flota samochodów na cng
-
kaeste85
- CNG car: 4*Fiat Ducato, Iveco, Touran
flota samochodów na cng
witam wszystkich
przymierzam się do wymiany floty samochodów dostawczych na gaz ziemny.
na chwilę obecną mało jest aut w moim woj. lubelskim
Nie wiem jakie auta zakupić, pytałem w fiacie ale tam tak jakby odradzają, na początek myślałem żeby kupić dwa auta używane i zobaczyć jak się one sprawują, chociaż z drugiej strony jak trafię złą używkę auta to mogę się zrazić co do CNG.
Więc pytam WAS jakie auto dostawcze możecie mi śmiało polecić
pozdrawiam
przymierzam się do wymiany floty samochodów dostawczych na gaz ziemny.
na chwilę obecną mało jest aut w moim woj. lubelskim
Nie wiem jakie auta zakupić, pytałem w fiacie ale tam tak jakby odradzają, na początek myślałem żeby kupić dwa auta używane i zobaczyć jak się one sprawują, chociaż z drugiej strony jak trafię złą używkę auta to mogę się zrazić co do CNG.
Więc pytam WAS jakie auto dostawcze możecie mi śmiało polecić
pozdrawiam
-
administrator
- Administrator
Przede wszystkim polecamy pojazdy z instalacją fabryczną, wykonaną przez producenta.
W tej kategorii na rynku europejskim dominują dwa pojazdy:
- Iveco Daily Natural Power - przeznaczone do krótkich dystansów, do pracy głównie w warunkach miejskich, gdzie jednostka napędowa pozwala na zamontowanie dodatkowe wyposażenia
Szczegóły samochodu i test redakcyjny:
http://cng.auto.pl/pl/component/content ... r-cng.html
- Mercedes Sprinter NGT - przeznaczony do komfortowego przemieszczania się po trasie, bardzo dobra dynamika i niskie spalanie, idealny na auto typu bus, ale daje radę również jako dostawczy
Szczegółowy opis samochodu i test redakcyjny:
http://cng.auto.pl/component/content/ar ... printer-09
W tej kategorii na rynku europejskim dominują dwa pojazdy:
- Iveco Daily Natural Power - przeznaczone do krótkich dystansów, do pracy głównie w warunkach miejskich, gdzie jednostka napędowa pozwala na zamontowanie dodatkowe wyposażenia
Szczegóły samochodu i test redakcyjny:
http://cng.auto.pl/pl/component/content ... r-cng.html
- Mercedes Sprinter NGT - przeznaczony do komfortowego przemieszczania się po trasie, bardzo dobra dynamika i niskie spalanie, idealny na auto typu bus, ale daje radę również jako dostawczy
Szczegółowy opis samochodu i test redakcyjny:
http://cng.auto.pl/component/content/ar ... printer-09
Karol Wieczorek
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
W Twoim przypadku zasięg nie będzie ograniczeniem.
Dodam, że oba w/w pojazdy są dostępne jako demostracyjne w Polsce.
Wypożycz jeden i drugi, zobacz jak się jeździ, ile oszczędzasz i sam zadecyduj.
UWAGA: z ilości aut jakie masz we flocie zakładam, że zatrudniasz kierowców. Z góry ostrzegam że kierowcy będą chcieli za wszelką cenę udowodnić, że te samochody mają przepały i nie nadają się do jazdy. Były już przypadki niszczenia zaworów tankowania (nieudolna próba spuszczenia gazu) i przecinania przewodów w autach demonstracyjnych w obawie o utratę zysków z ON kradzionego pracodawcy.
Z góry zapowiedz, że za wszelkie przejawy dewastacji i sabotażu będą odpowiadać materialnie.
Pozdrawiam
Dodam, że oba w/w pojazdy są dostępne jako demostracyjne w Polsce.
Wypożycz jeden i drugi, zobacz jak się jeździ, ile oszczędzasz i sam zadecyduj.
UWAGA: z ilości aut jakie masz we flocie zakładam, że zatrudniasz kierowców. Z góry ostrzegam że kierowcy będą chcieli za wszelką cenę udowodnić, że te samochody mają przepały i nie nadają się do jazdy. Były już przypadki niszczenia zaworów tankowania (nieudolna próba spuszczenia gazu) i przecinania przewodów w autach demonstracyjnych w obawie o utratę zysków z ON kradzionego pracodawcy.
Z góry zapowiedz, że za wszelkie przejawy dewastacji i sabotażu będą odpowiadać materialnie.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 3 razy.
-
kaeste85
- CNG car: 4*Fiat Ducato, Iveco, Touran
witam,
zgadza się mam ok. 9 aut dostawczych, przeraża mnie coraz to bardziej drożejące paliwo, i jeszcze od nowego roku większa akcyza. jutro z rana podzwonię po salonach i popytam czy jest opcja wypożyczenia auta. u siebie w zakładzie mam podłączony gaz ziemny i myślałem żeby tankować przy firmie zrobić taką przydomową stacje, bo niestety jestem z małego miasta i do najbliższej stacji mam 50 km. A co sądzicie o fiacie?? przyznam że jest w całkiem dobrej cenie bo kosztuje ok. 75 000 netto, a iveco już 98 000 netto. Auto nie wozi ciężarów także nie wiem, kwestia kalkulacji. i jeszcze jedno teraz średnie spalanie mam w granicach 8-10 l/100km, czy przy instalacji cng będzie podobnie ??
pozdrawiam
zgadza się mam ok. 9 aut dostawczych, przeraża mnie coraz to bardziej drożejące paliwo, i jeszcze od nowego roku większa akcyza. jutro z rana podzwonię po salonach i popytam czy jest opcja wypożyczenia auta. u siebie w zakładzie mam podłączony gaz ziemny i myślałem żeby tankować przy firmie zrobić taką przydomową stacje, bo niestety jestem z małego miasta i do najbliższej stacji mam 50 km. A co sądzicie o fiacie?? przyznam że jest w całkiem dobrej cenie bo kosztuje ok. 75 000 netto, a iveco już 98 000 netto. Auto nie wozi ciężarów także nie wiem, kwestia kalkulacji. i jeszcze jedno teraz średnie spalanie mam w granicach 8-10 l/100km, czy przy instalacji cng będzie podobnie ??
pozdrawiam
-
administrator
- Administrator
Z Fiat Auto Poland jest problem tego typu, że nie do końca jasna jest możliwość zakupu modelu Ducato w wersji zasilanej CNG (w nomenklaturze Fiata jako Natural Power). Nie ma też możliwości wypożyczenia takiego pojazdu, co można spokojnie zrobić u Iveco i Mercedesa.
Na dobry początek polecam kontakt z tymi dwoma markami i wypróbowanie obu pojazdów. Może to trochę potrwać, bo demo carów na CNG w Polsce jest zaledwie kilka, ale zobaczysz jak wygląda temat od kuchni.
Zawsze można też zakupić używane pojazdy na CNG, ale trzeba się liczyć z dużym wyeksploatowaniem pojazdu. To nie jest tak, że Austriakom, Niemcom czy Szwajcarom w duszy tylko ekologia i sprzedają takie pojazdy po 100.000 km
Takie pojazd znajdziesz na http://mobile.de
Na dobry początek polecam kontakt z tymi dwoma markami i wypróbowanie obu pojazdów. Może to trochę potrwać, bo demo carów na CNG w Polsce jest zaledwie kilka, ale zobaczysz jak wygląda temat od kuchni.
Zawsze można też zakupić używane pojazdy na CNG, ale trzeba się liczyć z dużym wyeksploatowaniem pojazdu. To nie jest tak, że Austriakom, Niemcom czy Szwajcarom w duszy tylko ekologia i sprzedają takie pojazdy po 100.000 km
Takie pojazd znajdziesz na http://mobile.de
Ostatnio zmieniony pn paź 17, 2011 23:07 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Karol Wieczorek
- hombre77
- CNG car: FIAT Multipla BiPower
Stacja
Wspominasz o budowie przydomowej stacji. Jeśli chcesz wymienić całą flotę, to raczej stacja "przydomowa" nie zaspokoi twoich potrzeb, a koszt dobrze dobranej do potrzeb stacji będzie porównywalny do kosztów wymiany floty. Z drugiej strony 9 pojazdów o przebiegach 80-250km dziennie (spalanie Fiata Ducato to ok 12-15Nm3/100km) zapewni pobór gazu, który powinien spełniać wymogi PGNiG do postawienia stacji dla Ciebie.
Z drugiej strony możesz wypożyczyć samochód na testy i tankować na istniejącej stacji PGNiG np. w Świdniku (te 50km to chyba Świdnik?) planując testowe trasy przez lokalizację stacji.
Jeżeli będziesz zainteresowany, napisz na priv, to podam Ci kontakty do przedstawicieli PGNiG w Lublinie i handlowców m.in. Iveco.
Z drugiej strony możesz wypożyczyć samochód na testy i tankować na istniejącej stacji PGNiG np. w Świdniku (te 50km to chyba Świdnik?) planując testowe trasy przez lokalizację stacji.
Jeżeli będziesz zainteresowany, napisz na priv, to podam Ci kontakty do przedstawicieli PGNiG w Lublinie i handlowców m.in. Iveco.