Wypadanie zaplonu zafria cng
Wypadanie zaplonu zafria cng
Moja Zafirka znowu odmawia mi posluszenstwa , nieszczesne wypadanie zaplonu, blad pokazuje na pierwszym cylindrze, trochu juz na ten temat czytalem prawdopodobnie nieszczelnosc zaworu wydechowego na pierwszym cylindrze. Tylko dziwi mnie jeden fakt ze zaplon lubi wypasc prawie zawsze w tym samym miejscu na trasie ktora ma 470 km. tj na obwodnicy Hranic w Czechach. Jadac kolejny raz , w dzien zauwazylem ze w tym feralnym miejscu przechodza linie wysokiego napiecia w poprzek autostrady , tak nisko ze tiry ledwo sie miescza pod nia. Linie na normalnej wysokosci nad autostada mijam jeszcze bez problemu. I juz nie wiem czy to moze tylko nieszczesliwy zbieg okoloiczosci czy cos jest na rzeczy?
-
dimi
- CNG car: Opel Zafira A 1.6CNG i z18xep
Re: Wypadanie zaplonu zafria cng
Witam
ja mialem podbnie, pewnego dnia wyskakiwał mi zapłon na pierszym cylindrze niedalo sie jezdzic ale to było na gazie, jak skasowany byl błąd to na BP bez problemu chodził. okazalo sie że wina sondy lambda !
ja mialem podbnie, pewnego dnia wyskakiwał mi zapłon na pierszym cylindrze niedalo sie jezdzic ale to było na gazie, jak skasowany byl błąd to na BP bez problemu chodził. okazalo sie że wina sondy lambda !
-
palladinus
- CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG
Witam, mój pierwszy post i od razu problem 
Podepnę się, bo wczoraj w czasie jazdy zapaliła mi się kontrolka silnika i jak dodawałem gazy to migała. Był spadek mocy, ale jak zrobiłem postój, to zaczął zachowywać się już normalnie, ale kontrolka cały czas się pali.
Kod 0303, czyli niby wypadanie zapłonu na trzecim cylindrze.
Czy wymiana świec coś pomoże? Cewka? Czy do serwisu dawać?
Dzięki
Podepnę się, bo wczoraj w czasie jazdy zapaliła mi się kontrolka silnika i jak dodawałem gazy to migała. Był spadek mocy, ale jak zrobiłem postój, to zaczął zachowywać się już normalnie, ale kontrolka cały czas się pali.
Kod 0303, czyli niby wypadanie zapłonu na trzecim cylindrze.
Dzięki
-
ekobi
- CNG car: Opel Zafira A 1,6 CNG 2005
U mnie tak objawiało się zakończenie żywota cewki.palladinus pisze:
Dzięki
Witam
Przerabiałem już temat wypadania zapłonów w zafirze A -2004 i podzielę się doświadczeniami.
Gdy mamy wpadanie zapłonów to oczywiście pojawi się błąd ze wskazaniem na konkretny cylinder.
Jeżeli autko odpala i jeździ normalnie to czasami ten typ tak ma, ze coś tam potrafi raz na kilka miesięcy wyskoczyć np. mi się zdarza 1 raz na 20-30 razy gdy się samo autko przełącza z gazu na benzynę gdy brak gazu, że taki błąd wtedy złapie. Wówczas można poczekać aż błąd zniknie lub wykasować i jeździć dalej.
Ale gdy błąd jest spowodowany uszkodzeniem wtryskiwacza lub modułu (dis) to nie ma tej informacji co konkretnie padło więc jakie są różnice:
Gdy pada moduł:
- mogą pojawić się problemy z odpaleniem
- auto szarpie przy przyśpieszaniu i to porządnie, na gazie bardziej wyczuwalne, na benzynie mniej, ale szarpie na jednym i drugim paliwie
- auto po puszczeniu pedału gazu (hamowanie silnikiem), zwalnia normalnie, płynnie
- szarpanie jest zawsze, nie ma tak że jednego dnia jest ok a drugiego nie chce jechać
- słabo wkręca się na obroty, po gwałtownym wciśnięciu pedału gazu jest 1-2 sek przymulenie i dopiero się wkręca na oborty
Gdy padł wtryskiwacz gazowy:
- po odpaleniu auto pracuje bardzo nierówno tak przez około 10sek. później praca jest równa
- gdy przyśpieszamy autko nie szarpie, jedzie normalnie - to początki padniętego wtryskiwacza
- gdy szarpie podczas przyśpieszania to tylko na gazie, na benzynie jest ok
- szarpanie nie zawsze występuje, czasami jednego dnia jest ok a innego nie da się jechać a po zgaszeniu i odpaleniu jest np chwilowo dobrze
- gdy puszczamy pedał gazu (hamowanie silnikiem) wówczas szarpnie kilka razy zanim zacznie płynnie zwalniać
- po ostrym przyśpieszaniu i wciśnięciu sprzęgła auto nie jest wstanie od razu utrzymać wolnych obrotów - chwile obroty falują a czasami jak już wtryskiwacz mocno leje to potrafi zgasnąć (przepustnica czysta, wskazania innych wartości prawidłowe np. temp powietrza dolotowego prawidłowa, ładowanie)
- jeżeli może ktoś pojeździć z komp. to jest zły skład mieszanki, widać jak komputer ją sobie redukuje bo np. jeden wtryskiwacz leje
- większe zużycie gazu
To objawy które były u mnie.
Dis padł mi w ubiegłym roku a teraz niedawno trzeci wtryskiwacz gazowy.
Po wymianie autko jeszcze przez 150-200km miało delikatne problemy z utrzymaniem wolnych obrotów po wciśnięciu sprzęgła po przyśpieszaniu ale po 200km wszytko to minęło. Być może trzeba było coś adaptować i autko samo to zrobiło.
Przy padniętym wtryskiwaczu miałem błędy 0300 0303 i czasami 0302. Wymieniłem tylko 3 i jest ok, być może miało to jakiś wpływ na 2 lub może 2 też niedługo da znać os sobie, ale na razie jest ok.
Nie przerabiałem padniętego wtryskiwacza benzynowego.
Przerabiałem już temat wypadania zapłonów w zafirze A -2004 i podzielę się doświadczeniami.
Gdy mamy wpadanie zapłonów to oczywiście pojawi się błąd ze wskazaniem na konkretny cylinder.
Jeżeli autko odpala i jeździ normalnie to czasami ten typ tak ma, ze coś tam potrafi raz na kilka miesięcy wyskoczyć np. mi się zdarza 1 raz na 20-30 razy gdy się samo autko przełącza z gazu na benzynę gdy brak gazu, że taki błąd wtedy złapie. Wówczas można poczekać aż błąd zniknie lub wykasować i jeździć dalej.
Ale gdy błąd jest spowodowany uszkodzeniem wtryskiwacza lub modułu (dis) to nie ma tej informacji co konkretnie padło więc jakie są różnice:
Gdy pada moduł:
- mogą pojawić się problemy z odpaleniem
- auto szarpie przy przyśpieszaniu i to porządnie, na gazie bardziej wyczuwalne, na benzynie mniej, ale szarpie na jednym i drugim paliwie
- auto po puszczeniu pedału gazu (hamowanie silnikiem), zwalnia normalnie, płynnie
- szarpanie jest zawsze, nie ma tak że jednego dnia jest ok a drugiego nie chce jechać
- słabo wkręca się na obroty, po gwałtownym wciśnięciu pedału gazu jest 1-2 sek przymulenie i dopiero się wkręca na oborty
Gdy padł wtryskiwacz gazowy:
- po odpaleniu auto pracuje bardzo nierówno tak przez około 10sek. później praca jest równa
- gdy przyśpieszamy autko nie szarpie, jedzie normalnie - to początki padniętego wtryskiwacza
- gdy szarpie podczas przyśpieszania to tylko na gazie, na benzynie jest ok
- szarpanie nie zawsze występuje, czasami jednego dnia jest ok a innego nie da się jechać a po zgaszeniu i odpaleniu jest np chwilowo dobrze
- gdy puszczamy pedał gazu (hamowanie silnikiem) wówczas szarpnie kilka razy zanim zacznie płynnie zwalniać
- po ostrym przyśpieszaniu i wciśnięciu sprzęgła auto nie jest wstanie od razu utrzymać wolnych obrotów - chwile obroty falują a czasami jak już wtryskiwacz mocno leje to potrafi zgasnąć (przepustnica czysta, wskazania innych wartości prawidłowe np. temp powietrza dolotowego prawidłowa, ładowanie)
- jeżeli może ktoś pojeździć z komp. to jest zły skład mieszanki, widać jak komputer ją sobie redukuje bo np. jeden wtryskiwacz leje
- większe zużycie gazu
To objawy które były u mnie.
Dis padł mi w ubiegłym roku a teraz niedawno trzeci wtryskiwacz gazowy.
Po wymianie autko jeszcze przez 150-200km miało delikatne problemy z utrzymaniem wolnych obrotów po wciśnięciu sprzęgła po przyśpieszaniu ale po 200km wszytko to minęło. Być może trzeba było coś adaptować i autko samo to zrobiło.
Przy padniętym wtryskiwaczu miałem błędy 0300 0303 i czasami 0302. Wymieniłem tylko 3 i jest ok, być może miało to jakiś wpływ na 2 lub może 2 też niedługo da znać os sobie, ale na razie jest ok.
Nie przerabiałem padniętego wtryskiwacza benzynowego.
-
smolec
- CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2006
Witam mam problem z moją zafirą tzn wypadanie zapłonu cylindra 3. Wymieniłem dziś świece ale dalej to samo tzn. na gazie strasznie słaby ale na Pb jest moc i fajnie jedzie. Co mam jeszcze sprawdzić lub wymienić żeby na gazie też śmigał
-
Bieganek
- CNG car: Zafira 1.6 Monovalent Plus 2002
Wystarczy przeczytać wątek, do którego się dopisałeś.smolec pisze:Witam mam problem z moją zafirą tzn wypadanie zapłonu cylindra 3. Wymieniłem dziś świece ale dalej to samo tzn. na gazie strasznie słaby ale na Pb jest moc i fajnie jedzie. Co mam jeszcze sprawdzić lub wymienić żeby na gazie też śmigał
Masz tu wszystkie możliwe przyczyny.
Ale zacznij od cewki. Tj. podmień na nową/sprawną i sprawdź, jak się jeździ.
U mnie, jak i u kilku kolegów, wypadanie zapłonu = wymiana cewki.
pzdr
-
smolec
A może być tak, że zatankowałem kijowy gaz tzn problemy z wypadaniem zapłonu(błąd 303) według mnie zaczęły się jak miałem połowe baku i dobiłem do pełna na stacj w sosnowcu i od tamtej pory check jak dodaje gazu mruga i brak mocy na gazie. Nie wiem czy w sosnowcu jest dupowaty gaz ale takie problemy mam jak tam zatankowałem. Teraz chce ten gaz wyjeździć i zatankować np w tychach może mu przejdzie
-
smolec
Dziś podmieniłem moją cewke na inną i niestety problem nadal występuje czyli wypadanie zaworu cylindra 3, brak mocy na gazie. Nie wiem co może być jeszcze popsute.
Mam pytanie czy wtryskiwacze w tych zafirach mają do benzyny i do gazu osobne czy są to jedne do tegi i tego.
Czy są jakeś filtry do gazu, bo może coś mam zapchane
Na benzynie jak jade to błąd się nie pojawia
Sonde także wymieniłem
Mam pytanie czy wtryskiwacze w tych zafirach mają do benzyny i do gazu osobne czy są to jedne do tegi i tego.
Czy są jakeś filtry do gazu, bo może coś mam zapchane
Na benzynie jak jade to błąd się nie pojawia
Sonde także wymieniłem
-
tomig
- CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG
Wygląda na wtryskiwacz. U mnie po wymianie wtryskiwaczy ustąpiły problemy z szarpaniem, brakiem mocy itd.
-
smolec
Tak prawdopodobnie wtryskiwacz. A można wiedzieć gdzie kupiłeś i za ile taki wtryskiwacz?
-
smolec
Wczoraj wymieniłem wtryskiwacz i wkońcu auto śmiga jak należy. Poprostu 3 wtryskiwacz padł
Cały czas podejrzewałem sterownik bo cewki i swiece wymienilem ,ale po przeczytaniu waszych postów ,pewnie beda to wtryskiwacze, tylko czy jak wymienie wszystkie cztery to moge byc te Boscha 0280158827 z allegro (300 zł sztuka)? Wczesniej te stare dałem do czyszczenia ,ale pomoglo to tylko na chwile.
-
smolec
A po co wszystkie wymieniać, ja wymieniłem tylko ten niesprawny i działa. Jak wymienisz na te Boscha i będą działać to daj znać bo też o nich myślałem
Dlatego wszystkie bo w Zafirce wtryskiwacze sa simensa i jak jeden dam boscha to prawdopodobnie nie bedzie z nimi dobrze działał, tak gdzies tu na forum wyczytałem. Moja zafirca teraz po czyszczeniu tych starych ma taki objaw ,ze jadac z górki i nie dodajac gazu ,tylko hamujac biegiem zaczyna w tlumniku strzelac i zaczyna nie przyjmowac gazu. Pozostało tylko kupic nowe i liczyć na to że one są przyczyną. Tylko , ze ten gosciu z allegro co je ma w sprzedaży nie odbiera telefonów. Nie wiem jak wyglada sprawa ze sterownikiem czy sie zzgra z wtryskami boscha ? Smolec a Ty gdzie kupiles ten wtrysk i czy sam wymienialeś go? Raczej został tylko serwis opla.