Stacja CNG - Olsztyn - zlikwidowana

Wykaz stacji CNG na terenie kraju. Dokładne opisy ogólnodostępnych stacji tankowania CNG. Dostępność CNG.
vipermat
CNG car: Multipla Bipower

Re: Stacja CNG - Olsztyn - zlikwidowana

Post autor: vipermat »

Jessli zostanie wprowadzona akcyza to nikt nie bedzie chciał obsługiwać stacji CNG. (już LPG jest bardzo tanie !)
AdamBialas
CNG car: Fiat Multipla BiPower 1,6

Post autor: AdamBialas »

Póki co akcyzy nie ma ,więc jest szansa . A co do samej akcyzy , to wydaje mi się ,że jedynym rozwiązaniem jest doprowadzenie do sytuacji w której wokół jednej organizacji np. stowarzyszenia zjednoczy się firmy wykorzystujące CNG komercyjnie.Problem w tym ,że obecnie jest całkiem ciekawa ilość firm które są na etapie testowania CNG lub przygotowywania inwestycji w CNG.Jako ,że rynek CNG nie może liczyć na jednego lobbystę trzeba skonsolidować głos wielu komercyjnych podmiotów tych wolnorynkowych jak i tych samorządowych. Poparcie Ministerstwa Gospodarki nie będzie trwało wiecznie , trzeba więc stworzyć grupę lobbingową , która wystosowała by odpowiednie pisma do MF , MG i MT. Temat akcyzy to nie żart ... tu nie ma miejsca na działania iluzoryczne czy markowane ... jak nie mamy golema do walki o preferencyjne warunki rynku CNG to trzeba go stworzyć. Politycy poważnie traktują tylko te argumenty za którymi coś i ktoś stoi , ktoś namacalny a nie tylko pojęcie takie jak "my użytkownicy CNG" Skoro nie ma lobbingu to trzeba go wywołać zwracając się do organów państwowych jednym głosem.Tylko tak możemy zatrzymać akcyzowe szaleństwo.
AdamBialas

A słowo ciałem się stało http://przetargi.psgaz.pl/servlet/HomeS ... ileId=2179 i przetarg na dzierżawę ogłosili :) Ponad rok starań i ostatnie pięć miesięcy trucia dupska , masakra . Teraz pozostaje czekać na potencjalnych oferentów.
romusmily

Post autor: romusmily »

Witam Panowie,
Orientuje się ktoś może jak dużo pojazdów pozostało w Olsztynie ? Przez ostatnie półtora roku od zamknięcia stacji zapewne większość osób sprzedała już swoje auta lub zakupiła sprężarki przydomowe. Nie wiadomo jak długo zajmie odbudowa rynku i zaufania do osób, które podejmą się dzierżawy. Osoby które tam tankowały - jak oceniacie Państwo ruch tej stacji? Ile mniej-więcej było tam klientów w ciągu doby?
Stacja tankowania CNG w Poznaniu
ul. Głogowska 429
Tel. 61 839 06 27
BIGMARIO
CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.

Post autor: BIGMARIO »

Adaś postara się odpowiedzieć :)
MARIO72
Obrazek
AdamBialas

Hehhee tak jest, olsztyński rynek CNG nie jest dla mnie tajemnicą , codziennie jadąc do pracy zerkam na magazyn wypełniony gazem i dystrybutor gotowy zatankować auto .... lecz nie mogę tam podjechać bo moje auto nie jest wykazie aut służbowych PGNiG.
romusmily

Post autor: romusmily »

Adamie dziękuję za wiadomość na pocztę :)

Pytanie teraz kto weźmie pod siebie przyszłe przeglądy sprężarek.
Wchodząc z dzierżawą trzeba liczyć się z tym, że początkowo stacja będzie stratna, dla tego znowu godziny otwarcia powinny być bez nocek, by zaoszczędzić na obsłudze.

Wciąż mnie zastanawia ile aut pozostało w Olsztynie i ile będzie trwało rozkręcanie tego interesu. Okolica też nie zachęca do inwestowania, bo w około pustka, a liczyć na okresowych urlopowiczów jadących na mazury nie ma co.

U nas często słychać narzekanie, że brakuje tej stacji w Olsztynie, ale głównie dla tego, że jest po drodze na mazury lub morze. Gdyby dziennie można było liczyć na 700-1000m3 to byłoby bardzo miło.

Kolejna kwestia to cena za przesył gazu. Ile sobie gazownia policzy za kubik. Ile na kubiku będzie można zarobić itp itd.
Stacja tankowania CNG w Poznaniu
ul. Głogowska 429
Tel. 61 839 06 27
AdamBialas

W temacie kwestii technicznych nie przewidzianych i opisanych w warunkach przetargu , polecam kontakt z dyrektorem PSG w Olsztynie Panem Kosinem. Bardzo kontaktowy człowiek i chętnie odbiera telefony w temacie właśnie stacji CNG. Co do godzin otwarcia, to po upływie prawie 1,5 roku od zamknięcia stacji , wystarczyłoby teraz choćby 8 godzin dziennie dostępności stacji , by wszyscy zainteresowani zatankowali. Co do domowych stacji to raczej mało ich przybyło , bo każdy liczył na powrót stacji , obecnie większość jeździ na benzynie albo trzyma auto na kołkach . Co do konkretnej informacji ile było by tych aut proszę o telefon bo długo by było pisać.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Dzisiaj rozmawiałem z osobą z Pomorskiej Spółki Gazownictwa i przekazała mi, że w przetargu na dzierżawę stacji CNG nie została zgłoszona żadna oferta. Tym samym przetarg został nierozstrzygnięty, a stacja jest dalej niedostępna dla użytku publicznego.

Jednak nie tracimy nadziei. Portal cng.auto.pl będzie apelować o rozpisanie kolejnego postępowania przetargowego. Tym razem mamy nadzieję, że w postępowaniu zostaną bardziej szczegółowo ujęte kwestie dostępu do stacji, ceny zakupu gazu ziemnego, itp. Dlatego przeprowadzimy wywiad środowiskowy, celem dopasowania wymagań przetargowych do realiów rynkowych. Jego wyniki zostaną opracowane w specjalnym raporcie, który zostanie złożony na ręce PSG.

Więcej szczegółów wkrótce na łamach Portalu cng.auto.pl
Karol Wieczorek
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Nie chciałem o tym wcześniej pisać, aby nie zapeszyć, ale stało się dokładnie to, co przewidywałem.
Cena 7000 zł została ustalona na nierealnym poziomie, a PGNiG ma teraz czyste ręce.
Mogą mówić: Chcieliśmy, ale nie wyszło...

Cena dzierżawy, na obecnym etapie rozwoju rynku w Olsztynie, powinna być symboliczna, np. 1 zł. Wtedy byłaby szansa na dzierżawcę, a co za tym idzie na zadowolenie Klientów.
Ooops, przepraszam, zapomniałem, że w Gazowni Olsztyńskiej to klienci tylko przeszkadzają w pracy...
... a może jednak się mylę, zobaczymy.
Awatar użytkownika
kefasps
CNG car: Opel Zafira 2005

Post autor: kefasps »

fakt, że cena dzierżawy na tak kosmicznym poziomie i obliczu akcyzy którą będzie działać demotywująco na zakup takiego auta i plus atrakcyjna cena LPG jest przysłowiowym gwoździem do trumny. tym bardziej że Olsztyn to kompletnie inne komunikacyjnie niż Poznań z autostradą podłączoną do Niemiec.

1zł brutto to max ceny za dzierżawę gdyż w/w argumenty są mocne a zaufanie do państwowej gazowni zostało podważone mocno

ktoś ma argumenty aby było drożej?
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stacje CNG w Polsce”