Volvo 2,4 Cng 170 2000 gaśnie na wolnych obrotach

Pojazdy do 3,5 t marki Volvo
Przyim
CNG car: Volvo v70 2,4 170

Volvo 2,4 Cng 170 2000 gaśnie na wolnych obrotach

Post autor: Przyim »

Witam
Jestem nowy na forum i mam nadzieje ze pisze w odpowiednim miejscu. Jestem posiadaczem volvo jak w temacie 2,4 170 zasilanym benzyna i Cng automat .Kupiłem go gdy miał popsuła przepustnice ( wtedy wacz sie tryb serwisowy i jechał 40km /h ) . Przepustnica zostalaona zregenerowana w Biłgoraju i teraz nie ma żadnego błędu na benzynie odpala i jeździ bez problemów . Problem jest z Cng tzn jadąc autostrada jedzie i spisuje sie dobrze zrobiłem nim teraz trasę z polski do Niemiec 1000 km i z Niemiec do Wloch 1200 km. Problem pojawia sie w mieście , przy hamowaniu, pod światłami , na rondach generalnie wtedy gdy ma pracować na niskich obrotach bez gazu, bo wtedy gaśnie :( byłem u specjalisty od gazu powiedział mi ze trzeba zacząć od regeneracji mieszalnika 400 zł i wtedy sie zobaczy. Jak bedzie działać to ok jak nie to trzeba wymienić silnik korkowy 1600zl . Ja kupiłem na Allegro mieszalnik i silnik korkowy Uzywany i mój mechanik robił rożne konfiguracje tych Czesci ale nie prynioslo to żadnego skutku:( czy ktoś ma jakiś pomysł na naprawę tego ??? Od czego zacząć nie chce naprawiać na zasadzie najpierw coś za 500 potem jak nie bedzie działać to za1500 a potem sie zobaczy. Prosze o pomoc pozdrawiam
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Re: Volvo 2,4 Cng 170 2000 gaśnie na wolnych obrotach

Post autor: tigercng »

1. Sprawdź, jakie jest ciśnienie gazu na wejściu i wyjściu z rozdzielacza. W Volvo nie ma żadnego "mieszalnika", gaz z rozdzielacza jest wtryskiwany w kolektor dolotowy osobnymi wężykami, podobnie jak w sekwencji (III generacja). Jeśli ciśnienie będzie za niskie, silnik będzie gasł.

2. Jeśli w kolektorze są nieszczelności (np. wadliwa uszczelka) do cylindra będzie zasysane tzw. fałszywe powietrze, bez paliwa. Silnik będzie gasł.
Przyim

Kolektor jest szczelny, jak by było inaczej wariowałby na benzynie a tak nie jest. Na benzynie chodzi idealnie tylko gaśnie na wolnych na gazie. Podpowiesz mi jak zmierzyć ciśnienie na rozdzielaczu bo nie mam pomysłu. kurcze krokowy sprawdzony , rozdzielacz raczej też . jedyne co mi przychodzi do głowy to moze jeszcze kpl. naprawczy reduktora ?? tylko to jakiś zabytek i nie moge znaleźć tego kpl. naprawczego. Reduktor był raczej zamieniany i nie jest w oryginale z volvo bo to firma emmagas. moze ktoś pomoże
tigercng
Moderator

Pytanie zasadnicze, czy jest to instalacja fabryczna (zbiorniki pod podwoziem, króciec pod klapką)?
Przyim

jest to instalacja oryginalna zakładana w volvo. zbiorniki są jeszcze w bagażniku, ale oryginalnie zamaskowane, zabudowane ( niestety zajmują pół bagażnika ), króciec do tankowania jest pod klapką koło wlewu paliwa, zamiast zegara temperatury cieczy jest wskaźnik poziomu gazu .
tigercng
Moderator

Fakt, napisałeś w tytule rocznik 2000.
Cofam moje wcześniejsze porady, dotyczyły nowszego modelu z instalacją fabryczną Necam.
Ta twoja instalacja jest pewnie II generacji (silnik krokowy). Z taką powinien sobie poradzić "od ręki" każdy doświadczony instalator LPG/CNG.
Przyim

rozumiem że to jest wawa? a masz jakiś sprawdzony dobry serwis bliżej Torunia ???
Załączniki

[Rozszerzenie jpg zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

tigercng
Moderator

Niestety nie. Może koledzy z Torunia kogoś polecą...

Aha, widzę na zdjęciu, ze jest to jednak III generacja z rozdzielaczem. Wepnij się manometrem na wyjście z reduktora i sprawdź ciśnienie. Nie wiem jakie dokładnie powinno być w tym modelu Volvo. To trzeba sprawdzić w necie i na forach, najlepiej niemieckich. Można też sprawdzić specyfikację reduktora, czasami na obudowie reduktora pisze, jakie są ciśnienia wejściowe i wyjściowe. Spodziewaj się wartości między 2 a 8 bar na wyjściu. Jak będzie zbyt niskie - reduktor do regeneracji. Jak będzie OK, problemów szukaj w obszarze rozdzielacza z silnikiem krokowym. Niesprawność reduktora często wiąże się z jego nieszczelnością. Sprawdź, czy z reduktora nie wydobywa się gaz jakimś otworem lub szczeliną. Napisz PW do mnie, jak będziesz chciał tankować w Toruniu, czasami przebywam w pobliżu to się przyjrzę.

Pozdrawiam
www_kuk_biz_pl
CNG car: serwis CNG

Post autor: www_kuk_biz_pl »

tigercng pisze:Niesprawność reduktora często wiąże się z jego nieszczelnością
. Gaz prawdopodobnie podciśnieniem przedostaje się do kolektora ssącego i to jest przyczyną gaśnięcia silnika. Pozdrawiam :)
Przyim

pomógł mi kolega www_kuk_biz_pl okazało sie że wystarczyła tylko poprawna regulacja ciśnienia i nauczenie silnika krokowego poprawnych ustawień. polecam serwis z kielc
ODPOWIEDZ

Wróć do „Volvo”