STACJE CNG TO DZIAŁALNOŚĆ JAK KAŻDA INNA

Wykaz stacji CNG na terenie kraju. Dokładne opisy ogólnodostępnych stacji tankowania CNG. Dostępność CNG.
CNG-AUTO

Post autor: CNG-AUTO »

:idea: :idea: :idea:

Witam wszystkich czytelników forum :arrow: :arrow: :arrow:

Przedstawię kalkulacje zakupu gazu z PGNiG Wielkopolska do dalszej sprzedaży na stacji
ogólnodostępnej, to całkiem dochodowy interes ale robiony z głową.
Pobudować stacje tankowania CNG z dofinansowaniem środkami z UE. 60% kosztów kwalifikowanych.
Taka stacja tankowania może sprzedać gazu ziemnego CNG do 100 000,00 euro (netto)
bez koncesji.

Wykonuje projekty na dofinansowanie stacji CNG na dofinansowanie z UE

Koordynator Projektu CNG-AUTO Poznań
CNG-AUTO

Witam ponownie uczestników forum :arrow: :arrow: :arrow:

Kalkulacja na stacje tankowania gazem ziemnym CNG w taryfie W - 5 do 100 000 euro

cena zakupu gazu netto 0,9150 zł/m3
opłata zmienna netto 0,2649 zł/m3
opłata stała 0,0623 zł/m3 współ. x 30dni x 24 godz x ilość m3 z umowy
Razem cena zakupu 1.2422 zł/m3

cena sprzedaży netto 1.70 zł/m3 to jest 2.10 zł/m3 brutto
cena zakupu - 1.2422
dochód 0.45 zl/m3

Koordynator Projektu CNG-AUTO Poznań
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Jaka wydajność stacji?

Post autor: bartekk »

Witam.

Proszę coś napisać więcej o samej stacji.
Touran_CNG

Post autor: Touran_CNG »

Brakuje mi w tych wyliczeniach takich kosztów jak :
- koszt wynajmu lub kupna terenu ,
- koszt kupna i zainstalowania sprężarek ,
- koszt energii elektrycznej ,
- koszt obsługi ,

Oto moje wyliczenia :
100 000 Euro ( za tyle możemy sprzedać bez koncesji ) podzielić przez 4.00 ( cena Euro ) = 400 000 PLN ( czyli za tyle możemy sprzedać gazu rocznie )
400 000 PLN podzielić przez 1.7 ( cena netto za jaką sprzedamy gaz ) = 235294 m3 gazu ( tyle możemy sprzedać m3 gazu rocznie )
Obliczamy dalej :
235294 m3 gazu podzielić na 12 miesięcy to daje nam sprzedaż 19607 m3 miesięcznie
i nasuwa się pytanie , czy damy radę tyle sprzedać miesięcznie bez dodatkowych nakładów marketingowych ?
19607 m3 razy 0,45 ( nasz zysk netto ) = co daje 8823,15 netto zysku miesięcznie ( czy to pokryje nasze wszystkie koszty dodatkowe , te które zaznaczyłem na początku ?)

To są takie tam moje wyliczenia , które wsparte dodatkowymi pieniędzmi z UE dają sens , natomiast co jeżeli taki projekt nie dostanie dofinansowania ?!
Jedyne rozwiązanie to mniejszy koszt zakupu gazu lub jego droższa sprzedaż.

Jeżeli coś napisałem z błędem to czekam na poprawki !
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony sob lut 13, 2010 13:13 przez Touran_CNG, łącznie zmieniany 1 raz.
CNG-AUTO

Witam zainteresowanych tematem :arrow: :arrow: :arrow:

Stacja tankowania CNG jest projektowana z dwoma sprężarkami po 30 m3/h
z magazynem gazu o pojemności 600 m3 składającego się z trzech wiązek po 200 m3
oraz z sekwencyjnym rozdziałem gazu, oraz z dystrybutora.
Teren stacji dzierżawiony o powierzchni 200 m2 w przedziale 2 - 3 zł za m2
Stacja na dzień dobry ma klientów na 400 m3 na dobę - sprawdzone na podstawie ankiety
+ własna flota około 5-6 samochodów o przebiegu 50 - 60 tys km każdy
Ponadto dodatkowy dochód z dodatkowej sprzedaży, reklamy związanej z CNG
Koszt szacunkowy budowy około 500 000 zł netto w tym 60 % dofinansowania W.R.P.O.

Koordynator CNG-AUTO
adam_k27
CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG 2004

Post autor: adam_k27 »

Gdzie była ta ankieta robiona i w jaki sposób? Jest to bardzo istotne bo w jednym miejscu może być faktycznie takie zapotrzebowanie, a w innym praktycznie zerowe.
CNG-AUTO

Ponownie Witam :arrow: :arrow: :arrow:

Wyliczenie wielkości opłaty stałej przy różnych wielkościach zamówionej mocy umownej
na godzinę : według wzoru dla taryfy W - 5 współczynnik wynosi 0,0623 m3/h za h

Miesięczna opłata stała

10 m3/h x 24 = 240 m3 doba x 30 dni = 7 200 m3 x 0,0623 = 448,56 zł
30 m3/h x 24 = 720 m3 doba x 30 dni = 21 600 m3 x 0,0623 = 1 345,68 zł
50 m3 h/h 24 = 1200 m3 doba x 30 dni = 36 000 m3 x 0, 0623 = 2 242,80 zł

Symulacja wielkości opłaty stałej przy różnych wielkościach sprzedaży gazu

448,56 ÷ 7200 = 0,0623 zł /m3 wykorzystano 100% przyznanej mocy umownej
1 345,58 ÷ 7200 = 0,1869 zł/ m3 wykorzystano 30% przyznanej mocy umownej
2 242,80 ÷ 7200 = 0,3115 zł/m3 wykorzystano 20% przyznanej mocy umownej

W świetle takiego wyliczenia przyjęto założenia do projektowania stacji tankowania.
PGNiG podpisując umowy ma dostawę gazu określa moc umowną na podstawie mocy
zaprojektowanych urządzeń .

Pozdrawiam Koordynator CNG-AUTO
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Koledzy, to nie jest taki proste, jak piszecie.
Krewnym mojego kolegi z pracy jest właściciel kilkunastu stacji paliw w Łodzi i i tamtym rejonie. Za moją namową kolega próbował skłonić go do kontaktu ze mną w sprawie wprowadzenia CNG.
Nic z tego nie wyszło, bo jest panicznie przestraszony możliwością odwetu ze strony lobby paliw płynnych. Odmówił jakiegokolwiek kontaktu ze mną, a koledze zabronił podawania kontaktu do siebie.
Jego strach jest tak wielki, że aż śmieszny dla mnie. No ale ja nie jestem właścicielem tych stacji, i trudno mi ocenić, na ile ten strach jest rzeczywiście uzasadniony.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
CNG-AUTO

Witam ponownie czytelników tego tematu :arrow: :arrow: :arrow:

Chciałbym poinformować kolegów że poruszony temat przez tigeracng jest mi dokładnie
znany. Dlatego rozmowy prowadzone są z inwestorami zainteresowanymi budową stacji
CNG z poza branży paliwowej. Co dotyczy Łódzkiego to mam potencjalnych trzech inwestorów
zainteresowanych budową stacji tankowania CNG.

Pozdrawiam Koordynator CNG-AUTO
pawel

Post autor: pawel »

Witam, z zaciekawieniem obserwuję ten temat i jestem bardzo ciekawy co wyjdzie z planowanej inwestycji. Zwróciłbym tylko uwagę, żeby dokładnie przekalkulować inwestycję. Też kiedyś chciałem wybudować stację CNG i czerpoać z tego zyski, jednakże po głebszych obliczeniach chyba nic z tego by nie wyszło. Przy obliczeniach nie ma dodatkowego kosztu jakim jest przyłaczenie do sieci gazowej :sad: Obliczenia są prowadzone dla taryfy W5, jednakże przy zuzyciu gazu mniejszym niż zakładany spółka gazowa zmieni taryfę na niższą i wtedy wszystkie obliczenia idą w łeb. Dokładnie przeliczyłbym koszty energii elektrycznej - tutaj koszty mogą pokryć cały "dochód", wszystko zależy od zainstalowanych urządzeń i taryfy elektrycznej. Pozostałe koszty, jak obsługa, teren (zakup lub dzierżawa), amortyzacja urządzeń (tez nie uwzględniona w obliczeniach), serwis - czy uda się to pokryć kwotą poniżej dochodu (0,45 zł/m3), mam duże wątpliwości. Jednakże trzymam kciuki i czekam na inforamacje, bo jeżeli się projekt uda sam ponownie przemyślę taką inwestycję.
Paweł
tigercng
Moderator

CNG-AUTO pisze:Dlatego rozmowy prowadzone są z inwestorami zainteresowanymi budową stacji CNG z poza branży paliwowej.
Rachunek ekonomiczny, wygoda klientów i zdrowy rozsądek nakazują, żeby dystrybutory CNG powstawały na istniejących stacjach paliw płynnych.
Sprawa stacji należacych do koncernów paliwowych była już wielokrotnie omawiana na tym forum, więc nie będę się powtarzał.
Co do stacji niezależnych, to cóż z rachunku czy zdrowego rozsądku, jeśli ich właściciele "robią w portki" ze strachu przed lobby paliw płynnych?

W rezultacie usiłujemy w Polsce znaleźć trzecią drogę w postaci stacji oferujących wyłącznie CNG. Przecież to paranoja.

Panowie ze stacji niezależnych, więcej odwagi! Popatrzcie na przykład Elbląga - stacja prywatna w brandzie Lotosu nawet, a właścicielowi nikt z mafii głowy za to nie urwał. Więc można się postawić!
Ostatnio zmieniony sob lut 27, 2010 09:58 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
CNG-AUTO

Witam i zapraszam do dyskusji :arrow: :arrow: :arrow:

Odpowiadając na ostatni post informuję że ekonomia stacji CNG i wygoda klientów to dwie
przeciw stawne strony. Klientem stacji CNG nie jest kierowca tankujący raz na miesiąc lub
raz na rok - to podciągam pod wygodę. Klientem prywatnej stacji tankowania jest flota
pojazdów tankująca codziennie swoje pojazdy gazem ziemnym. Taką flotę trzeba tworzyć
z własnych pojazdów, przejmując klientów z istniejącej tankowania ze względu na bliższy
dojazd. Trzeba przekonywać przedsiębiorców do inwestowania w samochody CNG ze
względu na niższe koszty paliwa które pokrywają np 60% raty leaisingu nowego auta.
Sprawa budowy stacji CNG przez istniejące stacje paliw brak zysku tylko strata.
Stacja o wydajności 120m3/h opłata stała za przesył przy minimalnej sprzedaży to 0.80 zł
za 1m3 gazu.

Koordynator CNG- AUTO Poznań
tigercng
Moderator

Witam!

Wygoda Klienta CNG na pełnoasortymentowej stacji paliw to:
- dobre położenie otwartej całodobowo stacji (z reguły);
- możliwość zakupów poza-paliwowych (napoje, kawa, kanapki, chustki do nosa itp. itd.).
- możliwość płacenia kartą płatniczą;
- możliwość skorzystania z toalety z umywalką;
Zakupy pozapaliwowe stanowią większość dochodów stacji paliw, więc gdzie tu sprzeczność interesów ekonomicznych?

Stacja CNG przyzakładowa jest z reguły otwarta do 7:00 do 15:00 od poniedziałku do piątku, o ile w ogóle jest dostępna dla klientów z zewnątrz. Zdarza się ponadstandardowe wyposażenie w postaci Toi-Toi'a. Co tu porównywać?
Żeby nie było wątpliwości, lepsza stacja przyzakładowa, niż żadna. Nie jestem im przeciwny. Jednak jestem zdania, że tą drogą nieprędko rozwiniemy CNG w Polsce.

Kierowcy są różni, czasami faktyczni tankują raz w miesiącu, ale przecież nie przypada jeden Klient na jedną stację.
A jak nie będzie stacji, to i nie będzie nawet takich kierowców.
Jeśli natomiast pojawią się całodobowe stacje CNG, to także pojawi się coraz liczniejsza grupa klientów indywidualnych. Doliczając zyski ze sprzedaży pozapaliwowej, zysk będzie większy niż z owego tankowania mitycznych "flot pojazdów". Tym bardziej, że zarządy tych flot najczęściej mają CNG w głębokiej pogardzie ze względu na "bakszyszowy" charakter dostaw paliw płynnych.

Z pewnością na początku ilość gazu ziemnego zużywanego na ogrzewanie stacji i w przystacyjnym barze będzie wielokrotnie większa od tego pompowanego przez dystrybutor CNG na tejże stacji. Wpływ sprzedaży CNG na wykorzystanie mocy umownej można więc pominąć w wyliczeniach. Podobnie koszty osobowe.
Dystrybutor CNG na istniejącej stacji paliw ma więc dużo więcej zalet, niż na takiej sprzedającej wyłącznie CNG.

Inaczej mówiąc lepiej byłoby, gdyby potencjalni inwestorzy zwrócili się bardziej w kierunku Klienta, który chce tego paliwa (czyli Klienta indywidualnego), niż w kierunku klienta, który tego paliwa nie chce (czyli flot pojazdów).

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
supermajku
CNG car: swift 4x4 mk2 lpg

Post autor: supermajku »

Uważam, że sprawa nie jest prosta.
Po pierwsze za dużo wątpliwości we wstępnych wyliczeniach.
Po drugie mieć stację samą w sobie to nie sztuka. Trzeba mieć komu ten gaz sprzedawać. Budowa stacji na jakimkolwiek terenie ( rynku) powinna być poprzedzona badaniami rynku, dokładnym rachunkiem kosztów. Jeżeli na danym terenie nie ma stacji to znaczy że nie ma klientów. Nie ma klientów, bo nie ma stacji. I tu my forumowicze chcemy wyjść z inicjatywą:) , lecz są tego pewne konsekwencje, które należy również uwzględnić podczas podliczeń. Istotny tu jest czas na pozyskanie klienta(wtedy stacja przynosi stratę), niekiedy ten cza może być długi. Gdzie szukać? Pozyskanie floty to dobry pomysł. okres wymiany floty w firmach jest różny. przeważnie nie mniejszy niż 4 lata. A stacja nie może czekać. I tu należy lobbować u sprzedawców pojazdów(flot), firm oferujących zarządzanie flotami, no tak ale to nadal mało. klientów indywidualnych mało. Należy szukać wszędzie. Marketing na szeroką skalę- kolejne koszty. Od momentu pozyskania świadomości społeczeństwa kierowców i przekonania potencjalnych klientów mija dużo czasu... i dlatego stacja tylko z cng to działanie długo terminowe nawet 10 lat na rynku lokalnym. Bardzo pomocne były by zachęty prawno administracyjno podatkowe, zarówno dla użytkowników cng jak i sprzedawców, nawet tylko do momentu kiedy rynek się rozwinie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stacje CNG w Polsce”