Pierwsza rejestracja
-
- CNG car: VW Touran 2.0 CNG 2007
Pierwsza rejestracja
Witam kolegów. Własnie nabyłem VW Tourana 2.0 ECOFUEL i w związku z tym mam pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi na forum. Czy mimo to, że auto posiada jeszcze aktualny przegląd niemiecki będę musiał przed zarejestrowaniem go w Polsce uzyskać świadectwo legalizacji butli(czy dopiero przy następnym przeglądzie na stacji diagnostycznej) . Rodzaj paliwa jest oczywiście wpisany w dowodzie rejestracyjnym i dodatkowo jeszcze dostanę z firmy VW odpis świadectwa homologacji. Przy zasilaniu auta konwencjonalnym paliwem nie byłoby z tym żadnego problemu bo od jakiegoś czasu honorowane są u nas przeglądy z państw UE, ale niestety gaz ziemny rządzi się swoimi prawami. Pozdrawiam.
- andyCNG
- CNG car: VW TOURAN ECOFUEL CNG
Witaj Zarbock! Widzę, że reprezentujesz Bydgoszcz. Ja z Torunia. także mam vw tourana cng,z 2006. Cóż,ja marcu 2010 sprowadziłem tourana,i powiem szczerze, że po wizycie w Urzędzie Celnym i Rejestracji Pojazdów odechciało mi się walczyć z urzędami. Skorzystałem z pomocy w rejestracji (komplet) tzw.Agencję Celną w Toruniu i oni za mnie wszystko zrobili. za 150z. Oni mają wejścia wszędzie i znają ludzi gdzie trzeba. Chodzi o to, że własnie tak jak piszesz, powinno się w polskich urzędach honorować unijne (tu niemieckie) papiery, ale guzik, robią takie problemy, że szkoda gadać. Musiałem zrobić homologację butli cng (w touranie są 4szt.), w warsztacie w Bydgoszczy, specjalizują się w tym,na ul.Zakopiańskiej 3, AUTO-SERWIS Robert Jakubowski, numer tel.(52) 340-12-88, umawiasz się, musi przyjść człowiek z Transportowego Dozoru Tech.,i zagląda pod auto i spisuje wszystkie numery itd.z naklejki na każdej butli.Koszt to, cena oficjalna TDT, 200zł od butli! 4*200z. Homologacja ważna 3lata.Na każdą butlę oddzielny 2stronicowy dokument.Z tym kompletem dokumentów jedziesz na przegląd do jakiegokolwiek diagnosty. Polecam zaplanować dużo czasu,muszą wpisać w system wszystkie te informacje z druku TDT! i z tym dopiero rejestrujesz auto w Urzędzie i ubezpieczasz. Oczywiście słyszałem też o innych cenach za homologację. Ale taka jest oficjalna cena w TDT. Stacja tankowania cng jest visavis Galerii Focus, na terenie PGNiG, wiesz pewno. Jesli masz jeszcze pytania, pisz. Pozdrawiam. Aha, a serwis cng to u http://www.autogaz.bydgoszcz.pl/ Krzysztof Rybacki, ul.Regatowa 38.
Andrzej
Andrzej
-
- Administrator
Cieszy mnie, że poruszacie tutaj ważny element eksploatacji samochodu zasilanego CNG. Od dłuższego czasu mamy w planach stworzenie mini-przewodnika dla kupujących samochody. Właśnie jednym z największych problemów jest legalizacja butli i związana z tym cena.
Musimy coś z tym zrobić, żeby tak znaczne kwoty pobierane przez warsztaty nie straszyły nowych użytkowników!
Musimy coś z tym zrobić, żeby tak znaczne kwoty pobierane przez warsztaty nie straszyły nowych użytkowników!

Karol Wieczorek
-
- Moderator
- CNG car: Zafira 1.6 CNG Monovalent Plus 2003'
Wiem, że temat jest już trochę stary, ale w świetle ostatnich problemów z tzw. "rozporządzeniem" nabiera nowego wymiaru.
Problem z Bydgoszczą polega na tym, ża pracuje tam pewien pan inspektor, któremu blisko już do emerytury, a daleko do źródeł wiedzy. Właśnie ten inspektor wymyślił sobie, że w Bydgoszczy za każdy zbiornik będą mu płacić jak za dwie godziny pracy. Czyli wyliczenie jak podał andyCNG (800 zł), ale nie ma to nic wspólnego z "oficjalną ceną TDT", a jest jedynie własnym widzimisię urzędnika TDT z Bydgoszczy.
Swoją drogą to nie wiem, w jaki sposób kierownictwo TDT sprawuje nadzór nad działaniem i kwalifikacjami własnych pracowników. Z powyższego przykładu widać, że nienajlepiej im to idzie...
andyCNG pisze:w warsztacie w Bydgoszczy (...) umawiasz się, musi przyjść człowiek z Transportowego Dozoru Tech. (...) cena oficjalna TDT, 200zł od butli! 4*200z. Homologacja ważna 3lata.Na każdą butlę oddzielny 2stronicowy dokument. (...) taka jest oficjalna cena w TDT.
Rację ma oczywiście shenn, oficjalna cena to niecałe 200 zł, o ile sam załatwisz demontaż osłon i wjazd na pobliski warsztat.shenn pisze:Oficjalna cena w TDT wynosi 99,90 zł za 1 godz. pracy inspektora, ale nie mniej niż 2 godz. Czyli niecałe 200 zł i ja tyle płaciłem w TDT w Gdańsku (Zafira, 4 butle). Reszta to opłata dla warsztatu
Problem z Bydgoszczą polega na tym, ża pracuje tam pewien pan inspektor, któremu blisko już do emerytury, a daleko do źródeł wiedzy. Właśnie ten inspektor wymyślił sobie, że w Bydgoszczy za każdy zbiornik będą mu płacić jak za dwie godziny pracy. Czyli wyliczenie jak podał andyCNG (800 zł), ale nie ma to nic wspólnego z "oficjalną ceną TDT", a jest jedynie własnym widzimisię urzędnika TDT z Bydgoszczy.
Swoją drogą to nie wiem, w jaki sposób kierownictwo TDT sprawuje nadzór nad działaniem i kwalifikacjami własnych pracowników. Z powyższego przykładu widać, że nienajlepiej im to idzie...
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 02:00 przez tigercng, łącznie zmieniany 5 razy.