Zniesienie bezsensownych przepisów dot. homologacji i badań w TDT butli CNG z przed przyjęcia nromy R110 oraz obecnie.
Kupiłem Multiplę BiPower 2001 z przed wejścia normy R110.
Teraz wydałem 280 zł na papiery do butli od firmy Faber za pośrednictwem firmy Anlero Polska
http://www.anlero-polska.pl/index.php?l ... le=kontakt bo TDT nie zahomologuje pomimo, że to instalacja fabryczna - bezsens przepisów.
Teraz czeka mnie dodatkowy koszt 3x80zł za legalizację - i tak co 3 lata.
Zatem koszt rocznych przeglądów wzrasta.
Butle są ważne na 20 lat a tylko w Polsce i na Ukrainie wymagają homologacji !
W krajach europy zachodniej nie ma takich wymogów od instalacji fabrycznych.
Poza tym większa ilość stacji paliw np w rejonie podhala.
Jeśli wejdzie (oby nie) podatek od wieloletnich samochodów to auta z CNG powinny być zwolnione z opłat.
Dopisałem 9-07-2010.
Jeszcze jedno co mnie wkurza - interpretacja przepisów dot. odbioru technicznego butli FABER.
Inspektorzy z Rzeszowa nie honorują dokumentów na butle firmy FABER z fabrycznej instalacji CNG w Multipli - bo nie ma wybitych znaków homologacji.
Twierdzą, że dokumenty są ale jest to specyfikacja techniczna i nie ma w niej mowy o żadnej homologacji. Więc nie podpiszą dobioru.
Zastanawiające jest to, że inny TDT uznaje te dokumenty f-my FABER i jestem umówiony na przegląd i legalizacę butli.
Gdyby ktoś chciał takie dokumenty na serie butli CNG to mogę po pewnych kosztach odsprzedać.
Nie ma w nich nic mowy o aucie, VIN etc.
Są to dokumenty potwierdzające, że producentem jest FABER.
Posiadanie ich umożliwia uzyskanie przeglądu TDT a tym samym dopuszczenie do użytkowania w PL.
Koszt uzyskania jednego dokumentu w firmie FABER przez pośrednika to ok 95zł
Numery seryjne butli.
01/948/001 - 01/948/202
01/947/001 - 01/947/202
01/930/001 - 01/930/202
99/6094/001 - 99/6094/201
Pozdrawiam