oleje silnikowe do cng
- andyCNG
- CNG car: VW TOURAN ECOFUEL CNG
oleje silnikowe do cng
Witam serdecznie. Chcialbym poruszyc temat olejow silnikowych,jakie stosowac najlepiej do silnikow z cng. W moim touranie generalnie uzywalem castrola edge 5w-30, tak wynika z zalecen vw. W sumie jest ok. Ostatnio jednak w touranie robione byly wypalone zawory w glowicy, ponowne planowanie glowicy. Cylindry, ok. Od kilku miesiecy silnik zuzywa spori oleju, przebieg to 245tysi km, prawdopodobnie ma jeszcze jakies 30tys km wiecej, wiec ma nakrecone km. Ja nim jezdze od zakupu z przebiegiem 135tys km. W sierpniu zaczalem lac do niego olej troche gestszy castrol magnatec 5w-40, bo niby lepsze do starszych silnikow benz. Czy jest lepiej, nie wiem... olej dalej bierze. Bywa nawet ostatnio ze litr na 2-3ty.km...( myslalem zeby wyprobowac te specjalne oleje do silnikow cng. Liste jako link dolaczam. Moze ktos z Was ma doswiadczenie na ten temat moglby cos poradzic/odradzic. Chetnie podyskutuje na ten temat. Dziekuje za opinie.)
-
tigercng
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Re: oleje silnikowe do cng
Oleje dla LPG/CNG to wyłącznie rozróżnienie marketingowe. Skład chemiczny jest taki sam, jak dla silników benzynowych.
- andyCNG
- CNG car: VW TOURAN ECOFUEL CNG
Re: oleje silnikowe do cng
Spodziewałem się, że jednak TE oleje maja, tak jak w opisie, lepsze właściwości dla silników cng, ale oczywiscie opis to jedno, ale jak sie naprawde taki olej sprawuje, to dopiero w trakcie używania się okazuje.