UKRAINA | Wykaz stacji CNG u wschodniego sąsiada

Lista z linkami źródłowymi do wykazów stacji CNG w Europie. Doświadczenia i relacje z tankowania pojazdów poza granicami kraju.
matsyk

Post autor: matsyk »

Istnieje kilka odniesień:
http://www.ngc.kiev.ua/b_regions.html

Site Energo Company (Zakarpatska):
http://www.energo.ua/ru/agnks.php #

Najlepsze:)
Obrazek
administrator
Administrator

Post autor: administrator »

W ciągu tego miesiąca dość intensywnie pracowałem nad mapą stacji CNG na Ukrainie w systemie Google maps. Zostały wprowadzone wszystkie znane stacje CNG z regionów na zachodzie kraju, trwają dalsze prace nad wprowadzeniem stacji w regionach bardziej wysuniętych na wschód. Jeśli ktoś jest gotów pomóc wprowadzać lub weryfikować dane proszę o kontakt.

Mapę stacji sygnowaną przez cng.auto.pl znajdziecie tutaj:
http://cng.auto.pl/pl/component/content ... raina.html
Karol Wieczorek
cypis86
CNG car: Fiat Bravo 1.8GT

Wyjazd do Lwowa

Post autor: cypis86 »

Witam, wróciłem z Ukrainy, dziwny kraj warto tam pojechać zobaczyć te łady, wołgi i inne cuda ale właśnie samochodem nie z polskim zawieszeniem tylko ich 3 razy wyższym i mocniejszym, masakryczne drogi, Cng jest tylko taki pech ze mają inne końcówki do tankowania, o czym czytając to forum nikt nie wspomniał, więcej opisze wieczorem jak bede miał czas, wykaz stacji CNG nie pokrywa się z rzeczywistością. Nie żałuję przygoda na maxa ale chyba nie odważyłbym się jechać znowu 40km na 1 i 2 biegu skupiony na maxa żeby nie zawiesić się w jakiejś dziurze. Pozdro
tigercng
Moderator
CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'

Post autor: tigercng »

Było pisane, tylko dość dawno i nie potrafię teraz odnaleźć tych postów. Bartek zamieścił nawet zdjęcia Zafiry z dodatkowo zamontowanym króćcem GOST. Na gibgas.de jest opis przejściówki do tankowania samochodów NGV-1 z dystrybutorów GOST. Na stacji w Warszawie mają z kolei przejściówkę do tankowania aut z króćcem GOST z dystrybutorów NGV-1. To ta ostatnia na załączonym zdjęciu.

BTW, rozumiem, że na stacjach na Ukrainie mieli odpowiednie przejściówki?
Załączniki

[Rozszerzenie jpg zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

Ostatnio zmieniony ndz maja 29, 2011 11:54 przez tigercng, łącznie zmieniany 5 razy.
administrator
Administrator

Mapa stacji jest zrobiona na podstawie najlepszych materiałów dostępnych w internecie, które niestety są w dalszym ciągu bardzo niskiej jakości...

Mam nadzieję, że zebrałeś dane GPS stacji, które odwiedziłeś :) Jak można zobaczyć na naszej mapie, zaznaczone są koordynanty tylko niektórych stacji (kolor turkusowy).

Nasza mapa dostępna tutaj

Do niedawna podobna sytuacja była z Białorusią. Jednak ostatnio ktoś tam usiadł i zrobił bardzo fajną stronkę, na podstawie której zaktualizowałem naszą mapkę. Na wszystkich stacjach posiadają przejściówkę na NGV-1

Zmodernizowana mapa stacji CNG na Białorusi do zobaczenia tutaj
Stronka białoruska http://metan.by/
Karol Wieczorek
cypis86

Witam, co do jasności na żadnej stacji nie było przejściówki z NGV-1 na GOST. Byłem na stacji w Sambir z której zamieszczam fotki oraz w Lwowie, nie szczytałem punktów GPS ze stacji ale tą w Lwowie oraz z Sambira pokażę na mapie wraz ze współrzędnymi na 100%, z tego co się pytałem w miejscowości Sambir są dwie stacje, ja dotarłem tylko do pierwszej położona jest od głównej drogi H13 ok 1km po prawej stronie od stacji paliw pierwszej z napotkanych gdy wjedziemy do Sambir na drodze krajowej H13, drugiej stacji nie szukałem, załamany brakiem przejściówki oraz czasu pojechałem dalej na Lwów, licząc iż w tak dużym mieście będą mieć może przejście z ich ukraińskich GOST na nasze NGV, Wracając wieczorem pytając taksówkarza o stacje metanu znalazłem stację Metan Gaz piekną chyba z 8 stanowiskami do tankowania w tym 5 zajętymi przez lokalne pojazdy, dopytałem pana z obsługi o przejściówki wiedział o co mi chodzi ale powiedział ze nigdzie takich nie mają i szkoda szukać na kolejnych 3 stacjach w Lwowie, więc rozgoryczony odjechałem. Na każdej większej stacji mają LPG troszkę droższy niż CNG o około 0,5hrywny tj 5,5hr, CNG jest po 4,9-5,0hr. Nieprawdą jest iż na Ukrainie lepiej poruszać się z CNG, pomijając problem przejściówek, po rozmowie z obsługującymi stacje CNG jak i te paliwowe porównywalna liczba jest aut zasilanych metanem jak i propanem. Tylko różnica jest w tym iż propan-butan jest na każdej większej stacji paliw tak jak w Polsce a metan tylko w specjalnych stacjach tankowania sprężonego gazu. Co nie zmienia faktu iż do poziomu CNG na Ukrainie jeszcze Polsce daleko.
Załączniki

tigercng
Moderator

Dzięki cypis za szczegółowe informacje.
Reasumując jadąc na Ukrainę musicie zaopatrzyć się w przejściówkę taką, jak w relacji na gibgas.de
Pytanie tylko, gdzie ją można kupić? Swojego czasu usiłowałem zainteresować firmę CERTOOLS która produkuje takie rzeczy, ale mnie olali.
Załączniki

administrator
Administrator

Wreszcie trochę się wyjaśniło :)

Niestety musiałeś pod tym względem przyjąć tutaj rolę swoistego pioniera... Podane przez Ciebie informacje wrzuciłem już na naszą mapę.

Atrakcyjna wydaje się cena - tylko 1,66 zł za m3...
Karol Wieczorek
cypis86

Nawet lepiej 4.9hr x0.292=1,43zł i to mnie najbardziej bolało ze było tak tanio i nic z tego nie wyszło a kumpel z lpg napił do fula za 1.61zł, dobrze ze zatankowałem 60l benzyny za 3 złote to mnie tak głowa nie bolała bo byłem 130 zeta do przodu. Co do redukcji z Ngv na Gost są nie osiągalne w Polsce bo dzwoniłem do kilku firm co siedzą w CNG, na Bagrowej w Krakowie mogliby coś takiego zrobić ale najpierw musieliby mieć oryginalną końcówkę Gost z Ukrainy na wzór. Tak że jak by ktoś był na UA to niech zapyta o jakiś wzór. Bo dalej kusi mnie wizja Krymu ale tym razem na felgach stalowych i wyższych sprężynach z tyłu:D. Co do drug to przykładowy most na głównej trasie prowadzącej z Krościenka do Lwowa, pytałem i z Lwowa do Medyki jest podobnie, pocieszające jest to iż jadąc dalej na wschód od Lwowa drogi podobną są lepsze czyli czym bliżej ruskich tym lepiej. Zdjęcia zrobione na wspomnianym odcinku 40 km od polskiej granicy, potem można było wrzucić 3 bieg i magiczne 60km/h kręciło bardziej niż nasze 140. Pozdro
Załączniki

Awatar użytkownika
supermajku
CNG car: swift 4x4 mk2 lpg

Post autor: supermajku »

jaki szeroki i korków nie ma i wiecznych remontów nie to co u nas.
Lepiej zredukować, niż później żałować.
Touran_CNG

Post autor: Touran_CNG »

a mi się wydaję że to DK-8 :mrgreen:
tigercng
Moderator

Cypis, a może trzeba było inaczej podejść do sprawy...
Proponuję złapać na Ukrainie jakąś miejscową Zafirę CNG i spytać się, jak sobie radzi z tankowaniem :smile:
tigercng
Moderator

Aktualna cena adaptera GOST / NGV-1 (P/N C-70009) to ok. 980 zł.
Do zamówienia w polskim przedstawicielstwie firmy WEH. Czas oczekiwania 3 tyg.
Dane techniczne:
http://www.weh.com/sites/default/files/ ... _05-11.pdf

Polecam zakup takiego adaptera wszystkim wybierającym się za wschodnią granicę Polski.

Praktyczna uwaga do dzwoniących na stacje na Ukrainie. Podane wcześniej w tym wątku linki zawierają numery telefonów bez numeru międzynarodowego. To samo dotyczy telefonów na naszej mapie GoogleMaps. Przykładowo dzwoniąc z Polski pod numer podany jako (03236) 2-06-26 (stacja CNG w miejscowości Sambor po drodze do Lwowa - opisana wcześniej przez cypis86) trzeba wybrać na telefonie +380323620626.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 4 razy.
Rumcajs
CNG car: Zafira 1,6 CNG Njoy `05 budyń vel majonez Babuni

Post autor: Rumcajs »

Odkąd okazało się że będę służbowo jechał na klika dni do Kijowa, zacząłem baczniej się przyglądać mapie stacji CNG. Robiłem to pomimo, iż nie jechałem Zośką tylko leciałem samolotem.
Interesowało mnie to dlatego, że okazało się, iż poprzednicy przystosowali Zochę do pobierania gazu na wschodzie.
http://cng.auto.pl/forum/co-to-jest-vt1487.htm
Okazało się że jedna ze stacji jest bardzo blisko serwisu do którego jechałem. Miałem nadzieję, że znajdzie się chwila żeby tam podjechać. Niestety nawał zajęć oraz jakiś specyficzny "kpiąco-drwiący" stosunek moich gospodarzy do "gazu" nie sprzyjał takim odwiedzinom.
Początkowo, kiedy zapytałem o stację, pomyśleli oni o sąsiedniej z LPG. Kiedy wyjaśniłem, że chodzi mnie o tą drugą na meta, bardzo się ubawili, mówiąc że to jakaś dziwna stacja, na której głównie tankują się ciężarówki.
Któregoś dnia, kiedy odwozili mnie do hotelu , z samochodu udało się zrobić dwa zdjęcia.

Mimo, że moi partnerzy są z branży motoryzacyjnej, jakoś temat CNG był dla nich całkowicie niezrozumiały, taki jakiś "duracki" wymysł, chyba z tego dobrobytu się im w głowach poprzewracało.
Nie kontynuowałem prób dyskusji.
Po kilku dniach odwożony na lotnisko, kiedy staliśmy na czerwonym, w pewnym momencie dotarło do mnie co widzę na sąsiednim pasie. Niestety zanim aparat się odpalił, światła się zmieniły a "mój " kierowca dał w "pedał". Ale jednak coś się udało sfotografować. Patrz trzecie zdjęcie.
Na twarzy "mojego" kierowcy zobaczyłem kosmiczne zdumienie, "co ja fotografuję ?".
Wyjaśniłem jemu co chciałem sfotografować, zaczęliśmy nawet trochę rozmawiać na temat pojazdów na metan. Okazało się, że spora część transportu ciężarowego na krótkich dystansach opiera się o prawie antyczne ZIŁ-y. Coby nie puściły swoich właścicieli z torbami zostały "zmetanowane" i jeżdżą.
"Mój " kierowca poczuł się winny mojego niezbyt udanego zdjęcia i kiedy mijaliśmy kolejnego ZIŁ-a z butlami pod skrzynią sam mi go pokazał.

Podróże jednak są kształcące, może kiedyś pojadę na wschód moją Zośką, mam jak tankować. :razz:
Pewnikiem, żebym wiedział wcześniej o imprezie Blue Corridor 2012, może inaczej ułożyłbym plany urlopowe ? :lol:
Załączniki

administrator
Administrator

Re: UKRAINA | Wykaz stacji CNG u wschodniego sąsiada

Znalazłem filmiki, jak wygląda tankowanie za pomocą złączki NGV1 => GOST

Karol Wieczorek
ODPOWIEDZ