Zmiany ceny CNG w Polsce

Wykaz stacji CNG na terenie kraju. Dokładne opisy ogólnodostępnych stacji tankowania CNG. Dostępność CNG.
Awatar użytkownika
kefasps
CNG car: Opel Zafira 2005

kontrola

Post autor: kefasps »

to znaczy o ile wiem dałoby się tankować moralnie. na pewno można mieć licznik zatankowanego gazu i na tej podstawie ewidencjonować zatankowane paliwo według poszczególnych aut i do tych które nie są homologowane na ciężarowe według aktualnego stanu prawnego naliczyć VAT. myślę że jak urzędnik US zobaczyłby że jest w tym wszystkim porządek i konsekwencja to byłoby OK
Zafira 1,6CNG 2005 +++SPALANIE MIASTO BEZ OSZCZĘDZANIA 7,3CBM/100KM+++
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Uprzejmie proszę o niepowtarzanie niesprawdzonych informacji, jakoby domowe tankowanie na własne potrzeby obarczone było koniecznoscią jakis dodatkowych opłat oprócz tego co płacimy na fakturze PGNiG, lub prowadzenia jakieś ewidencji.

Na dzień dzisiejszy nie ma podstaw prawnych do takich twierdzeń.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
Rodzyn
CNG car: Zafira A 2005

Post autor: Rodzyn »

Drodzy użytkownicy forum.
Ponieważ cena gazu do samochodów przekracza 150% ceny gazu dostarczonego do domu i cene tą dyktuje PGIN uważam że są to praktyki monopolisty. Co o tym sądzicie? I czy nie warto było by sie tym zająć? Np. Skierowania sprawy do sądu monopolistycznego?
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

To, że możesz kupić m3 gazu ziemnego w domu taniej niż na stacji nie jest wynikiem gry rynkowej, tylko sztucznie narzuconego poziomu przez Urząd Regulacji Energetyki. Jeśli jesteś w stanie taniej tankować samochód swoją sprężarką - droga wolna.

Taki sam zarzut można postawić cenom ropy - Orlen i Lotos mają realny monopol na produkcję i dystrybucję produktów naftowych w Polsce. To oni dyktują ceny paliw w Polsce.

A co do cen ustalanych przez PGNiG na stacjach niewiele można zrobić. Tak naprawdę CNG istnieje w Polsce tylko dzięki temu koncernowi, który zdecydował się zainwestować ponad 100 milionów złotych w infrastrukturę do tankowania tego paliwa.

Wprowadzenie parytetu 55% ceny diesla i tak uważam za spory sukces, gdyż zwiększyła się konkurencyjność wobec benzyny, diesla czy LPG. Pamiętam, jak w 2009 roku takiego parytetu nie było. Ceny paliw na stacjach spadły, a CNG sztywno trzymało się 2,10 zł za m3. Mocno zaszkodziło to wtedy reputacji gazu ziemnego dla pojazdów...
Karol Wieczorek
Rodzyn
CNG car: Zafira A 2005

Post autor: Rodzyn »

Nie wiem czy wiesz ale PGIN trzyamało kiedyś w garści też LPG, i tylko dzięki temu że ktoś z góry uważał że ten rodzaj paliwa nie ma w Polsce szans pozwolił na sytuacje taką a nie inną gdzie handlować tym paliwem może każdy, no prawie każdy. Nie wiem czy wiesz ale zgodę na otwarcie stacji CNG w Warszawie nie dostanie nikt i to nazwałbym praktykami monopolistycznymi dla tego też warto walczyć o to żeby cena CNG była niższa.
Z drugiej strony znając naszych decydentów i ich złodziejskie zapędy na wszystko można obawiać się że zostanie nałożony jakiś podatek chociaż na LPG mówi się o tym bardzo długo i na razie cena pozostaje znośna.
ekobi
CNG car: Opel Zafira A 1,6 CNG 2005

Post autor: ekobi »

Wprowadzenie parytetu 55% ceny diesla i tak uważam za spory sukces, gdyż zwiększyła się konkurencyjność wobec benzyny, diesla czy LPG.
:roll:

Gdybanie:
gdyby nie wprowadzono parytetu, cena CNG byłaby niższa od obecnej. W momencie wprowadzania parytetu były czynniki prące na obniżkę, oraz na podwyżkę, więc mogłoby się skończyć najwyżej niewielką podwyżką. A ceny diesla raczej spadać nie zamierzają.

Wiem, że sukces to pojęcie względne, ale dla mnie ten plus jest ujemny. Chyba, że o czymś nie wiem.
administrator
Administrator

ekobi pisze:
Wprowadzenie parytetu 55% ceny diesla i tak uważam za spory sukces, gdyż zwiększyła się konkurencyjność wobec benzyny, diesla czy LPG.
:roll:

Gdybanie:
gdyby nie wprowadzono parytetu, cena CNG byłaby niższa od obecnej. W momencie wprowadzania parytetu były czynniki prące na obniżkę, oraz na podwyżkę, więc mogłoby się skończyć najwyżej niewielką podwyżką. A ceny diesla raczej spadać nie zamierzają.

Wiem, że sukces to pojęcie względne, ale dla mnie ten plus jest ujemny. Chyba, że o czymś nie wiem.
Za parytetem cenowym opowiadały się zakłady komunikacji miejskiej, które obecnie posiadają w swoich flotach 280 autobusów na CNG. To one są najważniejszym odbiorcom tego paliwa w Polsce. Często dostępność stacji dla użytkowników indywidualnych zawdzięczamy właśnie nim.

Niestety temat ceny CNG jest dość skomplikowaną materią i nie da się w prostych 10 zdaniach wytłumaczyć wszystkich mechanizmów, relacji, uwarunkowań.

Dlatego na najbliższym spotkaniu cng.auto.pl, które odbędzie się w maju, zostanie on szeroko omówiony.

Widzę, że zależy Wam na zmianach w tej kwestii. Niestety poprzez wypowiedzi na forum niewiele da się zrobić. Dlatego zapraszamy do wspólnego działania. W każdym newsletterze zamieszczamy apel o przyłączenie się do naszych działań na rzecz promocji CNG i przekazywania rzetelnych informacji. Na forum jest zarejestrowanych 600 osób, do tej pory zgłosiło się ze swoimi materiałami zaledwie kilka...
Karol Wieczorek
R1
CNG car: VW Caddy 2.0 Eco-Fuel

Post autor: R1 »

Porownanie Caddy - EcoFuel vs TDI w TVN Turbo
- 2.0 EcoFuel - o mocy 80 kW/108 KM - zasilanego gazem ziemnym.
- 1.6 TDI - o mocy 75 kW/102KM - zasilanego olejem napędowym.

Proszę bardzo, za chwile jazda na CNG będzie droższa niż na ON i LPG.

CNG......................Diesel
100km...................100km
120km/h................120km/h
7,43m3/100km........4,42l/100km
2,63zl/m3...............4,99/l
20,35zl/100km........22,05zl/100km

Obrazek

Przy takich różnicach w kosztach PGNiG niech sobie w d*** wsadzi swoje dwie stacje w wlkp!
Niech sobie parytet 130% ceny ropy ustala, to prezesi będą mogli sobie jeszcze większe premie wypłacić. Po wprowadzeniu akcyzy, kto jeszcze będzie jeździł na CNG w PL?

Obrazek
Ostatnio zmieniony pn kwie 18, 2011 12:14 przez R1, łącznie zmieniany 2 razy.
administrator
Administrator

Dzisiaj powinna się pojawić nowa cena CNG na stacjach PGNiG, która będzie obowiązywać od środy.

Jednocześnie przekazuję informację, że na stacji CNG w Zabrzu mamy inną cenę i wynosi ona obecnie 2,30zł za m3 :)
Karol Wieczorek
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

2,67 zł/m3 czyli jeszcze drożej :sad:
Awatar użytkownika
hombre77
CNG car: FIAT Multipla BiPower

Stacja w Zabrzu

Post autor: hombre77 »

Przypominam, że stacja w Zabrzu nie jest własnością PGNiG! Tutaj nie obowiązuje żaden parytet, tylko ekonomia i dobra wola właściciela.

A na cenę gazu w postaci sprężonej (CNG) wpływa wiele czynników m.in. opłaty za gaz (porównywalne do tych, które musicie zapłacić w domu, a w praktyce nawet wyższe...), koszt sprężenia (energia elektryczna, amortyzacja urządzeń, materiały eksploatacyjne, itp.), koszty pracowników, terenu stacji, itp itp.

Co do porównania dla Caddy... 120km/h i spalanie ponad 7Nm3 to chyba koleś nie wrzucał 5... :)
Fakt, że diesel jest o ok. 300kg lżejszy i ma wyższy moment obrotowy, wpływa na mniejsze zużycie w trakcie przyśpieszania, ale za to emituje do atmosfery cząstki stałe i więcej CO2 :).
Poza tym, żeby zlitrażować samochód napędzany CNG trzeba zrobić więcej kilometrów i zaliczyć więcej tankowań, a nie wystarczy przejechać z punktu A do B tankując dwa razy pod korek.
Ostatnio zmieniony wt kwie 19, 2011 19:27 przez hombre77, łącznie zmieniany 1 raz.
Estaciones de GNC
Obrazek
Awatar użytkownika
Mishuggah
Kontakt:

Post autor: Mishuggah »

2,17 netto to daje 2,67 brutto, a nie 2,69!
Specjalista ds. marketingu
Biogaz Inwestor Sp. z o.o.
Stacja paliw gazowych CNG/LPG
ul. Legionów 220, 87-100 Toruń
http://www.biogaz.torun.pl
administrator
Administrator

Faktycznie Michale, moja pomyłka. Już zmieniłem wszędzie cenę.
Karol Wieczorek
Bendzi
CNG car: Peugeot 206 1,6

Post autor: Bendzi »

Stacja w Sosnowcu również nie należy do PGNiG. Cena zmienia się tam około raz na pół roku. Obecnie wynosi 2.5zł brutto :mrgreen:
PEUGEOT 206 1,6 CNG
z3borek
CNG car: opel zafira

Post autor: z3borek »

Obecna polityka cenowa PGNiG to likwidacja rynku CNG. Przez kilka lat jeździłem na CNG ale to co jest teraz to schyłek rozwoju tego paliwa w Polsce. Sprzedałem swoją Zafirę i o ile cena gazu nie będzie niższa przynajmniej o 10% od LPG to nawet nie myslę o powrocie do CNG. Ostatnie miesiące to był czas kiedy odpowiadając na pytanie dlaczego jeżdżę na CNG nie potrafiłem znaleźć dostatecznych argumentów. Ta sytuacja jest autentycznie chora. LPG na stacji Auchan 2,38zł, + tysiące stacji LPG, +większy zasięg na zatankowanym paliwie, + mniejsza masa bytli; - coś to musi rekompensować, a to jest cena gazu.
Zablokowany

Wróć do „Stacje CNG w Polsce”