Gdzie zrobić dozór techniczny?

Problemy techniczne i pytania związane z eksploatacją samochodów
Tomek-Tomek
CNG car: Zafira CNG 1.6 .04r

Gdzie zrobić dozór techniczny?

Post autor: Tomek-Tomek »

Kto już robił ? gdzieś na POMORZU ?

Macie adresy? SPRAWDZONE tylko.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Re: Gdzie zrobić dozór techniczny?

Post autor: tigercng »

Najlepiej doradzi Ci pawel1812 z Gdyni. Napisz PW do niego.
Tomek-Tomek

tigercng pisze:Najlepiej doradzi Ci pawel1812 z Gdyni. Napisz PW do niego.

Dzieki Tigercng

Zalatwiam na miejscu jak sie nie uda to napisze do Pawla.
Tomek-Tomek

WITAM>

Niestety na miejscu zadnych szans, nawet trzy lata temu gdy komis mi robil (zalatwial na wlasna reke), to dzis ze sie przepisy zmienily. Trzeba probe wodna zrobic tak mi oznajmiono. Kazda butle rozkręcić (nie ufam takim praktykom) zaraz bedzie gdzies nieszczelne, a to 1000 problemow sie zacznie. Orginalnie skrecone to tak niech zostanie, zaraz cos pourywają.

Mysle ze kazdy kto ma samochod na cng robil gdzies dozur techniczny lub bedzie musial zrobic. Ja juz musze zrobic to w najbliższym czasie.

Odezwijcie sie.
Thiparract

Post autor: Thiparract »

Tomek-Tomek pisze:WITAM>

Niestety na miejscu zadnych szans, nawet trzy lata temu gdy komis mi robil (zalatwial na wlasna reke), to dzis ze sie przepisy zmienily. Trzeba probe wodna zrobic tak mi oznajmiono. Kazda butle rozkręcić części samochodowe poznań (nie ufam takim praktykom) zaraz bedzie gdzies nieszczelne, a to 1000 problemow sie zacznie. Orginalnie skrecone to tak niech zostanie, zaraz cos pourywają.

Mysle ze kazdy kto ma samochod na cng robil gdzies dozur techniczny lub bedzie musial zrobic. Ja juz musze zrobic to w najbliższym czasie.

Odezwijcie sie.
Niestety,ale czeka Cię wycieczka do Sopotu - tu masz adres Al. Niepodległości 705/707, 81-853 Sopot
W okolicach Ustki nie spotkałem nikogo,kto by się mógł podjąć dozoru:/
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Tomek-Tomek pisze:Kazda butle rozkręcić (nie ufam takim praktykom) zaraz bedzie gdzies nieszczelne, a to 1000 problemow sie zacznie. Orginalnie skrecone to tak niech zostanie, zaraz cos pourywają.
Twoje obawy są całkowicie słuszne. Większość aut ma po takiej "próbie" kłopoty ze szczelnością połączeń lub uszkodzonymi zaworami. Fabryczna technologia napraw nie przewiduje jakiegokolwiek demontażu pojedynczych butli. Wymienia się całe podzespoły po dwie butle razem z osprzętem na nowe.
Samochód jako całość, łącznie ze zbiornikami ciśnieniowymi, ma homologację. Demontaż elementów związanych z bezpieczeństwem użytkownika, a takimi są zbiorniki CNG, niezgodnie z fabryczną technologią napraw powoduje utratę homologacji i zdejmuje odpowiedzialność z producenta samochodu.

Ostrzegam z pełną świadomością, że auto po takiej polskiej "próbie ciśnieniowej" jest bardziej niebezpieczne, niż przed próbą. Te przepisy to największa głupota jaką można było zrobić z punktu widzenia bezpieczeństwa użytkownika. Ktoś wylał dziecko z kąpielą tylko po to, aby zapewnić TDT dodatkowe dochody. Na zmianę możemy liczyć dopiero po jakimś poważnym wypadku z ofiarami, niestety. :evil:
Tomek-Tomek

Witam

MYŚLĘ że każde tankowanie to jest próba ciśnieniowa.

Jak to przeskoczyć?

AUTO ŁOMIANKI ROBIĄ COŚ TAKIEGO?> Im BYM ZAUFAŁ.
KOMU MOGE jeszcze ZAUFAC? MACIE COS SPRAWDZONEGO nawet do NIEMIEC bym pojechal ?
PONOC W JAMNIE KOLO KOSZALINA TEZ TO ROBIA.

POZDRAWIAM
Tomek-Tomek

Witam WAS Wszystkich.

Zrobiłem dozór techniczny.

Zrobiłem próbę ciśnieniową w Warszawie ul. Modlińska 264a . Koszt 1320zł. Byłem umówiony 19.09.2014r. na godzinę 8. O 16 odbiór samochodu. Same butle mają ważność do 2024r. Niestety za trzy lata muszę zrobić próbę szczelności i rewizje zewnętrzną. Pytam wszyscy macie tak samo jak ja. Fajne auto ale zastanawiam się o sprzedaży. Mam wszystko wymienione, tak dbam o te auto. Coś puknie, coś skrzypnie to jadę diagnozuje i wymieniam. Założyłem nawet zeszyt wszystkich remontów z pieczątką zakładu naprawczego co robił.

ZAFIRA 04, 1.6 CNG/PB przebieg 235000. Kupiłem trzy lata temu jak miał 164000.W samochodzie zero papierosa nawet jak kupiłem. Dbam o rozrząd, wymianę od wymiany oleju co 10000. CHCE SPRZEDAĆ :(
1wiatr
CNG car: Zafira CNG

Post autor: 1wiatr »

Witam.
Jako że czeka mnie w najbliższym czasie badanie ciśnieniowe butli zainteresowany jestem tym tematem. Czy możesz coś bliżej powiedzieć o sposobie badania? Chodzi o to czy należy wyczerpać cały gaz z buli i podjechać z pustymi, czy butle są demontowane od auta i na powrót montowane, czy próba jest wykonywana wodą pod ciśnieniem, no i czy można być obecnym przy aucie podczas prac - czy standardowo czyli zostaw kluczyki i przyjdź o umówionej godzinie. :roll:
pawel1812
CNG car: Multipla Bipower 1.6 16V 2000r
Kontakt:

Post autor: pawel1812 »

Aktualnie w Krakowie odstawia się samochód w poniedziałek, a odbiera w czwartek rano.
Tomek-Tomek

1wiatr pisze:Witam.
Jako że czeka mnie w najbliższym czasie badanie ciśnieniowe butli zainteresowany jestem tym tematem. Czy możesz coś bliżej powiedzieć o sposobie badania? Chodzi o to czy należy wyczerpać cały gaz z buli i podjechać z pustymi, czy butle są demontowane od auta i na powrót montowane, czy próba jest wykonywana wodą pod ciśnieniem, no i czy można być obecnym przy aucie podczas prac - czy standardowo czyli zostaw kluczyki i przyjdź o umówionej godzinie. :roll:
WITAM MYŚLĘ ZE ZDĄŻYŁEM ?

Musisz być na umówioną godzinę i dzień ja się umawiałem dzwoniąc. Byłem przed czasem. Czekałem do 8 wcześniej nawet nie mysl ze ktos Cie wpusci. Zostawiasz kluczyk auto i na 16.30 odbior. Czy można zostać naprawde ciezko powiedziec nie pytalem. I tak naprawde watpie ze byly odkrecane butle. Mowili ze maja byc puste mialem rezerwe na gazie. Tak sie stalo bo pompa przed wyjazdem mi poszla paliwa. Gaz i tylko gaz. Słupsk tankowanie. Gdynia Chwaszczynska 169 PKM. Warszawa rezerwa. PO DOZORZE TANKOWANIE WARSZAWA PRADZYNSKIEGO taryfiarz mnie zacholowac bo gaz po 15 km sie skonczyl. Koniec sierodka mocy, a wlew paliwa pełny PB i ból awaria. A do domu daleko. I znowu z Warszawy do Gdyni musisz byc najlepiej albo o 23 albo po godzinie 1 w nocy, bo tankuja autobusy i czekaj turysto nikt tam Cię nie zrozumie ze do domu jedziesz. Tankowanie i dom cala moc KONIEC USTKA. I TYLE KASY

POZDRAWIAM
kgrzanka
CNG car: Zafira A

Post autor: kgrzanka »

To gdzie Tomku robiłeś ten przegląd?
Czy ktoś wie gdzie bez kłopotów i psucia czegokolwiek w aucie, można zrobić próbę ciśnieniową?
Ktoś robił? Auto dalej dobrze jeździ? Nic się nie ulatnia?
MateuszC
CNG car: Opel Zafira 1.6 CNG

Post autor: MateuszC »

Robiłem w zeszłym roku w styczniu próbę ciśnieniową w Warszawie w AmpService na Minerskiej. Samochód podstawiłem o 7 a o 16 był już gotowy (w innych serwisach mówili, że to będzie trwało kilka dni albo, że trzeba im dostarczyć same butle). Ogólnie wszystko OK. pomimo tego, że panowie powiedzieli, że będą musieli wszystko rozkręcić i posprawdzać...
kgrzanka

Dzięki za informację.
W Krakowie powiedzieli mi, że auto musi zostać na prawie cały tydzień.
Czy są jeszcze inne warsztaty gdzie zrobią próbę ciśnieniowa w jeden dzień?
kgrzanka

MateuszC pisze:Robiłem w zeszłym roku w styczniu próbę ciśnieniową w Warszawie w AmpService na Minerskiej. Samochód podstawiłem o 7 a o 16 był już gotowy (w innych serwisach mówili, że to będzie trwało kilka dni albo, że trzeba im dostarczyć same butle). Ogólnie wszystko OK. pomimo tego, że panowie powiedzieli, że będą musieli wszystko rozkręcić i posprawdzać...
I jak się auto sprawuje po takim zabiegu? Nic nie trzeba było naprawiać?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy w użytkowaniu CNG”