gaśnie na gazie

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
kgrzanka
CNG car: Zafira A

Re: gaśnie na gazie

Post autor: kgrzanka »

tigercng pisze: Coś mi nie pasują te wasze opisy o corocznej wymianie cewek :?
Zawsze reklamację uznali i przyznali mi rację. Może nie miałem szczęścia do cewek.
Po założeniu nowej robi się jakieś niecałe 30 - 50tys km i reklamacja. Więcej to u mnie nie wytrzymuje.
kgrzanka

Gruma pisze:Witam. Dopisze się do tego wątku żeby nie robić bałaganu. Moj problem wyglada tak:
1. Symptomatycznie ale coraz częściej silnik gaśnie przy wrzucaniu na luz i dojeżdżaniu do np: skrzyżowania, jeżeli w porę sie zorientuje i wrzuce bieg, załapie po puszczeniu sprzęgła.
2. Gdy chcę go odpalic na gazie po takiej przygodzie nie daje rady, muszę przełaczyc na benzyne odpalic i znow na gaz.
3. Odnoszę wrażenie że cześciej sie to dzieje gdy przejade jakiś odcinek z wiekszą prędkościa i jeżeli mam wtedy pełny zbiornik pojawia sie zapach gazu... obroty falują.

Nie pali sie żadna kontrolka, świece nowe, przepustnica wyczyszczona. Cewka ma ok 60 000 i rok.
Chciałem wypedałować błędy ale kontrolka miga bez przerw i po 100 błyskach odpuściłem liczenie.
Chwilowo nie mam pomysłu co to może być. Jak macie jakieś pomysły to pomóżcie.
Na bank jeden z wtryskiwaczy gazowych daje ze dużo gazu. komputer nie może ustabilizować mieszanki, dlatego gaśnie. Rozumiem, że przepustnica czysta a cewka podmieniona na inną.
Opisałem to trochę wcześniej.
Oby ci się odało trafić na ten jeden z czterech,
Gruma
CNG car: Zafira 1.6 CNG

Post autor: Gruma »

Muszę jakos sprawdzic tą cewkę i wtedy szukac dalej wsrod wtryskiwaczy, zastanawiam sie tylko czy nie powinna zapalic się kontrolka jakaś w momencie wystąpienia problemu?

Po zastanowieniu...
Na benzynie objawy nie występują wiec trzeba skłaniać sie ku wtryskiwaczom gazowym lub innemu elementowi zasilania gazem. W przyszłym tygodniu bede miał kabel diagnostyczny będę dalej badał problem.

Dzieki za dotychczasowe sugestie.
Ostatnio zmieniony pt sty 16, 2015 15:37 przez Gruma, łącznie zmieniany 1 raz.
kgrzanka

Jeżeli wtryskiwacz cały czas działa, ale daje za duzo gazu to się kontrolka żadna nie zapali, zapłon ci też nie wyskoczy bo cewka działa dobrze i nie ma przerw w podawaniu iskry.
Obroty falują bo sonda widzi za bogatą mieszankę i chwilę to trwa zanim się samo wyreguluje, a komputer traktuje wszystkie wtryskiwacze jednakowo i zmniejsza na całości aby suma była ok.

Kontrolka silnika się nie zapali jeżeli jest sporadyczne wypadanie zapłonów. Ale błędy powinny być zapisane.
Jeżeli nie masz żadnych błędów to kontrolka z kluczami(zółta), po włączeniu zapłonu powinna zgasnąć po około 2 sek. Jeżeli nie ma żadnych błędów to po włączeniu zapłonu powinna się świecić z żółtych kontrolek tylko kontrolka silnika. A po odpaleniu już nic żółtego.

Jeżeli są błędy to po włączeniu zapłonu ciągle będą zapalone 2 kontrolki żółte (silnika i serwis - taka z jakimś kluczem). A po zapaleniu może się żadna nie palić lub tylko silnika jeżeli komputer dany błąd ma oznaczony jako bardzo istotny.
Bieganek
CNG car: Zafira 1.6 Monovalent Plus 2002

Post autor: Bieganek »

Miałem objawy niemal identyczne jak Gruma - poza zapachem gazu.
Jednakie dla gazu i benzyny - co dla mnie wykluczyło wtryskiwacze. Wymiana cewki i świec pomogła, ale po tym co pisaliście, pognałem dziś do auta, założyłem 'starą' cewkę i w drogę. Daleko nie pojechałem, bo wyraźnie kłopoty wróciły. Co - na mój humanistyczny łeb - świadczy o dobrze obranej drodze naprawy.
Niemniej dziękuję za uwagi o wtryskiwaczach - oby się prędko nie przydały.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”