Plany PGNiG na dalsze funkcjonowanie sieci stacji tankowania
-
AdamBialas
- CNG car: Fiat Multipla BiPower 1,6
Przeczytałem właśnie newsa :
PGNiG zaprasza na stanowisko CNG na Szczecin MotoShow 2012
Mam pytanie , czy będzie tam jakieś czynne stanowisko tankowania CNG , jako element promocji ?
W obecnej sytuacji , gdzie północna Polska ba cała Polska ma znikomą ilość stacji , to jedyne co może przekonać przyszłych użytkowników to dostępność stacji i cena gazu. Jeśli tego nie będzie to marnowanie kasy i kolejny przykład bicia piany przez PGNIG.
PGNiG zaprasza na stanowisko CNG na Szczecin MotoShow 2012
Mam pytanie , czy będzie tam jakieś czynne stanowisko tankowania CNG , jako element promocji ?
W obecnej sytuacji , gdzie północna Polska ba cała Polska ma znikomą ilość stacji , to jedyne co może przekonać przyszłych użytkowników to dostępność stacji i cena gazu. Jeśli tego nie będzie to marnowanie kasy i kolejny przykład bicia piany przez PGNIG.
-
AdamBialas
Tak jak za każdym razem gdy w grę wchodzą targi i sympozja , chodzi o to by zarząd w raporcie miał ,że spółka promuje ekologiczne paliwo. To już nasza tradycja narodowa , gdyż
patrząc na spółki gazownicze u naszych sąsiadów i w dużej części Europy , można dojść do wniosku że spółka PGNiG staje się wybitnym "teoretykiem" tematu CNG z ostrożnym i bardzo wyrachowanym podejściem do praktycznego zastosowania. Zaś wszyscy inni to wizjonerzy z wiarą w prawa rynku , intensywnie inwestujący w budowę i rozwój praktycznych zastosowań CNG na swoim terenie. W ocenie Rosjanina , Czecha , Niemca czy Włocha to CNG w Polsce nie istnieje , mizerna ilość stacji + brak dostępności 24h/d + brak samoobsługi dają obraz białej plamy a liczebność aut na CNG przypomina grupę pasjonatów Fiatów z lat 60 we Włoszech . PGNIG zajmuje się promocją CNG już od ponad 7 lat , a wciąż potrafi promować tylko idee , nic więcej . Z niewiadomych przyczyn , nie potrafią lub nie chcą ,skorzystać z doświadczeń innych firm . Niestety drodzy Państwo , CNG w tym kraju nie ma
jest niewielka ilość pasjonatów , którą od niechcenia obsługuje nieudolny operator oczekujący cudu i myślący wyłącznie o utrzymaniu pozycji lidera w dostarczaniu gazu do podgrzania zupy . Przykra prawda .... lecz lepsza od bajek umieszczanych na portalu i prospektach reklamowych CNG , opracowywanych przez PGNIG.
patrząc na spółki gazownicze u naszych sąsiadów i w dużej części Europy , można dojść do wniosku że spółka PGNiG staje się wybitnym "teoretykiem" tematu CNG z ostrożnym i bardzo wyrachowanym podejściem do praktycznego zastosowania. Zaś wszyscy inni to wizjonerzy z wiarą w prawa rynku , intensywnie inwestujący w budowę i rozwój praktycznych zastosowań CNG na swoim terenie. W ocenie Rosjanina , Czecha , Niemca czy Włocha to CNG w Polsce nie istnieje , mizerna ilość stacji + brak dostępności 24h/d + brak samoobsługi dają obraz białej plamy a liczebność aut na CNG przypomina grupę pasjonatów Fiatów z lat 60 we Włoszech . PGNIG zajmuje się promocją CNG już od ponad 7 lat , a wciąż potrafi promować tylko idee , nic więcej . Z niewiadomych przyczyn , nie potrafią lub nie chcą ,skorzystać z doświadczeń innych firm . Niestety drodzy Państwo , CNG w tym kraju nie ma
-
Gazownik
- CNG car: VW Touran 2,0 CNG
Niestety muszę przyznać 100% rację!!!!!!
Choć w promieniu 100-150km od mojej miejscowości mam, AŻ 11 stacji (tylko jedna NON STOP) więc jestem chyba w najlepszej sytuacji, użytkownika CNG w Polsce, rozumiem rozgoryczenie pozostałych.
"tigercng" z tym budżetem chyba masz rację?!?!
Mam pytanie do AdamBialas? Czy wie Pan jaki był wolumen sprzedaży w Olsztynie?
Pisał Pan o dużym zainteresowaniu i zbycie w swoim mieście.
Panie Adamie, po co walczyć z WIATRAKAM!?!?! Jeśli inni nie widzą w tym biznesu, może warto zastanowić się nad własnym biznesem?!?!?
W obecnej chwili róźnica ceny gazu w taryfie i na stacji sięga ponad 1zł/m3!!!!! Wystarczy TYLKO sprężyć?! Narzut na poziomie 50%!!!!!!Proszę spytać jaką marżę mają stacje paliw? Nie muszę więcej pisać.
Proszę skontaktować się z właścicielem prywatnej stacji w Krakowie na ul. Siewnej osobiście nie znam, ale słyszałem, że można z tego wyżyć. A jakieś nieuzasadnione "parytety PGNIG" tylko podnoszą ceny, a co za tym idzie zyski właścicieli stacji!!!
Myślę, że to jedyne DOBRE rozwiązanie na obecne warunki.
Powodzenia.
Choć w promieniu 100-150km od mojej miejscowości mam, AŻ 11 stacji (tylko jedna NON STOP) więc jestem chyba w najlepszej sytuacji, użytkownika CNG w Polsce, rozumiem rozgoryczenie pozostałych.
"tigercng" z tym budżetem chyba masz rację?!?!
Mam pytanie do AdamBialas? Czy wie Pan jaki był wolumen sprzedaży w Olsztynie?
Pisał Pan o dużym zainteresowaniu i zbycie w swoim mieście.
Panie Adamie, po co walczyć z WIATRAKAM!?!?! Jeśli inni nie widzą w tym biznesu, może warto zastanowić się nad własnym biznesem?!?!?
W obecnej chwili róźnica ceny gazu w taryfie i na stacji sięga ponad 1zł/m3!!!!! Wystarczy TYLKO sprężyć?! Narzut na poziomie 50%!!!!!!Proszę spytać jaką marżę mają stacje paliw? Nie muszę więcej pisać.
Proszę skontaktować się z właścicielem prywatnej stacji w Krakowie na ul. Siewnej osobiście nie znam, ale słyszałem, że można z tego wyżyć. A jakieś nieuzasadnione "parytety PGNIG" tylko podnoszą ceny, a co za tym idzie zyski właścicieli stacji!!!
Myślę, że to jedyne DOBRE rozwiązanie na obecne warunki.
Powodzenia.
Dzięki PGNiG-owi przekonałem się do CNG! Niesamowita historia?!?!?!?!?!
-
AdamBialas
Zgadzam się oczywiście z WIATRAKAMI walczyć nie ma co , tyle że jak większość polaków kieruję się zasadą , że "nie muszę kupować krowy by napić się mleka". Prywatna inicjatywa rozwiąże jakiś lokalny problem , lecz nie nie będzie miała takich możliwości jak krajowy operator będący spółką skarbu państwa. Na budowie jednolitej sieci , skorzystał by interes publiczny czyli ogół użytkowników obecnych i przyszłych , indywidualnych i komercyjnych. Wczoraj przeczytałem w GW ,że PGNIG na nie robieniu "niczego" niespodziewanie zyskało 88 ml zł , pytanie czy zamiast np. dzielić nagrody i premie z tego tytułu , nie można by tej kasy zainwestować właśnie w budowę sieci CNG. Jako obywatel i podatnik , oczekuję od mojego kraju i rządu , by właśnie poprzez spółki zależne takie jak PGNIG realizował strategiczne dla kraju inwestycje. I o ile elektrowni atomowej ,możemy dyskutować z ekologami kolejne 10 lat , o tyle w temacie inwestycji w CNG , ekolodzy sami przyklasną. Inwestycja w CNG jest nam potrzebna , gdyż przy takich cenach paliw ropopochodnych i rosnących przez to cenach innych artykułów , zmniejszy się nawet główny motor naszej gospodarki czyli konsumpcja. Zgadzam się z Panem ,że z WIATRAKAMI nie ma co walczyć i nie zamierzam , ale oczekuję tak jak większość z nas , że ludzie decyzyjni , politycy , prezesi i rady nadzorcze spółek skarbu państwa , czy nawet szeregowi dyrektorzy oddziałów , nie będą tylko WIATRAKAMI ,być może nasza dyskusja , debata czy jak by to zwać , choć któregoś z nich zmusi do myślenia i działania .
PS :Co do wolumenu w Olsztynie , to według informacji ze stacji z listopada , było to 10-12 tyś m3/miesiąc poza sezonem letnim bo wtedy było więcej ,no i ta ilość od 2,3 lat miała trend rosnący . To były informacje od obsługi z licznika głównego .
PS :Co do wolumenu w Olsztynie , to według informacji ze stacji z listopada , było to 10-12 tyś m3/miesiąc poza sezonem letnim bo wtedy było więcej ,no i ta ilość od 2,3 lat miała trend rosnący . To były informacje od obsługi z licznika głównego .
-
Gazownik
- CNG car: VW Touran 2,0 CNG
Potwierdzam sprzedaż w 2011 r w Olsztynie na poziomie 120 km3. Proszę mi wierzyć że to niewiele poniżej średniej w Polsce! Lecz niestety w PGNiG występuje coś takiego jak "OOG" czyli Okręgi Obrotu Gazem. I niestety w POOG nie mają się czym poszczycić jeśli chodzi o sprzedaź CNG! I niestety Olsztyn do odstrzału! W przypadku innych OOG jeśli jest chociażby jedna dobra stacja ciągnie resztę i nawet np. taki Olsztyn byłby nawet w "środku stawki".
To takie "polskie" niuansy!?!?!?!? Walka z Wiatrakami?!?!?!?!
Apeluję ponownie, zgadzam się z każdym Pana stwierdzeniem Panie Adamie! Sprzedaż na poziomie 120 tyś to równowartość 120 tyś zł minus koszty sprężenie, plac, pracownik, serwis. Myślę że jest to do ogarnięcia, zważywszy że jest Was tam wielu, i może być to wspólne działanie!!! I sprzedaż się zwiększa!
Wzywam wszystkich sympatyków CNG, dzięki "parytetowi 55% ON" PGNiG wzywa Nas do otwierania stacji!!!! Przecież na początku 2011r. cena na stacji była 2,4 a obecnie jest 3 zł a taryfa na gaz nie zmieniła się!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! O zgrozo!!!!!!! Czy Wy tego nie widzicie!!!!
A przecież po 2,4 też zarabiali?!?! Nie oddawali gazu na stacjach wartych miliony "po kosztach"!!!!!!!!!
Jeszcze raz rozumię Wasze rozgoryczenie, ale wiem także o ekonomicznych aspektach funkcjonowania obecnych stacji. Skoro PGNiG-owi się to nie opłaca (z różnych przyczyn, nie do końca mających uzasadnienie) pokażmy że opłaca się to NAM!!! Oni sami dają Nam ku temu okazję!!!! Nawet chyba nie zdając sobie z tego sprawy!?!?!? Rozumiem że to nie są łatwe decyzje, jeszcze raz przywołam tutaj przykład Krakowa na Siewnej, jeszcze parę m-cy temu miał prawie o 20 gr taniej niż PGNiG w jednym mieście!!! Wiecie gdzie jeździli klienci?!?!?!?
Może właśnie takimi praktykami zmusimy krajowego operatora do jakichkolwiek działań?! Zdaję sobie sprawę że są to odpowiedzialne, rozsądne, wymagające wyzwania decyzje. Ale niestety na terenach "białych plam" chcąc poszerzać zainteresowanie i rozwój, niezbędne do realizacji nawet wspólnymi siłami!!!
Pzdr
To takie "polskie" niuansy!?!?!?!? Walka z Wiatrakami?!?!?!?!
Apeluję ponownie, zgadzam się z każdym Pana stwierdzeniem Panie Adamie! Sprzedaż na poziomie 120 tyś to równowartość 120 tyś zł minus koszty sprężenie, plac, pracownik, serwis. Myślę że jest to do ogarnięcia, zważywszy że jest Was tam wielu, i może być to wspólne działanie!!! I sprzedaż się zwiększa!
Wzywam wszystkich sympatyków CNG, dzięki "parytetowi 55% ON" PGNiG wzywa Nas do otwierania stacji!!!! Przecież na początku 2011r. cena na stacji była 2,4 a obecnie jest 3 zł a taryfa na gaz nie zmieniła się!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! O zgrozo!!!!!!! Czy Wy tego nie widzicie!!!!
A przecież po 2,4 też zarabiali?!?! Nie oddawali gazu na stacjach wartych miliony "po kosztach"!!!!!!!!!
Jeszcze raz rozumię Wasze rozgoryczenie, ale wiem także o ekonomicznych aspektach funkcjonowania obecnych stacji. Skoro PGNiG-owi się to nie opłaca (z różnych przyczyn, nie do końca mających uzasadnienie) pokażmy że opłaca się to NAM!!! Oni sami dają Nam ku temu okazję!!!! Nawet chyba nie zdając sobie z tego sprawy!?!?!? Rozumiem że to nie są łatwe decyzje, jeszcze raz przywołam tutaj przykład Krakowa na Siewnej, jeszcze parę m-cy temu miał prawie o 20 gr taniej niż PGNiG w jednym mieście!!! Wiecie gdzie jeździli klienci?!?!?!?
Może właśnie takimi praktykami zmusimy krajowego operatora do jakichkolwiek działań?! Zdaję sobie sprawę że są to odpowiedzialne, rozsądne, wymagające wyzwania decyzje. Ale niestety na terenach "białych plam" chcąc poszerzać zainteresowanie i rozwój, niezbędne do realizacji nawet wspólnymi siłami!!!
Pzdr
Dzięki PGNiG-owi przekonałem się do CNG! Niesamowita historia?!?!?!?!?!
-
AdamBialas
Przeczytałem właśnie zamieszczony na portalu artykuł z Przeglądu Gazowniczego (dostępny tutaj), na temat sytuacji rynku CNG. Nie jest tajemnicą ,że wydawnictwo to ma silne powiązania z PGNIG-e. Trudno było więc oczekiwać rzetelnej i wnikliwej oceny faktycznej sytuacji rynku CNG. Ups nie rynku lecz ryneczku , a gdyby porównać nas z sąsiadami to spokojnie można to nazwać straganem CNG prowadzonym przez PGNiG. Oczywiście winnym słabego rozwoju CNG w Polsce jest rząd , rząd który nie wyciąga pomocnej dłoni by ułatwić krajowemu operatorowi budowę rynku. I tu się zgadzamy , lecz nie w szczegółach , jak na spółkę skarbu państwa to PGNIG-e prowadzi praktycznie niewidoczny lobbing CNG w środowiskach rządowych i administracyjnych. W temacie zmiany przepisów odnośnie tankowania i dozoru zbiorników , zapytałem MI czy PGNiG wnosiło uwagi ..... nie , pytałem się w TDT czy podejmowało jakieś próby zmiany przepisów ... i też nie. Jak można oczekiwać pomocy , skoro się o nią nie prosi. W temacie tankowania lobbing LPG urabiał rząd przez prawie cały rok no i dziś 13.07.2012 doprowadził ostatecznie do spotkania się Minist.Gospodarki i Minist.Transporu by o tym temacie dyskutować . Lecz w temacie CNG nie było komu lobbować , tak jakby PGNiG nie zależało na samodzielnym tankowaniu metanu. Na efekty tego spotkania pewnie trzeba będzie poczekać , no ale coś się w LPG dzieje . W temacie sieci stacji tankowania ... temat rzeka
Ostatnio mieliśmy okazję zapoznać się z wynikami audytu rynku CNG wykonanym na zlecenie PGNiG. Jego proste wnioski wskazują ,że największym problemem rynku CNG jest jego operator , który z niebywałą niechlujnością i bez żadnych analiz , stawiał stacje bez określonego standardu i bez wymaganych parametrów.PGNiG improwizowało budując sieć stacji i wydając nie małe pieniądze, a teraz stara się ratować sytuacje odcinając klientów od tankowania. To są działania prowadzące do zduszenia rynku a nie jego rozwoju. Ważny jest wniosek końcowy zawarty w tym artykule , a PGNiG chyba tylko czeka na jego realizacje , bo jest bardziej niż pewne ,że pojawi się lobbysta którego będzie stać na to , by zainwestować i zbudować sieć stacji i przerwać ten węzeł gordyjski wzajemnego szukania winy za brak rozwoju rynku CNG . Oby ten scenariusz jak najszybciej zaczął się realizować , a PGNiG niech się skupia na łupkach, talibach , własnych stołkach i kuchenkach gazowych .
Ostatnio zmieniony pt lip 13, 2012 22:25 przez AdamBialas, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
W 100% popieram Pana stanowisko. W poniedziałek zdajemy egzamin w TDT (dot. tego bzdurnego przepisu MI z 15lipca). Ale będzie numer jak nie zdamy kto wtedy obsłuży stację , jedyną w Trójmieście? - po co mi znać te bzdurne przepisy ustawy i rozporządzenia ze zmianami i bez zmian, budowę sprężarki i oznakowanie butli. Ja mam tylko zatankować, przecież ja nie będę montować instalacji ani jej sprawdzać. Cos Panowie jako uzytkownicy CNG za mało podnosicie larum. Odnośnie samodzielnego tankowania LPG przepisy zostaną zmienione w sierpniu a CNG???????
pozdrawiam i zapraszam na stację w Gdyni Kacze Buki
Ewa
W 100% popieram Pana stanowisko. W poniedziałek zdajemy egzamin w TDT (dot. tego bzdurnego przepisu MI z 15lipca). Ale będzie numer jak nie zdamy kto wtedy obsłuży stację , jedyną w Trójmieście? - po co mi znać te bzdurne przepisy ustawy i rozporządzenia ze zmianami i bez zmian, budowę sprężarki i oznakowanie butli. Ja mam tylko zatankować, przecież ja nie będę montować instalacji ani jej sprawdzać. Cos Panowie jako uzytkownicy CNG za mało podnosicie larum. Odnośnie samodzielnego tankowania LPG przepisy zostaną zmienione w sierpniu a CNG???????
pozdrawiam i zapraszam na stację w Gdyni Kacze Buki
Ewa
Ostatnio zmieniony ndz lip 15, 2012 15:03 przez Ewa, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam na moją stronę
http://rezerwacje.ewapoleca.com.pl
-
AdamBialas
Z komunikatu opublikowanego przez PAP po piątkowym spotkaniu wynika , cytuję :
Ministerstwo Gospodarki oraz Ministerstwo Transportu ustaliły zakres zmian w prawie, które umożliwią samoobsługę przy tankowaniu LPG - poinformował resort gospodarki. Według informacji resortu gospodarki, projekt nowych przepisów może być gotowy w sierpniu.
Jakiś czas temu na tym forum i wielu innych forach powiązanych , użytkownicy stawali pytanie , czy można jakoś wpłynąć na urzędasów , by zmienili bzdurne i niezgodne z normami UE przepisy.Pomysłów było wiele ,lecz ich realizacja zawsze wymagała silnego i zdecydowanego działać przedstawiciela , który mógłby reprezentować interesy zainteresowanych oraz własne w kontaktach z urzędami państwowymi. Jak widać użytkownicy LPG dysponują takim właśnie orężem , co przynosi im efekty.
Czym dysponuje środowisko użytkowników CNG ???? Czy jest instytucja , firma , operator paliwowy , która w sposób zdecydowany i jednoznaczny chce reprezentować interesy użytkowników CNG ??? Której zależy na tym by rynek rósł w siłę i przynosił zyski ??? Która traktuje sprzedaż paliwa CNG jak długoletni plan a nie szybki zysk ??? Czy jest ktoś godzien zaufania ,że nie zabroni nam tankować bo tak mu pasuje , albo przeniesie stacje w leśne ostępy bo tak mu się podoba ??? Czy istnieje gdzieś dział obsługi klienta CNG , w którym można by zgłaszać problemu i uwagi ??? Czy w tym beznadziejnym kraju jest choć jeden polityk , który zaopiekuje się tematem CNG mimo ,że nie przynosi on wpływów z akcyzy ??? Czy jest w tym kraju choć jedno ugrupowanie polityczne ,które traktuje ekologię poważnie a nie tylko jako puste hasła na plakatach wyborczych ??? Jest coś takiego , czy też użytkownicy CNG to zapomniana przez wszystkich grupa altruistów z przerostem instynktu wskazującego dobre rozwiązania ,traktowana jak dziwadła , jak pachnące lilie rosnące na benzynowo-olejowym szambie ????
Ministerstwo Gospodarki oraz Ministerstwo Transportu ustaliły zakres zmian w prawie, które umożliwią samoobsługę przy tankowaniu LPG - poinformował resort gospodarki. Według informacji resortu gospodarki, projekt nowych przepisów może być gotowy w sierpniu.
Jakiś czas temu na tym forum i wielu innych forach powiązanych , użytkownicy stawali pytanie , czy można jakoś wpłynąć na urzędasów , by zmienili bzdurne i niezgodne z normami UE przepisy.Pomysłów było wiele ,lecz ich realizacja zawsze wymagała silnego i zdecydowanego działać przedstawiciela , który mógłby reprezentować interesy zainteresowanych oraz własne w kontaktach z urzędami państwowymi. Jak widać użytkownicy LPG dysponują takim właśnie orężem , co przynosi im efekty.
Czym dysponuje środowisko użytkowników CNG ???? Czy jest instytucja , firma , operator paliwowy , która w sposób zdecydowany i jednoznaczny chce reprezentować interesy użytkowników CNG ??? Której zależy na tym by rynek rósł w siłę i przynosił zyski ??? Która traktuje sprzedaż paliwa CNG jak długoletni plan a nie szybki zysk ??? Czy jest ktoś godzien zaufania ,że nie zabroni nam tankować bo tak mu pasuje , albo przeniesie stacje w leśne ostępy bo tak mu się podoba ??? Czy istnieje gdzieś dział obsługi klienta CNG , w którym można by zgłaszać problemu i uwagi ??? Czy w tym beznadziejnym kraju jest choć jeden polityk , który zaopiekuje się tematem CNG mimo ,że nie przynosi on wpływów z akcyzy ??? Czy jest w tym kraju choć jedno ugrupowanie polityczne ,które traktuje ekologię poważnie a nie tylko jako puste hasła na plakatach wyborczych ??? Jest coś takiego , czy też użytkownicy CNG to zapomniana przez wszystkich grupa altruistów z przerostem instynktu wskazującego dobre rozwiązania ,traktowana jak dziwadła , jak pachnące lilie rosnące na benzynowo-olejowym szambie ????
Witam
Dziękuje - i po sprawie. Egzamin zaliczony.
pozdrawiam
Dziękuje - i po sprawie. Egzamin zaliczony.
pozdrawiam
Zapraszam na moją stronę
-
AdamBialas
Gratulacje Pani Ewo 
Tak a propos mam pytanko , które zadał mi Pan , na innej stacji , gdy poprosiłem go by zgodnie z przepisami i wesołą twórczością TDT podłączył moje auto do tankowania gdyż mi może się coś stać bo to bardzo niebezpieczne. Otóż zapytał się , "dlaczego jemu może się coś stać , a mnie nie ???" , niby dlaczego jego przeszkolone ręce , kierowane przez umysł pełen wiedzy na temat oznaczenia butli , temperatur tankownia , przeliczników ciśnienia i innych mnóstwa pierdół są mniej ważne od rąk kierowcy. Skoro to takie niebezpieczne to czemu ma ryzykować , skoro to ja muszę się zatankować by pojechać. Czy fakt szkolenia i egzaminu daje mu gwarancje bezpieczeństwa w trakcie tankowania. Odjechałem z tej stacji , w przekonaniu że człowiek na stacji ma więcej rozumu w głowie , niż ministrowie z grupą nadopiekuńczych inżynierów. A co Pani o tym myśli ???
Tak a propos mam pytanko , które zadał mi Pan , na innej stacji , gdy poprosiłem go by zgodnie z przepisami i wesołą twórczością TDT podłączył moje auto do tankowania gdyż mi może się coś stać bo to bardzo niebezpieczne. Otóż zapytał się , "dlaczego jemu może się coś stać , a mnie nie ???" , niby dlaczego jego przeszkolone ręce , kierowane przez umysł pełen wiedzy na temat oznaczenia butli , temperatur tankownia , przeliczników ciśnienia i innych mnóstwa pierdół są mniej ważne od rąk kierowcy. Skoro to takie niebezpieczne to czemu ma ryzykować , skoro to ja muszę się zatankować by pojechać. Czy fakt szkolenia i egzaminu daje mu gwarancje bezpieczeństwa w trakcie tankowania. Odjechałem z tej stacji , w przekonaniu że człowiek na stacji ma więcej rozumu w głowie , niż ministrowie z grupą nadopiekuńczych inżynierów. A co Pani o tym myśli ???
Hehe niestety nie jest to tylko wymysł bo ja wiem kogo ??
Zapraszam na moją stronę
-
AdamBialas
Faktem jest ,że samodzielne tankowanie w nowoczesnej Europie jest bardziej społecznie sprawiedliwe niż nasze przepisy , specjalnie narażające określoną grupę z odbytym szkoleniem. No cóż , ale to nie jedyny temat w którym mentalność władz , zatrzymała się w zapyziałym PRL i nie mamy szans na dorównanie nowoczesnym społecznością , gdzie odpowiedzialność skupia się na zainteresowanym obywatelu a nie na osobach trzecich. Jak mawia mój znajomy farmaceuta "żyjemy w kraju , gdzie nawet homeopatyczne czopki na uspokojenie są wydawane z przepisu lekarza takie są niebezpieczne" 
Ostatnio zmieniony pn lip 16, 2012 12:46 przez AdamBialas, łącznie zmieniany 1 raz.
- kefasps
- CNG car: Opel Zafira 2005
właśnie wróciłem z urlopu i chyba z 15 czy może nawet 30 razy tankowałem samodzielnie CNG w ostatnich 2 tygodniach nie będąc nigdy na żadnych szkoleniu.
dystrybutor tankowania i zawór przyłączeniowy są tak skonstruoane że nie idzie zrobić tego źle lub niebezpiecznie
TUSK GO HOME!!!
dystrybutor tankowania i zawór przyłączeniowy są tak skonstruoane że nie idzie zrobić tego źle lub niebezpiecznie
TUSK GO HOME!!!
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++