Witam

Zapytania odnośnie prac naukowych poświęconych tematyce CNG
netmajster

Witam

Post autor: netmajster »

Przypadkiem doszukałem sie tego forum i ciesze sie niezmiernie bo własnie pisze prace magisterska z NGV (CNG) i fajnie bo moze bedzie mozna tu z kims pogadac o niektórych sprawach pozdrawiam forumowiczów
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Witamy na forum i mamy nadzieję, że informacje zawarte w dyskusjach oraz podejmowane problemy odnośnie CNG przydadzą Ci się w napisaniu pracy :)
Karol Wieczorek
Grzywa

Post autor: Grzywa »

Witam
Można wiedzieć na jaki konkretnie temat piszesz pracę magisterską? Hasła NGV (CNG) są bardzo obszerne i ogólne.
Pozdrawiam i powodzenia w pisaniu.
netmajster

Dokładny temat to "NGV- perspektywistyczny segment rynku paliw płynnych w Polsce i UE"
pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

... tylko że CNG to nie jest "paliwo płynne" :? a NGV to nie jest "segmet rynku paliw" :? :?
Grzywa

Post autor: Grzywa »

Witam
... no cóż może taka praca naukowa pozwoli na wyeliminowanie takich błędów i zwiększenie świadomości dotyczącej CNG.
Pozdrawiam
tigercng
Moderator

Grzywa pisze:Witam
... no cóż może taka praca naukowa pozwoli na wyeliminowanie takich błędów i zwiększenie świadomości dotyczącej CNG.
Pozdrawiam
Wiesz Grzywa, miałem już napisane coś znacznie bardziej humorystycznego i zgryźliwego na temat tego tytułu i pracy, ale się powstrzymałem. Napiszecie później, że się moderator wymądrza i nabija z przyszłych magistrów :lol:
netmajster

do moderatora nawet zgryźliwe uwagi miło widziane dzieki nim moge poprawic temat pracy, ale z drugiej strony widze ze skoro dogryza a nie podpowiada do gula chyba cos skacze :P
netmajster

może zamiast pisać 'paliw płynnych' lepiej napisac 'paliw alternatywnych' lub moze coś innego doradzicie w koncu ja dopiero magistrzyna bede i co tam moge wiedziec
netmajster

A no i jeszce co do tego NGV czy lepiej bedzie użyc CNG jezeli chodzi o ngv to własnie czy mozna to nazywac paliwem czy technologią?
tigercng
Moderator

Nie dogryzłem, a o własne propozycje nie zostałem wcześniej poproszony - więc nie uważam żeby był jakiś problem :wink:

Podaję propozycje w kolejności według własnej preferencji:
CNG - perspektywiczny rynek paliw do pojazdów w Polsce i UE
CNG - perspektywiczny rynek paliw samochodowych w ...
NGV - perspektywiczny rynek pojazdów w ...
NGV - perspektywiczny rynek samochodów w ...

Sprawdziłem też u Kopalińskiego, nie ma takiego słowa jak "perspektywistyczny" więc w propozycjach podałem "perspektywiczny". Tutaj nie będę się jednak upierał, gdyż to nie moja "branża" :?

Pozdrawiam, bez urazy :)
tigercng
Moderator

netmajster pisze:A no i jeszce co do tego NGV czy lepiej bedzie użyc CNG jezeli chodzi o ngv to własnie czy mozna to nazywac paliwem czy technologią?
Jeszcze to:
NGV (Natural Gas Vehicles) - pojazdy zasilane gazem ziemnym (czyli "samochód")
CNG (Compressed Natural Gas) - sprężony gaz ziemny (czyli "paliwo")

O technologii możemy mówić w kontekście "produkcji" CNG, czyli sprężania, osuszania i dystrybucji sprężonego gazu ziemnego.
netmajster

dzięki za zaintresowanie i pomoc Tigercng wezme pod uwage propozycje oczywiście w takich sprawach musze konsultować sie z promotorem zobaczymy co on na to powie

jezeli chodzi o ta wspomniana technologie to mysle ze mozna tutaj powiedziec o NGV jako technologi napędzania ( zasilania danym paliwem)

jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Prace naukowe na temat CNG”