zafira b poszarpuje na gazie

Modele pojazdów do 3,5 t marki Opel zasilane CNG.
zusmen
CNG car: opel zafira b

zafira b poszarpuje na gazie

Post autor: zusmen »

Jako że jest to mój pierwszy post to witam wszystkich serdecznie
Od jakiegoś czasu moje autko zaczyna się dziwnie zachowywać na gazie ,mianowicie w przedziale 1,5-2,5 tys obr przy delikatnej to jest ekonomicznej jeździe czasami potrafi niemmiło poszarpywac na 2,3, i 4 biegu .
Doda też że objaw nasila się przy włączonej klimie i na zimnym silniku , na benzynie chodzi ładnie .
Ktoś ma może sugestie od czego zacząć?
Pozdrawiam
Radek
Zafira b 2006 cng
Rumcajs
CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni

Re: zafira b poszarpuje na gazie

Post autor: Rumcajs »

Witaj zusmen,

pomimo, iż odpowiedź odnośnie potencjalnego źródła problemów wydaje się być oczywista, ja sugerowałbym kilka kierunków działania.
1) sprawdzenie błędów zapisanych w sterowniku silnika, nie pomoże, nie zaszkodzi ale powinno coś powiedzieć. Nie jest to naprawa, tylko zdobycie wiedzy, co ewentualnie naprawiać.Można zrobić u "kolegi" dysponującego odpowiednim sprzętem lub podjechać do serwisu Opla niech przeczytają błędy. Jeżeli byłyby to błędy specyficzne dla CNG to tester "kolegi" może nie mieć opisów a tylko poda numer błędu.
2) pomimo tego co napisałeś, czyli że na PB wszystko jest OK, zastanowiłbym się nad świecami. Przy pracy na CNG, wszelkie niedoskonałości układu zapłonowego ujawniają się ze zwiększoną mocą.
Odpowiedz sobie na kilka pytań :
- kiedy były zmieniane świece ?
- czy są to świece przewidziane dla tego silnika, czy też ktoś zamontował co było pod ręką ?
- nie zaszkodzi sprawdzić stanu świec poprzez ich wykręcenie i obejrzenie, może coś się wykruszyło, pękło ?

W zależności od tego jakie będą rezultaty powyższych działań, trzeba będzie zastanowić się nad dalszymi czynnościami.

Pozdrawiam
Rumcajs
zusmen
CNG car: opel zafira b

Post autor: zusmen »

Witam
W temacie błędów ,auto było podpięte pod kts przed wymianą świec ,pokazało 2, kierownica i błąd komunikacji can więc raczej nie związane z tematem,i oba się wykasowały .
Temat świec , dopiero co wymieniłem , były gm fr 7dpp 33 są bosch fr 7kpp 33+ co to niby mają być zamiennikiem tych gm .
Przed wymianą świec zdarzyło się parokrotnie ,może 4,5 razy przez 3 miesiące że przez chwilę na gazie obroty bardzo mocno zaczynały falować ,to jest od 900 prawie do zera tak że silnik o mało co to nie zgasł. Przyłączenie na benzynę dosłownie na sekundę rozwiązywało problem . Teraz problem nie wystąpił.
Auto ma w tej chwili najechane ok 190 tys.
Jakieś propozycje .??
Pozdrawiam
Radek
Zafira b 1.6 cng 2006
Rumcajs

Witam,

powiem szczerze, nie wiem co to jest kts...
Do Opla znam dwa testery, oryginalny Tech2 i wytwór najlepszych kopistów świata, czyli Op-Com.

Co do świec, wszystko jasne, odpada jako potencjalna przyczyna. Z tej strony może zostać tylko ewentualne uszkodzenie zespołu cewek zapłonowych. Jeśli istniałaby możliwość przełożenia tego z innego samochodu byłoby zweryfikowane, ale szaleństwa się nie spodziewam.

Kierunek mojego rozumowania od początku prowadził do ewentualnego stwierdzenia problemu na wtryskach CNG, gdyż biorąc pod uwagę :
- nowe świece;
- poprawną pracę na PB
ze znacznym prawdopodobieństwem obstawiałbym wtryski CNG i to raczej nie jeden.

Jednak moim zdaniem powinno to zostawić jakiś ślad w pamięci błędów, np. wypadanie zapłonu na cylindrze ...

Z twojego opisu rozumiem, że problem jest okresowy, pojawia się i znika.
Jeśli tak to pomiar kompresji można sobie darować, bo ta jak już zniknie to raczej nie wróci ...

Rumcajs
foomi
CNG car: Zafira A 2002

Post autor: foomi »

Problem falowania obrotów był opisywany tutaj (czwarty post):
http://cng.auto.pl/forum/samoczynne-prz ... t1343.html
Dotyczłyo to co prawda Zafiry A, ale przyczyną było niewłaściwe dzialanie cewek przy butlach.
Gdy zawory z powodu złego działania cewek nie są cały czas otwarte, tylko otwieraja się i zamykają to obroty na gazie mogą falować.
Polecam sprawdzić czy gdy silnik pracuje na gazie z tyłu pojazdu słychać odgłos otwieranych i zamykanych cewek.
Obrazekm3/100km
Rumcajs

foomi,

wydawało mnie się, że zusmen pisał nie o falowaniu obrotów ale o szarpaniu.

Dla mnie szarpanie jest zjawiskiem gwałtownym, falowanie następuje w sposób łagodniejszy, w dłuższym czasie. Jak słusznie zauważyłeś przywołałeś przykład Zafiry A i to jeszcze w starszym wykonaniu z ręcznym przełączaniem PB/CNG. Ten model miał specyficzny problem z pinem bodaj 29 na sterowniku od CNG. Na skutek tego problemu dochodziło do utraty zasilania cewek. Jeżeli jeszcze samochód nie miał separatora to po kilku sekundach zaczynało brakować gazu. Separator wydłużał ten czas do kilkunastu sekund. Jeżeli nie pojawiło się ponownie zasilanie na cewkach silnik gasł, nie potrafił się SAM przełączyć na PB.

W modelu Zafiry A po Face Lifcie i w Zafirze B ten sam motyw przedstawia się odrobinę inaczej.
Zasilanie cewek butli realizowane jest poprzez przekaźnik i samochód w przypadku braku ciśnienia CNG SAMODZIELNIE przełączy się na PB i nie zgaśnie. No chyba że nie ma PB. :oops:

Jest taka możliwość, że przez przekaźnik np. z powodu wypalenia styków, nie popłynie prąd. Patrz przypadek 1Wiatr w wątku Prośba o pomoc do Kolegów.....
Co się wtedy stanie.
Zacznie brakować gazu, czujnik ciśnienia na reduktorze zinterpretuje to jako koniec CNG w butlach i przełączy silnik SAMODZIELNIE na PB. Oczywiście w tym momencie czuć lekkie szarpnięcie, ale JEDNO i koniec. Dodatkowo wtedy miga żółta kontrolka w przełączniku PB/CNG.
Nie wiem co się stanie jeżeli przez styki ponownie popłynie prąd. Pewnie z lekkim szarpnięciem przełączy się ponownie na CNG.

zusmen, czy tobie SZARPIE samochodem czy też brakuje mocy i jest mułowaty, ale jedzie równo ??
W Zafirze A załączenie klimy powoduje wyczuwalną mułowatość samochodu. Do tego stopnia, że któryś z Kolegów pisał, iż do wyprzedzania wyłącza klimę, by po skończonym manewrze włączyć ponownie. Zafira B ma tą samą moc i moment, więc nie spodziewam się, żeby zachowywała się inaczej.
darek.s

Post autor: darek.s »

U mnie po remoncie tez wystepuje zjawisko poszarpywania przy hamowaniu silnikiem w okolicach 1500-2000 obr/min. Jak docierałem na etylinie tez występowało. Na starym silniku też to chyba było ale w mniejszym stopniu. Na nowym przed remontem chyba wcale. Przy przyspieszaniu tego nie obserwuję. Mechanicy skłaniaja sie ku EGR lub silnikowi krokowemu. Ku temu ostatniemu przemawiałby fakt iż w jeżdzie w korku prawdopodobnie mocno spadały mi obroty. Zanim zdążyłem zerknąc na obrotomierz juz było O.K ale na ułamek sekundy błyskała chyba kontrolka oleju. Akurat słuchałem muzyki wiec silnika nie słyszałem ( po remoncie pracuje b.cicho). Póki co mi to bardzo nie przeszkadza tym bardziej, ze jak gdyby ustępuje. Być może wynika to z faktu iż czyści się układ wydechowy a jak silnik brał olej to sadzy się tam sporo uzbierało
Astra Caravan CNG 2004
darek.s

Już wiem w jakich warunkach poszarpuje bardziej. Otóz jesli przy predkości około 2000 przyspieszam i nagle puszcze gaz to poszarpywanie jest bardzo wyraźne. Jeśli natomiast puszczam gaz b.powoli nie ma go wcale lub prawie wcale. We wtorek jestem u mechanika bo wymieniam tylne piasty to spytam i o to. Huczą juz niemiłosiernie. Przednie wymieniłem w lecie. Zo to rułę mam czyściutką i olej jak nigdy przedtem :D
Astra Caravan CNG 2004
darek.s

Ostatnio robiłem z tłumikiem. Wymieniłem łącznik elastyczny a potem ponieważ zaczęło stukać z tyłu, mocowania rury i tłumika. Po odebraniu auta zostałem miło zaskoczony bo na zimno szarpania nie obserwowałem w ogóle ( a ostatnio właśnie na zimno jakby się nasiliło). Na ciepło wydaje mi się, ze delikatnie jeszcze poszarpuje ale zupełnie to jest niedokuczliwe. Dzwonie do kolegi , który to robił z podziękowaniami i mówię, że musiały być jakieś nieszczelności ( coś czytałem, że Multiple na wydech są wrażliwe, to czemu nie Ople). A kolega na to, że wątpi w nieszczelności ale przy demontażu tłumika został dosłownie oblany wodą,która jak wiadomo jest produktem spalania i to w sporych ilościach. I że to była najprawdopodobniej przyczyna szarpania. Doradził tez by raz na czas ostrzej pod jakąś większą górkę wyjechać, żeby tą wodę wydmuchać :D
Astra Caravan CNG 2004
darek.s

Coś jednak jest na rzeczy. Poszarpywanie jest tylko nie zawsze. Szczególnie uciążliwe jest gdy zmieniam bieg z 1 na 2 czy 2 na 3 ( największy efekt hamowania silnikiem) Muszę przed puszczeniem gazu wysprzęglić a przed puszczeniem sprzęgła wyrównać obroty ( znaczy dodać gazu). Inaczej szarpie mocno. I jak zaznaczam nie zawsze i szczególnie na zimno. Czy to ta woda w tłumiku czy co innego trudno powiedzieć. Na razie jeźdzę.
Astra Caravan CNG 2004
darek.s

W związku z planowaną podróżą zamierzam zrobić grubszy przegląd. Gościu do którego jadę ma serwis i specjalizuje się właśnie w Oplu. Już im to sygnalizowałem ale na razie jeszcze nic nie grzebali. Skłaniają się ku EGR.
Astra Caravan CNG 2004
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Jaja sobie z Ciebie robi ten mechanik. W Oplach CNG od 2004 nie ma EGR :lol:
EGR jest tylko w tych do 2003 włącznie, które mają moduł CNG pod pokrywką przekaźników.
darek.s

tigercng pisze:Jaja sobie z Ciebie robi ten mechanik. W Oplach CNG nie ma EGR :lol:
Myślę, że po prostu nie wie. Drugi mechanik którego o to pytałem też nie wiedział. Ostatnio wymieniał mi sprężyny z przodu ( po wymianie mam przód 4cm wyższy 8). Musiałem to zrobić bo przy zjeżdzaniu z byle krawężnika szurałem po asfalcie. Przy okazji spytałem go czy nie da się na próbę wyłączyć EGR-a. Odpowiedział, że można go zablokować tylko komputer może wyrzucać błędy i nie wiadomo, czym to się skończy. Zatem musiał być nieświadomy faktu braku EGR-a . W sumie to logiczne - po co dopalać i tak już czyste spaliny. Tylko co w takim razie może być przyczyną poszarpywania. Może silnik krokowy. Ostatnio obserwuję, że na zimno mam ciut zawyżone obroty (1000) i falują. Potem juz normalnie 900. I zjawisko to nie występuje zawsze ale na tyle często, że zwróciłem na nie uwagę.
Astra Caravan CNG 2004
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”