Cena CNG

Miejsce, gdzie piszemy własne przemyślenia, ciekawostki, pomysły, prośby, użyteczne linki, itd.
EVGA
CNG car: Touran EcoFuel

Re: AKCYZA a CNG

Post autor: EVGA »

Ja dzwoniłem do PGNiG aby uzyskać informację o tej podwyżce i oczywiście jak to w naszym wspaniałym kraju nikt o niczym nie wie , nikt nie zna przyczyny na stacji w Krakowie również nie są w stanie wyjaśnić tej podwyżki choć obok jest PGNiG

Najgorsze jest to że jak benzyna zacznie drożeć co wcześniej czy później nastąpi to cenę gazu też będą podnosić.

Jedynie co możemy zrobić to złożyć skargę do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów na monopolistę PGNiG o nadużyciu pozycji dominującej na rynku sprzedaży gazu gdyż tak drastyczna podwyżka ceny bez wyraźnej przyczyny ekonomicznej jest niedozwolona przez monopolistę.
Jarek1
CNG car: Opel Zafira B 1,6 CNG 2009r

Post autor: Jarek1 »

Można też zainteresować tematem Ministerstwo Środowiska oraz w Ministerstwie Gospodarki jest Departament Ropy i Gazu. Wszystkie te instytucje mają 30 dni na odpowiedź, więc coś muszą napisać w odpowiedzi.
ventillo
CNG car: CADDY MAXI 2.0 EcoFuel

Post autor: ventillo »

Słuchajcie nas jest za mało żeby cokolwiek wywalczyć. Po prostu ujebali CNG i tyle. Pogódźcie się z tym. Współczuję PKA Gdynia które właśnie zakupiło 15 nowych Manów na CNG i ma już chyba 30 autobusów.
Jarek1

Re: Cena CNG - SZOK

Dlatego ja czekam do legalizacji butli. To co mam przeznazyć na legalizację, w połowie sfinansuje mi instalację LPG. Może uda mi się do tego sprzedać instalację CNG? Miesięcznoe robię ok. 3500 km. więc reszta kosztów zwróci się w bliskim okresie. Później będzie też o wiele łatwiej sprzedać samochód.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Re: Cena CNG

Post autor: tigercng »

Ponieważ dyskusja nie ma związku z akcyzą, przenoszę do osobnego wątku.
Jarek1 pisze:Czy naprawdę nic z tym monopolem nie można zrobić?
Można, ale to wymaga czasu i politycznej woli. Jak wygląda "polityczna wola" można sprawdzić w TV.

Poza tym takie organizacje mające swoje korzenie jeszcze w poprzednim systemie są dość specyficzne. Zmieniły się tylko od zewnątrz, od strony fasady. Wystarczy przekroczyć nowoczesne systemy kontroli dostępu, a znajdziecie się w epoce Gomółki i Gierka. W szczególności dotyczy to owego stosunku do Klienta (tego przez duże "K"). Pojęcie Klienta jest tam praktycznie nieznane, za to petent przeszkadzający w pracy kręci się wszędzie :twisted:
W PGNiGu nie ma tradycji szacunku dla Klienta. Pojęcie właściwej komunikacji z Klientem też jest obce. Można było wydać komunikat prasowy, jakoś się wytłumaczyć. Ale po co? Lepiej pokazać, jak bardzo petenta ma się w dupie.
Tam nikt się nie przejmuje społecznym odbiorem własnych decyzji biznesowych. W rezultacie notowania w opinii publicznej spadają, spadają i nadal będą spadać. O firmie pisze się coraz gorzej, może w końcu przeczytają o tym politycy i pojawi się ta "polityczna wola" do zmian.
Jarek1 pisze:Czy nikt u nas w Polsce nie odpowiada za rozwój CNG?
O właśnie, trafiłeś w sedno. Jedynym "odpowiedzialnym" podmiotem wydaje mi się portal cng.auto.pl :mrgreen:
pawel1812 pisze:Z demontażem CNG warto się wstrzymać i nie podejmować pochopnych decyzji. Cięcie fabrycznych instalacji, robienie dziur itp. Nie wspominam już o tym, że psujemy fabryczną instalację przewidzianą przez konstruktora do danego samochodu, a montujemy instalację nieraz dobraną przez majstra samozwańca tylko dlatego, że majster najlepiej na niej zarobi...
Poza tym kto wie, czy cena za parę miesięcy się nie zmieni, a CNG już się nie zamontuje.
Paweł dobrze pisze, różnica w cenie żadna, a jak pomyślę o zabawie w LPG i wizytach u gazownika co kilka miesięcy na "regulację" instalacji, wymianę filtrów, czyszczenie wtryskiwaczy, do tego odpalanie i nagrzewanie na benzynie, to podziękuję. No i ta dziurka w zderzaku :shock:

Pozdrawiam
Jarek1

tigercng pisze: O firmie pisze się coraz gorzej, może w końcu przeczytają o tym politycy i pojawi się ta "polityczna wola" do zmian.
Nie ma takiej opcji. Dopóki użytkownicy nie zaczną pisać do podległych im Urzędów to politycy sami z siebie nie będą interweniować. Przeczytać przeczytają, ale puszczą to mimo uszu. Jeżeli zaczniemy pisać do "ich" Urzędów będą musieli nam odpowiedzieć a bynajmniej chociaż skierować do właściwej Instytucji.
Dlatego proponuję, abyśmy jako portal spróbowali coś zadziałać.
Inaczej możemy się tylko przyglądać niszczeniu nas :-(
darek.s

Post autor: darek.s »

Dzisiaj właśnie zatankowałem i też przeżyłem szok. No ale żyjemy w kraju Zulu Gula :cry:
Astra Caravan CNG 2004
Ignacy
CNG car: Caddy 2008

Post autor: Ignacy »

a ja spokojnie poczekam dziwi mnie jednak milczenie administratora!!!!
Po co jest ten portal i fundacja podobno dla rozwoju CNG w Polsce!!! a tu żadnych informacji ani protestów.
No cóz co sie dziwic monopoliscie Pgning jak widzi,że widzi ze nikogo nie interesuje co sie dzieje na tym rynku.
No cóż fajnie jest sie dobrze p;owdiesic ale nadstawiac sie i cos robic to juz nie interes naszych chociaz nie wiem czy naszych administratorów.
Ja przejechałem juz bezawaryjnie 200tys na CNG dam sobie rade.
Pozdrawiam
Ignacy
Multipla 2006
damajek

Post autor: damajek »

No to super. Auto będzie czekało na lepsze czasy. Przecież to są już jaja.
Jak można...
Brak mi słów. Chyba pojadę i sprawdzę czy faktycznie jest taka cena.
Jakbyśmy byli bardziej liczną grupą użytkowników to już dawno powinniśmy wyjść i protestować. Ja nie widzę uzasadnienia takiej zmiany, chyba że cena ropy ma w ciągu 2 - 3 dni wrócić do starych cen sprzed dumpingowych, a nasze kochane PGNIG już o tym wie.
pawel1812
CNG car: Multipla Bipower 1.6 16V 2000r
Kontakt:

Post autor: pawel1812 »

Sensu kupowania auta na CNG już nie ma, chyba, że ktoś ma gaz na lewo.
Natomiast demontaż działającego dobrze CNG też nie ma sensu. Przegląd trzech butli w Krakowie ("próba ciśnieniowa") to koszt 750 zł. Rewizja zewnętrzna 350 zł. Montaż LPG - ponad 2.000 zł. CNG zazwyczaj chodzi dobrze. LPG jak będzie chodzić - tego nikt nie wie. Potną wiązki i zdewastują samochód, szpetne dziury porobią.
LPG auto spali więcej. Zwolennicy złomowania instalacji - policzcie sobie, ile zyskacie i po ilu tysiącach km.

PGNiG dobrze obliczyło, że jest to poziom cen, przy którym dużo ludzi CNG nie zlikwiduje. Gdyby chcieli - daliby po 5zł/m3 i mogliby wszystkie stacje zamknąć. Są monopolistą, więc mogliby dać i po 10zł/m3.
Ciekaw jestem, kto jest właścicielem PGNiG, jeśli Skarb Państwa, to może do posłów prośby napisać o zainteresowanie tematem.

Za kilka miesięcy ceny mogą się całkiem zmienić i zamontujecie wtedy CNG spowrotem?
Jarek1

Mnie również dziwi milczenie Administratorów a w tym Pana Bartosza, Prezesa Fundacji Green Fuel. Panowie, przecież my głównie na Wasze wsparcie liczymy.

pawel1812 pisze: Za kilka miesięcy ceny mogą się całkiem zmienić i zamontujecie wtedy CNG spowrotem?
Myślę, że nie będzie konieczności skoro zostaniemy przy rozliczeniu 80% do ceny ropy.

pawel1812, poddać zawsze się zdążymy.
piotr_poznan1
CNG car: Touran 2,0 '07

Post autor: piotr_poznan1 »

wszystko się rozbija o te cholerne sprężanie do wysokiego ciśnienia
aż dziw, że w Polsce jeszcze nikt nie wpadł na pomysł produkcji małych i tanich sprężarek

oferta na ebay
http://www.ebay.pl/itm/Kompresor-FuelMa ... 564063d8f9,
z używkami za 6000 zł podejrzana, chociaż gdybym znalazł z 2-4 udziałowców (Poznań) z chęcią utopiłbym część kasy i tankował gaz bezpośrednio z sieci za 1,80 zł

jak są chętni z Poznania na cząstkową inwestycję, proszę o kontakt
z przyjemnością przestanę tankować za 3,40
Piotr
796 067 909
pawel1812
CNG car: Multipla Bipower 1.6 16V 2000r
Kontakt:

Post autor: pawel1812 »

Policzcie koszty utrzymania takiej sprężarki, czy sami naprawicie, wiecie ile serwisy zdzierają. Sprężarka ma sens tylko gdy jeździ się bardzo dużo lub ma gaz na lewo. Chętnie wymienię poglądy z tymi, którzy mają fabryczną sprężarkę, serwisują ją, płacą za gaz, używają jedno auto i uważają, że gra warta świeczki.

Kompresor z aukcji to złom, do którego nie ma części. Pomijam już to, że 3.4m3/h to on osiągnie przy pierwszych metrach tłoczonych do pustych butli.
Chętnie bym zrobił kompresor CNG z kompresora powietrza typu Gera 10m3/h, wbrew filmikom, które tego zakazują, ale więcej zarobię pracując w tym czasie zawodowo, niż zaoszczędzę na paliwie budując w tym czasie kompresor, mimo ambitnych planów tak podpowiadają niestety proste obliczenia.

jarek1, ja się nie poddaję, mam dwie Multiple, butle CNG na zapas, masę części, narzędzia specjalne, także nie planuję CNG likwidować w dającej się przewidzieć przyszłości. Jeśli PKM Gdynia zlikwiduje CNG, to ja pewnie też.
BIGMARIO
CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.

Post autor: BIGMARIO »

Pawle1812 Przedsiębiorstwa Komunikacji Miejskiej będą rozwijać CNG , mimo podniesionej ceny bo jest to duża alternatywa dla ON , a UE promuje Ekologiczny transport. W tym roku Gdynia i Częstochowa będą miały nowe Hybrydy na CNG ale również MPK Tychy w tym roku dostanie 30 nowych Autobusów na CNG w tym 11 , MANow 18 metrowych :D
Ja jestem również przekonany że jest potrzebny nowy konkurent dla PGNiG by inwestować w budowę stascji CNG i kupować gaz po cenach rynkowych , z giełdy TGE czy z Niemiec .
Jak będą nowi operatorzy CNG , stacje tankowania to będzie również walka o cenę gazu CNG :lol:
MARIO72
Obrazek
Jarek1

Tylko co zrobić, aby zachęcić nowych inwestorów do inwestowania na naszym rynku?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje i wiadomości ogólne”