OC a wyrejestrowanie (kasacja) pojazdu

Miejsce, gdzie piszemy własne przemyślenia, ciekawostki, pomysły, prośby, użyteczne linki, itd.
Awatar użytkownika
supermajku
CNG car: swift 4x4 mk2 lpg

OC a wyrejestrowanie (kasacja) pojazdu

Post autor: supermajku »

Mała przestroga. Mianowicie miałem auto- jedno z wielu, które się skończyło. Postanowiłem je legalnie normalnie zutylizować- oddałem je do stacji demontażu pojazdów, zabrali zapłacili. wszystko ok. a było to dzień przed końcem OC. Myśląc że to jest jak ze sprzedażą auta nic nie będę musiał płacić. Prawo mówi że należy to zgłosić w ciągu 30 dni...
termin mijał 6.08 a ja to zgłosiłem 24.08. auto było nie przerejestrowane więc musiałem poczekać na decyzje o wyrejestrowaniu, która przyszła pocztą. gdy przyszła zgłosiłem to do Allianza i TU się zaczęło. okazuje się że muszę zapłacić za okres tego 1,5 miesiąca mimo że auto było przekazane do stacji demontażu!! TO ABSURD, gdym zgłosił w 30 dniach było by ok.
Dodam jeszcze, że w przypadkach sprzedaży przeważnie zgłaszałem z opóźnieniem i jest wszystko OK.

Zastanawiające jest to co by było gdyby w okresie od kasacji do wyrejestrowania zgłoszono szkodę z tyt. OC? HAHAHA
Lepiej zredukować, niż później żałować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje i wiadomości ogólne”