Sonda Lambda Opel Zafira B 1.6 CNG 2006 r

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
Awatar użytkownika
MartinezCNG
CNG car: Opel Zafira B 1.6 CNG 2006 r.

Sonda Lambda Opel Zafira B 1.6 CNG 2006 r

Post autor: MartinezCNG »

Witam wszystkich ! :)

Jestem nowy na forum, więc przy okazji postu chciałem się przywitać :)

Jestem właścicielem Opla Zafiry B 2006 rok 1.6 CNG i mam następujący problem. Na komputerze wyskakuje mi błąd pierwszej sondy lambda, po oględzinach okazało się że sonda byłą odpięta, więc mechanik podpiął ją spowrotem i dopiero zaczęły się cyrki, samochód zaczął pracować na 3 cylindrach zarówno na gazie jak i na benzynie. Widać poprzedni właściciel miał problemy z tą właśnie sondą, więc po prostu ją odpiął. Przetrzepałem Allegro podzwoniłem w parę miejsc, ale nie mogę znaleźć nigdzie sondy do tego konkretnego modelu. I tu pojawia się moje pytanie do kolegów czy sonda od silnika 1.6 benzynowego (Z 16 XEP, Z 16 XE1) będzie pasować do mojego silnika (Z16YNG) ? Jeżeli nie, może któryś z Was wie gdzie można dostać tą sondę? Może ktoś z Was przerabiał ten problem ? Liczę na pomoc z Waszej strony. Pozdrawiam Marcin
Rumcajs
CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni

Re: Sonda Lambda Opel Zafira B 1.6 CNG 2006 r

Post autor: Rumcajs »

Cześć Marcin,

nie dysponując numerem podwozia Twojej Zafiry dobrałem w EPC Opla sondy do swojej rocznik `05 z silnikiem Z16YNG.
Jeśli chodzi o sondy, według mojej znajomości katalogu Opla wyszło, że we wszystkich benzyniakach pierwsza jest taka sama i odpowiednio druga też.
Różnią się numerami.
Pierwsza ma numer części 23535280 a numer katalogowy 855390 zaś tylna ma numer katalogowy 855523.

U Opla obydwa mają lekko kosmiczną cenę brutto w okolicach 650 PLN. :evil:

Pozdrawiam

Rumcajs

PS Na Alledrogo pierwszą znalazłem już od 130 PLN, zaś drugą od 95 PLN zresztą od tego samego sprzedawcy. Dramatu nie ma. :D
Awatar użytkownika
MartinezCNG

Dzięki za odpowiedz, a powiedz mi czy ta allegro będzie normalnie hulać, czy może będą z nią jakieś problemy? Podeślij jak możesz jakiś link do aukcji :)
Rumcajs

Cześć Marcin,

jeśli diagnoza jest prawidłowa to wymiana sondy na pełnosprawną pomoże.
Nie ma raczej znaczenia czy będzie ona pochodzić od Ola czy z Allegro czy z innej firmy handlującej częściami, byle dobór był prawidłowy.

Wstrzymaj się jeszcze do wieczora, czytałem opisy kliku aukcji na których można kupić sondy o wymienionych przeze mnie numerach. Żeby było śmieszniej i straszniej, zawarte tam opisy są odmienne od tego co mnie wyszło o 180 stopni, czyli pierwsza to druga i na odwrót. :shock: :(

Wieczorem jeszcze raz sprawdzę w EPC Opla.

Rumcajs
Rumcajs

Witam,

po raz kolejny wyszło, że pośpiech wskazany jest tylko przy łapaniu pcheł. :D
Bardziej skoncentrowałem się na zagadnieniu zamienności pomiędzy benzyniakami niż nad tym która sonda gdzie jest zamontowana.
Opisy na aukcjach Allegro miały rację.

Podsumowując :
- sonda o numerze katalogowym 8 55 523 ( numer części 93189974 ) jest pierwsza, przed katalizatorem. Na Allegro można dostać w okolicach 100 PLN + przesyłka.
- sonda o numerze katalogowym 8 55 390 ( numer części 25335280 ) jest druga, na rurze wydechowej za katalizatorem. Na Allegro kosztuje w okolicach 130 PLN + przesyłka.

Na dobrą sprawę, można podejrzewać, że są to takie same sondy pod względem parametrów, jedyna zauważalna różnica to długość kabla przyłączeniowego. :shock:

Na podstawie tych numerów znajdziesz sobie spokojnie na Allegro.

Pozdrawiam

Rumcajs
Awatar użytkownika
MartinezCNG

Sonda wymieniona, błąd się już nie pojawia, miejmy nadzieje ze spalanie się poprawi. Niestety kultura pracy na gazie dalej pozostawia wiele do życzenia. Świece dedykowane do cng też wymienione, cewka też była podmieniana i dalej jest problem. Może ktoś z Warszawy jest w stanie mi pomóc w diagnozie? Będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Martinez
smolec
CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2006

Post autor: smolec »

Witam, też mam podobny problem.
Auto na gazie chodzi na 3 cylindry (błą p303 - wypadanie zaworu cylindra 3) Auto jest słabe na gazie a na benzynie chodzi elegancko.
Świece wymieniłem, dziś podmieniłem cewke inną i dalej to samo. Nie wiem o co chodzi ale już myśle o sprzedaży choć mam ją niecałe 2 miechy.
Znajomy "mechanik" powiedział że to coś z gazem będzie, że nie podaje tyle co trzeba lub za dużo bo jak jade na gazie to na dodatek strzela z rury wydechowej.

Nie wiem gdzie i jak się ten gaz reguluje tak to może bym coś pokombinował
Awatar użytkownika
MartinezCNG

Witaj

Ja miałem to samo, z tym że u mnie błąd pojawiał się na 2 cylindrze. Tak samo wymieniłem świeczki, podmieniałem cewkę, czujnik położenia wału i dalej byłą kicha. Na szczęście kolega Rumcajs miał na zbyciu kompletną listwę z wtryskami, więc postanowiłem wymienić wszystkie 4 wtryskiwacze i pomogło. Mimo iż wtryski nie były nowe tylko używane to Zafira zaczęła wreszcie normalnie pracować na gazie i śmiga lepiej niż na benzynie. Także dzięki Krzysiek za pomoc :)
smolec

A jak się dostać do tych wtryskiwaczy? Z tego co wiem to można od góry i od doły, od góry to trzeba ponoć zdemontować kolektor ssący ale tam jest strasznie ciasno, a od dołu to nie wiem jak
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Opisywałem już kilka razy na forum procedurę wymiany wtryskiwaczy. Wystarczy poszukać...
smolec

Ok udało mi się wymienić samemu wtryskiwacz i auto działa jak dawniej
dimi
CNG car: Opel Zafira A 1.6CNG i z18xep

Post autor: dimi »

Ja mialem podobny problem na cylindrze pierwszym i dałem nowa cewke , nowe śiwiece, nic to nie pomogo na gazie łapał błąd, po skasowaniu na bęzynie chodził super.
Co się okazało nawalała pierwsza sonda i rozkalibrowała wtryski gazu taką miałem historie w lutym 2013r.

Pozdrawiam dimi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”