LITWA | Pierwsza stacja CNG na Litwie

Lista z linkami źródłowymi do wykazów stacji CNG w Europie. Doświadczenia i relacje z tankowania pojazdów poza granicami kraju.
administrator
Administrator

LITWA | Pierwsza stacja CNG na Litwie

Post autor: administrator »

W Wilnie powstała pierwsza stacja CNG w tym kraju. Stacja zostanie otwarta w październiku po zakończeniu testów

Stacja została wybudowana w Wilnie, przy ulicy Verkhiu na terenie stołecznej zajezdni komunikacji miejskiej. Na początku ma obsługiwać 30 używanych autobusów zasilanych CNG sprowadzonych ze Szwecji i Niemiec. Docelowo prognozuje się, że w tym kraju do końca roku będzie 70 pojazdów na CNG, a do połowy 2009 r. ich liczba wzrośnie do 100. Stacja ma być pierwszą z planowanej sieci na Litwie.

Źródło: The Baltic Course
Ostatnio zmieniony czw lip 02, 2009 15:06 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Karol Wieczorek
mer211
CNG car: Mercedes E211,

Godziny otwarcia???

Post autor: mer211 »

Czesc, witam wszystkich forumowiczow CNG Polska! Jestem pod DUZYM wrazeniem ilosci i JAKOSCI postow (duzy szacun dla ADMINISTRATORA!).
Czy ktos sie orientuje, jakie sa godziny otwarcia stacji CNG w Wilnie?
pozdro
Mer211
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Witam,

stacja CNG w Wilnie jest położona na stacji paliw przy zajezdni autobusowej, ulica Verkių gatvė 52. Cztery dystrybutory dostępne tylko dla autobusów są na terenie zajezdni, a jeden ogólnodostępny na terenie stacji paliw przylegającej do zajezdni.

Stacja BP (Baltic Petroleum, nie mylić z British Petroleum znanym w Polsce) jest czynna całą dobę przez cały tydzień. Telefon na stację 00370 5 2375245 (litewski lub rosyjski).
Tu jest link ze zdjęciami: http://www.autopilotas.com/2008/10/21/p ... -degaline/
Link do mapy: Mapa stacji CNG na Litwie

Żeby nie było wątpliwości, nigdy tam nie tankowałem, ale wygooglałem, zadzwoniłem i się dowiedziałem :razz:

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw lip 02, 2009 15:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
mer211
CNG car: Mercedes E211,

potwierdzam!

Post autor: mer211 »

czesc, wlasnie wrocilem z Wilna. Stacja super, calodobowa, samoobsługowa. Dojazd, wbrew pozorom!, nie taki latwy, jezeli obierze sie Verkiu gatve. Jadac od centrum, najlepiej trzymac sie Kalvariju gatve az do Kareiviu gatve i w prawo. Nastepnie po 200m w lewo Verkiu gatve.
Na stacji jest jeden dystrybutor z dwoma roznymi koncowkami (w tym "wloska").
Nie musze dodawac, ze obecnosc tej jedynej poki co stacji CNG w Litwie, podnosi atrakcyjnosc pobytu w pięknym Wilnie :)

Pozdro
mer211
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Nawiązują kontakt z osobami zajmującymi się CNG na Litwie, udało mi się dowiedzieć o dwóch kolejnych stacjach CNG w tym kraju.

Stacja CNG w Kłajpedzie

Jest to stacja wyłączona z użytku publicznego, przeznaczona tylko na potrzeby autobusów lokalnego przewoźnika. Myślę jednak, że nie zaszkodzi po naciskać na właścicieli stacji, żeby udostępnili również możliwość tankowania pojazdów użytkownikom indywidualnym.

Stacja CNG w Kownie
Stacja jest obecnie na etapie projektowym.

Lokalizację oraz dane teleadresowe znajdziecie na naszej mapie w j. polskim tutaj.
Karol Wieczorek
pozarnik
CNG car: TOURAN 2009

Re: LITWA | Pierwsza stacja CNG na Litwie

Post autor: pozarnik »

Wrocilem wlasniez trasy po Litwie i nie jest najgorzej. Tankowalem w Wilnie - czynne 24h, platnosc karta, cena ok 3,3 LT m3 mowia po angielsku i rosyjsku. W Klajpedzie stacja jest czynna rowniez 24h bowiem jest tam automat do platnosci, cena 3 LT. Niestety przyjmuje tylko lity (banknoty) i nie wydaje reszty!
Trzeba zachowac procedure tankowania (dokladna instrukcja z obrazkami po litewsku, rosyjsku i angielsku): 1 podłączyc, 2 nacisnac "START" i "E", 3 poczekac na czerwone swiatelko, 4 zaplacic w automacie, 5 poczekac na start tankowania. Obsluga zwykle pojawia sie rano i czasami po poludniu.
Przy pierwszym podejsciu albo cos zle zrobilem albo cos sie przyblokowalo. Zaraz zatankowalem przy drugim dystrybutorze ale pierwsze 60 litow stracilem. Zabralem kwitek i okazalo sie, ze wszystko jest do odkrecenia. Za kilka dni zadzwonilem na podana na stacji komorke (tylko litewski i rosyjski) i pan bez wiekszego problemu umowil sie ze mna na 12. Proponowal co prawda 8-10 rano ale jak dowiedzial sie, ze nie jestem w okolicy to zgodzil sie na pore, ktora mi odpowiadala. Pozniej przyznal, ze mieszka gdzies w okolicy.
Spisal moje dane, sprawdzil kwitek i oddal bez dyskusji cala kwote.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stacje CNG w Europie”