Nowe stacje CNG - Unimot

Wykaz stacji CNG na terenie kraju. Dokładne opisy ogólnodostępnych stacji tankowania CNG. Dostępność CNG.
shenn
CNG car: Opel Zafira 1,6 CNG

Nowe stacje CNG - Unimot

Post autor: shenn »

Koło Poznania zostanie wybudowana stacja tankowania LNG i CNG dla MAN STAR Trucks&Buses. Całoscią budowy zajmie się firma CP Energia, ona też po zakończeniu inwestycji będzie dostarczać gaz do stacji.

Ciekawe czy będzie ogólno dostępna

zródło: http://www.infogaz.pl
Opel Zafira 1,6 CNG
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Znalazłem coś więcej na temat tej stacji:

http://gazownictwo.wnp.pl/cp-energia-st ... 1_0_0.html

http://www.cpenergia.pl/images/PAP_17.03.2008.pdf

Postaram się jeszcze od nich wyciągnąć, czy będą to stacje ogólnodostępne.
Karol Wieczorek
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Informacja z CIRE.pl

Post autor: tigercng »

wto, 13. maja 08, 07:35
Jak informuje Parkiet, firma Man Star Trucks & Buses zleciła CP Energii wybudowanie i uruchomienie stacji LCNG na terenie swojego zakładu w miejscowości Sady koło Poznania.

Wartość kontraktu wynosi 1,81 mln zł. W związku z jego realizacją CP Energia kupni od hiszpańskiej firmy Ros Roca Indox Cryo Energy urządzenia stacji LCNG za 1,43 mln zł.
=============================

Jak to zwykle u naszych "dziennikarzy" bywa, brakuje najważniejszych informacji, czyli od kiedy stacja będzie czynna, i czy będzie możliwość zatankowania tam naszych samochodów.
Ostatnio zmieniony pt cze 06, 2008 00:43 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
tigercng
Moderator

Uwaga długie

Odświeżyłem swoje znajomości i rozpytałem co nieco. Na sprawę można patrzeć z dwóch stron, czyli CP Energia i MAN STAR

Zacznę od PL/CP Energia - sprawa ma jakby dwa wątki, Mława i Sady.
Już półtora roku temu dostałem informacje o budowie przez PL Energia instalacji do sprężania gazu ziemnego CNG w gminie Wietrzfnia Kościela koło Mławy. Celem inwestycji była produkcja CNG i dostarczanie go transportem kołowym w miejsca pozbawione sieci gazowej. Opcja, że będzie tam także dystrybutor CNG była niewykluczona. Zauważcie, że jest to w pobliżu trasy Warszawa - Gdańsk, więc stacja miała by zagwarantowany zbyt. Wystarczy zrobić podjazd i postawić dystrybutor, bo samo CNG jest już gotowe.
Bliższe informacje macie tutaj:
Zawiadomienie o wszczęciu postępowania - budowa instalacji sprężania gazu ziemnego CNG w miejscowości Uniszki Zawadzkie
Postanowienie o braku koniecznosci sporządzenia raportu - budowa instalacji sprężania gazu ziemnego CNG w miejscowości Uniszki Zawadzkie
Decyzja o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację - Budowa instalacji sprężania gazu ziemnego CNG w miejscowości Uniszki Zawadzkie

Teraz usiłowałem dowiedzieć się o stanie tej inwestycji. Pani, z którą rozmawiałem nabrała wody w usta, a to zwykle oznacza, że z planów nic nie wyszło. Dalsze poszukiwania potwierdziły częściowo moje obawy. :cry:
Jednak aktualnie PL/CP Energia rozpoczęło starania o nowe pozwolenie, tym razem także na "Punkt Skraplania Metanu". Zabawnie to brzmi w stosunku do takiej inwestycji, coś jak Punkt Napełniania Autosyfonów. :D
Bliższe informacje macie tutaj:
Zawiadomienie o wszczęciu postępowania administracyjnego polegającego na budowie instalacji sprężania gazu ziemnego CNG i Punktu Skraplania Metanu w miejscowości Uniszki Zawadzkie
Postanowienie o odstąpieniu od obowiązku sporządzenia raportu oddziaływania na środowisko dla przedsięwzięcia polegającego na budowie instalacji sprężania gazu ziemnego CNG i puntku skraplania metanu w miejscowości Uniszki Zawadzkie
Zawiadomienie o zakończeniu postępowania dowodowego polegającego na budowie instalacji sprężania gazu ziemnego CNG i Punktu Skraplania Metanu w miejscowości Uniszki Zawadzkie
Ostatni dokument nosi datę 30 kwietnia, więc to świeża sprawa. Na tym koniec, bo znając przebieg takich inwestycji pierwszych efektów możemy spodziewać się nie wcześniej, jak za dwa lata, o ile w ogóle dojdzie do realizacji. Otrzymałem też informację, że w dającej się przewidzieć przyszłości nie będzie tam możliwości tankowania samochodów. :cry:

Drugi wątek to Sady i ogólnie stacje LCNG.
Z linka załaczonego przez admina możemy przeczytać, że w tym roku CP Energia wyda 27,67 mln zł na stacje LCNG. W linku pisze wprawdzie o stacjach LNG, ale zapewne chodzi właśnie o LCNG, takie jak w Sadach. Korelując to z moją informacją o koszcie 1,81 mln zł za stację w Sadach wynika, że w tym roku CP Energia wybuduje ca 15 stacji tankowania. :lol: Przyznacie, że to szokujące wyliczenie :!: :!: :!:

Przechodząc konkretnie do Sadów, rozmawiałem w sprawie publicznego dostępu do tej stacji z wysoko postawioną osobą w grupie CP Energia. Dowiedziałem się, że leży to całkowicie w kompetencjach MAN STAR, i że CP Energia nic do tego nie ma.

Spojrzenie z drugiej strony, to MAN STAR
Dalej rozmawiałem już tam bezpośrednio. Bardzo miła pani poinformowała mnie, że nic nie wie o tym, aby planowane było tankowanie samochodów także spoza zakładu. Dowiedziałem się jednak, że miejsce stacji jest "przy płocie", także potencjalnie taka możliwość istnieje. Otrzymałem adresy emailowe do osób z MAN STAR zaangażowanych w ten projekt, i pozwoliłem sobie w naszym imieniu wysłać apel z prośbą o udostępnienie w przyszłości możliwości tankowania tam naszych samochodów CNG. Zobaczymy, czy i co odpowiedzą. To chyba wszystko, co możemy w tej sprawie zrobić. :?
Zwracam jednak uwagę na potencjalne problemy. MAN STAR zapewne nie posiada koncesji na obrót gazem, a dla jednej stacji uzyskanie takiej koncesji im się zwyczajnie nie opłaci. Sprzedaż CNG musiała by być dokonywana w imieniu i na rzecz CP Energia, która takową koncesję posiada.

Pozdrawiam

2008-10-09 - drobna korekta tego, co napisałem. Ustawa Prawo Energetyczne z obowiązku uzyskania koncesji wyłącza obrót paliwami gazowymi, jeżeli roczna wartość obrotu nie przekracza równowartości 100 tys. euro. W praktyce oznacza to możliwość prowadzenia stacji CNG ze sprzedażą do 13,5 tys. m3 miesięcznie bez obowiązku posiadania koncesji. Jak na realia CNG w Polsce to jest całkiem zadowalający wynik. MAN STAR mógłby więc śmiało zacząć bez koncesji. Dopiero jak sprzedaż zacznie się zbliżać do tej granicy, trzeba pomyśleć o jej uzyskaniu.
Ostatnio zmieniony czw paź 09, 2008 00:28 przez tigercng, łącznie zmieniany 2 razy.
tomig
CNG car: Opel ASTRA G Kombi 1.6 CNG

Post autor: tomig »

Kurka jak zwykle dużo tych papierów i pozwoleń i koncesji i niewiadomo czego jeszcze - polski raj.................
tigercng
Moderator

tomig, nie narzekaj :!:

Stacje tankowania (nie tylko CNG) są inwestycjami mającymi wpływ na środowisko naturalne, i z tej racji postępowanie administracyjne w tych sprawach jest publiczne z mocy prawa.
Ponieważ, nie wiedzieć czemu, niekiedy inwestorzy robią z tego Wielką Tajemnicę Spółki Giełdowej, tego typu dokumenty są dla nas jednym ze źródeł informacji dotyczących ich planów w tym zakresie.

Korzystajmy z demokracji, dopóki możemy :)
administrator
Administrator

tigercng pisze:tomig, nie narzekaj :!:

Stacje tankowania (nie tylko CNG) są inwestycjami mającymi wpływ na środowisko naturalne, i z tej racji postępowanie administracyjne w tych sprawach jest publiczne z mocy prawa.
Ponieważ, nie wiedzieć czemu, niekiedy inwestorzy robią z tego Wielką Tajemnicę Spółki Giełdowej, tego typu dokumenty są dla nas jednym ze źródeł informacji dotyczących ich planów w tym zakresie.

Korzystajmy z demokracji, dopóki możemy :)
Poza tym w przypakdu innych paliw jest podobnie. Poczytaj sobie czasem ogłoszenia i znajdziesz oferty sprzedaży spółek obracającyh paliwami. Tak naprawdę trzeba mieć spore plecy i samozaparcie przy budowie jakiejkolwiek stacji paliw. Ostatnio brat opowiadał mi, jakie wymagania trzeba spełnić, żeby oddać budynek usługowo-mieszkalny. W głowie się nie mieści ich ilość i czego dotyczą. Także domyśl się, jak musi być w przypadku budowy stacji...
Karol Wieczorek
administrator
Administrator

Właśnie dzisiaj dostałem odpowiedź od firmy CP Energia. W otrzymanym mailu poinformowano mnie, że nowo budowana stacja LCNG w Sadach nie będzie udostępniona dla użytku publicznego, a jedynie dla wewnętrznego użytku firmy MAN STAR Track&Buses.

Ponadto, na chwilę obecną CP Energia nie realizuje budowy stacji tankowania LCNG do użytku publicznego jednakże spółka jest zainteresowana realizacją projektów, które mogłyby przysłużyć się szerszej grupie odbiorców.

Niestety, ale ta nowa inwestycja nie przyczni się do poprawy infrastruktury do tankowania CNG w Wielkopolsce. Szkoda, bo będzie to stacja położona blisko znaczącej trasy tranzytowej:
http://maps.google.pl/maps/ms?ie=UTF8&h ... 792a13e5c6
Ostatnio zmieniony wt cze 17, 2008 12:19 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Karol Wieczorek
tigercng
Moderator

W uzupełnieniu wcześniejszych informacji o Sadach i Wieczfni Kościelnej podaję pozostałe miejsca, gdzie CP Energia zainwestowała w sprężarki CNG.

1. Praszka (koło Kluczborka) - czynna sprężarka CNG o dużej wydajności w ramach instalacji skraplania gazu ziemnego. Ciśnienie i wydajność, a także duża odległość od najbliższych stacji CNG powodują, że punkt ten nadaje się bardzo dobrze na taką stację.
Oczywiście, jak to w Polsce zwykle bywa, nikomu się to "nie opłaca".
A to trzeba by mieć kasę fiskalną, zatrudnić człowieka, zysk ze sprzedaży prawie żaden, itp. argumenty znamy już wszyscy na pamięć. Po co mieć kłopot, lepiej nie sprzedawać wcale. :evil:
Po prostu, podobnie jak w Sadach, gardzą naszymi pieniędzmi.

2. Janowiec (koło Legnicy) - czynna sprężarka CNG o średniej wydajności również w ramach instalacji skraplania gazu ziemnego. Ciśnienie jest jednak zbyt małe - 60 bar, więc ewentualne wykorzystanie jako stacji CNG wymagało by poniesienia dodatkowych nakładów. Sama sprężarka znajduje się w "szczerym polu", a w odległości 13 km jest już stacja CNG w Legnicy. Powiedzmy, że na obecnym etapie są tutaj usprawiedliwieni.

3. Rostarzewo (gm. Rakoniewice) - brak na razie bliższych informacji. Najprawdopodobniej stąd będzie dostarczany LNG do Sadów koło Poznania.

Przeczytajcie jeszcze raz co pisze p. Katarzyna:
CP Energia pisze:Ponadto, na chwilę obecną CP Energia nie realizuje budowy stacji tankowania LCNG do użytku publicznego jednakże spółka jest zainteresowana realizacją projektów, które mogłyby przysłużyć się szerszej grupie odbiorców.
Czyli jesteśmy zainteresowani, ale nic w tym kierunku nie robimy. To niestety nasza narodowa wada, dużo gadania i mało roboty. :cry: Przy takim podejściu długo będziemy jeszcze zacofanym krajem, z dużą emigracją.

Oczywiście będę dalej śledził ten temat. Pani Katarzyno, czekamy na konkretne daty i miejsca, gdzie powstaną dostępne publicznie stacje tankowania CNG.
tigercng
Moderator

Opowiedż z MAN STAR

Otrzymałem odpowiedź z MAN STAR w Sadach. Jest taka, jakiej się spodziewałem i po tym co wcześniej napisałem nie wymaga komentarza.
MAN STAR pisze:Szanowny Panie,

po dyskusji w szerszym gronie wraz z osobami posiadającymi kompetencje do
podejmowania decyzji dotyczących również ewentualnego publicznego
udostępnienia stacji LCNG, oświadczamy, iż z przyczyn technicznych,
formalno-prawnych nie zmienimy założeń projektowych i lokalizacyjnych (już
w trakcie opracowania) w celu udostępnienia możliwości tankowania CNG
publicznie.

Poczynając od braku koncesji na sprzedaż gazu, poprzez założenia
projektowo-techniczne (wydajność tankowania, wielkości zbiorników), budżet
inwestycji, lokalizację (obecnie na terenie zakładu), drogi dojazdowe itp.
itd., nie jest rzeczą prostą - jakby to wynikało z Pana prośby - podjęcie
decyzji o upublicznieniu stacji tankowania CNG.

Poza tym, Poznań i jego sąsiednie gminy nie są białą plamą na mapie stacji
tankowania CNG, gdyż zakład gazowniczy Poznań Południe już jakiś czas temu
oddał do użytku stację tankowania CNG
w doskonałej lokalizacji - przy autostradzie A2, węzeł Poznań Komorniki.

Licząc na zrozumienie podjętych decyzji i złożoność problemu,

serdecznie pozdrawiam
(podpis itd.)
tigercng
Moderator

Wraca sprawa firmy CP Energia i stacji CNG w Uniszkach Zawadzkich.

Jak poinformowało na swoich stronach NGV Autogas, uruchomiono już tę stację.
Tutaj macie film i relację fotograficzną z rozruchu.
Sprężarka jakich widzieliśmy wiele, ale na filmie proszę zwrócić uwagę na "butlowóz" (naczepę pod plandeką) podłączoną do dystrybutora.
Na fotografiach widać tę naczepę na trzecim zdjęciu. Na siódmym, ostatnim zdjęciu również widać fragment naczepy oraz dystrybutor, z którego napełniane są wiązki butli.

Oczywiście nie omieszkałem z tej okazji odświeżyć swoje kontakty w CP Energia. Początek był nawet obiecujący, zapytano mnie telefonicznie o standard złącza do tankowania i poproszono o przesłanie danych mailem.
Niestety, odpowiedź mailowa przyszła odmowna:
CP Energia w mailu pisze:stacja CNG w Uniszkach Zawadzkich jest stacją przeznaczoną do tankowania dużych ilości gazu ziemnego i nie będzie przystosowywana do tankowania samochodów.
Brak jest możliwości technicznych tankowania samochodu ze złączem NGV-1, ponadto Spółka nie jest zainteresowana sprzedażą detaliczną .

Z pozdrowieniami
(podpis itd.)
Czyli problem sprowadza się do odpowiedniej przejściówki (to drobiazg) i do dobrych chęci (to już poważny problem).
Naturalnie napisałem swoją odpowiedź, ale szczerze powiem nie spodziewam się dalszej korespondencji. No bo jak tu się wytłumaczyć z braku dobrych chęci i niezgodność realizowanej polityki z głoszoną Misją:
CP Energia na www.cpenergia.pl pisze:Misja CP Energia - niezawodne dostarczanie gazu ziemnego wszystkim odbiorcom w poszanowaniu środowiska naturalnego
CP Energia widzi konieczność eksploatacji i poszukiwania nisz rynkowych w sektorze gazowym i inwestowania w infrastrukturę w miejscach, z którymi można wiązać nadzieje na znaczący wzrost popytu i wysoką rentowność sprzedaży.Celem strategicznym grupy CP Energia jest budowa silnej pozycji na rynku usług przesyłu, dystrybucji i obrotu gazem ziemnym poprzez realizowane projekty budowy infrastruktury przesyłowej.
Częściowo taką postawę można zrzucić na brak edukacji w zakresie stosowania CNG do zasilania pojazdów, brak znajomości potrzeb użytkowników w tym zakresie, niedostateczną lub błędną analizę rynku, ale częściowo jest to zwykłe wygodnictwo. Po co coś robić, jak można nie robić nic...

Pozdrawiam i liczę na Waszą opinię
tigercng
Moderator

Korzystając z okazji podczas mojej podróży do Olsztyna, jadąc trasą nr 7, spróbowałem zlokalizować w Uniszkach Zawadzkich wspomnianą stację tankowania CNG firmy CP Energia. Udało się bez problemów i bez konieczności pytania kogokolwiek o drogę.
Jadąc od strony Warszawy, tuż przy tablicy kończącej miejscowość Uniszki znajduje się wąska, ale wyasfaltowana droga w lewo. Łatwo zauważyć maszt odgromowy od stacji redukcyjnej, leżacej przy tej drodze, po lewej stronie. Stacja CNG znajduje się zaraz za tą stacją redukcyjną, w odległości ok. 200m od trasy 7. Tu jest link do lokalizacji.

Zrobiłem dla Was kilka zdjęć (link), przedstawiających aktualny obraz tej stacji.
Na zdjęciach widoczny jest wjazd wraz z bramą wjazdową i tablicą informacyjną. Na stacji stał ciągnik siodłowy marki SCANIA R480 wraz z naczepą-butlowozem. Napis na plandece naczepy: "sprężony gaz ziemny CNG". Rejestracja koszlińska, więc zapewne jest to własność PL Energia. Dziwi mnie, dlaczego jest to diesel, a nie ciężarówka zasilana gazem ziemnym (np. Iveco Stralis). Czyżby PL Energia nie wierzyła w rozwój rynku, w który sama inwestuje? Kierowcą jest p. Grzegorz, którego serdecznie pozdrawiamy :lol:
Zwracam uwagę na dystrybutor wyposażony w nietypowo wyglądającą złączkę do tankowania.
Zauważyłem też pewien minus. Droga, jak i wjazd na stację są dość wąskie, i ciągnik wraz z naczepą, mające szeroki promień skrętu, mają problem ze zmieszczeniem się, niszcząc przy okazji krawędź i pobocze drogi. Widać to na ostatnim zdjęciu. Zarządca drogi może mieć słuszne pretensje o te zniszczenia.

Pozostaje na koniec powtórzyć to, co już wcześniej pisaliśmy. Wielka szkoda, że tak doskonale położona stacja CNG jest niedostępna dla nas, kierowców NGV.
Grzywa

Post autor: Grzywa »

Witam

CP Energia nie korzysta z ciągnika siodłowego CNG ponieważ go nie ma. Iveco Strialis jest dostępny w wersji tylko do zabodowy, a nie jako typowy ciągnik siodłowy.

Pozdrawiam
tigercng
Moderator

Witam,
faktycznie tak jest, jak piszesz. Ciekawostka, że w materiałach o Iveco Stralis CNG, dostępnych w internecie, najczęsciej ilustracją jest właśnie ciągnik siodłowy z napisem "All Blacks" - przykład. Ale u dziennikarzy to wszystko jest możliwe...
Pozdrawiam

2008-12-08 - Jak informuje portal www.truck-info.pl w interesującym artykule "Gaz ziemny zamiast oleju napedowego" jako ciągnik siodłowy jest dostępny Mercedes Econic. Czyli jak się chce, można znaleźć rozwiązanie :)
Awatar użytkownika
gaziongv

Re: Uwaga długie

Post autor: gaziongv »

tigercng pisze: Jednak aktualnie PL/CP Energia rozpoczęło starania o nowe pozwolenie, tym razem także na "Punkt Skraplania Metanu". Zabawnie to brzmi w stosunku do takiej inwestycji, coś jak Punkt Napełniania Autosyfonów. :D
Śmiech na sali - radzę sie doszkolić

[ Dodano: Sro Kwi 22, 2009 13:55 ]
tigercng pisze:Sprężarka jakich widzieliśmy wiele
Jej wydajnośc dochodziła do 1700 Nm3/h - wiele ich widzieliście?

[ Dodano: Sro Kwi 22, 2009 14:02 ]
tigercng pisze: Zwracam uwagę na dystrybutor wyposażony w nietypowo wyglądającą złączkę do tankowania.
Pistolet na złączkę typu TN5

[ Dodano: Sro Kwi 22, 2009 14:06 ]
Poza tym stacja została już zdemontowana.
Ostatnio zmieniony śr kwie 22, 2009 15:54 przez gaziongv, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stacje CNG w Polsce”