Witam, mam następujące pytanie w sprawie vw tourana, 2.0cng, 2006r. Od niedawna pojawił się problem, że sam się przełącza na benzynę, bardzo często na zimno przy odpalaniu nie chce wogóle zaskoczyć na gazie (wiem, że musi być trochę ciepły, +15oC płyn), i wtedy najczęściej wkrada się błąd i komputer głupieje na pewien czas (kilkanaście minut) i jeżdzi tylko na gazie, mimo rozgrzania i takich tam. Później podczas eksploatacji także wraca samoczynnie do jazdy na benzynie. Niekiedy podczas przełączenia z benzyny na gaz mocno szarpie lub nawet na dłuższą chwilę słabnie, zanim przełączy na gaz. Na diagnostyce na kompie pokazuje problem z ciśnieniem gazu, nie pamiętam czy konkretnie na reduktorze, czy wogóle. Podejrzewam że to jednak związane jest z momentem/czasem opóżnienia otwarcia tych wszystkich systemów np.właśnie w reduktorze gazu i stąd te szarpnięcie, lub powrót do trybu jazdy na benzynie, w zasadzie bez powodu. Zimą był oczywiście problem z zaworem do tankowania, wypuszczał gaz po zatankowaniu, niekiedy blokował samo tankowanie. Miałem go wymienić na nowy (koszt około 200-250z + robocizna) ale bardzo trudno go dostać. Latem nie ma z tym problemu, ciepło robi swoje.
Może ktoś z Was miał podobny problem z samoczynnym przełączaniem z gazu na benzynę, bez widocznego powodu. Auto jeździ poza tym OK. Dzięki za wszelkiej rady!!

Do zobaczenia na EkoJeździew 11.6.? Andrzej