NIEMCY | Stacje tankowania CNG

Lista z linkami źródłowymi do wykazów stacji CNG w Europie. Doświadczenia i relacje z tankowania pojazdów poza granicami kraju.
Grzywa

NIEMCY | Stacje tankowania CNG

Post autor: Grzywa »

Witam

Potrebuje pomocy i wiedzy na tamat stacji tankowania CNG w Niemczech.
Czy któryś z uczestników forum był lub bywa na stacjach w Niemczech?
Czy możecie polecić jakoś konkretną stację (najlepiej w dużym mieście)?
Chodzi mi o stację wzorcowe jeśli chodzi o działanie, wygląd profesjonalizm.
Podsumowując
JAKA STACJA CNG W NIEMCZECH MOŻE BYĆ WZOREM DLA POWSTAJĄCYCH STACJI CNG W POLSCE?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw lip 02, 2009 21:16 przez Grzywa, łącznie zmieniany 1 raz.
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Tankowałem na samoobsługowej stacji we Frankfurcie nad Odrą. Wygląd, pompowane ciśnienie i jakość gazu bez zarzutu. Stacja jest firmy GreenField. Można ją śmiało przyjąć jako wzorcową, tym bardziej, że jest blisko granicy z Polską.
Jedyny problem to nieakceptowanie kart kredytowych Visa i MasterCard na terminalu płatniczym na tej stacji. Przyjmują jedynie tamtejsze EC-karte, oraz specjalne karty tylko do tankowania.
wlodek_
CNG car: zafira B

Post autor: wlodek_ »

tigercng pisze:Tankowałem na samoobsługowej stacji we Frankfurcie nad Odrą. Wygląd, pompowane ciśnienie i jakość gazu bez zarzutu. Stacja jest firmy GreenField. Można ją śmiało przyjąć jako wzorcową, tym bardziej, że jest blisko granicy z Polską.
Jedyny problem to nieakceptowanie kart kredytowych Visa i MasterCard na terminalu płatniczym na tej stacji. Przyjmują jedynie tamtejsze EC-karte, oraz specjalne karty tylko do tankowania.
Witam chcialem tu dorzucic mala wskazowke ,otoz EC-karte to najzwyklejsza karta platnicza w Niemczech i nie tylko,posiada jeszcze taki napis Maestro na dwoch kolorowych koleczkach niebiesko czerwonych mysle ze w Polsce tez sa tego typu karty i nie powinno byc trudnosci z zaplaceniem Rachunkow. Sam kupowalem w Polsce na taka karte w sklepie LIDL

Wlodek_
Ostatnio zmieniony ndz lip 26, 2009 09:43 przez wlodek_, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

A można tam płacić gotówką ???

Post autor: bartekk »

A można tam płacić gotówką ???
Czy tylko karta?
tigercng
Moderator

wlodek_
karta Maestro nie działa na tego typu terminalach, nawet jak ma malutkie logo "EC" (sprawdzone osobiście - karta wydana przez PKO BP). Nie działa też Visa (również sprawdzone osobiście).
Jedynie niemieckie karty EC-karte (takie różowe) tam działają. Gotówki nie przyjmują.

Polska karta Maestro nic nie daje.
Musi być taka, jak na załączonym obrazku.
Załączniki

[Rozszerzenie jpg zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

Ostatnio zmieniony wt sie 04, 2009 10:55 przez tigercng, łącznie zmieniany 6 razy.
wlodek_

Re: A można tam płacić gotówką ???

bartekk pisze:A można tam płacić gotówką ???
Czy tylko karta?
Witaj Bartekk!! ja pisalem o tankowaniu na stacji we Frankfurcie nad Odra,tam w drodze z Mazur tankowalem ,niestety gotowka nie wchodzi w rachube.Na wszystkich stacjach w Niemczech urzadzenia do tankowanie Gazu sa wlasnoscia tzw Stadwerke CO JEST ODPOWIEDNIKIEM POLSKICH ZAKLADOW GAZOWNICZYCH.Na niektorych stacjach otrzymujesz tzw karte zakladowa i mozesz tankowac,ale musisz isc do sprzedawcy i powiedziec ,ze chcesz tankowac gaz,ale zaznaczam ze to nie na wszystkich stacjach jest to wprowadzone.Pozatem mozna tankowac i placic gotowka i kazda karta typu Visa czy Mastecart. Wydany jest Atlas gdzie sa wszystki stacje CNG koszt jest bagatelny okolo 5.95euro,ale sa podane mapki i dojazdowe trasy i info czas pracy czym mozna placic itp itd.Ten atlas mozna zamowic na stronie
http://www.wvgw.de/index.php?id=523&id_p=307214

sa tam stacje w niemczech austri luxemburgu i schwaicari

tigercng, OK MYSLALEM ZE POLSKIE JEDNAK DZIALAJA W NIEMCZECH, COZ PRZYKRO MI ZE CIAGLE DOGANIAMY TEN ZACHOD Z OPOZNIENIEM;PRZEPRASZAM ZE WPROWADZILEM WAS W BLAD;PONIEWAZ MIESZKAM TU w Niemczech A BEDAC W POLSCE KUPOWALEM TA KARTA NIEMIECKA WSZYSTKO CO CHCIALEM :sad:

Pozdrawiam

Wlodek
Ostatnio zmieniony czw lip 30, 2009 22:34 przez wlodek_, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bartekk
CNG car: Lancia Ypsilon EcoChic Natural
Kontakt:

Zastanawiam się

Post autor: bartekk »

gdzie najłatwiej i bez problemów można wyrobić taką EC-karte?
tigercng
Moderator

O właśnie, wlodek_
Mnie też bardzo taka karta interesuje.
Może uda się Tobie dowiedzieć coś konkretnego, bo nawet w polskim oddziale Deutsche Bank nie wiedzieli, o co pytam.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
wlodek_

Ponownie witam! jesli o Karte EC to mysle (jeszcze sie nic nie dowiadywalem) moga ja miec normalni najbiedniesi ludzi ,ale mysle zamieszkali w Niemczech i posiadajacy wplaty z zakladow pracy.Jednak tez jestesmy CNG-owcy ...to specyficzna spolecznosci.... i sam oplacalem jedemu Wlochowi jego tankowanie na podobnej stacj , gdzie trzeba bylo placic EC-Karta , a on wreczyl mi gotowke w euro.Tez i was moze na 100% to samo spotkac,poprostu podejsc i rekoma czy jesli ktos zna niemiecki albo angielski to wyjasnic i sprawa jest zalatwienia

Wlodek_
Ostatnio zmieniony sob sie 01, 2009 18:48 przez wlodek_, łącznie zmieniany 1 raz.
tigercng
Moderator

Hihi, dokładnie tak jak piszesz, załatwiłem sobie tankowanie we Frankfurcie/O.
Ale sam przyznasz, że ten sposób trochę trąci wsią :wink:
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 1 raz.
wlodek_

Witam! no wiec nie taki straszny Byk jak go maluja..ciesze sie niezmiernie ze zalatwiles sprawe pozytywnie!! hura hura !!nie bral bym tego w aspekcie wsi...coz co kraj to obyczaj..albo jedziemy do Turcji i sluchamy ayyyaaaaayyyyy albo nie jedziemy tam...Wiec podsumowujac CNG-owcy to spolecznosc z ktora mozna sie porozumiec..i nie ma co tu sie wstydzic . Walcze na stronie NIEMIECKIEJ gibgas.de o ceny jakie panuja w Badeni Württenbergi wszystkie inne landy obnizyly ceny gasu od 5 do 10centow jedynie tu nic nikogo nie intersuje ten fakt...B.WüRTTENBERIA jest jednym z pierwszych landow gdzie wprowadzono plakietki ktore pokazuja jaki pojazd emituje w powietrze dwutlenek wegla i co tu sie dzieje ..nic sa 3 stacje CNG w rejonie miasta Stuttgart jedna nalezy do zakladow gazowniczych i nieczynnna jest w soboty od 15-tej i kazde niedziele i swieta .Wiecie co to znaczy.... sam to przezylem na wlasnej skorze!!! z pustym bakiem podjechalem i zatankowalem do pelna 7kG cng OCZOM NIE WIERZYLEM!!!a mieszkam od tej stacji 25km to dopiero uciecha??? :shock:

Wlodek
Ostatnio zmieniony pn sie 03, 2009 15:06 przez wlodek_, łącznie zmieniany 1 raz.
tigercng
Moderator

wlodek_, jasna sprawa, jakoś można sobie poradzić, ale zupełnie nie rozumiem takiego postępowania.
Dlaczego w Niemczech na samoobsługowych stacjach CNG, nawet tych nowo-otwartych, wyklucza się ogólnodostępne karty płatnicze Visa/MC, pozostawiając jedynie lokalne EC-Karte?
Tym samym uniemożliwia się tankowanie CNG przyjezdnym.

Co do tankowania we Frankfurcie/O, to dodam jeszcze, że w celu pobrania Euro najpierw musiałem znaleźć bankomat, który działa z kartą Maestro lub Visa, co też nie było łatwe. Większość bankomatów działa tam również tylko na EC-Karte.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 4 razy.
wlodek_

Rozumie twoj punkt widzenia, ja tez tego nie umie wytlumaczyc,jedyne wyjasnienie to, ze Zaklady Gazowe maja podpisane z Bankami prostrze rozliczenie niz z Kartami Visa czy MasterCart.Ja tez nie moge zaplacic na niektorych ogolnie dostepnych Stacjach Paliw Visa czy MasterCart za tankowanie gazu.Mam karte wydana na moje nazwisko przez Zaklad Gazowy.Jest to stacja Esso, ktora posiada urzadzenie do tankowania CNG .To urzadzenie jest wlasnoscia Zakladu gazowego i tu tez mozesz zaplacic EC Maestro albo poprosic Pania sprzedawczynie o karte Zakladow Gazowych i po dokonaniu operacji wychodzi kwitek,z tym kwitkiem idzie sie ponownie do Pani i placi gotowka. W sumie nic to mi nie dajeze mam taka karte,myslalem ze jakas znizka ;ale nic z tych rzeczy,placic i to w kolebce Badeni Württenberg ,zjawiska takie jak ze na Swiatowych gieldach spada cena gazu tutaj nie jest to brane pod uwage.Ceny sa takie same jak przed rokiem.
Co do tankowania we Frankfurcie/O... czy innych miejscach musisz miec zawsze jakas gotowke euro.Coz nic sie nie zmieni,Na polskich stacjach(niektorych) tez nie mozna placic EC albo Visa czy Master Cart tylko trzeba miec gotowke.Kupujac cos w polskich sklepach jesli masz placic Visa to sprzedawca patrzy sie krzywo ze taka operacja ma miejsce.
Wlodek
Ostatnio zmieniony pt sie 07, 2009 14:44 przez wlodek_, łącznie zmieniany 1 raz.
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

Dzisiaj na forum niemieckim znalazłem informację, że urząd miasta w Dereich koło Frankfurtu nad Menem sfinansuje kierowcom CNG 3 lub 6 miesięcy darmowego tankowania na jednej stacji. Warunkiem jest umieszczenie na swoim pojeździe naklejki reklamującej CNG na okres 2 lat.

Więcej informacji tutaj:
http://www.stadtwerke-dreieich.de/artic ... 7ad36dd8c7
Karol Wieczorek
wlodek_

administrator pisze:Dzisiaj na forum niemieckim znalazłem informację, że urząd miasta w Dereich koło Frankfurtu nad Menem sfinansuje kierowcom CNG 3 lub 6 miesięcy darmowego tankowania na jednej stacji. Warunkiem jest umieszczenie na swoim pojeździe naklejki reklamującej CNG na okres 2 lat.

Więcej informacji tutaj:
http://www.stadtwerke-dreieich.de/artic ... 7ad36dd8c7
Hallo zgadza sie ze zaklady gazowe poszczegolnych Landow ( wojewodztw) wyrazaja zgode natankowanie na okres 2lat ale pod jednym warunkiem ze kupisz nowy samochod i jest zameldowany na ciebie i mieszkasz w danyk wojewodztwie.Ja mialem to szczescie ze mieszkam w wiosce gdzie nie ma ani jednego cm instalacji gazowej a o nie opodal mnie 7km jest stacja CNG zakladow gazowych i oni tez daja Premie 2000euro na samochod CNG i niestety nie moge otrzymac tej premii bo tam gdzie mieszkam nie zasila ten Zaklad Gazowy sieci gazowej ktora nie istnieje.Ot taka ciekawostka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stacje CNG w Europie”