Przedstaw się na forum :)

Sprawy organizacyjne dotyczące spraw technicznych serwisu cng.auto.pl - strony www i forum
Kuba

Post autor: Kuba »

Witamy panią Magdę na naszym FORUM.W jaki sposób została Pani właścicielką samochodu na gaz CNG?
Kuba

Post autor: Kuba »

Witamy do grona CNG. Ale wysyp kobiet mamy.
Kinga Kalandyk

Post autor: Kinga Kalandyk »

Witam wszystkich Forumowiczów!
Mam na imię Kinga. Też mam samochodzik napędzany CNG :) Zapraszam do aktualności, zamieściłam tam nowy temat. http://cng.auto.pl/forum/viewtopic.php?t=173.
Pozdrawiam wszystkich,
Kinga
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez Kinga Kalandyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Kinga Kalandyk
spec. ds. energetyki odnawialnej
Lalo

Post autor: Lalo »

Witam wszystkich!
Jestem właśnie w trakcie poszukiwań Zafiry CNG.
Jak kupię (prawdopodobnie u zachodnich sąsiadów za jakieś 2, 3 tygodnie) to pogadamy ;-)
Chociaż.... im więcej czytam to forum, tym bardziej jestem za LPG.
Jest tu w ogóle ktoś kto nie miał problemu z instalacją CNG w Zafirze?
Darek
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Lalo pisze:Witam wszystkich!
Jak kupię (prawdopodobnie u zachodnich sąsiadów za jakieś 2, 3 tygodnie) to pogadamy ;-)
Darek
Prawie wszyscy mamy auta sprowadzone z zagranicy, po okresie gwarancji. Trudno wymagać, żeby takie samochody były całkowicie bezawaryjne, i to niezależnie od używanego paliwa.
Część właścicieli psuje sobie samochody na własne życzenie, o czym już pisałem w innym miejscu. :?
Z pewnością jednak z użytkowaniem fabrycznej instalacji CNG będzie mniej problemów, niż z instalacją LPG w samochodzie przerabianym z benzynowego.
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Post autor: bartekk »

Lalo pisze:Witam wszystkich!
Darek
Druga sprawa to serwisy w polsce, niestety nie ma dużo wyspecializowanych firm które zajmują się CNG, trzeba wiedzieć gdzie co robić, ale po to jest m.in to forum.

Pozdrawiam
Bartek
a4kadiusz
Lokalizacja: śląsk (Jastrzębie-Zdrój), świętokrzyskie (Jędrzejów)

Post autor: a4kadiusz »

Witam wszystkich!
Jeszcze samochodu na cng nie posiadam, ale bardzo poważnie rozważam tę możliwość. Szukam na razie dużego rodzinnego, czyli najpewniej Zafiry :). Od jakiegoś czasu przyglądam się forum i muszę przyznać, że bardzo mi pomogło nie wpaść w sidła jednego handlarza, który twierdził, że 3-letnie Zafirki nie potrzebują świadectw dopuszczenia butli, by zarejestrować je w Polsce...
Dzięki :D.
Oczywiście będę wdzięczny za wszelką pomoc w moich poszukiwaniach.
Pozdrawiam,
A4kadiusz
tigercng
Moderator

Trzyletnia Zafira CNG z pewnością będzie miała butle z wybitą homologacją R110, więc dopuszczenie TDT załatwisz sobie legalnie i bez problemu za 4 x 200 = 800 zł.
Pozdrawiam
a4kadiusz

tigercng pisze:Trzyletnia Zafira CNG z pewnością będzie miała butle z wybitą homologacją R110, więc dopuszczenie TDT załatwisz sobie legalnie i bez problemu za 4 x 200 = 800 zł.
hmmm... masz rację, ale sprowadzone z Niemiec autko na polskich numerach powinno mieć już dopuszczenie TDT, a facet twierdzi, że nie musiał tego mieć i, że nie ma. Czy to możliwe, czy to raczej jakieś kombinacje? Dodam jeszcze, że nr. VIN nie chciał podać..., a może zbyt bojaźliwie do sprawy podchodzę?
dzięki za błyskawiczną odpowiedź
A4kadiusz
tigercng
Moderator

a4kadiusz pisze:sprowadzone z Niemiec autko na polskich numerach powinno mieć już dopuszczenie TDT, a facet twierdzi, że nie musiał tego mieć i, że nie ma. Czy to możliwe, czy to raczej jakieś kombinacje?
Bzdury Tobie opowiadał. Musiał mieć protokoły TDT, albo załatwił przegląd "zerowy" ze znajomym diagnostą i zaoszczędził 800 zł. No, powiedzmy 700 zł, bo stówkę odpalił diagnoście. :lol:
a4kadiusz pisze:Dodam jeszcze, że nr. VIN nie chciał podać..., a może zbyt bojaźliwie do sprawy podchodzę?
Podchodzisz prawidłowo. Masz prawo oczekiwać, że samochód był zarejestrowany w Polsce zgodnie z prawem. Gość pewnie się przestraszył, że ta kombinacja z diagnostą wyjdzie na wierzch. Handlarze nie lubią klientów, którzy są zbyt drobiazgowi.
Ty możesz przynajmniej oczekiwać dodatkowego upustu za brak protokołów.

Pozdrawiam.
a4kadiusz

tigercng pisze: Bzdury Tobie opowiadał. Musiał mieć protokoły TDT, albo załatwił przegląd "zerowy" ze znajomym diagnostą i zaoszczędził 800 zł. No, powiedzmy 700 zł, bo stówkę odpalił diagnoście. :lol:
Podchodzisz prawidłowo. Masz prawo oczekiwać, że samochód był zarejestrowany w Polsce zgodnie z prawem. Gość pewnie się przestraszył, że ta kombinacja z diagnostą wyjdzie na wierzch. Handlarze nie lubią klientów, którzy są zbyt drobiazgowi.

Pozdrawiam.
Dzięki,
już zacząłem mieć obawy, że to ja się z księżyca urwałem. Odpuszczę tę ofertę. Swoją drogą ciekawe ile jeszcze w tej ofercie kryje się jeszcze przekrętów, ale oszustwa i kanty handlarzy to chyba temat na nomen omen nowy Temat ;). Swoją drogą całkiem ciekawy i przydatny. Nie dam zarobić temu kto chciał mnie okuć :twisted: Przynajmniej nie tym razem... ;)
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

a4kadiusz pisze:
tigercng pisze: Bzdury Tobie opowiadał. Musiał mieć protokoły TDT, albo załatwił przegląd "zerowy" ze znajomym diagnostą i zaoszczędził 800 zł. No, powiedzmy 700 zł, bo stówkę odpalił diagnoście. :lol:

Pozdrawiam.
Dzięki,
już zacząłem mieć obawy, że to ja się z księżyca urwałem. Odpuszczę tę ofertę. Swoją drogą ciekawe ile jeszcze w tej ofercie kryje się jeszcze przekrętów, ale oszustwa i kanty handlarzy to chyba temat na nomen omen nowy Temat ;). Swoją drogą całkiem ciekawy i przydatny. Nie dam zarobić temu kto chciał mnie okuć :twisted: Przynajmniej nie tym razem... ;)
Bardzo słusznie kolega zauważył. W tym temacie piszemy swoje przywitania, a nie jak handlarze przewalają nieświadomych ludzi :)
Dlatego zachęcam do założenia nowego tematu w odpowiednim dziale bądź kontynuowania rozpoczętej już gdzie indziej dyskusji :)
Karol Wieczorek
Maciek

Post autor: Maciek »

Witam

Aktualnie jeżdżę Omegą 2.2 dti, po przeczytaniu kilku stron bardzo zainteresował mnie temat CNG, dlatego zarejestrowałem się na forum.
Po pozbyciu się mojego dieselka prawdopodobnie będę rozważał kupno Zafiry 1.6...
Muszę tylko przemyśleć, czy CNG naprawdę będzie dla mnie korzystnym rozwiązaniem (głównie chodzi o obniżenie kosztu przejazdu 100km., przebiegi roczne w okolicach 15 - 25kkm).

Pozdr.
M.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Witamy na forum :)

Mam nadzieję, że przekonasz się do tego paliwa. Niestety, żadnych gwarancji do co przyłości CNG w Polsce nie jesteśmy w stanie Ci dać, ale zawsze służymy radą i pomocą ;)
Karol Wieczorek
sigmaCNG

Post autor: sigmaCNG »

witam...pozwole sie przedstawić, na imię mam Piotr, jestem z Poznania.
Dziś znalazlem forum ne necie, i z miła chęcią zalogowałęm sie.
Pozdrawiam wszysktkich forumowiczów i mam nadzieje częsciej tu zaglądać;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Organizacja techniczna cng.auto.pl”