Warszawa, 20.01.2010

W dniu 20 stycznia 2010 r. przy Placu Bankowym 1 w Warszawie odbyło się spotkanie Prezydenta Miasta Radomia, Andrzeja Kosztowniaka z Radomianami mieszkającymi w Warszawie. Jako osoba pochodząca z Radomia postanowiłem wybrać się na spotkanie i złożyć dwa wnioski dotyczące rozwoju miasta w oparciu o wykorzystanie CNG w transporcie kołowym.
Na wstępie należy pochwalić władze miasta za konsekwentną modernizację taboru komunikacji miejskiej należącego do MPK. W trakcie kadencji przedsiębiorstwo to wzbogaciło się o 17 nowych pojazdów zasilanych CNG - Solaris Urbino 12 i 18. Została również znacząco rozbudowana stacja tankowania autobusów. Lada dzień w Radomiu pojawi się kolejne 12 krótkich Solarisów zasilanych CNG. Dzięki udziale firm prywatnych - ATK Recykling i ITS Michalczewski - po Radomiu porusza się dużo ciężkich pojazdów zasilanych gazem ziemnym.
Takiego trendu niestety nie można dostrzec wśród użytkowników indywidualnych. W porównaniu z innymi miastami w Polsce występuje mało pojazdów o masie do 3,5 t zasilanych CNG. Stąd postulat, aby w Radomiu powstały ułatwienia dla pojazdów ekologicznych. Oprócz samochodów zasilanych CNG ułatwienia takie obejmowałyby pojazdy hybrydowe oraz elektryczne.

Inwestując tak znaczące środki w tabor wygodny dla mieszkańców miasta oraz przyjazny dla środowiska, nie należy zapominać o właściwej promocji mającej przysporzyć nowych użytkowników. Jednym ze znaczących problemów jest dostęp do rozkładów jazdy oraz przebiegów linii. Obserwując po ostatnich zabiegach otwarcia Urzędu Miasta na mieszkańców za pośrednictwem serwisów on-line jak twitter, YouTube czy FaceBook, zgłosiłem wniosek o przystąpienie do programu interaktywnego jakdojade.pl. Jest to rewelacyjne narzędzie wyszukiwania potencjalnych połączeń w komunikacji miejskiej dosłownie w ciągu kilka sekund.
Prezydent z zainteresowaniem wysłuchaj postulatów, które wystosowałem w imieniu cng.auto.pl Korzystając z okazji, że na sali zasiadał senator, kilku posłów oraz radnych Rady Miasta Radomia, zapowiedział przyjrzenie się możliwości wprowadzenia przedstawionych przeze mnie udogodnień dla ekologicznych pojazdów, choć zaznaczył że podobne inicjatywy napotykają pewne biurokratyczne bariery. Postulat odnośnie uczestnictwa MZDiK Radom w programie jakdojade.pl ma zostać rozpatrzony.
Galeria zdjęć ze spotkania tutaj
Karol Wieczorek
administrator cng.auto.pl