Podejrzewałem tę sondę:
tigercng pisze:Kontrolka zapala się najczęściej po wystąpieniu błędu emisji spalin.
tigercng pisze:Kontrolka zapala się najczęściej po wystąpieniu błędu emisji spalin.
Witam,adam_k27 pisze:Dzięki. Policzyłem te mignięcia wyszło mi tak:
1241 1678 1231. Niestety raczej wiele mądrzejszy nie jestem, bo oprócz trzeciego, takich kodów nie ma.
Nie chciałbym być złym prorokiem, ale jak znam życie, jedyny błąd który potrafili przeczytać ze zrozumieniem, to ta sonda lambda, numery pozostałych były bez opisu, więc uznali za mało ważne śmieci, a to pewnikiem, były błędu "gazowe". Jeżeli masz je zapisane, to podrzuć, sprawdzę co się kryje pod tymi numerami.adam_k27 pisze:Problem jeszcze nie naprawiony, ale wiem już że usterka nie ma związku z CNG. Byłem w jednym z warsztatów gdzie po podłączeniu do komputera stwierdzili błąd sondy lambda i coś tam jeszcze.
Najlepszymi opisami błędów dysponuje Rumcajs. Zwykle szybko odpowiada na posty, może wyślij mu prośbę na PW.MateuszC pisze:błędy: 1241 (dotyczący zwarcia) oraz 1678 (wymuszenie przełączenie systemu paliwowego).
Historia nie notuje przypadków uszkodzenia tego przełącznika. Wyższa temperatura jest spowodowana żaróweczką podświetlającą przycisk. Pomyłki co do diagnozy są spowodowane niezbyt szczęśliwym opisem błędu w dokumentacji GM, sugerującym właśnie uszkodzenie przełącznika. Powodem awarii bywają najczęściej zwarcia cewek przy zbiornikach i/lub następstwa tych zwarć, upalone piny w sterowniku, brak styku itd.MateuszC pisze:Zauważyłem przy tym, że przełącznik gaz/benzyna jest lekko nagrzany. Czy jest możliwe, że w tym przełączniku następuje zwarcie i gdzie ewentualnie taki przełącznik dostać. Czy może ten błąd jest spowodowany czymś innym?
To nie jest sterownik silnika (ECU) tylko tzw. multimetr.MateuszC pisze:Sterownik to jest to co znajduje się pod kierownicą (tam gdzie są bezpieczniki)?
ECU to zamknięta, hermetyczna konstrukcja. Jego regeneracja polega na wycięciu fabrycznych uszczelnień, rozebraniu, naprawie i ponownym uszczelnieniu. Obejrzenie z zewnątrz niewiele da.MateuszC pisze:Czyli sterownik mogę po prostu obejrzeć czy nie ma luźnych bądź upalonych kabli.
Pomysł dobry, tylko musisz wyjąć dwa bezpieczniki - każdy zespół zbiorników jest chroniony osobnym bezpiecznikiem.MateuszC pisze:A co do cewek to może wyjąć bezpiecznik, żeby się nie otwierały i sprawdzić czy pojawia się błąd?
Przestrzegam przed jeżdżeniem do "jakiegoś" elektryka ze sprawą CNG, bo popsuje Ci auto gorzej, niż jest. Na forum polecamy sprawdzone warsztaty, doświadczone w naprawach Zafir CNG.MateuszC pisze:Czy może lepiej pojechać do jakiegoś elektronika samochodowego i powiedzieć mu żeby to posprawdzał mimo, że zapewne powie, że na gazie się nie zna?
W 99,5 % znanych mnie samochodów z elektryczną pompą paliwa, pompa sterowana jest w sposób POŚREDNI, tj poprzez przekaźnik. Tak samo jest w ZAFIRZE.MateuszC pisze:Ten z kolei powiedział, że winna jest pompa paliwa i ją wymienił
Skoro ten zakład naprawił, to można wierzyć w postawioną diagnozę.MateuszC pisze:Sterownik ten wysłałem do Redy. Tam naprawili w ciągu tygodnia, powiedzieli, że był przepalony na 50 pinie