Jestem nowy na forum i mam nadzieje ze pisze w odpowiednim miejscu. Jestem posiadaczem volvo jak w temacie 2,4 170 zasilanym benzyna i Cng automat .Kupiłem go gdy miał popsuła przepustnice ( wtedy wacz sie tryb serwisowy i jechał 40km /h ) . Przepustnica zostalaona zregenerowana w Biłgoraju i teraz nie ma żadnego błędu na benzynie odpala i jeździ bez problemów . Problem jest z Cng tzn jadąc autostrada jedzie i spisuje sie dobrze zrobiłem nim teraz trasę z polski do Niemiec 1000 km i z Niemiec do Wloch 1200 km. Problem pojawia sie w mieście , przy hamowaniu, pod światłami , na rondach generalnie wtedy gdy ma pracować na niskich obrotach bez gazu, bo wtedy gaśnie
Volvo 2,4 Cng 170 2000 gaśnie na wolnych obrotach
Volvo 2,4 Cng 170 2000 gaśnie na wolnych obrotach
Witam
Jestem nowy na forum i mam nadzieje ze pisze w odpowiednim miejscu. Jestem posiadaczem volvo jak w temacie 2,4 170 zasilanym benzyna i Cng automat .Kupiłem go gdy miał popsuła przepustnice ( wtedy wacz sie tryb serwisowy i jechał 40km /h ) . Przepustnica zostalaona zregenerowana w Biłgoraju i teraz nie ma żadnego błędu na benzynie odpala i jeździ bez problemów . Problem jest z Cng tzn jadąc autostrada jedzie i spisuje sie dobrze zrobiłem nim teraz trasę z polski do Niemiec 1000 km i z Niemiec do Wloch 1200 km. Problem pojawia sie w mieście , przy hamowaniu, pod światłami , na rondach generalnie wtedy gdy ma pracować na niskich obrotach bez gazu, bo wtedy gaśnie
byłem u specjalisty od gazu powiedział mi ze trzeba zacząć od regeneracji mieszalnika 400 zł i wtedy sie zobaczy. Jak bedzie działać to ok jak nie to trzeba wymienić silnik korkowy 1600zl . Ja kupiłem na Allegro mieszalnik i silnik korkowy Uzywany i mój mechanik robił rożne konfiguracje tych Czesci ale nie prynioslo to żadnego skutku:( czy ktoś ma jakiś pomysł na naprawę tego ??? Od czego zacząć nie chce naprawiać na zasadzie najpierw coś za 500 potem jak nie bedzie działać to za1500 a potem sie zobaczy. Prosze o pomoc pozdrawiam
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Re: Volvo 2,4 Cng 170 2000 gaśnie na wolnych obrotach
1. Sprawdź, jakie jest ciśnienie gazu na wejściu i wyjściu z rozdzielacza. W Volvo nie ma żadnego "mieszalnika", gaz z rozdzielacza jest wtryskiwany w kolektor dolotowy osobnymi wężykami, podobnie jak w sekwencji (III generacja). Jeśli ciśnienie będzie za niskie, silnik będzie gasł.
2. Jeśli w kolektorze są nieszczelności (np. wadliwa uszczelka) do cylindra będzie zasysane tzw. fałszywe powietrze, bez paliwa. Silnik będzie gasł.
2. Jeśli w kolektorze są nieszczelności (np. wadliwa uszczelka) do cylindra będzie zasysane tzw. fałszywe powietrze, bez paliwa. Silnik będzie gasł.
Kolektor jest szczelny, jak by było inaczej wariowałby na benzynie a tak nie jest. Na benzynie chodzi idealnie tylko gaśnie na wolnych na gazie. Podpowiesz mi jak zmierzyć ciśnienie na rozdzielaczu bo nie mam pomysłu. kurcze krokowy sprawdzony , rozdzielacz raczej też . jedyne co mi przychodzi do głowy to moze jeszcze kpl. naprawczy reduktora ?? tylko to jakiś zabytek i nie moge znaleźć tego kpl. naprawczego. Reduktor był raczej zamieniany i nie jest w oryginale z volvo bo to firma emmagas. moze ktoś pomoże
-
tigercng
- Moderator
Pytanie zasadnicze, czy jest to instalacja fabryczna (zbiorniki pod podwoziem, króciec pod klapką)?
jest to instalacja oryginalna zakładana w volvo. zbiorniki są jeszcze w bagażniku, ale oryginalnie zamaskowane, zabudowane ( niestety zajmują pół bagażnika ), króciec do tankowania jest pod klapką koło wlewu paliwa, zamiast zegara temperatury cieczy jest wskaźnik poziomu gazu .
-
tigercng
- Moderator
Fakt, napisałeś w tytule rocznik 2000.
Cofam moje wcześniejsze porady, dotyczyły nowszego modelu z instalacją fabryczną Necam.
Ta twoja instalacja jest pewnie II generacji (silnik krokowy). Z taką powinien sobie poradzić "od ręki" każdy doświadczony instalator LPG/CNG.
Cofam moje wcześniejsze porady, dotyczyły nowszego modelu z instalacją fabryczną Necam.
Ta twoja instalacja jest pewnie II generacji (silnik krokowy). Z taką powinien sobie poradzić "od ręki" każdy doświadczony instalator LPG/CNG.
rozumiem że to jest wawa? a masz jakiś sprawdzony dobry serwis bliżej Torunia ???
- Załączniki
-
[Rozszerzenie jpg zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]
-
tigercng
- Moderator
Niestety nie. Może koledzy z Torunia kogoś polecą...
Aha, widzę na zdjęciu, ze jest to jednak III generacja z rozdzielaczem. Wepnij się manometrem na wyjście z reduktora i sprawdź ciśnienie. Nie wiem jakie dokładnie powinno być w tym modelu Volvo. To trzeba sprawdzić w necie i na forach, najlepiej niemieckich. Można też sprawdzić specyfikację reduktora, czasami na obudowie reduktora pisze, jakie są ciśnienia wejściowe i wyjściowe. Spodziewaj się wartości między 2 a 8 bar na wyjściu. Jak będzie zbyt niskie - reduktor do regeneracji. Jak będzie OK, problemów szukaj w obszarze rozdzielacza z silnikiem krokowym. Niesprawność reduktora często wiąże się z jego nieszczelnością. Sprawdź, czy z reduktora nie wydobywa się gaz jakimś otworem lub szczeliną. Napisz PW do mnie, jak będziesz chciał tankować w Toruniu, czasami przebywam w pobliżu to się przyjrzę.
Pozdrawiam
Aha, widzę na zdjęciu, ze jest to jednak III generacja z rozdzielaczem. Wepnij się manometrem na wyjście z reduktora i sprawdź ciśnienie. Nie wiem jakie dokładnie powinno być w tym modelu Volvo. To trzeba sprawdzić w necie i na forach, najlepiej niemieckich. Można też sprawdzić specyfikację reduktora, czasami na obudowie reduktora pisze, jakie są ciśnienia wejściowe i wyjściowe. Spodziewaj się wartości między 2 a 8 bar na wyjściu. Jak będzie zbyt niskie - reduktor do regeneracji. Jak będzie OK, problemów szukaj w obszarze rozdzielacza z silnikiem krokowym. Niesprawność reduktora często wiąże się z jego nieszczelnością. Sprawdź, czy z reduktora nie wydobywa się gaz jakimś otworem lub szczeliną. Napisz PW do mnie, jak będziesz chciał tankować w Toruniu, czasami przebywam w pobliżu to się przyjrzę.
Pozdrawiam
-
www_kuk_biz_pl
- CNG car: serwis CNG
. Gaz prawdopodobnie podciśnieniem przedostaje się do kolektora ssącego i to jest przyczyną gaśnięcia silnika. Pozdrawiamtigercng pisze:Niesprawność reduktora często wiąże się z jego nieszczelnością
pomógł mi kolega www_kuk_biz_pl okazało sie że wystarczyła tylko poprawna regulacja ciśnienia i nauczenie silnika krokowego poprawnych ustawień. polecam serwis z kielc