Tankowanie na włoskim zaworze

Problemy techniczne i pytania związane z eksploatacją samochodów
p4n

Tankowanie na włoskim zaworze

Post autor: p4n »

Witam, jestem nowy na tym forum i na wstępie chciałbym wszystkich przywitać :), kupiłem niedawno VW polo 1.4 16V z instalacją CNG, auto jest sprowadzone z Włoch i ma włoski zawór tankowania (tak powiedziała mi pani na stacji w Tychach) nie mogę niestety zatankować tam gazu a do nich z Gliwic mam najbliżej, czy orientujecie się gdzie można tankować z takim włoskim zaworem (podobno w wawie mają swoje końcówki), jeśli nie, to gdzie można kupić taką przejściówkę najtaniej i najlepiej wysyłkowo.

P.S jeżeli temat kwalifikuje się do usunięcia / przeniesienia to proszę moderatorów o zrobienie tego.

Pozdrawiam, Łukasz
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Witamy na forum :)

Temat ten był już poruszany. Polecam opcję "Szukaj" i podanie hasła "przejściówka".
Oprócz podanego w jednym wątku adresu w Rzeszowie, przejściówka powinna być też dostępna w Czakramie w Tarnowie. Montaż jest bardzo łatwy, bo na istniejące złącze włoskie nakręcasz na stałe tę przejściówkę.

BTW, jak poradziłeś sobie z załatwieniem dopuszenia TDT na butle ?
Jak nie chcesz na forum, to wyślij PW.

Pozdrawiam
p4n

Widziałem ten topic ale chcialem dopytać odnosnie sklepów internetowych itp. , auto ktore kupilem juz bylo zarejestrowane na cng. bo kupilem teraz na dniach a w kraju bylo od marca br.
tigercng
Moderator

Zajrzyj do sklepu internetowego Elpigaz: www.shopgaz.pl i znajdź tam Produkty => CNG => Zawory oraz złacza napełniania (...) => "Złącze napełniania CNG typ NGV1-P30 1/2 GAS EMM7422". Wygląda na to, co potrzebujesz, ale to już sam musisz tam zadzwonić i się upewnić.

Sam nie korzystałem z usług tego sklepu, więc proszę nie potraktować mojej odpowiedzi jako rekomendacji moderatora :D

BTW, pytałem z ciekawości o protokół TDT dopuszczający butle do użytkowania, a nie o wpis w DR. Jak nie chcesz odpowiadać, nie musisz.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr gru 31, 2008 11:59 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
p4n

W sumie przyznam się że nie wiem o co chodzi, auto kupowane jest od znajomego mechanika i prawdopodobnie on załatwiał ten wpis TDT, chociaż nie wiem dokładnie, dopiero przed weekendem będę mieć czas zajrzeć w papiery. Aha z tego co czytam forum widzę, że jesteś obyty w temacie, nie orientujesz się czy jest możliwe żeby na pełnych dwóch butlach (niestety nie wiem jaka pojemność) moje polo zrobiło 400-450 km? Proszę o odpowiedź poglądową, niestety słabo znam się na samochodach a jedynie na komputerach :)

P.S dzieki za adres sklepu, zadzwonie do czekrama tez i pogadam o wysyłce ewentualnej.

Udało mi się dzisiaj zatankować, dla wszystkich zainteresowanych przejściówkę kupiłem w mysłowicach na ulicy gagarina 14 jest to oddział firmy czekram, zapłaciłem za nią 108 pln
tigercng
Moderator

Pojemność butli w litrach jest wybita na samych butlach, od strony zaworu.
Pojemności powinny być też podane na takiej zalaminowanej niebiesko-zielonej karteczce przyczepionej w komorze silnika.
Załóżmy optymistycznie, że masz dwie butle po 60L (razem 120L). Wejdzie tam przy dobrym ciśnieniu 25 m3 gazu. Lekkie Polo z silnikiem 1.4 z instalacją sekwencyjną przy umiarkowanej prędkości (do 90 km/h) nie powinien zużyć w trasie więcej jak 5,2 m3 / 100 km, co daje zasięg 480 km. Tyle teoria :) którą musisz sam sprawdzić w praktyce.

Pozdrawiam
p4n

na zielonej karteczce mam dwa wpisy, jeden 30 litrów, a drugi 50 czyli domyślam się że w aucie była jedna butla a poźniej ktoś dołożył drugą, dzisiaj tankowałem i na stacji na liczniku było napisane że zatankowałem 20Nm3, domyślam się że zawór łączący dwie butle był zakręcony i dlatego też udało mi się zatankować 20Nm3. W każdym razie dzięki, opiszę tutaj na forum wrażenia z użytkowania gazu CNG w tym samochodzie
tigercng
Moderator

Wpis jest prawidłowy, zawsze wypisuje się tam pojemności butli osobno.
Również ilość gazu jest prawidłowa. Nie ma szansy, aby ta ilość zmieściła się Tobie przy zamkniętym zaworze na którejś z butli.
20m3 przy poj. 80L świadczy o bardzo dobrym ciśnieniu. Jak ostatnio tankowałem w Tychach, też ciśnienie było wyśmienite.

2008-12-30 - Podaję dokładne dane hurtowni Czakram w Mysłowicach, o której pisze p4n:
CZAKRAM Jacek Okoński Sp. J.
Punkt Sprzedaży
ul. Gagarina 14
41-409 Mysłowice
tel./fax (0-32) 318-22-25

Generalnie te przejściówki powinny być dostępne we wszystkich hurtowniach Czakramu. Pełna lista jest tutaj, więc jak pasuje wam bardziej inne miasto, to spróbujcie gdzieś bliżej. Z tym że w Mysłowicach wiedzą dokładnie o co chodzi, a w innych miastach niekoniecznie...

Mateusz86 podał kiedyś dokładny opis tej przejściówki, którą sam zakupił.
mateusz86 pisze:Ja osobiście mam pod maską (a od zaworu wystarczająco dużą przestrzeń), kupiłem przejściówkę na gwincie - zakręcona raz na stałe (instalacja polega tylko na mocnym dokręceniu) - identyczny jak na zdjęciu(Szybkie złącze tankowania metanu NGVI-P30, bez zaworku jednokierunkowego (dla BRC-A2), E160M6002) zdjęcia oraz opis ze strony
Na pewno posiada lepsze wykonanie i jest o wiele bezpieczniejsza niż dorabiana.
Żadnych modyfikacji czy rozkręcania, dziecinnie proste.
p4n też był z niej zadowolony, więc możemy ją polecić wszystkim potrzebującym.
Aktualnie kosztuje tak jak wspomniał p4n 108,- zł brutto.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn sty 05, 2009 18:30 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
saracen39

Post autor: saracen39 »

Mieszkam w 3miescie. Dzwonielem po hurtowanach to nawet nie wiedzieli o co mi chodzi. W koncu podjechalem do serwisu montujacego CNG. Tez sie zdziwili o co mi chodzi ale gostek obejrzal, pojechal na zakupy, wykrecil mi wloski zawor, wkrecil polski, zaplacilem 140 zl za wszystko i teraz nie mam problemu :D
latarnik13
CNG car: fiat punto

Post autor: latarnik13 »

pozdrowienia ze słonecznej Itali
jaki włoski zawór miałeś przedtem? też mnie czeka wymiana zaworu włoskiego na uniwersalny ale będę to robił w Itali. Gdzie w trójmieście jest serwis od CNG ?
ciao
Ciao!
saracen39

Post autor: saracen39 »

Ja mialem zawor jakis z gwintem, juz nie pamietam :D
A serwis CNG jest dokladnie w Sopocie przy glownej ulicy. Adresu dokladnie nie znam, Jak bede tam przejezdzal to sprawdze i podam
VERONA
CNG car: Zafira CNG 2006r.

Serwis CNG SOPOT

Post autor: VERONA »

AUTO-SYSTEM al. Niepodległości 705 (058) 555-00-11 ; (058) 550-30-95 Właściciel Pan Andrzej Chabko. Jadąc od Gdańska w kierunku Gdyni w Sopocie skręcamy przed historyczną małą stacją między blokami.
Sławomir Szymański
0-507 105 930
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy w użytkowaniu CNG”