[PRAWO] Udogodnienia legislacyjne dla samochodów CNG

Miejsce, gdzie piszemy własne przemyślenia, ciekawostki, pomysły, prośby, użyteczne linki, itd.
administrator
Administrator

[PRAWO] Udogodnienia legislacyjne dla samochodów CNG

Post autor: administrator »

Witam,
dzisiaj wystosowałem zapytanie do kolegów z krajów niemieckojęzycznych na temat udogodnień prawnych w innych krajach UE. Kiedyś mieliśmy okazję dowiedzieć się z przejażdżki panów Zientarskich, jakie to pieskie życie mają kierowcy CNG za Odrą. Rzeczywistość nie okazała się już jednak tak różowa jak dziennikarska pogadanka.

Stanęło na tym, że:
- pojazdy zasilane CNG nie są zwolnione z uiszczania opłat parkingowych w parkometrach (Niemcy, Szwajcaria);
- samochody na CNG nie mają prawa poruszać się po drogach o ograniczonym ruchu czy pasach dla autobusów (Niemcy, Szwajcaria);
- jedyne udogodnienia dla kierowców CNG tyczą się tylko prawa podatkowego;

Więcej informacji na ten temat w języku angielskim na erdgasfahrer.de/international_board (na naszym partnerski forum z Niemiec)
Ostatnio zmieniony wt maja 26, 2009 00:06 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Karol Wieczorek
Kama

Post autor: Kama »

Witam,
nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie w związku z tą tematyką:

Czy w Niemczech, bądź innych krajach tworzone są strefy wjazdu do centrów miast dla pojazdów CNG?

pozdrawiam
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Kama pisze:Witam,
nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie w związku z tą tematyką:

Czy w Niemczech, bądź innych krajach tworzone są strefy wjazdu do centrów miast dla pojazdów CNG?

pozdrawiam
Wystosowałem to pytanie do przyjaciół z erdgasfahrerforum.de:
http://www.erdgasfahrer-forum.de/viewto ... 9362#39362

Po analizie kilku odpowiedzi wywnioskowałem, że strefy płatnego wjazdu do centrum, w języku angielskim nazywane "road pricing", obowiązują w Europie tylko w Londynie i w Bergen, położnym w Norwegii.

Sprawdziłem więc na stronie internetowej londyńskiego systemu, na jakie zniżki mogą liczyć kierowcy pojazdów CNG. Zależy to od klasyfikacji naszego pojazdu wg specjalnej listy ustalonej przez władze państwowe. Każdy model pojazdu o określonym silniku posiada specjalny kod, wg którego udzielana jest stosowna zniżka. Trochę to skomplikowane, ale chyba działa, skoro Anglicy kontynuują ten pionierski projekt. Nigdzie nie ma wprost podanej informacji o wielkości rabatu dla określonego samochodu - trochę to dziwne...

Co do Bergen nie mam żadnej wiedzy na temat zniżek dla pojazdów o napędzie CNG.
Karol Wieczorek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje i wiadomości ogólne”