fiesta 1.3 99-gasnie na wolnych,spadek mocy,wzrost spalania

Problemy techniczne i pytania związane z eksploatacją samochodów
jacek Lisiecki
CNG car: ford fiesta 1.3 99

Post autor: jacek Lisiecki »

zibio76 pisze: Wysokie spalanie w dużęj mierze zależy od prawidłowej pracy sondy lambda no ale ją sprawdziłeś... powodzenia i daj znać jak rozwiążesz problem.
Bylem dzis u kolegi mechanika z klubu Volvo. Sprawdzil sonde lambda i ciekawostka - odlaczona! Najwyrazniej na stacji diagnostycznej diagnosta musial mnie wsadzic na mine w porozumienieu ze sprzedajacym, bo przy mnie wkladal analizator spalin do rury i mu wyszlo, ze odczyty w normie.

Mieszanka za bogata i sie zalewa. Zaczne od sondy lambda - droga jest? Po wylaczeniu klimy spalanie CNG spadlo do 8m3 - cos za duza roznica moim zdaniem.

Pozdrawiam
firas
CNG car: narazie BRAK

Post autor: firas »

jacek Lisiecki, to może narazie wystarczy sonde podłączyc a nie odrazu trzeba wymieniać :)
jacek Lisiecki

firas pisze:jacek Lisiecki, to może narazie wystarczy sonde podłączyc a nie odrazu trzeba wymieniać :)
Moze masz racje, ale jakby to bylo takie proste, to by ja sprzedawca podlaczyl albo inaczej - nie odlaczalby. Skoro ja odlaczyl, to z jakiegos powodu. Zapewne dlatego, ze nie dziala i robi problemy albo zle dziala i robi jeszcze wieksze problemy, jak jest podlaczona. Ale oczywiscie zaczne od podlaczenia i zobacze.
firas

jacek Lisiecki, nie sugerowałbym sie tym co zrobił sprzedający, bo niewiemy czy o tym co sie dzieje lub działo z sondą wiedział...
To tak z autopsji-wielokrotnie ludzie nawet ni zaglądaja pod maskę jak cos się z autem dzieje, a do warsztatu nie poijada bo tam to napewno każą coś wymieniać i będą chcieli naciągnąć na kasę...,
a nieraz wystarczy spiąć dwa kabelki do kupy, które nieuważny kolega(fachowiec) z pod bloku przypadkiem wyrwał z kostki i autko jeżdzi dalej(przypadek autora z dnia dzisejszego :wink: ). Pozdro
jacek Lisiecki

tez masz troche racji. Obaczym. Tylko sie po cichu zastanawiam - po jakie licho ja mam te lmbde wlaczac? Jak dzialala, to palil 9. Teraz na ostatnim tankowaniu wyszlo 7:) Wiec chyba na razie pobadam spalanie, mam sporo okazji, bo tankuje mniej wiecej co 2 dni.

Fakt, ze mulenie na gazie jest troche wkurzajace, wiec docelowo to i tak cos trzeba bedzie z tym zrobic.
firas

jacek Lisiecki, jeśli chodzi o instalację III generacji to sygnał sondy jest jednym z podstawowych parametrów potrzebnych do prawidłowego działania instalki.
Zreszta nie rozumiem tego: że jak działała... - przecież NIE BYŁA PODŁĄCZONA jak sam pisałeś :?:
jacek Lisiecki

firas, dziekuje za wiadomosc prywatna i przepraszam, ze jej wczesniej nei zobaczylem - gmail wrzucil mi to do spamu:) Odpowiem wkrotce i dziekuje za propozycje pomocy.

Zrobilem kolejny pomiar spalania - tym razem 8. Wiem, ze trzeba wyciagac srednia, jak sie tankuje co 200km. 7 to minimum, wiec nie jest rozowo. Idealnie byloby 5, ale byc moze ten typ tak ma, ze ponizej 7 nie zjedzie. Ale tego moge sie dowiedziec, jak juz zrobie porzadek z benzyna, bo wczesniej nei ma sensu.

Sonda lambda - ustalilem z kolega gazownikiem, ze jak bylem u niego jakies 2m-ce temu, to sonda dzialala, wykrywala sie na przyrzadach i korekcja byla chyba +10%, czyli praktycznie zadna. Ja zapomnialem, ale on pamietal, bo zwrocil uwage, ze nie ma sie do czego przyczpeic. SPrawdze jeszcze dokladnei w mailu od niego i w razie czego zaktualizuje. BYlo to widac po pracy na benzynie. Teraz podjechalem do innego kolegi gazownika (wszyscy specjalisci z klubu Volvo), to na benzynie pracowal nierowno, sonda odlaczona, objawy zbyt bogatej mieszanki.

Czyli musiala sie odlaczyc - moze kabelek? Czekam na swoja kolejke u jeszcze innego, ktory sie lubi bawic kabelkami:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy w użytkowaniu CNG”