Cena CNG
-
energy
- CNG car: VW TOURAN 2.0 ECOFUEL CNG
Re: AKCYZA a CNG
Dzisiaj przeżyłem szok na stacji, myślałem że pomylili pierwszą cyfrę, ale niestety nie.
Szukałem informacji w sieci na temat zmiany parytetu CNG do ON ale nie znalazłem, jestem ciekaw czy jest możliwość tak sobie strzelania ceną gazu jeśli był ustalony parytet który nie został zmieniony lub nie został podany do wiadomości iż nie obowiązuje?
Jeśli cena ta ma wynosić 80% ON to szukam kupca na swojego czarnucha i czas przesiąść się na ON.
Wątpię aby stacji przybywało jak samochodów będzie ubywało, to jest chyba nie obrażając nikogo infantylne myślenie.
Szukałem informacji w sieci na temat zmiany parytetu CNG do ON ale nie znalazłem, jestem ciekaw czy jest możliwość tak sobie strzelania ceną gazu jeśli był ustalony parytet który nie został zmieniony lub nie został podany do wiadomości iż nie obowiązuje?
Jeśli cena ta ma wynosić 80% ON to szukam kupca na swojego czarnucha i czas przesiąść się na ON.
Wątpię aby stacji przybywało jak samochodów będzie ubywało, to jest chyba nie obrażając nikogo infantylne myślenie.
-
BIGMARIO
- CNG car: OPEL ZAFIRA A 1.6 CNG 2004 R.
Po prostu brakuje zdrowej konkurencji by była firma która zacznie gaz kupować na wolnym rynku , na giełdach na zachodzie , a Ja będę czekał takiej chwili jak Gazprom by wszedł na Polski rynek i zaczol budować stacje CNG i był konkurentem PGNiG 
-
energy
tylko dla kogo on będzie budował jak większość do tego czasu zdąży się pozbyć balastu 
-
Jarek1
- CNG car: Opel Zafira B 1,6 CNG 2009r
No tak, ale Polskie prawo zabrania chyba praktyk monopolistycznych?
Słuchajcie nie walczcie o to całe CNG ludzie nie macie ważniejszych spraw w życiu ? Po co się denerować. Sprzedajcie auto i tyle. Ja tak zrobię na wiosnę. To jest pewne. Teraz kopcącym dieslem jest już taniej. No i można hot doga na stacji kupić w przeciwieństwie do stacji CNG.
Wyluzujcie.
Wyluzujcie.
-
energy
Ja po dzisiejszym dniu przestałem mieć złudzenia w stosunku do tego gazu, lepiej już nie będzie.
Szkoda mi mojego czarnucha, ale sprzedam w całości lub na części bliżej lata.
Szerokości.
Szkoda mi mojego czarnucha, ale sprzedam w całości lub na części bliżej lata.
Szerokości.
Jestem tego samego zdania. Ta otoczka spraw za dużo już kosztuje, kiedyś była ona rekompensowana przez cenę paliwa a teraz paliwo stało się balastem.ventillo pisze:Słuchajcie nie walczcie o to całe CNG ludzie nie macie ważniejszych spraw w życiu ? Po co się denerować. Sprzedajcie auto i tyle. Ja tak zrobię na wiosnę. To jest pewne. Teraz kopcącym dieslem jest już taniej. No i można hot doga na stacji kupić w przeciwieństwie do stacji CNG.
Wyluzujcie.
już nie długo:
- koniec jechania specjalnie na stację i planowania trasy - zawsze to kilka PLN w miesiącu więcej
- koniec pilnowania godzin otwarcia - mniej problemów na głowie
- w końcu stacje będą dla mnie a nie ja dla stacji
Tylko kto kupi nasze samochody jak wszyscy zechcą je sprzedać.
-
pawel1812
- CNG car: Multipla Bipower 1.6 16V 2000r
- Kontakt:
Re: Cena CNG - SZOK
Ludzie będą złomować CNG - na dzień dzisiejszy jest to jedyne słuszne rozwiązanie. Na dzień dzisiejszy do CNG w stosunku do LPG trzeba DOPŁACAĆ. Po co kupować auto, z którym jest więcej problemów z serwisem, dozorem, brakiem CPNu na droższe paliwo niż LPG?
Chyba komuś z PGNiG chęć zysku i pieniądze przewróciły w głowie. Przy takich cenach za kilka lat CNG nie będzie. Zamykanie stacji, teraz ceny z innej rzeczywistości, brak remontów i przeglądów kompresorów, nawet na dużych stacjach. Ciekawe czemu od razu 10zł za m3 nie ustalili?
Za jakiś czas ZKM będzie miało problem, co z autobusami na CNG zrobić?
Przydałby się link do tej wypowiedzi, dlaczego jest taka cena.
Chyba komuś z PGNiG chęć zysku i pieniądze przewróciły w głowie. Przy takich cenach za kilka lat CNG nie będzie. Zamykanie stacji, teraz ceny z innej rzeczywistości, brak remontów i przeglądów kompresorów, nawet na dużych stacjach. Ciekawe czemu od razu 10zł za m3 nie ustalili?
Za jakiś czas ZKM będzie miało problem, co z autobusami na CNG zrobić?
Przydałby się link do tej wypowiedzi, dlaczego jest taka cena.
-
MateuszC
- CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG
a ja do końca stycznia miałem zamiar zrobić przegląd butli, ale chyba tą instalację po prostu usunę bo i samochód się sypie.
-
Wieszczu
- CNG car: Ford Focus C-Max "Fun" 2.0 CNG 2006 r.
Myślałem, że mnie jasny szlag trafi przy dystrybutorze dziś,
Za 1,5 roku ma mnie czekać przegląd ciśnieniowy butli i nie doczeka.
(1.500,00 zł w okolicy)
To jest jakiś horror, w Poznaniu po drugiej stronie Głogowskiej
jest Auchan z ceną po 4,23 za PB 95.
Przy cenie 3,41 gazu oraz dodatkowych kosztach z tym związanych
nie opłaca się to paliwo absolutnie.
Ktoś z użytkowników potrafi mi wskazać w Wielkopolsce uczciwy
serwis który przerobi mi instalację na zasilaną LPG ?
Przy okazji odzyskam miejsce w bagażniku.
Za 1,5 roku ma mnie czekać przegląd ciśnieniowy butli i nie doczeka.
(1.500,00 zł w okolicy)
To jest jakiś horror, w Poznaniu po drugiej stronie Głogowskiej
jest Auchan z ceną po 4,23 za PB 95.
Przy cenie 3,41 gazu oraz dodatkowych kosztach z tym związanych
nie opłaca się to paliwo absolutnie.
Ktoś z użytkowników potrafi mi wskazać w Wielkopolsce uczciwy
serwis który przerobi mi instalację na zasilaną LPG ?
Przy okazji odzyskam miejsce w bagażniku.
-
pawel1812
- CNG car: Multipla Bipower 1.6 16V 2000r
- Kontakt:
Z demontażem CNG warto się wstrzymać i nie podejmować pochopnych decyzji. Montaż LPG to ok 2000 zł. Cięcie fabrycznych instalacji, robienie dziur itp.
Spalanie LPG to 10 w Multipli, po montażu LPG ta sama Multipla spali 14.
14*2.4 za LPG daje 33,9zł
10*3.41 daje 34,1 zł
Co w praktyce oznacza, że zastępując CNG LPG zaoszczędzimy 0.2 zł/100 km. Tak więc inwestycja w zmianę zwróci nam się po 1.000.000 km.
Nie wspominam już o tym, że psujemy fabryczną instalację przewidzianą przez konstruktora do danego samochodu, a montujemy instalację nieraz dobraną przez majstra samozwańca tylko dlatego, że majster najlepiej na niej zarobi...
Poza tym kto wie, czy cena za parę miesięcy się nie zmieni, a CNG już się nie zamontuje.
Spalanie LPG to 10 w Multipli, po montażu LPG ta sama Multipla spali 14.
14*2.4 za LPG daje 33,9zł
10*3.41 daje 34,1 zł
Co w praktyce oznacza, że zastępując CNG LPG zaoszczędzimy 0.2 zł/100 km. Tak więc inwestycja w zmianę zwróci nam się po 1.000.000 km.
Nie wspominam już o tym, że psujemy fabryczną instalację przewidzianą przez konstruktora do danego samochodu, a montujemy instalację nieraz dobraną przez majstra samozwańca tylko dlatego, że majster najlepiej na niej zarobi...
Poza tym kto wie, czy cena za parę miesięcy się nie zmieni, a CNG już się nie zamontuje.
-
Jarek1
Czy ktoś próbował interweniować w PGNiG? Podobno na stację w Warszawie powpływały jakieś protesty, ale tam nawet nie wiedzą gdzie je przekazać. Więc słanie tam nie ma najmniejszego sensu.
Zarządcy forum, działający prężnie na rynku CNG, wiecie zapewne gdzie uderzyć z tematem. Może chociaż Wy spróbujecie pomóc?
Zarządcy forum, działający prężnie na rynku CNG, wiecie zapewne gdzie uderzyć z tematem. Może chociaż Wy spróbujecie pomóc?
-
dimi
- CNG car: Opel Zafira A 1.6CNG i z18xep
Na razie cisza...
Ja myśle że musimy odświeżyć temat przerobienia naszych pojazdów na LPG, kiedys sie z takim tematem spotkałem, dotyczącym Opla Zafira
Ja myśle że musimy odświeżyć temat przerobienia naszych pojazdów na LPG, kiedys sie z takim tematem spotkałem, dotyczącym Opla Zafira
-
dimi
- CNG car: Opel Zafira A 1.6CNG i z18xep
Na razie cisza...
-
Jarek1
Czy w Krakowie na dwóch stacjach macie taką cenę?
Co do przerabiania na LPG, to przed następną legalizacją butli napewno to uczynię! Moja krótka przygoda z CNG właśnie dobiega końca. Ja na tej nagłej podwyżce jestem miesięcznie ok. 300 zł do tyłu, więc zmiana instalacji szybko mi się zwróci. A jeśli chodzi o emisję spalin, to skoro rządzącym w kraju nie zależy na tym, to mi tym bardziej!
Co do przerabiania na LPG, to przed następną legalizacją butli napewno to uczynię! Moja krótka przygoda z CNG właśnie dobiega końca. Ja na tej nagłej podwyżce jestem miesięcznie ok. 300 zł do tyłu, więc zmiana instalacji szybko mi się zwróci. A jeśli chodzi o emisję spalin, to skoro rządzącym w kraju nie zależy na tym, to mi tym bardziej!