Stacja CNG - Zgorzelec - czas uruchomić stację!
-
- Administrator
Stacja CNG - Zgorzelec - czas uruchomić stację!
Szczegółowe informacje o stacji tankowania CNG w Zgorzelcu.
UWAGA! STACJA NIECZYNNA z POWODU AWARII. PRZYPUSZCZALNY CZAS OTWARCIA - koniec roku
Zakład Gazowniczy Zgorzelec, ul. Fabryczna 1
Tel. 075 772 25 64
Czynna od poniedziałku do piątku od 7.00 do 15.00. Tankowanie po wcześniejszym uzgodnieniu
Mapka, zdjęcia
Obsługa:
Wjeżdżając na teren gazowni ochroniarze informują telefonicznie Pana obsługującego dystrybutor , który ma swoją siedzibę około 150 m od stacji. Należy poinformować że chce się zatankować gaz ziemny. Ciśnienie tankowania jest bardzo słabe, średnio około 17Mpa. Najlepiej tankować o godz.13-14 bo wcześniej tankują pojazdy gazowni których jest około 20 szt.
Płatność:
Płatność gotówką. Po zatankowaniu Pan obsługujący wypisuje nam pokwitowane na ilość zatankowanego gazu i kwotę jaką musimy zapłacić. Z kwitem jedziemy do kasy, która mieści się przy bramie wjazdowej.
Dojazd:
Trasa z Niemiec do Polski.
Przejście graniczne Ludwigsdorf-Jędrzychowice. Po przejechaniu autostradą A4 około 3.5 km skręcamy pierwszym zjazdem w kierunku Zgorzelec-Jelenia Góra. Ślimakiem kierujemy się na drogę Nr 94 w kierunku Wrocławia z prawej strony mijamy stację paliw Orlen. Po przejechaniu 1,2 km skręcamy w lewą stronę na drogę Nr 351 w kierunku na Pieńsk (widoczny znak). Jedziemy prosto około 2.3 km przejeżdżamy przez wioskę Jędrzychowice, dalej jedziemy mostem nad autostradą, następnie przejeżdżamy przejazd kolejowy nieopodal której jest stacja PKP Jędrzychowice. Po przejechaniu tej odległości tj.2,3 km skręcamy w lewo za niebieskim płotem w kierunku Kopex-Famago (widoczna tablica).Przejeżdżając 100 m zobaczymy żółto brązowe zbudowania Gazowni wraz z bramą wjazdową gazowni.
Dojazd z kierunku Wrocław.
Dla jadących z Wrocławia nowo wybudowaną autostradą A4 należy zjechać ostatnim zjazdem przed przejściem granicznym Jędrzychowice –Ludwigsdorf. Na tablicy będzie Zgorzelec – Jelenia Góra. Wjeżdżamy na droge Nr 94 (kierunek- Wrocław), na wysokości stacji paliw Orlen i dalej opis jak wyżej.
Nie zalecam jazdy w kierunku Zgorzelca, ponieważ trwa budowa ronda na głównym węźle komunikacyjnym w mieście. Są duże utrudnienia w ruchu.
Stacja umiejscowiona jest na terenie Gazowni w Zgorzelcu na ul.Fabrycznej1
Date tech.:
Kompresor: brak danych
Dystrybutory: 1
Stanowiska: 1
Przejściówki: b.d.
Ostatnie aktualizacje:
15.09.2009, administrator: nowy numer telefonu, informacja o awarii
21.10.2009, administrator: poszerzony opis stacji dzięki uprzejmości naszego przyjeciela klemensa
13.11.2009, administrator: wykreślenie numeru telefonu 075 772 23 18, aktualizacja informacja o awarii
Witam
Czy ktoś z państwa tankował lub próbował tankować w Zgorzelcu? Na mojej trasie Przemyśl - Zgorzelec jest to stacja, która jest najczęściej zamknięta z powodów różnych najdziwniejszych awarii. Pomijając umawianie się na telefon i ochroniarzy" buldogów"na bramie oraz to, że czynna jest od poniedziałku do piątku od 7.00 do godz 15.00. Wiecznie coś tam się psuje, naprawy trwają po dwa, trzy tygodnie. Panuje tutaj zasada do trzech razy sztuka.
UWAGA! STACJA NIECZYNNA z POWODU AWARII. PRZYPUSZCZALNY CZAS OTWARCIA - koniec roku
Zakład Gazowniczy Zgorzelec, ul. Fabryczna 1
Tel. 075 772 25 64
Czynna od poniedziałku do piątku od 7.00 do 15.00. Tankowanie po wcześniejszym uzgodnieniu
Mapka, zdjęcia
Obsługa:
Wjeżdżając na teren gazowni ochroniarze informują telefonicznie Pana obsługującego dystrybutor , który ma swoją siedzibę około 150 m od stacji. Należy poinformować że chce się zatankować gaz ziemny. Ciśnienie tankowania jest bardzo słabe, średnio około 17Mpa. Najlepiej tankować o godz.13-14 bo wcześniej tankują pojazdy gazowni których jest około 20 szt.
Płatność:
Płatność gotówką. Po zatankowaniu Pan obsługujący wypisuje nam pokwitowane na ilość zatankowanego gazu i kwotę jaką musimy zapłacić. Z kwitem jedziemy do kasy, która mieści się przy bramie wjazdowej.
Dojazd:
Trasa z Niemiec do Polski.
Przejście graniczne Ludwigsdorf-Jędrzychowice. Po przejechaniu autostradą A4 około 3.5 km skręcamy pierwszym zjazdem w kierunku Zgorzelec-Jelenia Góra. Ślimakiem kierujemy się na drogę Nr 94 w kierunku Wrocławia z prawej strony mijamy stację paliw Orlen. Po przejechaniu 1,2 km skręcamy w lewą stronę na drogę Nr 351 w kierunku na Pieńsk (widoczny znak). Jedziemy prosto około 2.3 km przejeżdżamy przez wioskę Jędrzychowice, dalej jedziemy mostem nad autostradą, następnie przejeżdżamy przejazd kolejowy nieopodal której jest stacja PKP Jędrzychowice. Po przejechaniu tej odległości tj.2,3 km skręcamy w lewo za niebieskim płotem w kierunku Kopex-Famago (widoczna tablica).Przejeżdżając 100 m zobaczymy żółto brązowe zbudowania Gazowni wraz z bramą wjazdową gazowni.
Dojazd z kierunku Wrocław.
Dla jadących z Wrocławia nowo wybudowaną autostradą A4 należy zjechać ostatnim zjazdem przed przejściem granicznym Jędrzychowice –Ludwigsdorf. Na tablicy będzie Zgorzelec – Jelenia Góra. Wjeżdżamy na droge Nr 94 (kierunek- Wrocław), na wysokości stacji paliw Orlen i dalej opis jak wyżej.
Nie zalecam jazdy w kierunku Zgorzelca, ponieważ trwa budowa ronda na głównym węźle komunikacyjnym w mieście. Są duże utrudnienia w ruchu.
Stacja umiejscowiona jest na terenie Gazowni w Zgorzelcu na ul.Fabrycznej1
Date tech.:
Kompresor: brak danych
Dystrybutory: 1
Stanowiska: 1
Przejściówki: b.d.
Ostatnie aktualizacje:
15.09.2009, administrator: nowy numer telefonu, informacja o awarii
21.10.2009, administrator: poszerzony opis stacji dzięki uprzejmości naszego przyjeciela klemensa
13.11.2009, administrator: wykreślenie numeru telefonu 075 772 23 18, aktualizacja informacja o awarii
Witam
Czy ktoś z państwa tankował lub próbował tankować w Zgorzelcu? Na mojej trasie Przemyśl - Zgorzelec jest to stacja, która jest najczęściej zamknięta z powodów różnych najdziwniejszych awarii. Pomijając umawianie się na telefon i ochroniarzy" buldogów"na bramie oraz to, że czynna jest od poniedziałku do piątku od 7.00 do godz 15.00. Wiecznie coś tam się psuje, naprawy trwają po dwa, trzy tygodnie. Panuje tutaj zasada do trzech razy sztuka.
Ostatnio zmieniony śr lis 30, 2011 00:27 przez administrator, łącznie zmieniany 11 razy.
Karol Wieczorek
Stacja CNG - Zgorzelec wreszcie czynna !!!
Witam
W sumie ta informacja jest najważniejsza dla mnie
, ale mogę się podzielić ze wszystkimi
. Stacja CNG w Zgorzelcu jest, po prawie trzymiesięcznej przerwie, znowu czynna
. Tankowałem już dwa razy. Forum CNG zostało Partnerem Międzynarodowej Sieci Społeczności CNG i być może zaczęli je czytać użytkownicy aut zza granicy, a więc ta wiadomość może okazać się przydatna.
W sumie ta informacja jest najważniejsza dla mnie

Opel Zafira 1.6 CNG Njoy 2005
- bartekk
- CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
- Kontakt:
Info na temat stacji
Stacja nadal czynna!
Uwaga , oferuje możliwość tylko awaryjnego tankowania po wcześniejszym kontakcie telefonicznym!
Uwaga , oferuje możliwość tylko awaryjnego tankowania po wcześniejszym kontakcie telefonicznym!
Ponownie ja ...moje doswiadczenia ze stacja w Zgorzelcu sa najgorsze jakie mozna sobie wyobrazic....Pan ktory ta stacje obsluguje ma bardzo wyniszczony organizm ..chyba przez wdychanie tego gazu...i ciagle sie tam cos psuje , albo nie ma gazu...na skarge zlozona w tym Zakladzie w sekretariacie, nie wskuralem nic ,poza wykonanym telefonem do Pana obslugujacego to urzadzenie , on jako opacznosc gazow swiata, oswiadczyl ze nie bedzie tankowania bo trzeba sie wczesniej umowic a nie tak ot sobie ...przyjechac i tankowac.Te brednie spotkaly mnie juz 6 razy ...juz omijam ten zaklad i jade prosto do Drezna.Szkoda czasu i nerwow
Wspaniale tankuje sie w Dzierzoniowie!!!
Tam personel uprzejmy az do gronic bolu,czekaj w Swieta Bozego Narodzenia w Nowy Rok!! niema tam problemu, a i cisnienie jakim laduja gas to poezja.Samochod az unosi sie do gory
naprawde polecam!!mozecie zobaczyc zrobione zdjecia przeze mnie na umarlej stronie infogas .pl,tam juz sie nic nie dzieje Pisanie tam czego kolwiek mija sie z celem.Pan Lejkiewicz ktory tam z marca 2008 napisal cos o samochodoach policyjnych w Brazyli nie robi juz nic....mogila...straszne to!!
To tak po krotce.Ostani pobyt w Polsce i tankowanie odbylo sie dzieki Toruniowy bez najwiekszych problemow.Torun zasluguje na pochwale ,obsluga przyjemna ,pomocna i rozmowna
sobota i niedziela jest czynne!!!

Ostatnio zmieniony pn sie 03, 2009 15:32 przez wlodek_, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Administrator
Przed stacją CNG w Zgorzelcu stoją niezłe perspektywy rozwoju, m.in. ze względu na bliskie położenie:
- względem autostrady A4 (perspektywicznie duży ruch tranzytowy);
- na terenie Dolnośląskiej Spółki Obrotu Gazem (jedna z lepiej działających spółek w kraju, na terenie której działa 5 stacji CNG, w tym 3 całodobowo, a 2 samoobsługowo);
- przy granicy z Niemcami i Czechami, gdzie samochody zasilane CNG to nie nowinka, lecz normalne paliwo.
Jednak musi zaistnieć kilka okoliczności, które pozwoliłyby na racjonalne gospodarowanie tą stacją i jak najlepszą obsługę klienta:
- stacja musi być otwarta 7 dni w tygodniu o określonych godzinach (najlepiej całodobowo), za przykład może służyć stacja CNG z Wałbrzycha;
- aby ze stacji chętnie korzystali obcokrajowcy (Czeci oraz Niemcy) należy wprowadzić możliwość płacenia kartą oraz gotówką w euro.
W takich okolicznościach na stację CNG zaglądałoby zdecydowanie więcej kierowców, szczególnie niemieckich mieszkających w okolicach Drezna. Z wielką przyjemnością dojechaliby do Zgorzelca autostradą, za pół darmo zatankowali swój samochód, a później ruszyli na zwiedzanie okolicy i jakiś posiłek.
Sami jednak nic nie wskóramy. Uważam, że nasze działania powinniśmy skoordynować z naszym niemieckim odpowiednikiem - http://www.erdgasfahrer-forum.de Może wtedy kierownictwo Dolnośląskiej Spółki Obrotu Gazem nabierze przekonania, że warto czerpać zyski z eksploatacji takiego skarbu, jakim jest dobrze zlokalizowana stacja przy granicy z Niemcami?
- względem autostrady A4 (perspektywicznie duży ruch tranzytowy);
- na terenie Dolnośląskiej Spółki Obrotu Gazem (jedna z lepiej działających spółek w kraju, na terenie której działa 5 stacji CNG, w tym 3 całodobowo, a 2 samoobsługowo);
- przy granicy z Niemcami i Czechami, gdzie samochody zasilane CNG to nie nowinka, lecz normalne paliwo.
Jednak musi zaistnieć kilka okoliczności, które pozwoliłyby na racjonalne gospodarowanie tą stacją i jak najlepszą obsługę klienta:
- stacja musi być otwarta 7 dni w tygodniu o określonych godzinach (najlepiej całodobowo), za przykład może służyć stacja CNG z Wałbrzycha;
- aby ze stacji chętnie korzystali obcokrajowcy (Czeci oraz Niemcy) należy wprowadzić możliwość płacenia kartą oraz gotówką w euro.
W takich okolicznościach na stację CNG zaglądałoby zdecydowanie więcej kierowców, szczególnie niemieckich mieszkających w okolicach Drezna. Z wielką przyjemnością dojechaliby do Zgorzelca autostradą, za pół darmo zatankowali swój samochód, a później ruszyli na zwiedzanie okolicy i jakiś posiłek.
Sami jednak nic nie wskóramy. Uważam, że nasze działania powinniśmy skoordynować z naszym niemieckim odpowiednikiem - http://www.erdgasfahrer-forum.de Może wtedy kierownictwo Dolnośląskiej Spółki Obrotu Gazem nabierze przekonania, że warto czerpać zyski z eksploatacji takiego skarbu, jakim jest dobrze zlokalizowana stacja przy granicy z Niemcami?
Karol Wieczorek
Stacja CNG w Zgorzelcu jesli ja mozna nazwac ,bo tankowanie w niej to ciagly stek narzekan Pana od tankowania, ze cisnienie jest slabiutkie i to potwierdzam, nawet wskazowka tankowania nie doszla do konca, czyli ze zbiornik nie jest pelny!!Oczywiscie ze byloby super na samej przygranicznej miejscowosci tankowac do pelna,ale jesli nie ma dobrego kompresora, duzej pojemnosci magazynowania gazu, czyli inwestycji,pieniedzy, to ta stacja nie ma powodzenia,pisze sceptycznie bo jak obserwuje, od 4lat nic sie nie zmienilo w Zgorzelcu.Pozatem po drugiej stronie granicy chyba nie ma samochodu na CNG, to jeszcze nowosc ,albo i niechec ,sami wiemy ile nieraz trzeba sie najezdzic, zeby zatankowac gaz.Pomysl jest super do wytrwalych nalezy przyszlosc.Napewno sa ludzie ktorzy na zakupy przyjezdzaja z Drezna do Zgorzelca. Sam potwierdzam, jestem jednym z nich w drodze powrotnej do niemiec.
Stacja CNG w Zgorzelcu jest nieczynna z powodu awarii sprężarek. Naprawa może potrwać do końca następnego tygodnia tj. 29-30 sierpnia 2009
....i przy okazji pozytywna wiadomość
została otwarta autostrada A4 na odcinku Zgorzelec-Krzyżowa.
źródło:
http://www.gddkia.gov.pl/article/inform ... 1c29d1522e
....i przy okazji pozytywna wiadomość

źródło:
http://www.gddkia.gov.pl/article/inform ... 1c29d1522e
-
- Administrator
Dzisiaj dzwoniłem na stację.
Dowiedziałem się, że czas naprawy potrwa jeszcze ok. dwóch tygodni. Informacja o awarii pojawiła się na stacji 20 sierpnia, więc stacja będzie wyłączona z użytku ponad miesiąc.
Pani z Gazowni w Zgorzelcu podała mi nowy numer telefonu, przez który łączymy się bezpośrednio z pracownikami obsługującymi stację: 075 772 25 64
Dowiedziałem się, że czas naprawy potrwa jeszcze ok. dwóch tygodni. Informacja o awarii pojawiła się na stacji 20 sierpnia, więc stacja będzie wyłączona z użytku ponad miesiąc.
Pani z Gazowni w Zgorzelcu podała mi nowy numer telefonu, przez który łączymy się bezpośrednio z pracownikami obsługującymi stację: 075 772 25 64
Karol Wieczorek
-
- CNG car: Volvo V70 2.4 Bi-Fuel '04
Dowiedzaiłem się że stacja zostanie otwarta dopiero po remoncie z wymianą urządzeń na nowe! Jenak nie udało mi się uzyskac wiad. n.t. teminu rozpoczęcia i zakończenia remontu. Tym bardziej termin otwarcia nieznany.
Zawsze chciałem mieć takie coś
Właśnie po to, by wozić ją
Czterysta, pojemność dwa czterysta
Pojemność dwa czterysta
Pojemność dwa czterysta
Pojemność dwa....
Siedem jeden ma do setki (no może trochę więcej)
Właśnie po to, by wozić ją
Czterysta, pojemność dwa czterysta
Pojemność dwa czterysta
Pojemność dwa czterysta
Pojemność dwa....
Siedem jeden ma do setki (no może trochę więcej)
-
Ostatnio jechałem z Katowic do Niemiec ...... i sprawa ze stacją w Zgorzelcu to już nie AWARIA .... to śmiech na sali .
Czy to kolejna stacja , która nie chce zarabiać na siebie ?! Takie awarie to tylko antyreklama jazdy na CNG. Może zaczniemy robić zakłady w którym roku stacja będzie uruchomiona ?! ja obstawiam 2015 ! POZDRAWIAM LUDZI Z OKOLIC DOLNEGO ŚLĄSKA .

-
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Koledzy, ta niby awaria trwa już blisko rok.
Jak czas pokazał stacja uzyskała status trwale nieczynnej, proponuję więc usunięcie jej z listy stacji CNG.
Jak czas pokazał stacja uzyskała status trwale nieczynnej, proponuję więc usunięcie jej z listy stacji CNG.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
Jako administrator mapy nie widzę powodu, żeby stację usunąć z mapy. Fakty są takie, że fizycznie ona istnieje, a do jej uruchomienia brakuje tylko dobrej woli decydentów.tigercng pisze:Koledzy, ta niby awaria trwa już blisko rok.
Prowadzimy rozmowy z Dolnośląskim Oddziałem Obrotu Gazem na temat uruchomienia stacji i Gazownią Zgorzelecką. Widzimy dobrą wolę ze strony części decydentów. Prawdopodobnie zaangażujemy w ten proces również użytkowników CNG z Niemiec.
Będziemy postulować szereg zmian mających na celu wydłużenie czasu pracy stacji, m.in. wprowadzenie możliwości płacenia za paliwo kartą płatniczą, co jest wręcz rozwiązaniem kluczowym dla zachęcenia kierowców z Niemiec do tankowania w Polsce.
Poddanie się w tym momencie byłoby bezsensowne uwzględniając sytuację znaczących braków infrastruktury do tankowania. Chcemy żeby były budowane nowe stacje, a nie chcemy żeby umożliwiano czy ułatwiano dostępu do obiektów już istniejących? Warto zwrócić uwagę, że stacja CNG w Zgorzelcu jest położona bardzo blisko węzła autostrady A4, co czyni ją bardzo atrakcyjną dla ruchu tranzytowego.
Stacja CNG w Zgorzelcu jest jedną ze stacji, na których mamy zamiar skupić uwagę w celu udostępnienia ich dla użytkowników indywidualnych. Pierwszym jest właśnie Zgorzelec, kolejnym będzie stacja Alsi w Poznaniu i stacja MZK Przemyśl.
Dlatego zapraszam wszystkich zainteresowanych do pisania swoich pomysłów poprawy dostępności stacji lub przekazania informacji na temat dotychczasowych działań w odpowiednich wątkach (Zgorzelec, Poznań, Przemyśl) lub przekazanie drogą mailową na biuro@cng.auto.pl lub telefonicznie 790 533 121
Karol Wieczorek
Stacja tankowania CNG w Zgorzelcu.
Jako użytkownik jeszcze samochodu na gaz ziemny też nie widzę powodu żeby usuwać stacji z mapy.administrator pisze:Jako administrator mapy nie widzę powodu, żeby stację usunąć z mapy. Fakty są takie, że fizycznie ona istnieje, a do jej uruchomienia brakuje tylko dobrej woli decydentów.tigercng pisze:Koledzy, ta niby awaria trwa już blisko rok.
Prowadzimy rozmowy z Dolnośląskim Oddziałem Obrotu Gazem na temat uruchomienia stacji i Gazownią Zgorzelecką. Widzimy dobrą wolę ze strony części decydentów. Prawdopodobnie zaangażujemy w ten proces również użytkowników CNG z Niemiec.
Będziemy postulować szereg zmian mających na celu wydłużenie czasu pracy stacji, m.in. wprowadzenie możliwości płacenia za paliwo kartą płatniczą, co jest wręcz rozwiązaniem kluczowym dla zachęcenia kierowców z Niemiec do tankowania w Polsce.
Według mnie należało by zwrócić się do Kierownictwa Gazowni w Zgorzelcu i próbować uzyskać definitywną odpowiedź czy sprężarki będą naprawione czy nie. Mając już taką wiadomość z czystym sumieniem można byłoby ją wtedy skreślić z listy stacji, a nie żyć złudną nadzieją, że będzie w końcu naprawiona.
Po drugie byłoby mniej niezadowolonych kierowców, którzy w tej chwili niepotrzebnie jeżdżą na tą stację.
Cały czas mnie dziwi polityka Gazowni, która ma kilkanaście samochodów na CNG a woli tankować benzynę.
Ostatnio zmieniony sob cze 05, 2010 00:05 przez klemens, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Koledzy, definitywnej odpowiedzi z PGNiGu nie doczekacie się nigdy. Udzielając takiej przyznali by się do błędnych decyzji lub własnej indolencji, a tego nie zrobią.
Aktualnie wygląda na to, że "awaria" jest jedynie pretekstem do jej zamknięcia.
Proponując usunięcie miałem na myśli brak realnych szans na jej uruchomienie w dającej się określić przyszłości, podobnie jak np. stacji w Gdańsku.
Apeluję więc o realizm, a nie sianie złudnych nadziei w postaci obecności tej trwale nieczynnej stacji na liście.
Aktualnie wygląda na to, że "awaria" jest jedynie pretekstem do jej zamknięcia.
Proponując usunięcie miałem na myśli brak realnych szans na jej uruchomienie w dającej się określić przyszłości, podobnie jak np. stacji w Gdańsku.
Apeluję więc o realizm, a nie sianie złudnych nadziei w postaci obecności tej trwale nieczynnej stacji na liście.