Nie liczcie na to!
Cena CNG
-
Jarek1
- CNG car: Opel Zafira B 1,6 CNG 2009r
Re: Cena CNG
I ktoś liczy, że cena CNG również zostanie obniżona?
Nie liczcie na to!
Nie liczcie na to!
-
piotr_poznan1
- CNG car: Touran 2,0 '07
no to się doczekałem
3,22 brutto
zobaczymy jaka cena się zrobi po wyborach
przypominam że pisiory chciały zablokować akcyzę do gazu ziemnego ale ważniejsze niż głosowanie były imprezy chodnikowe
3,22 brutto
przypominam że pisiory chciały zablokować akcyzę do gazu ziemnego ale ważniejsze niż głosowanie były imprezy chodnikowe
Piotr
796 067 909
796 067 909
żenada z tym CNG,
w tym tygodniu pozostała paliwa dużo bardziej staniały.
Ps.
Już nie mogę doczekać się uwolnienia od CNG, mimo że iz mam stacje pod nosem to i tak bardzo męczy mnie bycie zależnym tylko od niej. A podróżowanie to jakaś obłęd.
Stracony czas na zajechanie do miasta, do stacji, stanie w korkach, zamiast szybko objechać miasto, pilnowanie godzin, adresów.
ktoś to liczy???
CNG można porównać do sytuacji gdybyśmy zabrali ludziom tel kom i dali kilka budek tel. i dostępnych tylko w określonych godz.
A cena wygląda następująco:
1,80zł*12l/lpg < 3,22zł * 7m3/CNG
Także mamy drożej, gorzej i tylko w określonych godz.
Pozdrawiam wytrwałych i naiwnych.
w tym tygodniu pozostała paliwa dużo bardziej staniały.
Ps.
Już nie mogę doczekać się uwolnienia od CNG, mimo że iz mam stacje pod nosem to i tak bardzo męczy mnie bycie zależnym tylko od niej. A podróżowanie to jakaś obłęd.
Stracony czas na zajechanie do miasta, do stacji, stanie w korkach, zamiast szybko objechać miasto, pilnowanie godzin, adresów.
ktoś to liczy???
CNG można porównać do sytuacji gdybyśmy zabrali ludziom tel kom i dali kilka budek tel. i dostępnych tylko w określonych godz.
A cena wygląda następująco:
1,80zł*12l/lpg < 3,22zł * 7m3/CNG
Także mamy drożej, gorzej i tylko w określonych godz.
Pozdrawiam wytrwałych i naiwnych.
-
Jarek1
piotr_poznan1 pisze:no to się doczekałem
3,22 brutto
Nacieszyłeś się już ceną 3,22 brutto?
To masz już powrót do 3,29 zł brutto! Przynajmniej dzisiaj w Warszawie już tyle kosztował gaz.
To co dzieje się z ceną CNG to jest jakaś paranoja!
Mam pytanie do osób promujących CNG poprzez portal www.cng.auto.pl.
Co robicie aby obniżyć cenę gazu, już nic nie mówiąc o dostępności stacji CNG? Czy Wasza praca polega na wystawach, targach itd.? Co robicie dla nas, zwykłych użytkowników CNG? Macie nas w nosie, bo z nas nie ma kasy?
Kiedyś Wam się to skończy. Ten kto raz wszedł w CNG podejrzewam, że już więcej w to g..... nie wdepnie. Ja w każdym bądź razie odradzam WSZYSTKIM napotkanym osobą którzy w jakiś sposób interesują się tym.
-
piotr_poznan1
Jarku masz rację
dymają nas na każdym kroku, co takiego się stało że przy cenie ropy 4,- zł podnieśli cenę CNG do 3,29 która broniła się jeszcze przy cenie ropy pow. 5 zł ?
za cholerę nie mogę pojąć dlaczego w tym kraju dopiero jak dostaną w ryja to się dziwią za co
no ale na referendum poszło aż 8% uprawnionych do głosowania, widać większość lubi być dymana od tyłu
dymają nas na każdym kroku, co takiego się stało że przy cenie ropy 4,- zł podnieśli cenę CNG do 3,29 która broniła się jeszcze przy cenie ropy pow. 5 zł ?
za cholerę nie mogę pojąć dlaczego w tym kraju dopiero jak dostaną w ryja to się dziwią za co
no ale na referendum poszło aż 8% uprawnionych do głosowania, widać większość lubi być dymana od tyłu
Piotr
796 067 909
796 067 909
-
Jarek1
Ha,ha żeby było ciekawiej kolega dzwonił dzisiaj do mnie i opowiadał jak to napisał na fb "naszego" portalu, kilka dni temu, komentarz z treścią, gdzie portal ma użytkowników CNG.
Po kilku dniach komentarz został usunięty a kolega zablokowany.
To tak się Panowie robi? Czasy komuny już minęły. Skoro nie jesteście z nam, to jesteście przeciwko nam?
Rozglądam się za hybrydą Auris Kombi lub Prius PLUS. Wie ktoś może, czy nie ma ktoś do sprzedania w dobrym stanie?
Po kilku dniach komentarz został usunięty a kolega zablokowany.
To tak się Panowie robi? Czasy komuny już minęły. Skoro nie jesteście z nam, to jesteście przeciwko nam?
Rozglądam się za hybrydą Auris Kombi lub Prius PLUS. Wie ktoś może, czy nie ma ktoś do sprzedania w dobrym stanie?
Odnośnie wsparcia CNG to mam wrażenie że zajmują się tym te same osoby, które kiedyś były odpowiedzialne za propagandę komunistyczną, ponieważ działają dokładnie w ten sam sposób czyli nie robią nic realnego i opisują wszystko opacznie. Pokazują jaki świat jest cudowny z CNG, jak to CNG jest super, świetlana przyszłość z CNG, a najlepiej to jeszcze kompresor zakupić i pełnia szczęścia....
Pozdrowienia dla tych, którzy ciągle są przekonani, że tak jest, że jest to tanie, wygodne i bezproblemowe.
Pozdrowienia dla tych, którzy ciągle są przekonani, że tak jest, że jest to tanie, wygodne i bezproblemowe.
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
A dziękuję bardzokgrzanka pisze:Pozdrowienia dla tych, którzy ciągle są przekonani, że tak jest, że jest to tanie, wygodne i bezproblemowe.
Dobrze, że jeszcze humor został. 
-
BIGMARIO
- CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.
No to od dziś PGNiG wrucilo do starej ceny 3.29 zł/m3 choć ta podwyżka wogule niema racji BYTU bo od paru tygodni ceny Hurtowe wszystkich Paliw są obniżanie

"władze Rzeszowa zaprosiły w maju na rozmowy do ratusza szefów Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazownictwa Obrót Detaliczny. - Prosiliśmy o obniżenie ceny gazu jako paliwa, bo do każdego wozokilometra dopłacamy MPK z pieniędzy podatników. A więc to naturalne, że zależy nam na zmniejszeniu kosztów funkcjonowania tej firmy. Właśnie dostaliśmy informację, że firma przychyliła się do naszej prośby - mówi prezydent Tadeusz Ferenc. - Dostaliśmy stały rabat na paliwo. To 6 procent od tzw. stawki bazowej, czyli 13 groszy na każdym metrze sześciennym"
Czytaj więcej: http://www.nowiny24.pl/wiadomosci/rzesz ... ,id,t.html
"Niższe rachunki za gaz od 1 września. Spadające ceny surowców i niższe kursy na Towarowej Giełdzie Energii pozwoliły obniżyć taryfy spółki PGNiG Obrót Detaliczny dla klientów indywidualnych i biznesowych."
http://biznes.pl/magazyny/energetyka/sp ... azu/xy8h7x
"Niższe rachunki za gaz od 1 września. Spadające ceny surowców i niższe kursy na Towarowej Giełdzie Energii pozwoliły obniżyć taryfy spółki PGNiG Obrót Detaliczny dla klientów indywidualnych i biznesowych."
http://biznes.pl/magazyny/energetyka/sp ... azu/xy8h7x
trochę nie ten wątek, ale...
UE jakąś ustawą miała wymusić w krajach członkowskich rozbudowę stacji cng
słyszałem, że mają być max. co 50 km, etc..
wiecie od kiedy to ma obowiązywać Polskę ?
i jakie kary jej grożą za niewywiązanie się z wymogu
UE jakąś ustawą miała wymusić w krajach członkowskich rozbudowę stacji cng
słyszałem, że mają być max. co 50 km, etc..
wiecie od kiedy to ma obowiązywać Polskę ?
i jakie kary jej grożą za niewywiązanie się z wymogu
Piotr
796 067 909
796 067 909
-
tigercng
- Moderator
Dyrektywy EU wymagają postawienia stacji CNG co 150 km i we wszystkich aglomeracjach miejskich do 2020 roku. Stacje LNG mają powstać co 400 km przy głównych szlakach transportowych do 2025 roku.
Idea EU jest taka, żeby transport ciężki był obsługiwany LNG i CNG, transport lekki (w tym osobowy) CNG i elektryką. Benzyna i olej napędowy mają być eliminowane. Podobnie jest z węglem, ale to inne plany.
Co do kar, to pewnie jakieś będą. Nasz rząd będzie się z tego wyślizgiwał, jak długo się da. Podobna sytuacja była z brakiem wdrożenia dyrektyw OZE, wszyscy wiedzą o co chodzi.
Idea EU jest taka, żeby transport ciężki był obsługiwany LNG i CNG, transport lekki (w tym osobowy) CNG i elektryką. Benzyna i olej napędowy mają być eliminowane. Podobnie jest z węglem, ale to inne plany.
Co do kar, to pewnie jakieś będą. Nasz rząd będzie się z tego wyślizgiwał, jak długo się da. Podobna sytuacja była z brakiem wdrożenia dyrektyw OZE, wszyscy wiedzą o co chodzi.
Już kilka lat temu była o tym mowa, że mają być stacje ale nic się nie zmieniło. Ponadto jeżeli są podane konkretne daty to na pewno wcześniej się nic nie zadzieje, więc min 10 lat jeszcze pozostanie tak jak jest, ewentualnie może być tylko gorzej, bo za 10 lat niektóre stacje będą ponad 20 letnie a wiadomo, że wtedy wszystkie butle tracą pozwolenie na użytkowanie
i potrzebne będą nowe magazyny 
Dyrektywy UE są przestrzegane jeżeli pasują władzy lub są omijane jeżeli wymagają od niej jakiegoś zaangażowania lub wymaga to nakładów finansowych.
Przykładem mogą być przeglądy butli, czy akcyza.
Aktualnie komuś zbyt bardzo zależy aby CNG nie rozwijało się lub nawet cofnąć jego rozwój.
Aktualnie skutecznie to wychodzi:
- wysoka cena, akcyza
- co 3 lata przegląd butli
- stacje są zamykane i nic nowego się nie otwiera
- żadnych przywilejów (parkingi, pasy, itp)
- nie ma gdzie tankować, podróż staje się uciążliwa i jeżeli chcemy podróżować na CNG to niestety ale tracimy czas na zjechanie z trasy na stacje lub w ogóle planujemy trasę inaczej
Jeszcze kilka lat w tym kierunku i osiągniemy stan zerowy.
Zastanawiam się tylko jak w jaki sposób fundacje wspierające CNG, są wstanie przekonać "Kowalskiego" do jeżdżenia na CNG, jakich argumentów używają?
Dyrektywy UE są przestrzegane jeżeli pasują władzy lub są omijane jeżeli wymagają od niej jakiegoś zaangażowania lub wymaga to nakładów finansowych.
Przykładem mogą być przeglądy butli, czy akcyza.
Aktualnie komuś zbyt bardzo zależy aby CNG nie rozwijało się lub nawet cofnąć jego rozwój.
Aktualnie skutecznie to wychodzi:
- wysoka cena, akcyza
- co 3 lata przegląd butli
- stacje są zamykane i nic nowego się nie otwiera
- żadnych przywilejów (parkingi, pasy, itp)
- nie ma gdzie tankować, podróż staje się uciążliwa i jeżeli chcemy podróżować na CNG to niestety ale tracimy czas na zjechanie z trasy na stacje lub w ogóle planujemy trasę inaczej
Jeszcze kilka lat w tym kierunku i osiągniemy stan zerowy.
Zastanawiam się tylko jak w jaki sposób fundacje wspierające CNG, są wstanie przekonać "Kowalskiego" do jeżdżenia na CNG, jakich argumentów używają?
-
tigercng
- Moderator
Nic dodać nic ująćkgrzanka pisze:Dyrektywy UE są przestrzegane jeżeli pasują władzy lub są omijane jeżeli wymagają od niej jakiegoś zaangażowania lub wymaga to nakładów finansowych.
Wcale nie próbują przekonać "Kowalskiego". Skupiają się na biznesie korzystającym z dostawczaków jeżdżących wokoło komina (piekarnie, hurtownie, zaopatrzenie, transport medyczny) i na komunikacji miejskiej z naciskiem na budowę własnej stacji CNG.kgrzanka pisze:w jaki sposób fundacje wspierające CNG, są wstanie przekonać "Kowalskiego" do jeżdżenia na CNG, jakich argumentów używają?
Taki transport nie ma alternatywy w postaci gazu płynnego.
Pozdrawiam