Zmiany ceny CNG w Polsce
- kefasps
- CNG car: Opel Zafira 2005
zaleta używania CNG
zgadzam się z powyższym postem w 90%
ale jest kilka plusów jazdy na CNG
+ wolny bagażnik
+ idealne skonfigurowanie silnika i zawieszenia do paliwa CNG
+ można parkować w parkingach podziemnych
+ wyjątkowa ekskluzywność - poprawia wizerunkek kierowcy na drodze
o minusach trzeba pamiętać także:
- mało stacji
- nie konkurencyjna cena paliwa (aktualna cena to drwina! a parytet to obraza!)
- wysokie opłaty za tzw. przeglądy zbiorników co 3 lata (zwykłe okradanie w imię prawa)
- brak zachęt dla kierowców aby rezygnowali z paliw tradycyjnych/ schyłkowych
- nie wiele serwisów które zajmują się tą tematyką włącznie z ASO Opel (groteska)
- w centrach miast brak możliwości jazdy bus pasem
Ja już nie zrezygnuje z tego paliwa ale też nie będę do niego gorąco namawiał. Nikt mi nie płaci za działania PR na rzecz promocji tej ciekawej alternatywy.
Rzeczywistość jest najważniejsza, a nie nabożny stosunek do tego paliwa.
Aby CNG faktycznie funkcjonowało w Polsce to musi być w bardzo dobrej cenie w stosunku do LPG i innych paliw.
Pozdrawiam
ale jest kilka plusów jazdy na CNG
+ wolny bagażnik
+ idealne skonfigurowanie silnika i zawieszenia do paliwa CNG
+ można parkować w parkingach podziemnych
+ wyjątkowa ekskluzywność - poprawia wizerunkek kierowcy na drodze
o minusach trzeba pamiętać także:
- mało stacji
- nie konkurencyjna cena paliwa (aktualna cena to drwina! a parytet to obraza!)
- wysokie opłaty za tzw. przeglądy zbiorników co 3 lata (zwykłe okradanie w imię prawa)
- brak zachęt dla kierowców aby rezygnowali z paliw tradycyjnych/ schyłkowych
- nie wiele serwisów które zajmują się tą tematyką włącznie z ASO Opel (groteska)
- w centrach miast brak możliwości jazdy bus pasem
Ja już nie zrezygnuje z tego paliwa ale też nie będę do niego gorąco namawiał. Nikt mi nie płaci za działania PR na rzecz promocji tej ciekawej alternatywy.
Rzeczywistość jest najważniejsza, a nie nabożny stosunek do tego paliwa.
Aby CNG faktycznie funkcjonowało w Polsce to musi być w bardzo dobrej cenie w stosunku do LPG i innych paliw.
Pozdrawiam
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++
- kefasps
konkurencyjność
Zgadzam się zasadniczo z Tigerem.
ALE
Moja zafira zużywa teraz 8cbm * 2,67 = 21,36zł za 100km co daje 8 litrów LPG przy cenie 2,67zł
A zapewne identyczna zafira 1,6 z inst. LPG nie spali po Poznaniu 8 litrów gazu. Mniemam, że będzie to wartość bliżej 10,5 litrów co sugeruje okolice 28zł za 100km.
Jak zaczynałem jeździć na CNG to 100km kosztowało mnie około 17zł. LPG kosztowało wtedy około 2,30zł/ L co w sumie też dawało także relację około 7zł różnicy, ale przy niższych cenach stacjach i tych samych zarobkach.
Różnica około 7zł. Pytanie:
Czy dla tych 7zł warto akceptować minusy CNG z mojego postu wyżej?
W sumie warto bo nie ma innego wyjścia ale trzeba być tzw. entuzjatą:-)
ALE
Moja zafira zużywa teraz 8cbm * 2,67 = 21,36zł za 100km co daje 8 litrów LPG przy cenie 2,67zł
A zapewne identyczna zafira 1,6 z inst. LPG nie spali po Poznaniu 8 litrów gazu. Mniemam, że będzie to wartość bliżej 10,5 litrów co sugeruje okolice 28zł za 100km.
Jak zaczynałem jeździć na CNG to 100km kosztowało mnie około 17zł. LPG kosztowało wtedy około 2,30zł/ L co w sumie też dawało także relację około 7zł różnicy, ale przy niższych cenach stacjach i tych samych zarobkach.
Różnica około 7zł. Pytanie:
Czy dla tych 7zł warto akceptować minusy CNG z mojego postu wyżej?
W sumie warto bo nie ma innego wyjścia ale trzeba być tzw. entuzjatą:-)
Kiedy nowa cena?
Kiedy będzie zmiana ceny CNG w PGNiG?
Jeżeli w bieżącym tygodniu to szacuję nową cenę na 2,59 zł (brutto) (+-0,01)
Jeżeli w bieżącym tygodniu to szacuję nową cenę na 2,59 zł (brutto) (+-0,01)
-
administrator
- Administrator
Zmiana cen jest w środę 18 maja. Informacja powinna się ukazać w najbliższym czasie. Możecie pytać na stacji lub sprawdzać tutaj:
http://www.pgnig.pl/dlaauta/cennikCNG
http://www.pgnig.pl/dlaauta/cennikCNG
Karol Wieczorek
Zmian ceny od 18 maja 2011
Pojawił się w dniu dzisiejszym komunikat o zmianie ceny CNG w PGNiG
Od 18 maja cena CNG netto (zł/m3) wynosić będzie 2,11 zł, czyli 2,60 zł brutto.
Szału nie ma, ale to dobra wiadomość. Z tego co zauważyłem w Tarnowie to detaliczni sprzedawcy ON i PbB95/98 nie obniżyli jeszcze cen w takim stopniu na ON i Pb, a ceny hurtowe jednak spadły.
Od 18 maja cena CNG netto (zł/m3) wynosić będzie 2,11 zł, czyli 2,60 zł brutto.
Szału nie ma, ale to dobra wiadomość. Z tego co zauważyłem w Tarnowie to detaliczni sprzedawcy ON i PbB95/98 nie obniżyli jeszcze cen w takim stopniu na ON i Pb, a ceny hurtowe jednak spadły.
Ostatnio zmieniony pn maja 16, 2011 21:37 przez moyal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
adam_k27
- CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2004
CNG to dalej nowość i ciekawostka niż faktyczna alternatywa. Ja kupiłem auto na CNG, bo mam stację CNG blisko i dlatego, że trafiłem na auto w dobrym stanie, bogato wyposazone i w cenie Diesla z uboższym wyposażeniem. Cena była korzystna bo auto stało w komisie 8 miesięcy i nie było chętnych, bo w mieście w którym był komis nie było stacji CNG. No i wtedy CNG było tańsze niż LPG. Gdyby auto było droższe od diesla albo LPG to bym się nie zdecydował, a tym bardziej dzisiaj. Jedyna korzyść z faktu posiadania CNG to świadomość użytkownika ze jeździ na najbardziej ekologicznym z paliw. Oczywiście są też inne zalety CNG, ale te sa równoważone przez wady. W tym miesiącu byłem z autem w kilku warsztatach i auto wzbudzało zaciekawienie, ale tylko do momentu gdy ktoś usłyszał cenę paliwa. Po tym z reguły padało sakramentalne "eee to żadna rewelacja - drożej niż LPG, mały zasięg i do tego tak mało stacji". Z mojego punktu widzenia jeśli można nabyć tanio sprawne auto z fabryczna instalacją CNG to warto brać, ale zakładać samemu instalację nie ma sensu - lepiej zainwestować w LPG.
Zalety CNG vs LPG
+ satysfakcja z posiadania ekologicznego auta
+ brak problemów z rozruchem auta w zimie
+ Brak konieczności jazdy benzynie do momentu rozgrzania silnika jak w LPG
Wady
-mała ilość stacji CNG - konieczność planowania trasy według położenia stacji, bądź jazda na benzynie
-mniejszy zasięg na CNG niż w standardowych instalacjach LPG
-cięższa i większa instalacja co przekłada się na mniejszy udźwig auta, problematyczny montaż w małych autach (nie przystosowanych fabrycznie)
-problemy z serwisowaniem takich aut
-instalacja CNG jest sporo droższa niż LPG
-konieczność dokonywania przeglądów szczelności butli w TDT co 3 lata (drogo)
Poza tym obniżka ceny gazu cieszy, ale u nas pod Auchanem LPG jest po 2,28zł/l
Zalety CNG vs LPG
+ satysfakcja z posiadania ekologicznego auta
+ brak problemów z rozruchem auta w zimie
+ Brak konieczności jazdy benzynie do momentu rozgrzania silnika jak w LPG
Wady
-mała ilość stacji CNG - konieczność planowania trasy według położenia stacji, bądź jazda na benzynie
-mniejszy zasięg na CNG niż w standardowych instalacjach LPG
-cięższa i większa instalacja co przekłada się na mniejszy udźwig auta, problematyczny montaż w małych autach (nie przystosowanych fabrycznie)
-problemy z serwisowaniem takich aut
-instalacja CNG jest sporo droższa niż LPG
-konieczność dokonywania przeglądów szczelności butli w TDT co 3 lata (drogo)
Poza tym obniżka ceny gazu cieszy, ale u nas pod Auchanem LPG jest po 2,28zł/l
Ostatnio zmieniony pn maja 23, 2011 10:06 przez adam_k27, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ekobi
- CNG car: Opel Zafira A 1,6 CNG 2005
Porównując ceny LPG i CNG niewskazane jest bezpośrednie przykładanie ceny tych dwóch paliw za jednostkę ich objętości. Z powodu różnic w jednostkach właśnie, różnic w kaloryczności, różnic w spalaniu...
Jeśli weźmie się realny przykład i przeliczy koszt paliwa na 100 km, to CNG nie wychodzi źle w porównaniu z LPG. Cena CNG nie rekompensuje IMO jednak minusów korzystania z tej technologii w polskich realiach - a powinna, gdyby komuś zależało na rozwoju rynku CNG w Polsce (ponowne 'podziękowania' za parytet do diesla
).
Jeśli weźmie się realny przykład i przeliczy koszt paliwa na 100 km, to CNG nie wychodzi źle w porównaniu z LPG. Cena CNG nie rekompensuje IMO jednak minusów korzystania z tej technologii w polskich realiach - a powinna, gdyby komuś zależało na rozwoju rynku CNG w Polsce (ponowne 'podziękowania' za parytet do diesla
- kefasps
nowy poprawny parytet proCNG
Koledzy i Koleżanki,
Widzę to następująco.
Rozumiem argumenty Pana Ekobi a propos porównania prawdziwej wartości jednostek LPG i CNG. Uważam, że jednak dla kogoś kto myśli prosto to ma drugorzędne znaczenie. Ważne jest ilość punktów do tankowania i konkretna różnica w cenie.
Proponuję, aby cena CNG była ustalana tak często jak teraz ale nie w parytecie 55% do ON ale cena LPG minus 20% minimum. Oczywiście ten procent wyciągnąłem z rękawa. W tej relacji - tego typu relacji - intersy zajezdni autobusowej pewnie nie byłyby zgrożone, nasze czyli samochodów osobowych byłyby zrekompensowane.
Co o tym sądzicie? Może nasi lobbyści mogliby zaproponować coś takiego na kluczowych spotkaniach z tzw. grubymi rybami.
Widzę to następująco.
Rozumiem argumenty Pana Ekobi a propos porównania prawdziwej wartości jednostek LPG i CNG. Uważam, że jednak dla kogoś kto myśli prosto to ma drugorzędne znaczenie. Ważne jest ilość punktów do tankowania i konkretna różnica w cenie.
Proponuję, aby cena CNG była ustalana tak często jak teraz ale nie w parytecie 55% do ON ale cena LPG minus 20% minimum. Oczywiście ten procent wyciągnąłem z rękawa. W tej relacji - tego typu relacji - intersy zajezdni autobusowej pewnie nie byłyby zgrożone, nasze czyli samochodów osobowych byłyby zrekompensowane.
Co o tym sądzicie? Może nasi lobbyści mogliby zaproponować coś takiego na kluczowych spotkaniach z tzw. grubymi rybami.
-
ekobi
- CNG car: Opel Zafira A 1,6 CNG 2005
Dla kogoś kto myśli prosto? To wystarczy, żeby podawać cenę CNG za pół metra - mamy 1,30 za CNG vs 2,28 za LPG.
Zauważcie, że moja propozycja jest trendy - bardzo dobrze wpisuje się we wszechobecną politykę pijarowego picu.
A na poważnie - dobrze by było oczywiście, żeby różnica 'powszechnie' rzucała się w oczy. Ale i tak z tego co słyszę, to Ci którzy muszą kalkulować ze względów zawodowych wybierają CNG. Coraz więcej taksówek tankuje, jest kilka firm, ZKM ma zamiar poważnie inwestować.
Jeszcze więcej stacji, zmiana podejścia TDT z wielkopańskiego na usługowe (zmiany przepisów) i dałoby się z CNG żyć każdemu. Ja jestem zadowolony nawet przy obecnym stanie, bo stację mam pod nosem (a dalsze trasy złapią mi zawsze jakąś stacje - jeżdżę na południe), a TDT odbębniłem i trzymam się od nich z daleka. Przez rok na paliwie zaoszczędziłem prawie piątaka - jak na prywatną osobę to uważam, że niemało (i nie muszę spłacać instalacji - mam fabryczną).
W sumie mogłoby być znacznie lepiej, ale oby gorzej nie było (dziwna konstrukcja, ale chyba prawdziwa
-
administrator
- Administrator
- kefasps
zmiana ceny
dobre i to, ale i tak 20% za drogo dla rozwoju CNG w PL
VIVA PGNiG!
VIVA PGNiG!