flota samochodów na cng

Pojazdy użytkowe do 3,5t marki Fiat
kaeste85
CNG car: 4*Fiat Ducato, Iveco, Touran

flota samochodów na cng

Post autor: kaeste85 »

witam wszystkich
przymierzam się do wymiany floty samochodów dostawczych na gaz ziemny.
na chwilę obecną mało jest aut w moim woj. lubelskim
Nie wiem jakie auta zakupić, pytałem w fiacie ale tam tak jakby odradzają, na początek myślałem żeby kupić dwa auta używane i zobaczyć jak się one sprawują, chociaż z drugiej strony jak trafię złą używkę auta to mogę się zrazić co do CNG.
Więc pytam WAS jakie auto dostawcze możecie mi śmiało polecić
pozdrawiam
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

"Dostawcze" to bardzo szerokie pojęcie. Napisz jaki tonaż, jaka objętość ładunku i jakie trasy robisz.
Samochodem dostawczym (do 3,5 t) jest zarówno Opel Combo, jak i Mercedes Sprinter. Wszystko zależy od Twoich potrzeb.
kaeste85

ok rozumiem
generalnie w swojej flocie mam vw lt 35 oraz kilka fiatów ducato, średnie przebiegi od 80 km do 250 w zależności od trasy
pozdrawiam
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Przede wszystkim polecamy pojazdy z instalacją fabryczną, wykonaną przez producenta.

W tej kategorii na rynku europejskim dominują dwa pojazdy:

- Iveco Daily Natural Power - przeznaczone do krótkich dystansów, do pracy głównie w warunkach miejskich, gdzie jednostka napędowa pozwala na zamontowanie dodatkowe wyposażenia
Szczegóły samochodu i test redakcyjny:
http://cng.auto.pl/pl/component/content ... r-cng.html

- Mercedes Sprinter NGT - przeznaczony do komfortowego przemieszczania się po trasie, bardzo dobra dynamika i niskie spalanie, idealny na auto typu bus, ale daje radę również jako dostawczy
Szczegółowy opis samochodu i test redakcyjny:
http://cng.auto.pl/component/content/ar ... printer-09
Karol Wieczorek
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

W Twoim przypadku zasięg nie będzie ograniczeniem.
Dodam, że oba w/w pojazdy są dostępne jako demostracyjne w Polsce.
Wypożycz jeden i drugi, zobacz jak się jeździ, ile oszczędzasz i sam zadecyduj.

UWAGA: z ilości aut jakie masz we flocie zakładam, że zatrudniasz kierowców. Z góry ostrzegam że kierowcy będą chcieli za wszelką cenę udowodnić, że te samochody mają przepały i nie nadają się do jazdy. Były już przypadki niszczenia zaworów tankowania (nieudolna próba spuszczenia gazu) i przecinania przewodów w autach demonstracyjnych w obawie o utratę zysków z ON kradzionego pracodawcy.
Z góry zapowiedz, że za wszelkie przejawy dewastacji i sabotażu będą odpowiadać materialnie.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 3 razy.
kaeste85

witam,
zgadza się mam ok. 9 aut dostawczych, przeraża mnie coraz to bardziej drożejące paliwo, i jeszcze od nowego roku większa akcyza. jutro z rana podzwonię po salonach i popytam czy jest opcja wypożyczenia auta. u siebie w zakładzie mam podłączony gaz ziemny i myślałem żeby tankować przy firmie zrobić taką przydomową stacje, bo niestety jestem z małego miasta i do najbliższej stacji mam 50 km. A co sądzicie o fiacie?? przyznam że jest w całkiem dobrej cenie bo kosztuje ok. 75 000 netto, a iveco już 98 000 netto. Auto nie wozi ciężarów także nie wiem, kwestia kalkulacji. i jeszcze jedno teraz średnie spalanie mam w granicach 8-10 l/100km, czy przy instalacji cng będzie podobnie ??
pozdrawiam
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Z Fiat Auto Poland jest problem tego typu, że nie do końca jasna jest możliwość zakupu modelu Ducato w wersji zasilanej CNG (w nomenklaturze Fiata jako Natural Power). Nie ma też możliwości wypożyczenia takiego pojazdu, co można spokojnie zrobić u Iveco i Mercedesa.

Na dobry początek polecam kontakt z tymi dwoma markami i wypróbowanie obu pojazdów. Może to trochę potrwać, bo demo carów na CNG w Polsce jest zaledwie kilka, ale zobaczysz jak wygląda temat od kuchni.

Zawsze można też zakupić używane pojazdy na CNG, ale trzeba się liczyć z dużym wyeksploatowaniem pojazdu. To nie jest tak, że Austriakom, Niemcom czy Szwajcarom w duszy tylko ekologia i sprzedają takie pojazdy po 100.000 km ;)

Takie pojazd znajdziesz na http://mobile.de
Ostatnio zmieniony pn paź 17, 2011 23:07 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Karol Wieczorek
Awatar użytkownika
hombre77
CNG car: FIAT Multipla BiPower

Stacja

Post autor: hombre77 »

Wspominasz o budowie przydomowej stacji. Jeśli chcesz wymienić całą flotę, to raczej stacja "przydomowa" nie zaspokoi twoich potrzeb, a koszt dobrze dobranej do potrzeb stacji będzie porównywalny do kosztów wymiany floty. Z drugiej strony 9 pojazdów o przebiegach 80-250km dziennie (spalanie Fiata Ducato to ok 12-15Nm3/100km) zapewni pobór gazu, który powinien spełniać wymogi PGNiG do postawienia stacji dla Ciebie.
Z drugiej strony możesz wypożyczyć samochód na testy i tankować na istniejącej stacji PGNiG np. w Świdniku (te 50km to chyba Świdnik?) planując testowe trasy przez lokalizację stacji.

Jeżeli będziesz zainteresowany, napisz na priv, to podam Ci kontakty do przedstawicieli PGNiG w Lublinie i handlowców m.in. Iveco.
Estaciones de GNC
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fiat”