UKRAINA | Wykaz stacji CNG u wschodniego sąsiada

Lista z linkami źródłowymi do wykazów stacji CNG w Europie. Doświadczenia i relacje z tankowania pojazdów poza granicami kraju.
foomi
CNG car: Zafira A 2002

Re:

Post autor: foomi »

tigercng pisze:Aktualna cena adaptera GOST / NGV-1 (P/N C-70009) to ok. 980 zł.
Do zamówienia w polskim przedstawicielstwie firmy WEH.
A nie ma żadnego przedsiębiorcy, może polskie przedstawicielstwo WEH, który zaoferowałoby możliwość wypożyczenia tego typu przejściówki.
Chętnie wybrałbym się na urlop na wschód, ale brak możliwości tankowania mnie powstrzymuje.
Obrazekm3/100km
stonka
CNG car: multipla bipower 2003

Re: UKRAINA | Wykaz stacji CNG u wschodniego sąsiada

Post autor: stonka »

Od ostatniego wpisu dużo się zmieniło na Ukrainie. Byłem niedawno u rodziny w okolicach Lwowa i Stanisławowa. Zacznę od stanu dróg. Dawniej nawet drogi między miastami obwodowymi (wojewódzkimi) były w kiepskim stanie. Obecnie na zachodniej Ukrainie spokojnie można jechać. Dziur w zasadzie nie ma. Sprawdziłem trasę Hrebenne-Lwów-Stanisławów-Bukowel oraz Stanisławów-Kałusz-Stryj-Drohobycz a także Drohobycz-Stryj-Lwów.
Wracając do CNG to cena na dzień dzisiejszy to 19,90 griwny. Przy kursie 1 zł = 7,6 griwny wychodzi o ok. 1 zł taniej niż u nas. Nastraszony wpisami, że na stacjach nie mają przejściówek na nasz standart byłem przygotowany na jazdę na benzynie po wyczerpaniu zapasu gazu. Ostatnie tankowanie przed granicą w Zamościu. Spotkała mnie miła niespodzianka. Zarówno na stacji w Iwano-Frankiwsku (Stanisławowie) jak i we Lwowie posiadali odpowiednie przejściówki. Z rozmów z pracownikami stacji wynikało, ze to obecnie norma. Empirycznie stwierdziłem to na dwóch stacjach.
1. Lwów ul. Lipińskiego na przeciwko hotelu Wolter, całodobowa, przy magistrali M06, należy do AHNKS Ukravtohaz
2. Południowe przedmieścia Stanisławowa, miejscowość Czerniejów, ul. Chryplińska, blisko drogi T0906, całodobowa, ten sam właściciel.
Pozdrawiam
stonka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stacje CNG w Europie”