już przejechane 230tyś.?.A ty jak wymieniłeś na nowe to ustawiałeś coś w tym sterowniku czy nie ma po co? A i mi jak zatankuje do pełna to zrobi ok 340km no to chyba dobry wynik? A co do sondy za katalizatorem to cały czas mam jej błąd i świeci mi chek, założyłem nawet dystans na tą sonde ale i tak świeci chek nie wiem może za krótki ten dysrans dałem. Także nie wiem czy przez ten błąd może być słabsza?
zebraw

Przed wymianą wtrysków tez mi czek świecił ,po wymianie mam spokój . Ale na tych starych wtryskach też był silniejszy na gazie . Oczywiście , ze w sterowniku nic nie było grzebane ,bo raczej jak ktos przy cng w Polsce bedzie tam grzebał to raczej ma szanse tylko coś popsuć.
No ale jak masz od nowości wtryski to 230 tyś km pora na wymianę już na pewno.
Może ktoś Ci to na forum potwierdzi jeszcze lub zaprzeczy .Wtedy Ci łatwiej bedzie podjąć decyzje.
smolec

Wtryski zamówiłem i w poniedziałek powinny dojść i nie uwierzysz za ile... 700zł z cały komplet nowe z boscha!!! Koleś na OLXsie miał także czekam na przesyłke i zobaczymy czy będą jakieś zmiany, a po drugie to w sumie nie wiem czy auto mam słabe na cng w porównaniu np. z Twoim bo Twoim nie jeździłem ani żadnym innym autem na cng, więc może być tak że moc mam dobrą :D
zebraw

Gratuluje ceny ,ja tez różne zródła sprawdzalem i te po 285 były najtansze ,
a jeśli chodzi o moc zafirki to miałem tylko to na myśli że nie może być silniejsza na Pb róznica wynosi około 20 % no korzysć gazu i tego jestem pewien oczywiscie w zafirze z fabrycznym cng.

Jak wymienisz te wtryski ,to napisz czy w Twoim przypadku trafna decyzja.

Dodam tylko,że wymieniłęm jeszcze katalizator na używkę (350zł) i teraz auto bez kitu śmiga lepiej niż 7 lat temu jak kupiłem.
smolec

Witam ponownie
Trzy dni temu wkońcu znalazłem czas i wymieniłem wtryski i auto fajnie jeździło, nawet wydaje mi się że jest mocniejszy, lepiej się zbiera tylko wczoraj pojawił się problem tzn zaczął strzelać z rury i jestem bardzo zły przez to.

Mam sprawe do Ciebie, czy mógłbyś zobaczyć na allegro i pokazać mi który ewentualnie katalizator będzie pasował do mojej zafiry i czy da się jakoś sprawdzić czy ten katalizator co mam teraz jest do wymiany
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”