[video] CNG - po wymianie cewki nie odpala na gazie

Problemy techniczne i pytania związane z eksploatacją samochodów
piotrg
CNG car: Zafira B EcoFlex 1.6 CNG 2007

[video] CNG - po wymianie cewki nie odpala na gazie

Post autor: piotrg »

Witam,

Moja historia tutaj: cng-video-gasnie-na-gazie-na-pb-dziala-t4344-30.html

Zakończyła sie szczęsliwie, ale teraz mam inny problem:

Samochód nie chce odpalić na gazie jak jest zimny. Dopiero gdy przelacze na beznyne i po sekundzie dam gaz, to juz smiga pieknie. Odpala także gdy jest cieply. Wystarczy jednak 1-2 godziny postoju i znów mieli na gazie, ale nie odpala.

VIDEO: https://goo.gl/photos/5PjSDCD6xjoXV2g4A

Co sądzicie?
Ostatnio zmieniony pn sie 10, 2015 12:28 przez piotrg, łącznie zmieniany 1 raz.
Rumcajs
CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni

Re: CNG - po wymianie cewki nie odpala na gazie

Post autor: Rumcajs »

piotrg,

rozumiem, z Twojego postu, że rozrusznik kręci ale silnik nie chce na CNG wystartować.

Trudno mnie znaleźć związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy ciepłotą a tym czy odpala czy nie.
Jedyny jaki znajduję jest mało ciekawy, więc chwilowo go porzucam.

Ja zacząłbym od zainstalowania na separatorze takiej cewki jak tam być powinna, bez żadnych "przejściówek" i innych wynalazków.
Dopiero później wziąłbym się za weryfikację, co może być powodem takiego zachowania się samocodu.

Rumcajs
piotrg

Re: CNG - po wymianie cewki nie odpala na gazie

Rumcajs pisze:piotrg,

Trudno mnie znaleźć związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy ciepłotą a tym czy odpala czy nie.
Jedyny jaki znajduję jest mało ciekawy, więc chwilowo go porzucam.

Rumcajs
Zobacz video: https://goo.gl/photos/5PjSDCD6xjoXV2g4A (Google+).
Dodatkowe video z 15.08: https://goo.gl/photos/FPgdnCt7u7PJLvLB7 (Google+) -> tutaj... przy bardzo nagrzanym samochodzie... odpala na gazie za 2 razem.

Jednak związek ciepły/zimny jest wręcz liniowy.

zimny: CNG = nie; PB = tak;
zimny ale odpalony na PB przez 2-3 sek: CNG =tak; PB=tak;
do godziny od wylaczenia silnika; CNG = tak ale z oporami; PB = tak;
powyżej 1-2 godzin od wylaczenia silnika: CNG = nie; PB = tak;
Ostatnio zmieniony sob sie 15, 2015 12:10 przez piotrg, łącznie zmieniany 1 raz.
Rumcajs

Re: [video] CNG - po wymianie cewki nie odpala na gazie

piotrg,

jak zwykle z dużym zainteresowaniem obejrzałem Twoją produkcję filmową. :lol:

Pamiętam również jak przebiegała naprawa Zafiry przez mojego Kolegą i dlaczego padała sugestia wymiany przekaźnika przełączającego CNG/Pb.
Wtedy też nie chciał podawać zasilania na cewki i nie było to powodowane paleniem bezpiecznika.
W przypadku, jeżeli coś nie działa "za przekaźnikiem" ja zawsze podejrzewam trzy możliwości :
- brak zasilania na wejściu przekaźnika, mamy zasilanie, to z tego małego bezpiecznika w dużej skrzynce.
- brak zasterowania cewką przekaźnika, to właśnie budzi moje duże wątpliwości;
- brak przejścia przez styki przekaźnika, np. na skutek ich wypalenia. Przekaźnik mamy wymieniony, więc mało prawdopodobne.

Jedyne co w tej chwili przychodzi mnie do głowy, to zrobienie następującej próby.
Kup w jakimś sklepie narzędziowym, motoryzacyjnym taki próbnik napięcia.

[Rozszerzenie jpg zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

Powinien kosztować z 5 PLN.
Na zimnym silniku spróbuj odpalić na gazie. Jak nie zapali, nie wyłączaj stacyjki, otwórz maskę, otwórz małą skrzyneczkę bezpieczników.
Weź próbnik, tzw krokodylka przypnij do minusa akumulatora, a tzw. bananka w ten czerwony koniec. Czubkiem próbnika dotknij do metalowych elementów niebieskiego bezpiecznika.
Żarówka w próbniku powinna zaświecić.
Daj znać co wyszło z testów.

Rumcajs.
piotrg

jak zwykle z dużym zainteresowaniem obejrzałem Twoją produkcję filmową. :lol:
Daj znać co wyszło z testów.

Rumcajs.
Dodałem następne video - bardziej ciekawostka. Testy przeprowadzę, natomiast ma pytanie (głupie nieglupie): czy może być tak, że ta cewka/trzpień, jak samochód postoi trochę to się "osadza" i "blokuje lekko", i jak raz zostanie podniesiona po przełaczeniu z benzyne na gaz, to zaczyna normalnie pracować?

Zastanawiam się po prostu, czy to nie jest mechaniczne?
Rumcajs

piotrg,

nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi.
Mam nadzieję, że moja nie będzie należała do tego gatunku.
Oczywiście, jest możliwość mechanicznego zacinania się elektrozaworu.
Sztuka naprawiania a właściwie diagnozowania, polega na tym, iż metodą kolejnych przybliżeń, eliminacji, staramy się ustalić powód nie działania jakiś fragmentów pojazdu.

W Twoim wypadku, niestety moją pamięć obciąża próba naprawy Twojej Zafiry przez mojego kolegę na początku lipca.
Wtedy poza problemem palącego się bezpiecznika, był problem, że nie pojawiało się napięcie na zasilaniu cewek. W związku z tym, że dochodziło do zwarć, podejrzewaliśmy z kolegą wypalenie styków przekaźnika. Zawsze staramy się brać pod uwagę awarie wynikającą z sytuacji. Jednak gdzieś w podświadomości była druga przyczyna, brak zasterowania przekaźnika.
Wymieniłeś przekaźnik, czyli sprawa styków raczej odpadła, zostaje niestety podejrzenie braku zasterowania, dlatego prosiłem Cię o wykonanie pewnych czynności sprawdzających.
Pozwoli to zawęzić krąg podejrzanych.
Tomek-Tomek
CNG car: Zafira CNG 1.6 .04r

Post autor: Tomek-Tomek »

Witam

Przepraszam zaraz na początku, że zabieram czas i miejsce.
To tylko konsekwencje tego że miałem samochód na CNG. Przypominam że Rumcajs tez mi pomógł.

Z mojego doświadczenia Zafira A 1.6 2004r. Jeśli kontrolka, dość długo paliła się, żółta samochód z kluczykiem, to wiedziałem że będą kłopoty. Był to sterownik. Próbowałem nawet wypedałować błąd. Robi się to w następujący sposób: naciska się hamulec i gaz, przekręca się kluczyk na zapłon bez odpalenia. Powinna zgasnąć lub migać. Wyłączyć zapłon i odpalić. Mi to pomagało przez jakiś czas. Zarówno kontrolka żółta jeśli się paliła silnika była to sonda lambda, wymieniłem trochę pochodził. OKAZAŁO SIĘ ŻE TO STEROWNIK. Spróbuj przed odpaleniem zrobić pedałowanie i jakie efekty?

Jeszcze raz, ja tylko, piszę z własnego doświadczenia.
POZDRAWIAM
Inspekcja też widze na filmie że się świeci wciska się kasowanie licznika i przełącza zapłon powinno się wyłączyć.
piotrg

nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi.

https://goo.gl/photos/ts6UMhEsr9w9WghUA -> kolejna produkcja
Rumcajs

piotrg,

nie obraź się, ale nie podejrzewałem Cię o takie zdolności :D

Ponieważ wcześniej pisałeś, że w skali 1 - 10, wymianę bezpiecznika ocenisz na 6 to w ogóle nie śmiałem Ci proponować samodzielnego wykonania kontrolki. :oops: Szacun !!!

Podrzuć mnie proszę jeszcze tylko jedną informację, jakiej żarówki, jakiej mocy, użyłeś do wykonania kontrolki ??

Pozwoli mnie to trochę na określenie dalszych kroków diagnostycznych.

Pozdrawiam
Rumcajs
piotrg

Pozdrawiam
Rumcajs
;))

Halogen 12v 20w
piotrg

piotrg pisze:

Pozdrawiam
Rumcajs
;))

Halogen 12v 20w
Dodatkowa obserwacja: jak jest zimn i mokro pali od kopa. Jak jest cieplo i mokro nie. Jak jest sucho i gorąco potrafi czasami odpalić. Teraz pytanie na ile to jest elektryka a na ile fizyczne ograniczenia np. z tego co zauwazylem, to nowa cewka była odrobinę (2m może max) większa od starej.
Rumcajs

piotrg,

jak zapewne zauważyłeś trochę nie było mnie na forum, ale postarajmy się wrócić do Twojej Zośki.
piotrg pisze:Teraz pytanie na ile to jest elektryka a na ile fizyczne ograniczenia np. z tego co zauwazylem, to nowa cewka była odrobinę (2m może max) większa od starej.
Rozumiem, że chodzi Ci o wielkość przekaźnika który wymieniłeś w narożnej skrzynce po lewej stroni.
Wielkość przekaźnika nie ma wpływu na jego działanie, oczywiście pod warunkiem, że jest na prawidłowe napięcie pracy, a Twój jest.

Nie bardzo jestem w stanie wysnuć jakieś logiczne wnioski z Twoich obserwacji temperatury i wilgotności. :shock:

Przyszło mnie do głowy zainwestowanie w samochód kolejnych 15 PLN na jeszcze jeden przekaźnik, taki sam jak ten poprzedni.
W załączonym pliku zaznaczyłem go czerwonym kwadratem. Jest to skrzynka bezpieczników pod maską przy błotniku po stronie kierowcy.

[Rozszerzenie pdf zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

Spróbujmy jeszcze tego.

Rumcajs
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy w użytkowaniu CNG”